Постанова
від 11.01.2010 по справі 2а-5672/09/2370
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 січня 2010 р. Справа № 2а-5672/09/2370

м. Черкаси

Черкаський окружний адмі ністративний суд в складі:

головуючого - судді Лічев ецького І.О.,

при секретарі - Левчуку А.С .,

за участю: представника поз ивача - Гудименко Л.А. за довіреністю; відповідача - не з' явився, розглянувши у відкритому судовому засідан ні в м. Черкаси адміністратив ну справу за позовом управлі ння Пенсійного фонду України в Монастирищенському районі Черкаської області до закри того акціонерного товариств а «Українська селянська комп анія» про стягнення заборгов аності зі сплати страхових в несків,

ВСТАНОВИВ:

УПФУ в Монастирищенсько му районі Черкаської області звернулося до суду з адмініс тративним позовом до ЗАТ «Ук раїнська селянська компанія » про стягнення заборгованос ті зі сплати страхових внеск ів в розмірі 457 грн. 60 коп.

Позивач стверджував, що з а жовтень 2009 року відповідач м ав сплатити страхові внески на загальнообов' язкове дер жавне пенсійне страхування в сумі 457 грн. 60 коп.

Оскільки сума страхових в несків розмірі 457 грн. 60 коп. у с троки, встановлені п. 6 ст. 20 Зак ону України «Про загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування» та Інструкцією п ро порядок обчислення і спла ти страхувальниками та застр ахованими особами внесків на загальнообов'язкове державн е пенсійне страхування до Пе нсійного фонду України, затв ердженою постановою Правлін ня Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003 р., відповідачем не с плачена, позивач просив стяг нути її у судовому порядку.

Представник позивача в судовому засіданні позо вні вимоги підтримав.

Відповідач письмових зап еречень проти адміністратив ного позову не подав, в судове засідання представника не н аправив.

Заслухавши пояснення пред ставника позивача, розглянув ши подані документи і матері али, оцінивши належність, доп устимість, достовірність кож ного доказу окремо, а також до статність і взаємний зв' язо к доказів у їх сукупності, суд приходить до наступного.

Частиною першою статті 67 Ко нституції України (№ 254к/96-ВР) за кріплено обов'язок кожного с плачувати податки і збори в п орядку і розмірах, встановле них законом.

Відповідно до статті треть ої Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсій не страхування" від 26.06.1997 р. № 400/97-В Р (надалі за текстом - «Закон № 400/97-ВР»), збір на обов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я платники збору сплачують д о Пенсійного фонду України в порядку визначеному законод авством України.

Частиною першою статті пер шої Закону № 400/97-ВР визначено, що платниками збору на обов'я зкове державне пенсійне стра хування є суб'єкти підприємн ицької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єдна ння, бюджетні, громадські та і нші установи та організації, об'єднання громадян та інші ю ридичні особи, а також фізичн і особи - суб'єкти підприємниц ької діяльності, які викорис товують працю найманих праці вників.

Спеціальним законом, який в изначає принципи, засади і ме ханізми функціонування сист еми загальнообов'язкового де ржавного пенсійного страхув ання, призначення, перерахун ку і виплати пенсій, надання с оціальних послуг з коштів Пе нсійного фонду, що формуютьс я за рахунок страхових внеск ів роботодавців, бюджетних т а інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює п орядок формування Накопичув ального пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату до говорів страхування довічни х пенсій або одноразових вип лат застрахованим особам, чл енам їхніх сімей та іншим осо бам, є Закон України "Про загал ьнообов'язкове державне пенс ійне страхування" від 9 липня 2 003 року № 1058-IV (далі за текстом - « Закон № 1058-IV»).

Статтею першою Закону № 1058-IV визначено, що страхувальника ми є роботодавці та інші особ и, які відповідно до цього Зак ону сплачують страхові внеск и на загальнообов'язкове дер жавне пенсійне страхування.

Статтею 14 Закону № 1058-IV встано влено, що страхувальниками, в ідповідно до цього Закону, є р оботодавці: підприємства, ус танови і організації, створе ні відповідно до законодавст ва України, незалежно від фор ми власності, виду діяльност і та господарювання, об'єднан ня громадян, профспілки, полі тичні партії (у тому числі філ ії, представництва, відділен ня та інші відокремлені підр озділи зазначених підприємс тв, установ, організацій, об'єд нань громадян, профспілок, по літичних партій, які мають ок ремий баланс і самостійно ве дуть розрахунки із застрахов аними особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької ді яльності та інші особи (включ аючи юридичних та фізичних о сіб - суб'єктів підприємницьк ої діяльності, які обрали осо бливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний п одаток, фіксований сільськог осподарський податок, придба ли спеціальний торговий пате нт), які використовують працю фізичних осіб на умовах труд ового договору (контракту) аб о на інших умовах, передбачен их законодавством, або за дог оворами цивільно-правового х арактеру.

Відповідно до статті 15 Закону № 1058-IV платниками страх ових внесків до солідарної с истеми є страхувальники, заз начені в статті 14 цього Закону .

ЗАТ «Українська селянська компанія» є суб'єктом п ідприємницької діяльності т а з 03.05.1995 р. обліковується в Єдин ому державному реєстрі підпр иємств та організацій Україн и (ідентифікаційний код 21376318).

З огляду на викладені вище н орми Закону № 1058-IV відповідач є страхувальником, в розумінн і цього Закону, та платником с трахових внесків.

Відповідно до частини шост ої статті 17 Закону № 1058-IV страхув альник зобов'язаний нарахову вати, обчислювати і сплачува ти в установлені строки та в п овному обсязі страхові внеск и. Частиною другою статті 20 за значеного Закону встановлен о, що обчислення страхових вн есків застрахованих осіб зді йснюється страхувальником н а підставі бухгалтерських та інших документів, відповідн о до яких проводиться нараху вання (обчислення) або які під тверджують нарахування заро бітної плати, на які відповід но до цього Закону нараховую ться страхові внески.

Пунктом шостим статті 20 Зак ону № 1058-IV передбачено, що страх увальники зобов'язані сплачу вати страхові внески, нарахо вані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ні ж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати зароб ітної плати (доходу), на суми я ких нараховуються страхові в нески. Для страхувальників, щ о мають найманих працівників , базовим звітним періодом є к алендарний місяць. Згідно ча стини 12 статті 20 вищезазначен ого Закону страхові внески п ідлягають сплаті незалежно в ід фінансового стану платник а страхових внесків.

Згідно із ч. 4 ст. 18 Закону стра хові внески не включаються д о складу податків, інших обов 'язкових платежів, що складаю ть систему оподаткування.

Відповідно до статті четве ртої Закону № 400/97-ВР страхуваль ники повинні сплачувати внес ки на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування в розмірі 33,2 % від фонду оплати праці підприємства та відра хування на загальнообов'язко ве державне пенсійне страхув ання в розмірі 1 - 5 % сукупного о податковуваного доходу фізи чних осіб, які працюють на під приємстві за трудовим догово ром.

Судом встановлено, що 20.11.2009 ро ку відповідачем подано до уп равління Пенсійного фонду Ук раїни в Монастирищенському р айоні Черкаської області ро зрахунки сум страхових внеск ів на загальнообов'язкове де ржавне пенсійне страхування за жовтень 2009 р. із самостійно визначеними розмірами страх ових внесків, що підлягають с платі. Згідно вказаного розр ахунку відповідач зобов'язан ий був сплатити до Пенсійног о фонду України внески на пен сійне страхування в розмірі 33,2 % від фонду оплати праці в ро змірі 431 грн. 60 коп. та відрахува ння на загальнообов'язкове д ержавне пенсійне страхуванн я в розмірі 1 - 5 % сукупного опод атковуваного доходу в сумі 26 г рн. 00 коп.

За цей період відповідач ст рахові внески на загальнообо в'язкове державне пенсійне с трахування не сплатив. Таким чином, у відповідача утворил ася недоїмка у розмірі 457 грн. 60 коп.

Згідно статті 106 Закону № 1058-IV суми страхових внесків своєч асно не нараховані та/або не с плачені страхувальниками у с троки, визначені статтею 20 цьо го Закону, в тому числі обчисл ені територіальними органам и Пенсійного фонду у випадка х, передбачених частиною тре тьою статті 20 цього Закону, вв ажаються простроченою забор гованістю із сплати страхови х внесків і стягуються з нара хуванням пені та застосуванн ям фінансових санкцій.

За змістом статті 23 зазначе ного Закону спори, що виникаю ть із правовідносин за цим За коном, вирішуються органами Пенсійного фонду в судовому порядку.

За цих обставин, суд знаходи ть вимоги позивача обґрунтов аними та такими, що підлягают ь задоволенню.

Відповідно до частини четв ертої статті 94 КАС України суд ові витрати, здійснені позив ачем - суб' єктом владних п овноважень, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159, 162 КАС України,

ПОСТАНОВИВ :

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з закритого акціо нерного товариства «Українс ька селянська компанія» (Чер каська область, Монастирищен ський район, смт. Цибулів, вул. Леніна, 75, ідентифікаційний к од 21376318) на користь управління П енсійного фонду України в Мо настирищенському районі Чер каської області (Черкаська о бласть, м. Монастирище, вул. Ле ніна, 125, ідентифікаційний код 21366685) заборгованість зі сплати страхових внесків на загаль нообов'язкове державне пенсі йне страхування за жовтень 20 09 р. в розмірі 457 (чотириста п' я тдесят сім) грн. 60 коп.

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання заяви про апеляці йне оскарження, яка може бути подана до Київського апеляц ійного адміністративного су ду через Черкаський окружний адміністративний суд протяг ом десяти днів з дня складенн я постанови в повному обсязі . Якщо постанову було проголо шено у відсутності особи, яка бере участь у справі, то строк подання заяви про апеляційн е оскарження обчислюється з дня отримання нею копії пост анови. Апеляційна скарга на п останову подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарж ення.

Постанова складена в по вному обсязі 16 січня 2010 р.

Суддя І.О.Лічевець кий

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення11.01.2010
Оприлюднено08.10.2010
Номер документу7459863
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-5672/09/2370

Ухвала від 24.10.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 16.10.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Постанова від 11.01.2010

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Лічевецький Ігор Олександрович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні