Рішення
від 14.06.2018 по справі 706/526/18
ХРИСТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 706/526/18

2-о/706/44/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2018 року Христинівський районний суд Черкаської області

в складі:

головуючого - судді Олійника М.Ф.,

за участю секретаря Дехканбаєвої О.О.,

заявника ОСОБА_1, представника заявника ОСОБА_2,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Христинівці Черкаської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа: Шельпахівська сільська рада Христинівського району Черкаської області, про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин.

Просив встановити факт, що він є троюрідним братом ОСОБА_3, який помер 09.01.2012 р .

В обґрунтування заяви посилався на те, що 09.11.2012 р. в с. Росоші Теплицького району Вінницької області помер його троюрідний брат ОСОБА_3 Після його смерті відкрилась спадщина. Він прийняв спадщину, однак отримати свідоцтво про право на спадщину не може, оскільки відсутні документи, які підтверджують родинні відносини між ним та ОСОБА_3, а саме, що його дід ОСОБА_4 та ОСОБА_5 були рідними братом та сестрою. У діда була донька ОСОБА_6, а у ОСОБА_5 була донька ОСОБА_7, які були двоюрідними сестрами. Він син ОСОБА_6, а в ОСОБА_7 був син ОСОБА_3, який і є його троюрідним братом. На даний час підтвердити родинні відносини між ними документально неможливо, оскільки відсутні свідоцтва про смерть та народження ОСОБА_4, ОСОБА_8, ОСОБА_7 Згідно з повідомленням Державного архіву Вінницької області відомості про народження та смерть останніх відсутні в зв'язку з незбереженням архівів, ненадходження на зберігання відомостей до архіву. У зв'язку з цим він вимушений звернутися до суду з метою встановлення факту родинних відносин.

Заявник ОСОБА_1 та його представник ОСОБА_2 у судовому засіданні вимоги заяви підтримали повністю, посилаючись на обставини, зазначені в заяві.

Представник заінтересованої особи Шельпахівської сільської ради Христинівського району у судове засідання не з'явився, проте від сільської ради надійшла заява з проханням розглянути справу за відсутності її представника, у заяві також зазначено, що сільська рада не заперечує проти задоволення заяви ОСОБА_1

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу за відсутності представника заінтересованої особи Шельпахівської сільської ради Христинівського району.

Заслухавши вступне слово заявника ОСОБА_1 та його представника ОСОБА_2, показання свідків ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, які підтвердили факт родинних відносин, дослідивши письмові докази: копії паспорта та свідоцтва про народження заявника ОСОБА_1, свідоцтва про смерть ОСОБА_3, виписок з погосподарських книг, довідки Державного архіву Вінницької області від 27.03.2018 № 07-1138/7 про неможливість надання довідок про народження, шлюб та смерть осіб, постанови нотаріуса від 30.01.2018 р. про відмову у вчиненні нотаріальної дії, інші письмові докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню повністю з таких підстав.

Судом встановлено, що 09.11.2012 р. в с. Росоші Теплицького району Вінницької області помер ОСОБА_3, троюрідний брат заявника ОСОБА_1

Після смерті ОСОБА_3 відкрилась спадщина, яка складається з земельної частки(паю), яка розташована на території Шельпахівської сільської ради Христинівського району.

Заявник ОСОБА_1 прийняв спадщину після смерті троюрідного брата ОСОБА_3

30.01.2018 р. ОСОБА_1 звернувся до нотаріуса із заявою про видачу на його ім'я свідоцтва про право на спадщину за законом на спадкове майно, проте нотаріус відмовив у видачі вказаного свідоцтва в зв'язку з відсутністю документів, які підтверджують родинні відносини між ним та спадкодавцем , про що в цей же день була винесена постанова про відмову у вчиненні нотаріальної дії.

Підтвердження родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 за допомогою письмових документів неможливе.

Згідно з повідомленням Державного архіву Вінницької області відомості про народження та смерть ОСОБА_4, ОСОБА_8, ОСОБА_7 відсутні в зв'язку з незбереженням архівів, ненадходженням на зберігання відомостей до архіву.

Встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 необхідне для оформлення заявником ОСОБА_1 права на спадщину після смерті ОСОБА_3

Факт родинних відносин підтверджується вступним словом учасників справи, показаннями свідків та письмовими доказами, наявними у справі.

Керуючись ст.ст. 315 ч.1 п.1, 319 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 (20044, Черкаська область, Христинівський район, с. Шельпахівка, вул. Партизанська, 24, ідентифікаційний номер НОМЕР_1), заінтересована особа: Шельпахівська сільська рада Христинівського району Черкаської області (20044, Черкаська область, Христинівський район, с. Шельпахівка, вул. Кобринюка, 100, код ЄДРПОУ 32923109), про встановлення факту родинних відносин задовольнити повністю.

Встановити факт, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, є троюрідним братом ОСОБА_3, який помер 09.01.2012 року.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Черкаської області через Христинівський районний суд Черкаської області шляхом подачі протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Суддя М.Ф.Олійник

СудХристинівський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення14.06.2018
Оприлюднено15.06.2018
Номер документу74680663
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —706/526/18

Рішення від 14.06.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

Ухвала від 20.04.2018

Цивільне

Христинівський районний суд Черкаської області

Олійник М. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні