Рішення
від 04.06.2018 по справі 593/544/18
БЕРЕЖАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2/593/223/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" червня 2018 р. Бережанський районний суд Тернопільської області в складі:

в особі: судді Музики Я.М.

при секретарі Бойко О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Бережани Тернопільської області справу за позовом ОСОБА_1 до Куропатницької сільської ради про визнання права власності на спадкове майно,-

В С Т А Н О В И В :

Позивачка ОСОБА_1 звернулася в суд із позовом до Куропатницької сільської ради Бережанського району Тернопільської області про визнання за нею права власності на 1/3 частину будинковолодіння, що знаходиться по АДРЕСА_1, яка належала її бабі ОСОБА_3, померлій ІНФОРМАЦІЯ_1.

В обґрунтування позову зазначила, що у будинковолодінні, яке знаходиться по АДРЕСА_1 проживало троє осіб: ОСОБА_4 -дід позивачки, ОСОБА_3- баба позивачки, ОСОБА_5- дядько позивачки. Оскільки їхній двір відносився до категорії колгоспних дворів, то всі вищезазначені особи стали його співвласниками по 1/3 частині кожен. ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла баба позивачки ОСОБА_3, не залишивши заповіту відносно вищезазначеної частки у будинковолодінні. На час її смерті з нею проживала позивачка (внучка), яка прийняла спадщину. З приводу переоформлення частки у будинковолодінні, що належала померлій бабі позивачка зверталася у Бережанську держнотконтору, але у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом їй було відмовлено, у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на будинковолодіння на ім`я померлої, що і змусило її звернутися в суд із згаданим позовом.

У судове засідання позивачка ОСОБА_1 не з`явилася, однак на адресу суду її представник ОСОБА_6 подав заяву, у якій просить справу за позовом ОСОБА_1 до Куропатницької сільської ради про визнання права власності на спадкове майно слухати у їх відсутності, настоює на задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 У судове засідання представник відповідача Куропатницької сільської ради Бережанського району Тернопільської області не з`явився, однак на адресу суду подав письмову заяву, у якій зазначив, що Куропатницька сільська рада Бережанського району Тернопільської області визнає позов гр. ОСОБА_1 щодо успадкування майна, просять розглядати справу без їхнього представника.

Суд, розглянувши заяви сторін, дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення, виходячи із наступних підстав.

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов"язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла( спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців). У відповідності зі ст. ст. 1217, 1220, 1223 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; спадкування здійснюється за заповітом або за законом, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Судом встановлено наступне,-

ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, не залишивши заповіту відносно 1/3 частки у будинковолодінні, що по АДРЕСА_1.

Після її смерті відкрилася спадщина, зокрема на 1/3 частину будинковолодіння із відповідною часткою у надвірних будівлях, якою вона правомірно володіла за життя як член колгоспного двору. Чоловік спадкодавиці ОСОБА_4 від прийняття спадщини відмовився в користь позивачки ОСОБА_1

Звернувшись до Бережанської держнотконтори з приводу отримання свідоцтва про право на спадщину, позивачці було винесено постанову, якою відмовлено у вчиненні нотаріальних дій пов'язаних із спадкуванням, по причині відсутності правовстановлюючих документів на ім`я померлої баби.

Зазначені судом факти доведені в судовому засіданні свідоцтвом про смерть ОСОБА_3, довідками Куропатницької сільської ради, письмовою заявою ОСОБА_4 та іншими доказами по справі.

Отже, судом встановлено, що позивачка, як спадкоємиця за законом, фактично прийняла спадкове майно після померлої баби, яке складається із 1/3 частини будинковолодіння із відповідною часткою у надвірних будівлях, що знаходиться по АДРЕСА_1.

А тому враховуючи вищевикладене, позовні вимоги позивачки ОСОБА_1 слід задовольнити та визнати за нею право власності на таке спадкове майно.

З огляду на вищевикладене, керуючись: ст. ст. 12, 13, 76, 141, 259, 263-265 ЦПК України, ст. ст. 1216, 1217, 1220, 1223,1264 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_1 , як за спадкоємицею за законом право власності на спадкове майно, а саме на 1/3 частину будинковолодіння із відповідною часткою у надвірних будівлях, що знаходиться по АДРЕСА_1, яка залишилася після померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року баби ОСОБА_3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Тернопільської області через Бережанський районний суд Тернопільської області протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя Бережанського районного суду

Тернопільської області Я.М. Музика

Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено15.06.2018
Номер документу74686054
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на спадкове майно

Судовий реєстр по справі —593/544/18

Рішення від 04.06.2018

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Музика Я. М.

Ухвала від 20.04.2018

Цивільне

Бережанський районний суд Тернопільської області

Музика Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні