Ухвала
від 04.06.2018 по справі 2-187/12
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

04 червня 2018 року м. Чернівці

Апеляційний суд Чернівецької області у складі колегії суддів палати з розгляду цивільних справ:

головуючого Литвинюк І. М.

суддів: Перепелюк І.Б., Яремка В.В.,

розглянувши клопотання експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_1, ОСОБА_2 про надання матеріалів, та клопотання заступника директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_3 про погодження строків виконання судової автотоварознавчої експертизи у цивільній справі позовом публічного акціонерного товариства Енергобанк до ОСОБА_4 про звернення стягнення на предмет застави,

в с т а н о в и в :

Ухвалою Апеляційного суду Чернівецької області від 12 квітня 2018 року задоволено клопотання представника відповідача ОСОБА_5 про призначення судової автотоварознавчої експертизи у справі позовом публічного акціонерного товариства Енергобанк до ОСОБА_4 про звернення стягнення на предмет застави, проведення якої доручено експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Встановлено двохмісячний строк проведення експертизи.

29 травня 2018 року на адресу апеляційного суду надійшов лист із клопотанням №8908/18-54. В листі директор інституту ОСОБА_3 просить погодити строки проведення експертизи. При цьому зазначає, що у зв'язку із значним завантаженням експертів відділу дослідження машин, обладнання, об'єктів водного транспорту, літальних апаратів та колісних транспортних засобів, немає можливості виконати експертизу у передбачені строки.

У клопотанні №8908/18-54 експерти Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_1, ОСОБА_2 просять забезпечити проведення огляду автомобілів, який буде проводитись 22 червня 2018 року о 10-00 год., за адресою: м. Київ, вул. Смоленська, 6, та зобов'язати надати для огляду, а саме автомобілі марки Іveco Ford , державний реєстраційний номер НОМЕР_1, Іveco Ford , державний реєстраційний номер НОМЕР_2, Lohr Tale , державний реєстраційний номер СЕ 2972 XX, Charles Roberts , державний реєстраційний номер СЕ 2973 XX з відповідними реєстраційними документами до них. Забезпечити


Справа №2-187/12 Провадження №22-ц/794/11/18 Головуючий у І інстанції Скуляк І.А.

Категорія 27 Доповідач Литвинюк І.М.

присутність сторін у справі на огляді.

Також просять забезпечити належними умовами для проведення огляду вказаних ТЗ, а саме: вільним доступом до ТЗ (вільний простір з кожної сторони ТЗ не менше 4-5 м), оглядом досліджуваного ТЗ в умовах спеціалізованої СТО на підіймачі (оглядовій ямі) та, при потребі, часткового розбирання силами та засобами спеціалістів СТО за рахунок сторін по справі (прошу визначити особу, на яку покладено виконання оплати за проведення таких робіт).

Крім того, експерти в клопотанні зазначили, що в разі проведення експертизи за матеріалами справи їм необхідна письмова вказівка та наступна інформація, а саме кольорові фотознімки досліджуваних КТЗ в електронному вигляді, чи перебували досліджуванні ТЗ у ДТП, чи проводились капітальні ремонти наявних вузлів та агрегатів.

Згідно з ч.1 ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до п.2 ч. 6 ст. 72 ЦПК України експерт має право заявляти клопотання про надання йому додаткових матеріалів і зразків, якщо експертиза призначена судом.

Згідно з ч. 3 ст. 107 ЦПК України при визначенні матеріалів, що надаються експерту чи експертній установі, суд у необхідних випадках вирішує питання про витребування відповідних матеріалів за правилами, передбаченими цим Кодексом для витребування доказів.

Відповідно до вимог ст. 109 ЦПК України у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з'ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Враховуючи наведене, суд вважає, що клопотання про надання доступу до об'єктів дослідження задовольнити.

Відповідно до п. 1.13. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень строк проведення експертизи встановлюється залежно від складності дослідження з урахуванням експертного навантаження фахівців керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) у межах: 60 календарних днів - щодо матеріалів з великою кількістю об'єктів та вирішуваних питань або складних за характером досліджень.

Ухвалою Апеляційного суду Чернівецької області від 12 квітня 2018 року встановлено двохмісячний строк проведення експертизи з моменту отримання матеріалів справи.

Враховуючи довготривалий час розгляду даної справи, колегія суддів вважає, що клопотання директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_3 про продовження строку виконання експертизи слід задовольнити частково та продовжити строк проведення експертизи на 30 днів.

Керуючись ст.ст. 72, 107 , 109 , 259, 260 ЦПК України, суд

ухвалив:

Клопотання експертів Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_1, ОСОБА_2 про надання об'єктів дослідження для огляду та забезпечення безперешкодного доступу до досліджуваних об'єктів, та клопотання директора Київського науково-дослідного інституту судових експертиз ОСОБА_3 про погодження строків виконання судової автотоварзнавчої експертизи задовольнити.

Зобов'язати ПАТ Енергобанк та ОСОБА_4 надати та забезпечити проведення огляду автомобілів, яке буде проводитись 22 червня 2018 року, а саме, ТЗ марки Іveco Ford , державний реєстраційний номер НОМЕР_1, Іveco Ford , державний реєстраційний номер НОМЕР_2, Lohr Tale , державний реєстраційний номер СЕ 2972 XX, Charles Roberts , державний реєстраційний номер СЕ 2973 XX з відповідними реєстраційними документами до них.

Зобов'язати ПАТ Енергобанк та ОСОБА_4 бути присутніми підчас огляду об'єктів дослідження.

Зобов'язати ПАТ Енергобанк та ОСОБА_4 забезпечити належними умовами для проведення огляду вказаних ТЗ, а саме: вільним доступом до ТЗ (вільний простір з кожної сторони ТЗ не менше 4-5 м), оглядом досліджуваного ТЗ в умовах спеціалізованої СТО на підіймачі (оглядовій ямі) та, при потребі, часткового розбирання силами та засобами спеціалістів СТО за рахунок сторін.

У разі ненадання автомобіля для огляду, експертизу необхідно провести за матеріалами справи.

Зобов'язати ПАТ Енергобанк та ОСОБА_4 надати наступну інформацію, а саме, кольорові фотознімки досліджуваних КТЗ в електронному вигляді, чи перебували досліджуванні ТЗ у ДТП, чи проводились капітальні ремонти наявних вузлів та агрегатів.

Продовжити строк проведення судової автотоварознавчої експертизи у цивільній справі позовом ПАТ Енергобанк до ОСОБА_4 про звернення стягнення на предмет застави - на 30 днів.

Роз'яснити сторонам положення ст. 109 ЦПК України про наслідки ухилення від участі в експертизі.

Копію ухвали направити учасниками справи та експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Головуючий І.М. Литвинюк

Судді: І.Б. Перепелюк

ОСОБА_6

Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено12.06.2018

Судовий реєстр по справі —2-187/12

Рішення від 21.06.2013

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Цимбал І. К.

Рішення від 21.06.2013

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Цимбал І. К.

Ухвала від 15.01.2021

Цивільне

Баглійський районний суд м.Дніпродзержинська

Подобєд О. К.

Постанова від 21.05.2020

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Висоцька Валентина Степанівна

Ухвала від 13.11.2019

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 07.08.2019

Цивільне

Кагарлицький районний суд Київської області

Іванюта Т. Є.

Ухвала від 13.11.2018

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Стрільчук Віктор Андрійович

Постанова від 20.09.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернівецької області

Литвинюк І. М.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Апеляційний суд Чернівецької області

Литвинюк І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні