Рішення
від 10.03.2016 по справі 761/20833/15-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/20833/15-ц

Провадження № 2/761/1127/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

10 березня 2016 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі: головуючого - судді Гуменюк А.І.

при секретарі Бешировій Ж.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Українська макрофінансова мережа до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю Українська макрофінансова мережа (далі - Позивач) 22 липня 2015 року, в особі свого представника, звернулося до Шевченківського районного суду м. Києва з позовом до ОСОБА_1 (далі - Відповідач) про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що 07 травня 2014 року між Позивачем та Відповідачем було укладено кредитний договір (далі - Договір) про надання Відповідачу кредиту в сумі 700 грн. 00 коп. строком на 14 днів зі сплатою відсотків за користування кредитними коштами у розмірі 2% відсотки від суми кредиту за кожен день користування ним. Представник Позивача зауважив, що всупереч взятим на себе зобов'язанням згідно Договору, Відповідач кредит вчасно не повернула, що послугувало підставою для нарахування штрафних санкцій, передбачених умовами Договору. Зазначив, що у Відповідача виникла заборгованість перед Позивачем у розмірі 2 594 грн. 69 коп., з яких 1 419 грн. 49 коп. - сума основного боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції, 1 075 грн. 20 коп. - пеня, 100 грн. 00 коп. штраф. Просив суд ухвалити судове рішення, яким стягнути з Відповідача на користь Позивача вказану суму коштів, а також відшкодувати судові витрати, пов'язані із судовим розглядом справи.

Представник Позивача подала до суду клопотання про розгляд справи за відсутності сторони Позивача. Позов підтримала з підстав, зазначених у позовній заяві. Позовні вимоги просила суд задовольнити у повному обсязі. Проти ухвалення заочного рішення не заперечувала.

Відповідач у судове засідання не з'явилася. Про місце, день та час судового розгляду повідомлена належним чином. Про причини неявки суд не повідомила. Клопотання про відкладення розгляду справи чи про розгляд справи за її відсутності, як і заперечень на позов, до суду не подавала.

Суд знаходить можливим розгляд справи за відсутності сторін, на підставі наявних у справі доказів, ухваливши у справі заочне рішення.

Розглянувши позов, дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази в їх сукупності, суд знаходить позов таким, що підлягає задоволенню з таких підстав.

Згідно з частиною 1 статті 626 Цивільного кодексу України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

За змістом частини 1 статті 627 Цивільного кодексу України, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Відповідно до статті 1054 Цивільного кодексу України, за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Згідно зі статтею 1049 Цивільного кодексу України, позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строк та в порядку, що встановлені договором.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю Українська макрофінансова мережа зареєстроване як фінансова установа згідно свідоцтва про реєстрацію фінансової установи, виданого Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг 21 червня 2012 року (а.с. 16).

Судом встановлено, що 07 травня 2014 року між Позивачем та Відповідачем був укладений Договір № КВ03-00047 про надання фінансового кредиту (далі - Договір), згідно з яким Відповідач отримала кредитні кошти в сумі 700 грн. 00 коп., зі встановленою сукупною процентною ставкою 28 % процентів, строком повернення до 21 травня 2014 року (а.с. 42-43).

Відповідно до частини 1 статті 1048 Цивільного кодексу України, позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором.

За змістом статті 625 Цивільного кодексу України, боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно зі статтею 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до статті 549 Цивільного кодексу України, неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання.

Штрафом є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання.

Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

За змістом пунктів 2.2., 3.1.6., 3.4.2., 4.1., 4.2. Договору, кредитні кошти та нараховані проценти за користування ними, повертаються позичальником у касу кредитодавця 21 травня 2014 року єдиним платежем, що становить суму не менше 896 грн. 00 коп., яка включає в себе розмір отриманих кредитних коштів в сумі 700 грн. 00 коп. та нарахованих процентів в сумі 196 грн. 00 коп. за відповідний період. Якщо зазначений платіж здійснюється позичальником поза межами зазначеного строку, то він коригується на відповідну суму штрафів, пені, прострочених відсотків, строкових відсотків, простроченого кредиту та строкового кредиту;

кредитодавець має право при несвоєчасній сплаті кредиту та нарахованих процентів нараховувати та стягувати з позичальника штрафні санкції (пеню, штраф) в порядку і на умовах, передбачених цим Договором;

позичальник зобов'язується своєчасно та у повному обсязі виконувати зобов'язання за цим Договором і не пізніше терміну про який вказано в пункті 1.5. та в пункті 2.2. повернути отримані кредитні кошти разом із нарахованими процентами, а також сплачувати штрафні санкції, якщо такі будуть мати місце;

за несвоєчасну повну чи часткову сплату єдиного платежу, сума якого визначена в пункті 2.2. цього договору позичальник сплачує пеню в розмірі чотирьох процентів за кожен прострочення, що обчислюється від суми єдиного платежу чи його частини, яка залишилася не повернутою. Термін нарахування пені не може перевищувати 30 календарних днів;

в разі несвоєчасної сплати позичальником єдиного платежу більше ніж 1 день від дати, визначеної в пункті 2.2. цього договору, позичальник сплачує кредитодавцю штраф у розмірі 100 грн. (а.с. 42-43).

Судом встановлено, що взяті на себе зобов'язання Відповідачем не виконуються, внаслідок чого за підрахунками Позивача, перевірених судом, у Відповідача виникла заборгованість перед Позивачем у розмірі 2 594 грн. 69 коп., з яких 1 419 грн. 49 коп. - сума основного боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції, 1 075 грн. 20 коп. - пеня, 100 грн. 00 коп. штраф, передбачені умовами Договору, які підлягають стягненню із Відповідача на користь Позивача.

Крім того, виходячи із вимог статті 88 Цивільного процесуального кодексу України, із Відповідача на користь Позивача підлягає присудженню судовий збір у розмірі 243 грн. 60 коп.

А всього із Відповідача на користь Позивача підлягає стягненню 2 838 грн. 29 коп.,

З урахуванням викладеного, на підставі статей 549, 625, 626, 627, 1049, 1054 Цивільного кодексу України, керуючись статями 10, 11, 13, 60, 88, 209, 212- 215, 224-226 Цивільного процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю Українська макрофінансова мережа до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором - з а д о в о л ь н и т и у повному обсязі.

Стягнути із ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Українська макрофінансова мережа (код ЄДРПОУ 38162180) 2 838 (дві тисячі вісімсот тридцять вісім) гривні 29 коп.

Заочне рішення може бути переглянуте Шевченківським районним судом м. Києва за письмовою заявою ОСОБА_1.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене ОСОБА_1 до Апеляційного суду м. Києва в загальному порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України.

Рішення суду може бути оскаржене Товариством з обмеженою відповідальністю Українська макрофінансова мережа до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання через Шевченківський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом десяти днів з дня проголошення рішення, а у разі, якщо рішення було проголошено без участі особи, яка його оскаржує, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків або після розгляду справи в апеляційному порядку Апеляційним судом м. Києва, якщо воно не буде скасоване.

СУДДЯ :

Дата ухвалення рішення10.03.2016
Оприлюднено12.06.2018
Номер документу74597928
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —761/20833/15-ц

Рішення від 10.03.2016

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

Ухвала від 17.08.2015

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні