Постанова
від 11.01.2010 по справі 2а-5609/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2010 року Справа № 2а-5609/09/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний адм іністративний суд в складі:

головуючого - судді Лічев ецького І.О.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю представників ст орін: позивача - Дорош В.І. за довіреністю; відповідача - не з' явився, розглянувши у відкритому судовому засід анні в м. Черкаси адміністрат ивну справу за позовом Черка ського обласного відділення Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності до товариства з об меженою відповідальністю «П амір-Сервіс» про стягнення з аборгованості зі сплати стра хових внесків,

ВСТАНОВИВ:

Черкаське обласне відді лення Фонду соціального стра хування з тимчасової втрати працездатності звернулося д о суду з адміністративним по зовом до товариства з обмеже ною відповідальністю «Памір -Сервіс» про стягнення 146 грн. 56 коп., посилаючись на наявніст ь у відповідача заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів.

Оскільки сума страхових вн есків до Фонду соціального с трахування у строки, встанов лені статтею 23 Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв'язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням» та Інструкцією про порядок н адходження, обліку та витрач ання коштів Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності, затвер дженою постановою правління Фонду соціального страхуван ня з тимчасової втрати праце здатності від 26 червня 2001 р. № 16 , відповідачем не сплачена, по зивач просив стягнути її у су довому порядку.

Представник позивача, в судовому засіданні, позовні вимоги підтримав.

Відповідач заперечень пр оти позову не надав, в судове з асідання не з' явився та не н аправив представника .

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Правові, організаційні та ф інансові основи загальнообо в'язкового державного соціал ьного страхування громадян н а випадок тимчасової втрати працездатності, у зв'язку з ва гітністю та пологами, у разі с мерті, а також надання послуг із санаторно-курортного лік ування та оздоровлення застр ахованим особам та членам їх сімей визначає Закон Україн и «Про загальнообов'язкове д ержавне соціальне страхуван ня у зв'язку з тимчасовою втра тою працездатності та витрат ами, зумовленими похованням» від 18 січня 2001 року № 2240-III (надалі за текстом - «Закон № 2240-III»), як ий набрав чинності з 01.01.2001.

Відповідно до статті 1 Закон у № 2240-III загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я у зв'язку з тимчасовою втрат ою працездатності та витрата ми, зумовленими похованням, п ередбачає матеріальне забез печення громадян у зв'язку з в тратою заробітної плати (дох оду) внаслідок тимчасової вт рати працездатності (включаю чи догляд за хворою дитиною, д итиною-інвалідом, хворим чле ном сім'ї), вагітності та полог ів, часткову компенсацію вит рат, пов'язаних із смертю заст рахованої особи або членів ї ї сім'ї, а також надання соціал ьних послуг за рахунок бюдже ту Фонду соціального страхув ання з тимчасової втрати пра цездатності, що формується ш ляхом сплати страхових внеск ів власником або уповноважен им ним органом, громадянами, а також за рахунок інших джере л, передбачених цим Законом.

Статтею 5 цього Закону визна чено, що загальнообов'язкове державне соціальне страхува ння у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності та витра тами, зумовленими похованням , здійснюється, зокрема, за при нципами обов'язковості страх ування осіб, які працюють на у мовах трудового договору кон тракту, та відповідальності роботодавців і Фонду за реал ізацію права застрахованої о соби на матеріальне забезпеч ення та соціальні послуги за цим Законом.

Згідно статті 22 Закону № 2240-III п латниками страхових внесків на загальнообов'язкове держ авне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами , зумовленими похованням, є ст рахувальники та застрахован і особи. Взяття на облік у вико навчих дирекціях відділень Ф онду юридичних осіб (відокре млених підрозділів юридични х осіб) та фізичних осіб - підп риємців здійснюється на підс таві відомостей з реєстрацій ної картки, наданих державни м реєстратором відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб т а фізичних осіб - підприємців ", не пізніше наступного робоч ого дня з дня отримання зазна чених відомостей робочими ор ганами відділень Фонду.

Юридичні особи, фізичні осо би, в тому числі підприємці, як і використовують найману пра цю, набувають статусу страху вальника в такі строки: юриди чні особи - з дня взяття їх на о блік у робочому органі відді лення Фонду; відокремлені пі дрозділи юридичних осіб - з дн я взяття їх на облік у робочом у органі відділення Фонду, за умови самостійного здійснен ня розрахунків по оплаті пра ці; фізичні особи - підприємці , які використовують найману працю, - в день одержання робо чим органом відділення Фонду в установленому порядку від органу державної служби зай нятості повідомлення про реє страцію трудового договору ( контракту) між фізичною особ ою - підприємцем та найманим п рацівником; фізичні особи - пі дприємці, які не використову ють найману працю, - з дня взят тя їх на облік в робочому орга ні відділення Фонду, за умови виявлення бажання брати уча сть у загальнообов'язковому державному соціальному стра хуванні з тимчасової втрати працездатності на добровіль них засадах; фізичні особи, як і не мають статусу підприємц ів та використовують найману працю, - з дня отримання від ни х робочим органом відділення Фонду відповідної заяви. Пов ідомлення про взяття на облі к надсилається страхувальни ку наступного робочого дня з дня набуття ним статусу стра хувальника.

ТОВ «Памір-Сервіс» зареєст роване як юридична особа 05 вер есня 2008 р. Христинівською райо нною державною адміністраці єю Черкаської області.

З огляду на викладені вище н орми Закону № 2240-III відповідач є страхувальником, в розумін ні цього Закону, та платником страхових внесків.

Відповідно до статті 27 Зако ну № 2240-III страхувальник зобов' язаний, зокрема, нараховуват и і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі ст рахові внески.

Розміри внесків на загальн ообов'язкове державне соціал ьне страхування визначено За коном України «Про розмір вн есків на деякі види загально обов' язкового державного с оціального страхування» від 11 січня 2001 року № 2213-III (надалі за т екстом - «Закон № 2213-III»), що спр ямований на запровадження За кону України «Про загальнооб ов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимча совою втратою працездатност і та витратами, зумовленими п охованням» та Закону України «Про загальнообов'язкове де ржавне соціальне страхуванн я на випадок безробіття» шля хом визначення розмірів внес ків до фондів з даних видів ст рахування та внесення змін д о окремих законодавчих актів з метою приведення їх у відпо відність до норм вищезазначе них законів.

Згідно статті 1 Закону № 2213-ІІ І розмір внесків на загально обов'язкове державне соціаль не страхування становить для роботодавців - 1,4 відсотка с уми фактичних витрат на опла ту праці найманих працівникі в, що включають витрати на вип лату основної та додаткової заробітної плати, інші заохо чувальні і компенсаційні вип лати, у тому числі в натуральн ій формі, які визначаються зг ідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідн о до Закону України «Про опла ту праці», та підлягають обкл аданню податком з доходів фі зичних осіб.

Відповідно до підпункту 4.1 п ункту 4 Інструкції про порядо к надходження, обліку та витр ачання коштів Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності затве рдженої постановою прав ління Фонду соціального стра хування з тимчасової втрати працездатності від 26 червня 20 01 р. № 16 страхувальники щоміся чно нараховують страхові вне ски в розмірах, встановлених чинним законодавством. При ц ьому не мають значення джере ла фінансування витрат на оп лату праці. Нарахування здій снюються без зменшення зароб ітної плати на суму податків та обов'язкових платежів.

Підпунктом 4.4. цієї Інструкц ії визначено, що перерахуван ня коштів на рахунки Фонду ст рахувальниками-роботодавця ми здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

Порядком подання та обліку звітів по коштах загальнооб ов'язкового державного соціа льного страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними народженням та похова нням, затвердженим постаново ю правління Фонду соціальног о страхування з тимчасової в трати працездатності від 4 бе резня 2004 р. № 21, встановлено обов ' язок страхувальників щокв артально, наростаючим підсум ком з початку року, надавати р обочим органам Фонду «Звіт п ро нараховані внески, перера хування та витрати, пов'язані із загальнообов'язковим дер жавним соціальним страхуван ням у зв'язку з тимчасовою втр атою працездатності» за форм ою Ф4-ФСС з ТВП.

На виконання вимог зазначе ного Порядку 19 жовтня 2009 р. відп овідачем подано звіт про нар аховані внески, перерахуванн я та витрати, пов' язані з заг альнообов' язковим державн им соціальним страхуванням у зв' язку з тимчасовою втрат ою працездатності за 9 місяці в 2009 р.

Згідно поданому звіту ТОВ « Памір-Сервіс» має прострочен у заборгованість зі сплати в несків в сумі 146 грн. 56 коп.

Відповідно до статті 9 Закон у № 2240-III Фонд соціального страх ування з тимчасової втрати п рацездатності (далі - Фонд) є о рганом, який здійснює керівн ицтво та управління загально обов'язковим державним соціа льним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працез датності та витратами, зумов леними похованням, провадить збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, приз начених для фінансування мат еріального забезпечення та с оціальних послуг, види яких п ередбачені статтею 34 цього За кону, та забезпечує їх наданн я, а також здійснює контроль з а використанням цих коштів. Ф онд належить до цільових поз абюджетних страхових фондів .

Статтею 30 Закону № 2240-III визнач ено, що страхувальник-робото давець несе відповідальніст ь за ухилення від реєстрації як платника страхових внеск ів, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових вн есків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застра ховані особи через рахунки р оботодавців, а також за поруш ення порядку використання ст рахових коштів. У разі несвоє часної сплати страхових внес ків страхувальником (у тому ч ислі фізичною особою, яка не м ає статусу підприємця та вик ористовує найману працю, чер ез ухилення від подання заяв и про взяття на облік як платн ика страхових внесків) або не повної їх сплати страхувальн ик сплачує суму донараховани х контролюючим органом страх ових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Відповідно до статті 8 Закон у № 2240-III спори, що виникають з пр авовідносин за цим Законом, в ирішуються органами Фонду со ціального страхування з тимч асової втрати працездатност і в порядку, встановленому ст атутом Фонду соціального стр ахування з тимчасової втрати працездатності, та в судовом у порядку.

З урахуванням викладеного та беручи до уваги, що заборго ваність зі сплати страхових внесків до Черкаського облас ного відділення Фонду соціал ьного страхування з тимчасов ої втрати працездатності у р озмірі 146 грн. 56 коп. відповідач у встановлені законодавство м строки не сплатив, суд прихо дить до висновку про обґрунт ованість позовних вимог та в важає їх такими, що підлягают ь задоволенню у повному обся зі.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 КАС України суд ові витрати, здійснені позив ачем - суб' єктом владних п овноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС України,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обм еженою відповідальністю «Па мір-Сервіс» (Черкаська облас ть, м. Христинівка, вул. Фрунзе , 1, ідентифікаційний код 36144149) на користь Черкаського обласно го відділення Фонду соціальн ого страхування з тимчасової втрати працездатності (м. Чер каси, вул. Б. Вишневецького, 18, к . 29, ідентифікаційний код 21355026) з аборгованість зі сплати стра хових внесків в сумі 146 (сто сор ок шість) грн. 56 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня складенн я постанови в повному обсязі . Якщо постанову було проголо шено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Апеляційна скарга на п останову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Постанова складена в по вному обсязі 16 січня 2010 р.

Суддя І.О.Л ічевецький

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.01.2010
Оприлюднено07.12.2010
Номер документу7459856
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5609/09/2370

Постанова від 11.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні