Ухвала
від 11.06.2018 по справі 361/2242/18
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 361/2242/18

Провадження № 1-кс/361/1070/18

11.06.2018

У Х В А Л А

11 червня 2018 року м. Бровари

Слідчий суддя Броварського міськрайонного суду Київської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні клопотання слідчого СВ Броварського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Броварської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про арешт тимчасово вилученого майна, за матеріалами кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110130001136 від 21 березня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України, -

в с т а н о в и в:

11червня 2018року досуду надійшлоклопотання слідчогоСВ Броварськоговідділу поліціїГоловного управлінняНаціональної поліціїв Київськійобласті ОСОБА_3 про накладенняарешту натимчасово вилученемайно,а саме: пальне моторнедизельне об`ємом4800літрів;пальне моторне-бензин автомобільниймарки «А-95»об`ємом 2300літрів;два модульнірезервуари длязберігання пальногозеленого кольору;дві паливно-роздавальніколонки марки«АDASТ», що були вилучені під час проведення огляду земельної ділянки кадастровий номер 3221283201:02:009:0019, розташованої за адресою: Київська область, Броварський район, смт Калинівка, вул. Чернігівська, 9/4

В обґрунтуванняклопотання пославсяна те,що слідчим відділом Броварського ВП ГУНП у Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110130001136 від 21 березня 2018 року, за фактом порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на будь-якому підприємстві особою, яка зобов`язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

В ході досудового розслідування встановлено, що невідомими особами у невстановлені в ході досудового розслідування дату та час, на земельних ділянках в промисловій та житловій зонах м. Бровари та Броварського району Київської області за адресами: м. Бровари, вул. Січових Стрільців, (Щолківська) 1, вул. Січових Стрільців, (Щолківська) 1/3, вул. Олега Онікієнка (Кутузова), 131, вул. Броварської Сотні (Чкалова), 28А, вул. Броварської Сотні (Чкалова), 30, Броварський район, смт. Калинівка, вул. Чернігівська, 9/4, с. Требухів, вул. Кільцева Дорога, 52, с. Требухів, вул. Броварська, 52, с. Требухів, вул. Жулянівська (відомості про присвоєння адреси відсутні), самовільно встановлено та в подальшому розпочато експлуатацію автозаправних станцій.

Так,невстановлені особив порушеннявимог Інструкціїщодо вимогпожежної безпекипід часпроектування автозаправнихстанцій,затвердженої НаказомМіністерства Україниз питаньнадзвичайних ситуаційта усправах захистунаселення віднаслідків Чорнобильськоїкатастрофи №376від 06грудня 2005року (НАПББ.09.019-2005),встановили навказаних земельнихділянках технологічнеобладнання призначенедля приймання,зберігання моторного палива та скрапленого газу для заправлення ним авто, - мото транспорту автозаправних станцій, при цьому не дотримавши визначеної вказаною Інструкцією відстані між будинками та спорудами АЗС до такого обладнання.

Крім цього, в порушення вказаної Інструкції при встановленні технологічного обладнання автозаправних станцій на самовільно захоплених земельних ділянках не дотримано визначених відстаней до об`єктів, розташованих поза територією АЗС, а також споруд транспорту та інженерних мереж, а самовільно створені об`єкти АЗС не забезпечені зовнішнім протипожежним водопостачанням.

Таким чином, невстановлені особи, порушуючи правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою встановили ряд автозаправних станцій у житловій та промисловій зонах м. Бровари та Броварського району Київської області, чим створили реальну загрозу загибелі людей та настання інших тяжких наслідків.

Відповідно до інформації Броварського районного управління ДСНС України у Київській області, щодо отримання декларацій відповідності матеріально-технічної бази суб`єкта господарювання вимогам законодавства з питань пожежної безпеки на АЗС, які розташовані за адресами: м. Бровари, вул. Січових Стрільців, (Щолківська) 1, вул. Січових Стрільців, (Щолківська) 1/3, АДРЕСА_1 , вул. Броварської Сотні (Чкалова), 28А, АДРЕСА_2 , АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , жоден суб`єкт господарювання до ДСНС не звертався, вказані об`єкти на обліку у Броварському РУ ТУ ДСНС у Київській області не перебувають та відомості щодо здійснення діяльності за вказаними адресами відсутні.

Вказане підтверджується проведеними першочерговими слідчими діями, зокрема протоколами оглядів, інформацією державних установ, що була отримана в ході досудового розслідування кримінального провадження.

Крім того, в ході досудового розслідування встановлено, що земельні ділянки, що розташовані за адресами: м. Бровари, вул. Січових Стрільців, (Щолківська) 1, вул. Січових Стрільців, (Щолківська) 1/3, АДРЕСА_1 , вул. Броварської Сотні (Чкалова), 28А, вул. Броварської Сотні (Чкалова), 30, АДРЕСА_3 , АДРЕСА_4 , АДРЕСА_5 , використовуються не за цільовим призначенням, та особи, що користуються ними, самовільно, з порушенням вимог Порядку розміщення тимчасових споруд для проведення підприємницької діяльності, затвердженого Мінрегіонбуду № 244 від 21.10.2011, Порядку виконання підготовчих робіт, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №466 від 13.04.2011, ст.ст.24, 28, 34, 35 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», встановлено споруди для здійснення підприємницької діяльності щодо продажу палива та скрапленого газу.

Таким чином, з метою припинення протиправної діяльності, пов`язаної із грубим порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, виникла необхідність у проведенні огляду земельної ділянки, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 .

12 квітня 2016 року на підставі ухвали слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 23 березня 2018 року, працівниками Броварського ВП ГУНП в Київській області за участі провідного фахівця цивільного захисту Броварського районного управління Головного управління ДСНС України в Київській області, проведено огляд земельної ділянки із кадастровим номером №3221283201:02:009:0019, що розташована за адресою: Київська область, Броварський район, смт. Калинівка, вул. Чернігівська. 9/4, що перебуває у комунальній власності, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, а також вилучення речей і документів, які мають значення для кримінального провадження - технологічного обладнання, призначеного для приймання, зберігання моторного палива та заправлення ним авто, - мото транспорту.

Під час огляду вказаної земельної ділянки було виявлено ряд порушень протипожежної безпеки, зокрема: пожежний щит розташований на території АЗС не в повному обсязі укомплектований засобами пожежогасіння та інвентарем згідно норм належності передбачених наказом МВС України №1417 від 30.12.2014; територія АЗС не забезпечена правилами безпеки передбачених наказом МВС України №1417 від 30.12.2014; дозвільні документи щодо здійснення діяльності пов`язаної із об`єктом підвищеної небезпеки на АЗС відсутні та в ході огляду надані не були; відсутні документи щодо ідентифікації об`єкту підвищеної небезпеки із врахуванням всіх чинників небезпеки; на об`єкті відсутні інструкції з пожежної безпеки та інструкції з технічної безпеки і цивільного захисту; відстань від паливно-роздавальної колонки до будівлі оператора АЗС не відповідає нормам належності.

Таким чином, як зазначає слідчий у клопотанні, оглядом встановлено, що на земельній ділянці кадастровий номер 3221283201:02:009:0019, що за адресою: Київська область, Броварський район, смт. Калинівка, вул. Чернігівська, 9/4, здійснюється діяльність автозаправної станції, яка відноситься до діяльності з підвищеними ризиками пожежної небезпеки та водночас порушуються правила безпеки під час виконання цих робіт, що спричиняє загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, і на підставі цього, всупереч ухвалислідчого суддіШевченківського районногосуду м.Києва від23березня 2018року, під час огляду було вилучено наступне майно: пальне моторне дизельне об`ємом 4 800 літрів; пальне моторне - бензин автомобільний марки «А-95» об`ємом 2 300 літрів; два модульні резервуари для зберігання пального зеленого кольору; дві паливно-роздавальні колонки марки «АDASТ»

Крім цього, 13 квітня 2018 року слідчим винесено постанову про визнання речовими доказами вилученого в ході огляду земельної ділянки кадастровий номер 3221283201:02:009:0019, що розташована за адресою: Київська область, Броварський район, смт. Калинівка, вул. Чернігівська, 9/4, зазначеного вище майна.

Слідчий у судовому засіданні просив задовольнити вказане клопотання, а також просив клопотання розглядати без участі прокурора та без виклику особи у володінні якої знаходиться зазначене майно.

Відповідно до ч. 1 ст. 172 КПК України, неприбуття цих осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду клопотання.

Дослідивши клопотання та додані до нього документи слідчий суддя вважає, що клопотання не підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Відповідно до ч. 3 ст. 233 КПК України слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді. Слідчий суддя розглядає таке клопотання згідно з вимогами статті 234 цього Кодексу, перевіряючи, крім іншого, чи дійсно були наявні підстави для проникнення до житла чи іншого володіння особи без ухвали слідчого судді. Якщо прокурор відмовиться погодити клопотання слідчого про обшук або слідчий суддя відмовить у задоволенні клопотання про обшук, встановлені внаслідок такого обшуку докази є недопустимими, а отримана інформація підлягає знищенню в порядку, передбаченому статтею 255 цього Кодексу.

Слідчим суддею встановлено, що 23 березня 2018 року слідчим суддею Шевченківського районного суду м. Києва, клопотання слідчого СВ Броварського ВП ГУНП ОСОБА_5 , задоволено частково та надано дозвіл на проведення огляду земельноїділянки площею0,2231га тавстановлених наній споруд, розташованої за адресою: АДРЕСА_3 , що перебуває у комунальній власності, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінальних правопорушень порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, що створює загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків, самовільного зайняття земельної ділянки та використання її не за цільовим призначенням, в задоволенні клопотання в частині вилучення вказаних у його прохальній частині речей, слідчий суддя відмовив.

Таким чином, одержані внаслідок такого огляду докази є недопустимими і на них не може бути накладено арешт.

Керуючись ст.ст.170-173,233 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в :

В задоволенні клопотання слідчого СВ Броварського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Київській області ОСОБА_3 , за погодженням прокурора Броварської місцевої прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про арешт майна відмовити.

Апеляційна скаргана ухвалуслідчого суддіможе бутиподана протягомп`яти днівз дняїї оголошеннябезпосередньо доапеляційного суду Київської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74610981
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —361/2242/18

Ухвала від 11.06.2018

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Телепенько А. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні