Ухвала
від 27.04.2018 по справі 757/20737/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/20737/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

27 квітня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання першого заступника Генерального прокурора ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

27.04.2018 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження першого заступника Генерального прокурора ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку приміщень розташованих за адресою: АДРЕСА_1 , шо на праві власності належить ТОВ «Перспективні інвестиційні програми», фактично використовуються ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (ЄДРПОУ 33947089) та є місцем здійснення діяльності адвоката ОСОБА_5 (свідоцтво №2899 від 26.04.2007).

Прокурор в кримінальному провадженні ОСОБА_3 в судовому засіданні вимоги клопотання підтримала та просила його задовольнити у повному обсязі.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, вивчивши клопотання та долучені до нього матеріали кримінального провадження, приходить до наступного висновку.

В обґрунтування прокурор вказує на те, що Головним слідчим управлінням НП України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12017000000001581, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.12.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 191 КК України.

Зокрема прокурором зазначено, що в період з 11.03.2014 по 22.11.2016 з рахунків, відкритих в Банку на ім`я ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_3 ), знято готівкові кошти в сумі понад 130 млн. грн., які попередньо надійшли від ТОВ «Енергетична реєстраційна компанія» (код ЄДРПОУ - 31810610), TOB «ФК-Зберігач» (код ЄДРПОУ - 38375990), TOB «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» (код ЄДРПОУ 33947089), TOB «НАК плюс» (код ЄДРПОУ 36386287), TOB «Iнвест брок» (код ЄДРПОУ 36676363), ТОВ «Служба технічного контролю» (код ЄДРПОУ - 32985343).

Під час досудового розслідування встановлено, з метою перевірки причетності до неправомірної діяльності указаних осіб, виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні, яке фактично займає ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (код ЄДРПОУ 33947089) за адресою: м. Київ, вул.Госпітальна, 4 літ.«А».

Відповідно до Інформаційної довідки КП «Київське міське бюро технічної інвентаризації» №062/14-3944 (И-2018) від 03.04.2018, право власності на будівлю за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, буд.4 літ «А» зареєстровано за ТОВ «Перспективні інвестиційні програми».

Прокурор вказує, що з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень передбачених ч.2 ст. 209, ч. 5 ст. 191 КК України, а також відшукання майна, яке було здобуте в результаті їх вчинення, документів, що містять на собі сліди вчинених кримінальних правопорушень, виникла необхідність у проведенні обшуку.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно дост.234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Згідно ст. 7 КПК Україниоднією з загальних засад кримінального провадження є законність, яка відповідно до ст. 9 КПК України полягає у тому, що під час кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані неухильно додержуватися вимог Конституції України, Кримінального процесуального Кодексу України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, вимог інших актів законодавства.

Згідно з практикою Європейського Суду з прав людини, та Конвенції 1950 року держава має виконувати свої зобов`язання - не тільки утримуватися від дій, що порушують права людини, а діяти за певних обставин таким чином, щоб гарантувати їх забезпечення.

Стаття 8 Конвенції «Про захист прав людини та основних свобод» 1950 року, вимагає забезпечення захисту окремої особи від довільного втручання з боку органів державної влади.

При цьому вирішуючи дане клопотання про надання дозволу на проведення обшуку, слідчий суддя враховує практику Європейського суду з прав людини, зокрема у рішенні по справіСмирнов проти Росіївід 07.06.2007р., де суд зазначив, що він повинен впевнитися в тому, що громадянам надається достатній і ефективний захист від зловживань влади, а також визначити чи було в кожному конкретному випадку втручання пропорційним поставленій меті, оцінивши обставини, в яких було винесено постанову про проведення обшуку, її зміст, спосіб проведення обшуку, присутність понятих під час його проведення, межі його можливих наслідків, загрозу репутації осіб, в житлі яких проводився обшук. Відсутність вимоги щодо судового розгляду перевірки законності проведеного обшуку має наслідком те, що слідчі органи мають свободу дій у визначенні доцільності і меж обшуку та вилучення предметів і документів. Також, визначаючи порушенняст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободта констатуючи незаконність обшуку у справіЕрнст та інші проти Бельгії, Європейський суд зазначив, що ордер на проведення обшуку не містив жодної інформації про конкретні цілі та підстави для проведення обшуку, характер розслідування, точні місця проведення обшуків та про предмети, що підлягали вилученню. Таким чином, слідчі наділялися широкими повноваженнями.

Відповідно до положень національного законодавства, а саме частини 5 статті 234 КПКУкраїни передбачено, що слідчий суддя відмовляє в задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Так, з наданих матеріалів клопотання вбачається, що прокурор просить провести обшук за указаною адресою фактично використовується ОСОБА_5 , ОСОБА_6 і ОСОБА_7 для зазначеної неправомірної діяльності та відповідно до загальнодоступної інфомації, розміщеної на сайті Національної асоціації адвокатів України, є місцем здійснення діяльності адвоката ОСОБА_5 (свідоцтво №2899, видано Київською міською Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією адвокатів 26.04.2007).

Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» передбачено, що у разі проведення обшуку чи огляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатську діяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката слідчий суддя, суд у своєму рішенні в обов`язковому порядку зазначає перелік речей, документів, що планується відшукати, виявити чи вилучити під час проведення слідчої дії чи застосування заходу забезпечення кримінального провадження, а також враховує вимоги пунктів 2-4 частини першої цієї статті.

Згідно з пунктами 2-4 статті 22 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»:

2) забороняється вимагати від адвоката, його помічника, стажиста, особи, яка перебуває у трудових відносинах з адвокатом, адвокатським бюро, адвокатським об`єднанням, а також від особи, стосовно якої припинено або зупинено право на заняття адвокатською діяльністю, надання відомостей, що є адвокатською таємницею. З цих питань зазначені особи не можуть бути допитані, крім випадків, якщо особа, яка довірила відповідні відомості, звільнила цих осіб від обов`язку зберігати таємницю в порядку, передбаченому законом;

3) проведення стосовно адвоката оперативно-розшукових заходів чи слідчих дій, що можуть проводитися виключно з дозволу суду, здійснюється на підставі судового рішення, ухваленого за клопотанням Генерального прокурора, його заступників, прокурора Автономної Республіки Крим, області, міста Києва та міста Севастополя;

4) забороняється проведення огляду, розголошення, витребування чи вилучення документів, пов`язаних із здійсненням адвокатської діяльності.

Слідчий суддя, заслухавши пояснення прокурора, дійшов висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному володінні особи, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з тим, клопотання в частині надання дозволу на проведення обшуку майна, необлікованих грошових коштів та цінностей; інших предметів та документів, що містять відомості про обставини, які встановлюються у даному кримінальному провадженні, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним та у такому випадку слідчого буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 7, 22, 26, 107, 233 - 235, 309, 480 КПК України, Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання першого заступника Генерального прокурора ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати у кримінальному провадженні №12017000000001581 дозвіл старшому слідчому в ОВС ГСУ Національної поліції України ОСОБА_8 та слідчим групи слідчих, яким також доручено розслідування кримінального провадження, дозвіл на обшук приміщень розташованих за адресою: м. Київ, вул. Госпітальна, буд.4 літ «А», шо на праві власності належить ТОВ «Перспективні інвестиційні програми», фактично використовуються ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (ЄДРПОУ 33947089) та є місцем здійснення діяльності адвоката ОСОБА_5 (свідоцтво №2899 від 26.04.2007), з метою відшукання та вилучення оригіналів документів або копій (в разі відсутності оригіналів):

- статутних документів ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (ЄДРПОУ 33947089);

- документів особових справ осіб, що обіймали посади Президента компанії ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» ОСОБА_5 , радника президента компанії ОСОБА_6 , головного бухгалтера ОСОБА_7 ;

- документів щодо відкриття та функціонування рахунків в установі ПАТ«Перший інвестиційний банк», а саме : договорів відкриття банківських рахунків та додатків до них; заяв про відкриття банківських рахунків; заяв про закриття банківських рахунків; заявок про надання послуг з інсталяції та налаштування програмного забезпечення з управління рахунками; повідомлень-відповідей щодо взяття на облік рахунка платника податків в органі державної податкової служби; довіреностей фізичних та юридичних осіб на отримання готівкових коштів з їх рахунків; банківських виписок руху коштів по рахунках за період часу з 11.03.2014 по день вилучення наступних юридичних та фізичних осіб: ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ), ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_2 ), ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_3 ), ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_4 ); ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (ЄДРПОУ 33947089), ТОВ«Енергетична реєстраційна компанія» (ЄДРПОУ 31810610), ТОВ«ФК-Зберігач» (ЄДРПОУ 38375990), ТОВ«НАК Плюс» (ЄДРПОУ 36386287), ТОВ «ІНВЕСТ БРОК» (ЄДРПОУ 36676363), ТОВ «ВІП» (ЄДРПОУ 32162871), ТОВ «СЛУЖБА ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ» (ЄДРПОУ 32985343), ПРАТ «Київобленерго» (ЄДРПОУ 23243188), ПРАТ «Кіровоградобленерго» (ЄДРПОУ 23226362), ПРАТ «ЕК «Чернівціобленерго» (ЄДРПОУ 00130760), ПРАТ «Рівнеобленерго» (ЄДРПОУ 05424874), ТОВ «Піллар» (код ЄДРПОУ 16299604), ТОВ «Арго-Лізинг» (код ЄДРПОУ 31557339), ТОВ «Прем`єр Інтернешнл» (код ЄДРПОУ 32455414), ТОВ «Житомиренергобуд» (код ЄДРПОУ 33649667), ТОВ «Перспективні Інвестиційні Програми» (код ЄДРПОУ 33946499), ТОВ «Енергобудпроект-2» (код ЄДРПОУ 34724556), ТОВ «Готельний комплекс «Русь» (код ЄДРПОУ 35534818), ТОВ «ЛД-Перспектива» (код ЄДРПОУ 35624120), ТОВ «Буд-альянс-12» (код ЄДРПОУ 35817866), ТОВ «Перспектива-12» (код ЄДРПОУ 35817892), ТОВ «Ярос» (код ЄДРПОУ 36866500), ТОВ «Кантарус» (код ЄДРПОУ 37102115), ТОВ «Глобальна платіжна мережа» (код ЄДРПОУ 37687800), ТОВ «Хотел Проперті» (код ЄДРПОУ 40091004),

- фінансово-господарських документів (договорів/угод/контратків, додатків до них, специфікацій, актів прийому-передачі виконаних робіт, накладних, цінних паперів, інвестиційних сертифікатів тощо), що стали підставою для зарахування та списання коштів в установі ПАТ «Перший інвестиційний банк» по рахункам № НОМЕР_5 (980) ОСОБА_5 (ІПН НОМЕР_1 ), № НОМЕР_6 (980) ОСОБА_6 (ІПН НОМЕР_2 ), № НОМЕР_7 (980) ОСОБА_7 (ІПН НОМЕР_3 ), № НОМЕР_8 (978) та №26202002019637 (980) ОСОБА_9 (ІПН НОМЕР_4 );

- засобів спілкування, комп`ютерної техніки, жорстких дисків, флеш карток та інших носіїв інформації, які можуть містити відомості про фінансово-господарські операції ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 , та юридичних осіб ТОВ «Енергетична реєстраційна компанія» (ЄДРПОУ 31810610), ТОВ «ФК-Зберігач» (ЄДРПОУ 38375990), ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (ЄДРПОУ 33947089), ТОВ«НАК Плюс» (ЄДРПОУ 36386287), ТОВ «ІНВЕСТ БРОК» (ЄДРПОУ 36676363), ТОВ «ВІП» (ЄДРПОУ 32162871), ТОВ «СЛУЖБА ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ» (ЄДРПОУ 32985343), ПРАТ «Київобленерго» (ЄДРПОУ 23243188), ПРАТ «Кіровоградобленерго» (ЄДРПОУ 23226362), ПРАТ «ЕК «Чернівціобленерго» (ЄДРПОУ 00130760), ПРАТ «Рівнеобленерго» (ЄДРПОУ 05424874), ТОВ «Піллар» (код ЄДРПОУ 16299604), ТОВ «Арго-Лізинг» (код ЄДРПОУ 31557339), ТОВ «Прем`єр Інтернешнл» (код ЄДРПОУ 32455414), ТОВ «Житомиренергобуд» (код ЄДРПОУ 33649667), ТОВ «Перспективні Інвестиційні Програми» (код ЄДРПОУ 33946499), ТОВ «Енергобудпроект-2» (код ЄДРПОУ 34724556), ТОВ «Готельний комплекс «Русь» (код ЄДРПОУ 35534818), ТОВ «ЛД-Перспектива» (код ЄДРПОУ 35624120), ТОВ «Буд-альянс-12» (код ЄДРПОУ 35817866), ТОВ «Перспектива-12» (код ЄДРПОУ 35817892), ТОВ «Ярос» (код ЄДРПОУ 36866500), ТОВ «Кантарус» (код ЄДРПОУ 37102115), ТОВ «Глобальна платіжна мережа» (код ЄДРПОУ 37687800), ТОВ «Хотел Проперті» (код ЄДРПОУ 40091004);

- записних книг та чорнових записів, що містять рукописні тексти, виконані від імені службових осіб ТОВ «Енергетична реєстраційна компанія» (ЄДРПОУ 31810610), ТОВ «ФК-Зберігач» (ЄДРПОУ 38375990), ТОВ «ВС Енерджі Інтернешнл Україна» (ЄДРПОУ 33947089), ТОВ«НАК Плюс» (ЄДРПОУ 36386287), ТОВ «ІНВЕСТ БРОК» (ЄДРПОУ 36676363), ТОВ «ВІП» (ЄДРПОУ 32162871), ТОВ «СЛУЖБА ТЕХНІЧНОГО КОНТРОЛЮ» (ЄДРПОУ 32985343), ПРАТ «Київобленерго» (ЄДРПОУ 23243188), ПРАТКіровоградобленерго» (ЄДРПОУ 23226362), ПРАТ «ЕК «Чернівціобленерго» (ЄДРПОУ 00130760), ПРАТ «Рівнеобленерго» (ЄДРПОУ 05424874), ТОВ «Піллар» (код ЄДРПОУ 16299604), ТОВ «Арго-Лізинг» (код ЄДРПОУ 31557339), ТОВ «Прем`єр Інтернешнл» (код ЄДРПОУ 32455414), ТОВ «Житомиренергобуд» (код ЄДРПОУ 33649667), ТОВ «Перспективні Інвестиційні Програми» (код ЄДРПОУ 33946499), ТОВ «Енергобудпроект-2» (код ЄДРПОУ 34724556), ТОВ «Готельний комплекс «Русь» (код ЄДРПОУ 35534818), ТОВ «ЛД-Перспектива» (код ЄДРПОУ 35624120), ТОВ «Буд-альянс-12» (код ЄДРПОУ 35817866), ТОВ «Перспектива-12» (код ЄДРПОУ 35817892), ТОВ «Ярос» (код ЄДРПОУ 36866500), ТОВ «Кантарус» (код ЄДРПОУ 37102115), ТОВ «Глобальна платіжна мережа» (код ЄДРПОУ 37687800), ТОВ «Хотел Проперті» (код ЄДРПОУ 40091004), ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_9 ;

- печаток, статутних та фінансово-господарських документів, а також бланків з відбитками печаток підприємств, які за вказаною адресою не зареєстровані та не знаходяться, за виключенням документів та речей, які стосуються адвокатської таємниці.

В решті вимог клопотання відмовити.

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення27.04.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74598192
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/20737/18-к

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

Ухвала від 27.04.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Васильєва Н. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні