Рішення
від 05.06.2018 по справі 816/1617/18
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 червня 2018 року м. ПолтаваСправа № 816/1617/18

Полтавський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Супруна Є.Б.,

за участю:

секретаря судового засідання - Лисака С.В.,

представника позивача - Крамаренко О.П.,

представника відповідача - Омельченка Р.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу №816/1617/18 за позовною заявою Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Міської телестудії "Миргород" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

В С Т А Н О В И В:

16 травня 2018 року позивач Полтавське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з позовом до Міської телестудії "Миргород" про стягнення адміністративно-господарських санкцій в розмірі 32 322,73 грн та пені в розмірі 542,92 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що в порушення вимог ст.ст. 19, 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" відповідач у 2017 році не виконав нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування інвалідів, у кількості 1 робочого місця, що є підставою для накладення адміністративно-господарських санкцій у розмірі 32 322,73 грн та пені у розмірі 542,92 грн.

Ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 21.05.2018 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників справи.

У судовому засіданні представник позивача вимоги позовної заяви підтримав, просив її задовольнити.

Представник відповідача у судовому засіданні спочатку проти задоволення позову заперечував повністю, вказував, що підприємство подавало звіти до центру зайнятості за період травень - вересень 2017 року, а згідно з наказом директора від 07.09.2017 №20-К на посаду прибиральниці прийнято особу з інвалідністю ОСОБА_4 Врешті-решт визнав позов у частині застосування адміністративно-господарських санкцій та пені за період січень - квітень 2017 року, в який підприємство не подавало звітів.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, вивчивши матеріали справи, встановив наступні обставини та відповідні до них правовідносини.

Частиною першою статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" передбачено, що для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів у розмірі чотирьох відсотків середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, - у кількості одного робочого місця.

Приписами статті 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" встановлено, що забезпечення прав інвалідів на працевлаштування та оплачувану роботу, в тому числі з умовою про виконання роботи вдома, здійснюється шляхом їх безпосереднього звернення до підприємств, установ, організацій чи до державної служби зайнятості.

Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які використовують найману працю, зобов'язані виділяти та створювати робочі місця для працевлаштування інвалідів, у тому числі спеціальні робочі місця, створювати для них умови праці з урахуванням індивідуальних програм реабілітації і забезпечувати інші соціально-економічні гарантії, передбачені чинним законодавством, надавати державній службі зайнятості інформацію, необхідну для організації працевлаштування інвалідів, і звітувати Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування інвалідів у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

З аналізу положень Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", що на підприємстві лежить лише обов'язок щодо подачі до державної служби зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування інвалідів.

Наказом Державного комітету статистики № 420 від 19.12.2005 та наказом Міністерства соціальної політики України №316 від 31.05.2013 (у редакції наказу Мінсоцполітики від 05.12.2-16 №1476) затверджена форма статистичної звітності №3-ПН "Інформація про попит на робочу силу", яка подається підприємствами, установами та організаціями щомісячно на адресу державної служби зайнятості.

Відповідач - Міська телестудія "Миргород" є юридичною особою, зареєстрованою в установленому порядку 17.03.2005, про що в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вчинено запис №15871022222222275 (а.с. 63-67).

Відповідно до наявної в матеріалах справи копії Звіту про зайнятість та працевлаштування інвалідів за 2017 рік форма №10-ПІ (а.с. 6), середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу на підприємстві відповідача за цей період становила 11 осіб. З них, середньооблікова кількість штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність, відповідачем визначена у кількості 1 особа згідно вимог ст.19 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні". Відповідно до вказаного звіту інвалід ОСОБА_4 прийнята на роботу згідно з наказом №20-к від 07.09.2017.

Отже, фактично на підприємстві у 2017 році не дотримано нормативу працевлаштування осіб, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність за 8 місяців.

Тож за 1 робоче місце, призначене для працевлаштування і не зайняте інвалідами, у період січень - серпень 2017 року відповідач повинен був звітувати до центру зайнятості.

Проте, як встановлено судом та підтверджено матеріалами справи, згідно з листом Миргородської міськорайонної філії Полтавського обласного центру зайнятості від 31.05.2018 №05-503 та доданими до нього звітами по формі №3-ПН "Інформація про попит на робочу силу" для працевлаштування осіб з інвалідністю у 2017 році, а також про кількість направлених та працевлаштованих осіб з інвалідністю на дане підприємство, вказані звіти подавалися Міською телестудією "Миргород" лише за період травень - вересень 2017 року. За інформацією центру зайнятості на подані вакансії за посадами "звукооператор" та "телеоператор" особи з інвалідністю не направлялися у зв'язку з відсутністю претендентів, які б відповідали професійно-кваліфікаційним вимогам роботодавця (а.с. 50-55).

Таким чином відповідач виконав свій обов'язок щодо працевлаштування інвалідів за період вересень - грудень 2017 року та обов'язок щодо подачі до державної служби зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування інвалідів за період січень - квітень 2017 року, тобто за 8 місяців 2017 року.

Частина перша статті 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" визначає, що обов'язок підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичні особи, які використовують найману працю, де середньооблікова чисельність працюючих інвалідів менша, ніж установлено нормативом, передбаченим статтею 19 цього Закону, щороку сплачують відповідним відділенням Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарські санкції, сума яких визначається в розмірі середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, фізичної особи, яка використовує найману працю, за кожне робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом. Для підприємств, установ, організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських організацій інвалідів, фізичних осіб, на яких працює від 8 до 15 осіб, розмір адміністративно-господарських санкцій за робоче місце, призначене для працевлаштування інваліда і не зайняте інвалідом, визначається в розмірі половини середньої річної заробітної плати на відповідному підприємстві, в установі, організації, у тому числі підприємстві, організації громадських організацій інвалідів, у фізичної особи, яка використовує найману працю.

Згідно з частиною другою статті 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" порушення термінів сплати адміністративно-господарських санкцій тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

Матеріалами справи, а саме з розрахунку суми позову адміністративно - господарських санкцій та пені за нестворене робоче місце для працевлаштування інваліда (а.с. 7) суд встановив, що сума адміністративно - господарських санкцій, яка підлягає стягненню з відповідача за 4 місяці 2017 року становить 10 774,24 грн, сума пені - 181,00 грн.

Таким чином загальна сума заборгованості, яка підлягає до стягнення з відповідача за 4 непрозвітованих місяці, становить 10 955,24 грн.

Оскільки вказана сума адміністративно-господарських санкцій та пені не була сплачена відповідачем самостійно, то, відповідно до частини п'ятої статті 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні", ця сума підлягає стягненню у примусовому порядку за відповідним рішенням суду.

В той же час суд визнає безпідставними вимоги позивача, що ґрунтуються на розрахунку суми адміністративно - господарських санкцій та пені за період з травня по грудень 2017 року з огляду на встановлені судовим розглядом факти виконання відповідачем вимог закону з приводу подання звітів та фактичного працевлаштування особи з інвалідністю у зазначений період господарської діяльності.

Таким чином позов належить задовольнити частково

Підстави для розподілу судових витрат відсутні.

Керуючись статтями 241-245 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13937406) до Міської телестудії "Миргород" (вул. Незалежності, 2, м. Миргород, Полтавська область, 37600, код ЄДРПОУ 32500283) про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені задовольнити частково.

Стягнути з Міської телестудії "Миргород" (вул. Незалежності, 2, м. Миргород, Полтавська область, 37600, код ЄДРПОУ 32500283) на користь Полтавського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (вул. Зигіна, 1, м. Полтава, 36014, код ЄДРПОУ 13937406, р/р №31219230700012 в ГУ ДКС України у Полтавській області, одержувач: УДКС України у Миргородському районі Полтавської області, код 37845125, МФО 831019) суму адміністративно-господарських санкцій та пені у розмірі 10 955 (десять тисяч дев'ятсот п'ятдесят п'ять) грн 24 коп.

В решті позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається безпосередньо до Харківського апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення з урахуванням положень п.п. 15.5 п. 15 Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України.

Повний текст рішення складений 11.06.2018.

Суддя Є.Б. Супрун

Дата ухвалення рішення05.06.2018
Оприлюднено13.06.2018
Номер документу74610799
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення адміністративно-господарських санкцій та пені

Судовий реєстр по справі —816/1617/18

Рішення від 05.06.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

Ухвала від 21.05.2018

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Є.Б. Супрун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні