Ухвала
від 14.06.2018 по справі 916/1183/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про забезпечення позову

(до подання позовної заяви)

"14" червня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/1183/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Гута С.Ф., дослідивши матеріали заяви від 13.06.2018р. (вх. ГСОО №4-31/18) Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА до Холдингу МОЛДСІНДБАЛЬНЕОТУР Т.О.В. та Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА про забезпечення позову,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА звернулось до суду із завою про забезпечення позову від 13.06.2018р. за вх.№4-31/18, в якій просить суд:

- заборонити суб'єктам державної реєстрації, визначеним Законом Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , вчиняти реєстраційні дії щодо Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА (код ЄДРПОУ 35657549) на підставі рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

У заяві Товариство з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА зазначає, що відповідно до вимог ч. 3 ст. 138 ГПК України протягом 10 днів заявником буде пред'явлений до суду позов про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

Так, в обґрунтування заявленого заявник зазначає, що Товариство з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА , як учасник Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА , що володіє часткою у розмірі 50% не приймав участь у загальних зборах учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА , які були незаконно проведені 11.06.2018р. та прийнято рішення, яке було оформлене протоколом №1/2018 від 02.06.2018р. з наступним порядком денним: 1. Обрання Голови та секретаря Загальних зборів Учасників Товариства; 2. Щорічний звіт Генерального директора Товариства про господарську діяльність Товариства; 3. Зміна керівника товариства; 4. Виключення учасника Товариства ЗОЛОТА НИВА зі складу Товариства у зв'язку із невнесенням внеску до статутного капіталу; 5. Зменшення статутного капіталу Товариства у зв'язку із виключенням Учасника Товариства; 6. Питання про включення до складу учасників Товариства - Товариство з обмеженою відповідальністю ЮГ ДЕВЕЛОПМЕНТ (код ЄДРПОУ 41656333); 7. Затвердження змін до установчих документів Товариства шляхом викладення Статуту у новій редакції, та проведення їх державної реєстрації.

За результатами розгляду вищезазначеного порядку денного були прийнятті рішення про зміну керівника Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА , про виключення учасника Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА зі складу Товариства, про включення Товариства з обмеженою відповідальністю ЮГ ДЕВЕЛОПМЕНТ до складу учасників Товариства та про затвердження нової редакції Статуту Товариства.

Заявник зазначає, що рішення Загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА , яке було оформлено протоколом №1/2018 від 02.06.2018р. є недійсним, з огляду на те, що кворум який передбачений Статутом Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА та Законом України Про господарські товариства зібрано не було.

В протоколі №1/2018 від 02.06.2018р. зазначається, що Генеральний директор Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА на вимоги Холдингу МОЛДСІНДБАЛЬНЕОТУР Т.О.В. від 04.04.2018р. не скликав Загальні Збори Учасників, отже Холдинг, самостійно, як учасник Товариства скликав ці Загальні Збори.

Як вбачається із матеріалів заяви, Генеральним директором Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА - ОСОБА_1 жодного повідомлення від Холдингу МОЛДСІНДБАЛЬНЕОТУР Т.О.В. з вимогою про проведення Загальних зборів Учасників Товариства отримано не було.

Нормами чинного законодавства, а саме Законом України Про господарські товариства ст. 61 та Статутом Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА визначено, що учасники товариства мають право вимагати скликання позачергових загальних зборів учасників у будь-який час та з будь-якого приводу, що стосується діяльності товариства, а у випадку коли Генеральний директор товариства не виконав зазначеної вимоги, вони вправі самі скликати загальні збори учасників товариства.

Проведення Загальних зборів Учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА , рішення яких оформлено протоколом №1/2018 від 02.06.2018р. скликані учасником без наявності законних підстав, оскільки порушено процедуру скликання Загальних зборів Учасників Товариства безпосередньо учасником Товариства.

Відповідно до пункту 10.9. Статуту Товариства, Загальні збори скликаються Генеральним директором не рідше одного разу на рік.

Пунктами 10.10. та 10.11. Статуту Товариства передбачено, що Позачергові збори Учасників скликаються Генеральним директором самостійно у разі неплатоспроможності Товариства чи з будь-якого іншого приводу, якщо цього вимагають інтереси Товариства, або на письмову вимогу наглядової ради чи ревізійної комісії не пізніше 20 днів від дня отримання такої вимоги із зазначенням у ній порядку денного. Учасники , які володіють у сукупності більш як 10 відсотками голосів, мають право вимагати від Генерального директора скликання позачергових зборів у будь-який час і з будь-якого приводу. Якщо протягом 20 днів Генеральний директор не виконає зазначену вимогу, учасники можуть самі скликати позачергові збори в порядку, встановленому цим Статутом.

Пунктом 10.12. Статуту Товариства визначено , що повідомлення Учасників про проведення загальних зборів здійснюється персонально у письмовій формі не пізніше ніж за 20 днів до скликання загальних зборів із зазначенням часу, місця та порядку денного.

Відповідно до пункту 10.16. Статуту Товариства визначено, що Загальні збори вважаються правомочними, якщо в них беруть участь Учасники, які володіють більш як 60 відсотків голосів.

Також із матеріалів заяви вбачається, що заявником буде наданий до суду позов про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

Статтею 136 ГПК України передбачено, що господарський суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених статтею 137 цього Кодексу заходів забезпечення позову. Забезпечення позову допускається як до пред'явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду.

Відповідно до п.3 ч.1 ст.137 ГПК України позов забезпечується встановленням обов'язку вчинити певні дії.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 138 ГПК України передбачено, що заява про забезпечення позову подається до подання позовної заяви - за правилами підсудності, встановленими цим Кодексом для відповідного позову.

Відповідно до положень статті 140 ГПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Дослідивши та проаналізувавши матеріали заяви (вх.ГСОО№4-31/18 від 13.06.2018р.) Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА про забезпечення позову, господарський суд дійшов висновку про необхідність її задоволення, виходячи з наступного.

Застосовуючи заходи забезпечення позову, суд діє за внутрішнім переконанням на підставі та у відповідності з вимогами чинного законодавства.

Слід зазначити, що у вирішенні питання про забезпечення позову господарський суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв'язку між конкретним заходом до забезпечення позову і предметом позовної вимоги.

Таким чином, заходи до забезпечення позову застосовуються господарським судом як засіб запобігання можливим порушенням майнових прав чи охоронюваних законом інтересів особи та гарантія реального виконання рішення суду за наявності фактичних обставин, з якими пов'язується застосування певного заходу до забезпечення позову.

Судом встановлено, що предметом майбутнього позову є визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

Враховуючи вказане, господарський суд вважає співмірним та справедливим, що відповідатиме реальному захисту прав та інтересів Заявника, вжиття наступного заходу забезпечення позову, як - заборонити суб'єктам державної реєстрації, визначеним Законом Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , вчиняти реєстраційні дії щодо Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА (код ЄДРПОУ 35657549) на підставі рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

Таким чином, враховуючи адекватність заходу до забезпечення позову, що застосовується господарським судом, його відповідність вимогам, на забезпечення яких він вживається та враховуючи співвідношення прав (інтересу), про захист яких просить Заявник, шляхом заборони вчинення суб'єктам державної реєстрації реєстраційних дій щодо Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА (код ЄДРПОУ 35657549), господарський суд задовольняє подану заяву повністю.

При цьому, господарський суд виходить з того, що обраний захід до забезпечення позову не має наслідків припинення господарської діяльності Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА , не призведе до погіршення стану належного йому майна чи зниження його вартості.

Відповідно п. 3 ст. 138 ГПК України, у разі подання заяви про забезпечення позову до подання позовної заяви заявник повинен пред'явити позов протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову.

Заходи забезпечення позову, вжиті судом до подання позовної заяви, скасовуються судом у разі неподання заявником відповідної позовної заяви згідно з вимогами частини третьої статті 138 цього Кодексу; повернення позовної заяви; відмови у відкритті провадження у справі (п. 13 ст. 145 ГПК України).

Керуючись ст.136, 137, 140, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА (вх. ГСОО №4-31/18 від 13.06.2018р.) до Холдингу МОЛДСІНДБАЛЬНЕОТУР Т.О.В. та Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА про забезпечення позову - задовольнити повністю.

2. Заборонити суб'єктам державної реєстрації, визначеним Законом Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань , вчиняти реєстраційні дії щодо Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА (код ЄДРПОУ 35657549) на підставі рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

3. Ухвала про забезпечення позову є виконавчим документом та підлягає негайному виконанню в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" для виконання судових рішень.

Стягувачем за ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА (місцезнаходження: 67780, АДРЕСА_1; код ЄДРПОУ 31130037).

Боржником за ухвалою є: Товариство з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА (місцезнаходження: 67780, м. Білгород-Дністровський, смт. Сергіївка, вул.Чорноморська, будинок 16, код ЄДРПОУ 35657549) .

7. Господарський суд роз'яснює заявнику, що відповідно до статей 138, 145 ГПК України у разі не подання заявником позовної заяви протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення позову, заходи забезпечення скасовуються судом.

8. Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю ЗОЛОТА НИВА у строк до 26.06.2018р. (включно) подати Господарському суду Одеської області докази звернення із позовом про визнання недійсним рішення загальних зборів учасників Товариства з обмеженою відповідальністю САНАТОРІЙ ЗОЛОТА НИВА від 02.06.2018р. оформленого протоколом №1/2018.

9. У відповідності до ч.2 ст.235 ГПК України ухвала набрала законної сили 14.06.2018р. та у відповідності до ч.8 ст.140, ч.2 ст.254, п.4 ч.1 ст.255 ГПК України підлягає оскарженню в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області протягом десяти днів з дня її винесення. Згідно ч.8 ст.140 ГПК України оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

10. Ухвала може бути пред'явлена до примусового виконання у строки, визначені ст.12 Закону України „Про виконавче провадження» .

Суддя С.Ф. Гут

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення14.06.2018
Оприлюднено15.06.2018
Номер документу74691053
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1183/18

Ухвала від 14.06.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Гут С.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні