Ухвала
від 12.06.2018 по справі 911/1267/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"12" червня 2018 р.           м. Київ           Справа № 911/1267/18

Суддя Шевчук Н.Г. розглянувши матеріали позовної заяви

Садівницького товариства «Суднобудівник-3», 08710, Київська обл., Обухівський р-н., Підгірська сільська рада, с Романків

до Приватного акціонерного товариства "Київобленерго", 08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 2-Б

про скасування рішення комісії викладеного в протоколі №0201 від 26.04.2017 по розгляду акта про порушення №К039474 від 18.04.2018

встановив:

Садівницьке товариство «Суднобудівник-3» звернулось до господарського суду з позовом до Приватного акціонерного товариства "Київобленерго" про скасування рішення комісії, викладеного в протоколі №0201 від 26.04.2017 по розгляду акта про порушення №К039474 від 18.04.2018.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем при винесенні спірного рішення Правил користування електричною енергією та положень Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, необлікованої внаслідок порушення споживачами Правил користування електричною енергією.

Дослідивши матеріали позовної заяви та додані до неї документи суддя дійшов висновку, що позовна заява не відповідає вимогам Глави 1 Розділу ІІІ Господарського процесуального кодексу України з наступних підстав.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Згідно частини першої статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов'язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення.

За приписами статті 89 Цивільного кодексу України юридична особа підлягає державній реєстрації у порядку, встановленому законом. Дані державної реєстрації включаються до єдиного державного реєстру, відкритого для загального ознайомлення. До єдиного державного реєстру вносяться відомості про організаційно-правову форму юридичної особи, її найменування,місцезнаходження, органи управління, філії та представництва, мету установи, а також інші відомості, встановлені законом.

Згідно частини другої статті 9 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (далі – Закон) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр) містяться, зокрема, відомості щодо місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до частини першої статті 7 Закону Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб-підприємців з Єдиного державного реєстру.

Одночасно, частинами першою, четвертою статті 10 Закону визначено, що у разі якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою. Відомості, що містяться в Єдиному державному реєстрі, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи-підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах.

В якості доказу відправлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами позивачем надано опис вкладення в цінний лист від 05.06.2018, де адресою одержувача значиться: м.Київ, вулиця Стеценка 1а, тоді як згідно даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Приватного акціонерного товариства "Київобленерго" є 08132, Київська обл., Києво-Святошинський район, місто Вишневе, вулиця Київська, будинок 2-Б.

З огляду на вищевказане опис вкладення у цінний лист від 05.06.2018, з якого вбачається, що позовну заяву з додатками було відправлено не на юридичну адресу Приватного акціонерного товариства "Київобленерго", не може вважатись належним доказом відправки позовної заяви та доданих до неї документів в розумінні статей 164, 172 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пунктів 9 та 10 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Однак подана позовна заява не відповідає вказаним вимогам, оскільки не містить попереднього (орієнтовного) розрахунку суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи, та підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Відповідно до частини другої статті 4 Господарського процесуального кодексу України юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Скориставшись правом доступу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань суддя встановив, що інформація про державну реєстрацію Садівницького товариства «Суднобудівник-3» (ідентифікаційний код 25772368) в реєстрі відсутня.

Згідно довідкової інформації, викладеній у витягах з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань даний реєст знаходиться у стані формування. Інформація про юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, зареєстрованих до 01.07.2004 та не включених до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, отримується в органі виконавчої влади, в якому проводилась державна реєстрація.

В якості доказу державної реєстрації Садівницького товариства «Суднобудівник-3» (ідентифікаційний код 25772368) до позовної заяви додано довідку Державного комітету статистики України №5315/99, проте в даній довідці зазначено інше найменування садівницького товариства, а саме: «Суднобудівельник-3».

Враховуючи відсутність в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань даних про державну реєстрацію Садівницького товариства «Суднобудівник-3» (ідентифікаційний код 25772368), а також беручи до уваги, що в наданій позивачем довідці Державного комітету статистики України №5315/99 зазначено інше найменування садівницького товариства, позивачу необхідно надати суду докази державної реєстрації Садівницького товариства «Суднобудівник-3» (ідентифікаційний код 25772368).

Відповідно до частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного суд дійшов висновку, що позивачем не виконано вимоги частини першої статті 164 Господарського процесуального кодексу України, пунктів 9, 10 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до частини першої статті 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку для усунення вказаних недоліків.

Керуючись статтями 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Позовну заяву залишити без руху.

2. Встановити строк на усунення недоліків десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Запропонувати позивачу усунути недоліки позовної заяви у встановлений строк, надавши суду:

- належні докази, які підтверджують відправлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів.

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв'язку із розглядом справи;

- підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав;

- докази державної реєстрації Садівницького товариства «Суднобудівник-3» (ідентифікаційний код 25772368).

4. Роз'яснити позивачу, що в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою, на підставі частини четвертої статті 174 Господарського процесуального кодексу України.

5. Повідомити учасників судового процесу про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню. Заперечення на ухвали, що не підлягають оскарженню окремо від рішення суду, включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя                               Н.Г. Шевчук

Ухвалу підписано 12.06.2018.

СудГосподарський суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.06.2018
Оприлюднено14.06.2018
Номер документу74600624
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1267/18

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

Ухвала від 12.06.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Шевчук Н.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні