Постанова
від 14.06.2018 по справі 916/3185/17
ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 червня 2018 року м. ОдесаСправа № 916/3185/17 Одеський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Колоколова С.І.

суддів: Разюк Г.П., Савицького Я.Ф.

секретар судового засідання: Полінецька В.С.

за участю представників сторін:

від позивача: Тарасенко В.С. (ордер серія ОД № 149361 від 01.06.2018, Договір від 01.06.2018 № б/н)

від відповідача: Ляшенко О.В. (довіреність № 45 від 19.02.2018)

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн"

на рішення господарського суду Одеської області від „05" квітня 2018 року, повний текст якого складено та підписано „16" квітня 2018 року

у справі № 916/3185/17

за позовом Державного підприємства „Ренійський морський торговельний порт"

до Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн"

про розірвання додаткової угоди від 29.04.2016р. до договору №36/02 на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 25.11.2002р.

головуючий суддя - суддя Власова С.Г.

місце ухвалення рішення: Господарський суд Одеської області

В судовому засіданні 14.06.2018 згідно ст.233 ГПК України оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

В С Т А Н О В И В :

20.12.2017 року Державне підприємство „Ренійський морський торговельний порт" звернулось до Господарського суду Одеської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" про розірвання Додаткової угоди від 29.04.2016 року до Договору № 36/02 від 25.11.2002 року, якою збільшено площу орендованої землі до 17244 кв.м. у зв'язку з відсутністю діяльності з реалізації інвестиційного проекту з боку Орендаря протягом одного року.

Позовні вимоги мотивовані порушенням Товариством з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" зобов'язань за Додатковою угодою до Договору №36/02 відносно другого етапу реалізації Інвестиційного проекту.

Рішенням господарського суду Одеської області від 05.04.2018 року (суддя Власова С.Г.) у справі № 916/3185/17 позов задоволений повністю. Розірвано Додаткову угоду від 29.04.2016р. до Договору №36/02 на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 25.11.2002р., зареєстрованого Ренійською міською радою в книзі договорів на право тимчасового користування землею від 05.12.2002р., укладену між Державним підприємством „Ренійський морський торговельний порт" та Товариством з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн", зареєстровану Ренійською міською радою від 17.05.2016р. за №31. Стягнуто з Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" (68800, м. Рені, вул. Дунайська, 188, код ЄДРПОУ 22478794) на користь Державного підприємства „Ренійський морський торговельний порт" судовий збір у розмірі 1600 грн. 00 коп.

Висновок суду мотивований тим, що з належних в матеріалах справи доказів вбачається допущення ТОВ „Рені-Лайн" тривалого порушення строку виконання другого етапу інвестиційного проекту Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів , а саме з 29.04.2016 відсутня реалізація проекту з боку відповідача.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції, Товариство з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" звернулось до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, відповідно до якої просить оскаржуване рішення від 05.04.2018 скасувати у повному обсязі та прийняти нове, яким у задоволенні позовних вимог відмовити у повному обсязі.

Скаржник в своїх доводах та запереченнях посилається на те, що суд не перевірив всі обставини справи, не дав належну правову оцінку доказам, порушив та невірно застосував норми чинного законодавства, в зв'язку з чим виніс незаконне і необґрунтоване рішення, яке не відповідає обставинам справи і вимогам закону.

В обґрунтування апеляційної скарги, Товариство з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" посилається на наступне:

- товариство виконало вчасно свої зобов'язання з інвестиційного проекту з перевищенням у 5 разів від запланованого об'єму інвестицій, а саме вніс інвестицій понад 4,5 млн.дол.США;

- Державне підприємство „Ренійський морський торговельний порт" не має повноважень щодо розірвання/припинення правовідносин за Договором оренди, оскільки він затверджений на сесії міської ради;

- ДП „Ренійський морський торговельний порт" своїми діями перешкоджає товариству використовувати земельну ділянку, оскільки позивачем не було надано даних щодо кадастрового номера орендованої земельної ділянки, чим позбавило право та можливість для здійснення товариством будівництва;

- реалізація другої черги інвестиційного проекту Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" не настала, у зв'язку з тим, що склад № 6 не був переданий товариству та знаходиться у користуванні іншої особи без належних правових підстав.

Крім того скаржник зазначив, що заборгованість по орендній платі у Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" - відсутня.

12.06.2018 року від Державного підприємства „Ренійський морський торговельний порт" через відділ діловодства суду надійшов відзив на апеляційну скаргу, відповідно до якого представник в судовому засіданні просив апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" залишити без задоволення, оскаржуване рішення залишити без змін.

В судовому засіданні 14.06.2018 року представник Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" просив апеляційну скаргу задовольнити, оскаржуване рішення скасувати.

Розглянувши та перевіривши матеріали справи, апеляційну скаргу, заслухавши в судовому засіданні пояснення представників сторін, проаналізувавши на підставі встановлених фактичних обставин справи правильність застосування місцевим господарським судом норм матеріального та процесуального права, судова колегія дійшла до наступного.

Законом України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів" від 03.10.2017р. N2147-VIII (який набрав чинності 15.12.2017) Господарський процесуальний кодекс України викладено у новій редакції.

Пунктом 9 частини 1 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України в редакції Закону України №2147- VIII від 03.10.2017р. установлено, що зміни до цього Кодексу вводяться в дію з урахуванням таких особливостей: справи у судах апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до ст.269 ГПК України (в редакції Закону України №2147- VIII від 03.10.2017) суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. Суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї. Докази, які не були подані до суду першої інстанції, приймаються судом лише у виняткових випадках, якщо учасник справи надав докази неможливості їх подання до суду першої інстанції з причин, що об'єктивно не залежали від нього. Суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов'язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права. У суді апеляційної інстанції не приймаються і не розглядаються позовні вимоги та підстави позову, що не були предметом розгляду в суді першої інстанції.

Як встановлено судом першої інстанції та підтверджено в ході апеляційного провадження, Рішенням Виконавчого комітету Ренійської міської ради народних депутатів №252 від 17.10.1996р. видано Ренійському морському торговому порту державний акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 94,36га.

З Державного акту серія І-ОД №004891 вбачається, що Ренійський морський торговий порт отримав у постійне користування земельну ділянку площею 94,36га для розміщення об'єктів порту відповідно до плану землекористування, який зареєстрований в Книзі записів державних актів на право постійного користування землею за №8.

19.01.2001 року Розпорядженням Ренійської районної державної адміністрації "Про створення органу господарського розвитку і управління спеціальної економічної зони "Рені" та затвердження положення про нього" створено орган господарського розвитку і управління СЕЗ "Рені" - державне підприємство Ренійський морський торговий порт; затверджено Положення про орган господарського розвитку і управління СЕЗ "Рені"; органу господарського розвитку і управління СЕЗ "Рені" (Ренійський морський торговий порт) здійснити комплекс організаційних та технічних заходів щодо виконання повноважень, передбачених Законом України "Про спеціальної економічної зони "Рені" та Положення про орган господарського розвитку і управління СЕЗ "Рені". Вказане розпорядження зареєстровано у Ренійському районному управлінні юстиції 25.01.2001р. за №3/26.

03.09.2001 року між Ренійською міською радою та органом господарського розвитку і управління СЕЗ "Рені" - Ренійським морським торговим портом укладено Генеральну угоду, відповідно до п.1 якої, спільна діяльність сторін спрямована на залучення інвестицій в СЕЗ "Рені" з метою: збереження існуючих та створення нових робочих місць; завантаження потужностей портового комплексу та розвитку його інфраструктури; впровадження новітніх технологій; створення сучасної виробничої, транспортної і ринкової інфраструктури (т.1 а.с.59-60).

Пунктом 2 угоди передбачено, що сторони разом та самостійно здійснюють пошук інвесторів для чого приймають участь в виставках, конференціях, рекламних акціях тощо, консультують, проводять переговори, сприяють узгодженню та затвердженню інвестиційних проектів.

Територія СЕЗ "Рені" (94,36 га) знаходиться в постійному користуванні органа господарського розвитку і управління СЕЗ - Ренійського морського торговельного порту відповідно до рішення Ренійського міськвиконкому №252 від 17.10.1996р. (п.3 угоди).

Відповідно до п.4 угоди, земельна ділянка для інвестиційного проекту, зареєстрованого в райдержадміністрації, надається суб'єкту СЕЗ на підставі договору оренди суб'єктом СЕЗ та органом господарського розвитку і управління СЕЗ, затвердженого на сесії Ренійської міської ради.

Ця угода набуває чинності з моменту її підписання і діє весь термін функціонування Закону України Про СЕЗ "Рені". Угода може бути змінена або доповнена за взаємного письмового узгодження сторін (п.п.8, 9).

Рішенням Виконавчого комітету Ренійської міської ради №258 від 26.07.2002р. затверджено інвестиційний проект ТОВ "Рені-Лайн" "Зерновий комплекс по перевалці зерна і виробництву комбікормів" для розміщення на території спеціальної економічної зони "Рені".

15.12.2002 року узгоджено бізнес-план інвестиційного проекту у ВЕЗ РЕНІ , Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів , відповідно до якого зазначено, що ідея інвестиційного проекту полягає в створенні на території Ренійського порту (вантажний район №1) зернового виробничо-технологічного комплексу по прийманню зерна, виробництву комбікормів та їхньому відправленню малотоннажними судами або баржами. Реалізація проекту розбита на два етапи по термінах будівництва виробничих об'єктів і їхньому фінансуванню. Загальна сума інвестицій 680 000 доларів США. Термін реалізації проекту - 15 місяців першого етапу і 6 місяців другого етапу. До липня 2002 року підприємство робить реконструкцію складу №3, будує прийом - розвантажувальний пункт і вагарню. Усі роботи фінансуються за рахунок власних коштів підприємства і складають 80 000 доларів СІІІА. З липня 2002 року починається практична робота з перевалки зерна в СЭЗ "Рени" і до кінця року планується експортувати 30 000 тонн зерна. Із січня 2003 року разом з голландськими фахівцями розробляється і затверджується проект виробничо - технічного комплексу по збереженню і навантаженню на борт судна зерна загально річною продуктивністю 100 000 тонн. Проектна вартість комплексу - 150 000 доларів США. Фінансування здійснюється за рахунок кредитів банку. Будівництво комплексу повинне завершитися до 01.08.2003р. Другий етап проекту реалізується після початку практичної роботи в СЭЗ "Рени" інвестиційного проекту по переробці соєвих бобів. На цьому етапі передбачається в складі №3 установка модульного комбікормового заводу голландської фірми "OTTEVANGER" продуктивністю 15 тонн у годину повнораціонних кормів для птаха. Вартість цього заводу з установкою в Рени - 450000 доларів США. Фінансування здійснюється разом з компанією "РЕНИ- ЛАЙН" і голландською фірмою "OTTEVANGER" (т.1 а.с.65-88).

06.08.2002 року між Ренійським міським виконавчим комітетом та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" укладено Генеральний договір на реалізацію інвестиційного проекту в спеціальній економічній зоні "Рені", за умовами п..1. якого, інвестор зобов'язується на власний ризик та за власні кошти у відповідності з погодженим (затвердженим) інвестиційним проектом та умовами цього договору забезпечити реалізацію проекту, а виконавчий комітет - забезпечити необхідні умови для його реалізації (т.1 а.с.89-93).

Відповідно до п.п. 2.1., 2.2. генерального договору, інвестор зобов'язаний: а) не пізніше, ніж в трьохмісячний термін розпочати реалізацію інвестиційного проекту на об'єкті; б) визначити: строки виконання етапів згідно плану-графіку, який визначений інвестиційним проектом та який є невід'ємною частиною договору - 2 роки; вид економічної діяльності - заготовка, прийом, зберігання та завантаження зі складу чи з автотранспорту на борт судна зерна та виробництво комбікормів; програму необхідних робіт (послуг) та їх точну назву - нове будівництво; річні об'єми випуску продукції (надання послуг), що плануються - перевалка зернових - 145 000тн; виробництво комбікормів - 30 000тн; кількість створюваних робочих місць - 27; об'єми інвестицій для реалізації проекту - 680 000дол. США (3 604 000грн). Інвестор забезпечує вкладення інвестицій в об'ємах та у формі, необхідних для реалізації інвестиційного проекту та створення робочих місць в такі терміни: перший етап "Перевалка зерна" - проектні роботи: 05.-09.2002р., будівельні: 07.-10.2002р., поставка: 08.2002р.-04.2003р., монтаж та інсталяція: 08.2002р.-05.2003р.; другий етап: проектні роботи, будівельні, поставка, монтаж та інсталяція, поставка сировини - строки не зазначені. Після закінчення кожного етапу робіт інвестор подає виконавчому комітету звіт про цілі та результати реалізації інвестиційного проекту.

Відповідно до п. 2.3. договору, інвестор зобов'язується щоквартально надавати виконавчому комітету інформацію про хід реалізації інвестиційного проекту за формою, затвердженою Агенством по питанням спеціальних (вільних) економічних зон.

Виконавчий комітет у встановлений законом порядку надає в користування земельну ділянку, необхідну для реалізації інвестиційного проекту ( п. 3.1)

Пунктом 6.1. договору передбачено, що умови цього договору можуть бути змінені за взаємною згодою сторін із обов'язковим складенням документу в письмовій формі.

Відповідно до п.п. 7.1., 7.2. генерального договору від 06.08.2002р. договір набирає чинності з моменту його підписання та діє на строк дії інвестиційного проекту. Договір може бути розірвано тільки за згодою обох сторін. У випадку дострокового розірвання договору виконавчий комітет відміняє рішення про затвердження інвестиційного проекту.

Пунктом 9.1 договору визначено, що інвестиційний проект у формі бізнес-плану, план-графік надходження інвестицій та етапів реалізації інвестиційного проекту, викопіювання території під реалізацію інвестиційного проекту, погоджена завірена органом господарського розвитку СЕЗ "Рені" (Ренійським портом), Виконавчим комітетом та інвестором. Додатки до цього договору є його невід'ємною частиною.

06.08.2002 року між Ренійським міським виконавчим комітетом та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" укладено додаткову угоду №1 до Генерального договору на реалізацію інвестиційного проекту в спеціальній економічній зоні "Рені" від 06.08.2002 (т.1 а.с.94).

Згідно Свідоцтва про реєстрацію суб'єкта Спеціальної економічної зони "Рені" за реєстраційним №5 від 30.08.2002р., виданого Ренійською районною державною адміністрацією, ТОВ "Рені-Лайн" набуло статусу суб'єкта СЕЗ.

25.11.2002 року між Ренійським морським торговим портом (орендодавець) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Рені-Лайн" (орендар) було укладено договір №36/02 на право тимчасового користування землею на умовах оренди, відповідно до п.1.1 якого, орендодавець передає, а Орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку на території першого вантажного району порту площею 6150кв.м., згідно з планом землекористування, що додається, яка розташована за адресою: м. Рені, Одеської області, що знаходиться у землекористуванні Ренійського морського торгового порту. Земельна ділянка передається в оренду з метою реалізації перевантаження зерна згідно з Інвестиційним Проектом "(Свідоцтво №5 від серпня 2002року про реєстрацію суб'єкта СЕЗ "Рені") який зареєстровано в книзі договорів на право тимчасового користування землею 05.12.2002р. (т.1 а.с.97-100).

Відповідно до п. 2.1. договору, орендар вступає у строкове платне користування ділянкою у термін, вказаний у договорі, але не раніше підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі землі.

Згідно п. п. 4.1., 4.3., 4.4. договору, орендодавець зобов'язаний після затвердження даного договору на сесії міської Ради передати земельну ділянку по акту приймання-передачі в користування орендаря у стані, що відповідає умовам цього договору та придатну для використання за цільовим призначенням; орендодавець має право контролювати наявність, стан, напрями та ефективність використання землі, переданої за цим договором; виступати з ініціативою щодо внесення змін до цього договору або його розірвання в разі погіршення стану орендованої ділянки внаслідок невиконання або неналежного виконання умов цього договору.

Пунктами 7.1., 7.3., 7.4., 7.5. договору від 25.11.2002р. цей договір укладено строком на 27 років та діє з " 01" грудня 2002 до " 31" грудня 2029 року. Зміни і доповнення або розірвання цього договору допускаються за взаємною згодою сторін. Зміни та доповнення, що пропонується внести, розглядаються протягом одного місяця з дати їх подання та розгляду іншою стороною. За ініціативою однією із сторін цей договір може бути розірвано рішенням суду у випадках, передбачених чинним законодавством: закінчення строку, на який його було складено; у разі невиконання вимог п. 3.3.; у випадку нецільового використання земельної ділянки; відсутності діяльності з реалізації інвестиційного проекту з боку орендаря на протязі одного року; за домовленістю сторін; банкрутства орендаря та інших випадках, прямо передбачених чинним законодавством України. Взаємовідносини сторін, не врегульовані цим договором, регулюються чинним законодавством України.

Рішенням четвертої сесії двадцять четвертого скликання Ренійської міської ради від 05.12.2002р. №145 "Про затвердження договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди між Ренійським морським торговим портом та ТОВ "Рені-Лайн" затверджено договір №36/02 від 25.11.2002 року на право тимчасового користування землею на умовах оренди між Ренійським морським торговим портом та ТОВ "Рені-Лайн" (т.1 а.с.102).

01.12.2003 року між сторонами підписано угоду про зміни договору №36/02 від 25.11.2002 року, згідно якої сторони внесли зміни в 1.1. та 3.1. договору №36/02 від 25.11.2002 року у зв'язку із наданням орендодавцем орендарю додаткової земельної ділянки площею 2750кв.м. Сторони узгодили викласти їх в наступній редакції: п.1.1.,п.3.1.орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 8900кв.м.; орендна плата визначається на підставі Закону України "Про оренду землі" і становить 1646,58грн. в місяць (т.1 а.с.107).

01.12.2003 року сторонами підписано та скріплено печатками сторін акт приймання-передачі земельної ділянки розташованої на території СЕЗ, за яким ТОВ "Рені-Лайн" прийняло в оренду додаткову земельну ділянку площею 2750кв.м. для розміщення комплексу відвантаження зерна (т.1 а.с.108).

Рішенням десятої сесії двадцять четвертого скликання Ренійської міської ради від 15.03.2004р. №303 "Про затвердження угоди про зміну договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди між Ренійським морським торговим портом та ТОВ "Рені-Лайн" затверджено угоду від 01.12.2003р. про зміну договору №36/02 від 25.11.2002р. на право тимчасового користування землею на умовах оренди між Ренійським морським торговим портом та ТОВ "Рені-Лайн".

Рішенням виконавчого комітету Ренійської міської ради від 10.10.2007р. №271 "Про подальшу реалізацію інвестиційного проекту суб'єкта СЕЗ - ТОВ "Рені-Лайн" надано дозвіл суб'єкту СЕЗ - ТОВ "Рені-Лайн" на реалізацію другого етапу інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів"; затверджено схему ділянки, що передається в оренду суб'єкту СЕЗ - ТОВ "Рені-Лайн" на території першого вантажного району Ренійського морського торгового порту.

Рішенням виконавчого комітету Ренійської міської ради від 27.02.2015р. №20 "Про відміну п. 2 рішення виконавчого комітету Ренійської міської ради №271 від 10.10.2007р." відмінено пункт 2 рішення виконавчого комітету Ренійської міської ради №271 від 10.10.2007р.; рекомендовано суб'єкту СЕЗ - ТОВ "Рені-Лайн" здійснювати реалізацію другого етапу інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів" з урахуванням даного рішення.

29.04.2016 року між Ренійським морським торговим портом та ТОВ "Рені-Лайн" укладено додаткову угоду до договору №36/02 від 25.11.2002 року на право тимчасового користування землею на умовах оренди, згідно якої сторони узгодили внести зміни в 1.1. та 3.1. договору №36/02 від 25.11.2002рлку, у зв'язку із наданням орендарю додаткової земельної ділянки площею 17244кв.м. Сторони узгодили викласти їх в наступній редакції: п. 1.1., п. 3.1. орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельні ділянки на території першого вантажного району порту, загальною площею 26144кв.м.; плата за тимчасове користування земельною ділянкою становить без ПДВ - 31 176,72грн. в місяць. Плата за відшкодування витрат - 1764,73грн. на місяць, крім того ПДВ - 352,95грн., загальна вартість з урахуванням ПДВ - 2117,68грн. Інші умови договору від 25.11.2002р. №36/02 не обумовлені даною угодою залишаються незмінними та сторони підтверджують по ним свої обов'язки. Договір зареєстровано в книзі договорів на право тимчасового користування землею 17.05.2016р. за №31.

Рішенням десятої сесії сьомого скликання Ренійської міської ради від 13.05.2016 року №119-VІІ "Про затвердження додаткової угоди по договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди" затверджено угоду від 29.04.2016р. до договору №36/02 від 25.11.2002р. на право тимчасового користування землею на умовах оренди між Ренійським морським торговим портом та ТОВ "Рені-Лайн".

Сторонами 13.05.2016 року підписано та скріплено печатками сторін акт приймання-передачі земельної ділянки розташованої на території СЕЗ, за яким ТОВ "Рені-Лайн" прийняло в оренду додаткову земельну ділянку площею 17244кв.м., яка розташований на території першого вантажного району для реалізації інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів" згідно схеми, затвердженої в.о. директора порту та погодженої головою Ренійської міської ради.

01.11.2017 року в.о. директора ДП "РМТП" направлено директору ТОВ "Рені-Лайн" лист №1-12/730, відповідно до якого зазначено, що пройшло більше півтора року від наданої заяви від 13.04.2016 року за №86 з вимогами ТОВ "Рені-Лайн" та укладеною між підприємствами додаткової угоди від 29.04.2016 року до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 25.11.2002 року №36/02 про надання ТОВ Рені-Лайн" додаткової земельної ділянки для реалізації другої черги інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів". ДП "РМТП" більше року не отримувало будь якої інформації стосовно реалізації планів та ходу реалізації проекту; цей час був достатній для розуміння перспектив розміщення запланованих об'єктів та обладнання на цих ділянках з метою реалізації додаткових потужностей. ДП "РМТП" не стягувалась плата за користування ТОВ "Рені-Лайн" частинок покриття навколо складів №5 та №6, площею 11696 кв.м, що призвело до недоотримання фінансових ресурсів як ДП "РМТП" державним так і місцевими бюджетами.

30.03.2017 року ДП "РМТП" листом № 1/12-194 запропонувало розглянути та підписати зміни до додаткової угоди від 29.04.2016 року з урахуванням наявності на земельній ділянці твердого покриття площею 11 696 кв.м. днем прийняття Рішення Ренійської міської ради №119-VII від 13.05.2016 року підписання акту прийняття-передачі для донарахування за користування частиною покриття площею 11 696 кв.м. Але, на адресу позивача надійшли листи від 27.03.2017р. №52/1 про розірвання додаткової угоди від 29.04.2016р. до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди земельними ділянками загальною площею 17 244 кв.м та лист 05.04.2017р. №62 внесення змін до неї про намір взяти в оренду ділянку тільки загальною площею 4666 кв. м. Пізніше ТОВ "Рені-Лайн" листом від 18.04.2017р. №69 повідомлено, що ці листи залишити без розгляду та підписати зміни до додаткової угоди від 29.04.2016р., зважаючи на що ДП "РМТП" незрозуміла позиція компанії стосовно реалізації інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів" та його другої черги. Враховуючи це, в.о. директора ДП "РМТП" запропонував директору ТОВ "Рені-Лайн" для приведення відносин у відповідності до вимог законодавства, підготувати бізнес-план змін до інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів", затвердити його та укласти договір (контракт) з Ренійським міськвиконкомом щодо його реалізації.

Листом від 10.11.2017р. вих.№1-12/755 ДП "РМТП" в особі в.о. директора зазначило директору ТОВ "Рені-Лайн", що на підставі заяви від 13.04.2016р. №86 шляхом укладання між підприємствами додаткової угоди від 29.04.2016р. до договору на право тимчасового користування землею на умовах оренди від 25.11.2002р. №36/02, для реалізації другої черги інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів" у користування додатково надана земельна ділянка площею 17 244 м. кв. Проте, з часу укладання зазначеної додаткової угоди не реалізували наміри щодо реалізації другої черги інвестиційного проекту "Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів" у зв'язку з чим, Державне підприємство „Ренійський морський торговельний порт" і звернувся до суду з відповідним позовом.

Судова колегія погоджується з висновками місцевого господарського суду про задоволення позовних вимог Державного підприємства „Ренійський морський торговельний порт" та вважає, що доводи, заперечення і вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" викладені в апеляційній скарзі, є безпідставними, необґрунтованими та задоволенню не підлягають, виходячи з наступного.

Відповідно до п.3 ст.179 ГК України, укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

Згідно зі ст. 629 Цивільного кодексу України, договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Відповідно до ст. 526 Цивільного кодексу України, яка кореспондується з ч. 1 ст. 193 Господарського кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно зі ст. 599 Цивільного кодексу України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Статтею 610 Цивільного кодексу України встановлено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

В силу ч. 1 ст. 283 ГК України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно ч. 6 названої статті до відносин оренди застосовуються відповідні положення ЦК України з урахуванням особливостей, передбачених ГК України.

Відповідно до ст.13 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 16 Закону України "Про оренду землі" укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку.

Отже, як встановлено під час розгляду даної справи, 25.11.2002 року між сторонами ДП „Ренійський морський торговельний порт" та ТОВ „Рені-Лайн" укладено Договір оренди № 36/02 на право постійного користування землею на умовах оренди.

29.04.2016 року Додатковою угодою було внесено зміни до Договору оренди від 25.11.2002 року, а саме відповідно до п.1.1 угоди, орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку площею 17244 кв.м. Орендна плата визначається на підставі ЗУ Про оренду землі і становить 2117,68 грн. в місяць разом з ПДВ.

Пунктом 2 ст. 651 ЦК України передбачено, що договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. При цьому, істотним порушенням є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладанні договору.

Положеннями ст.ст.31, 32 Закону України "Про оренду землі" договір оренди землі може бути розірваний за згодою сторін. На вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в порядку, встановленому законом. Розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається, якщо інше не передбачено законом або цим договором. На вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Таким чином, враховуючи умови договору, положення ЗУ Про оренди землі , норм чинного законодавства, ДП „Ренійський морський торговельний порт", реалізувало своє право на звернення до суду про розірвання додаткової угоди, чим спростовуються посилання скаржника в апеляційній скарзі.

Відносно доводів скаржника в апеляційній скарзі на виконання товариством вчасно інвестиційних зобов'язань та з перевищенням у 5 разів від запланованого об'єму інвестицій, колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

ТОВ „Рені-Лайн" додатково у користування для реалізації другої черги інвестиційного проекту Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів надана земельна ділянка площею 17 244 кв.м., про що 29.04.2016 року було укладено спірну Додаткову угоду до Договору від 25.11.2002 року. Однак в матеріалах справи відсутні докази реалізації відповідачем з 2016 року другої черги інвестиційного проекту за інвестиційним проектом ТОВ Рені-Лайн Зерновий комплекс по перевалці зерна і виробництву комбікормів для розміщення на території спеціальної економічної зони Рені, за Генеральним договором на реалізацію інвестиційного проекту, що і є підставою для розірвання додаткової угоди.

Посилання скаржника в апеляційній скарзі відносно того, що реалізація другої черги інвестиційного проекту Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" не настала, у зв'язку з тим, що склад № 6 не був переданий товариству та знаходиться у користуванні іншої особи без належних правових підстав, не приймається до уваги, оскільки наявних доказів відносно зазначених тверджень надані не були та реалізація другого етапу інвестиційного проекту Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів , відповідно до п.2.3. Бізнес-плану, повинна відбуватись у складі №3, а саме на земельній ділянці переданій ТОВ Рені-Лайн , після укладання договору від 25.11.2002 року..

Таким чином враховуючи вищевикладене, колегія суддів апеляційної інстанції вважає, що Товариством з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" своїми діями допущено порушення строку виконання другого етапу інвестиційного проекту Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів , а саме починаючи з 29.04.2016р. з боку ТОВ Рені-Лайн відсутня діяльність з реалізації інвестиційного проекту, що є порушенням умови договору та прав позивача. Так, за період з 29.04.2016 року - по 20.12.2017 ТОВ Рені-Лайн не приступило до реалізації другого етапу інвестиційного проекту Зерновий комплекс по перевалці зерна та виробництву комбікормів , інвестиційна діяльність не проводиться саме вже на земельній ділянці, яка передана йому з врахуванням додаткової угоди від 29.04.2016 до договору від 25.11.2002, а тому таке порушення має наслідком розірвання додаткової угоди від 29.04.2016 до договору від 25.11.2002 року.

Дослідивши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що господарським судом першої інстанції правильно застосовано норми матеріального та процесуального права, повно з'ясовано та доведено обставини, що мають значення для справи, зроблені висновки відповідають дійсним обставинам справи.

Доводи наведені в апеляційній скарги колегією суддів до уваги не приймаються з огляду на те, що вони є необґрунтованими та такими, що спростовуються матеріалами справи.

За викладених обставин, колегія суддів вважає, що рішення Господарського суду Одеської області від 05.04.2018 року у справі № 916/3185/17 відповідає вимогам чинного законодавства та матеріалам справи, підстави для його скасування або зміни відсутні, а тому воно підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" - без задоволення.

Відповідно до п."в" ч.4 ст.282 ГПК України постанова суду апеляційної інстанції складається, зокрема, з резолютивної частини із зазначенням розподілу судових витрат, понесених у зв'язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції.

В даному випадку витрати, понесені у зв'язку з переглядом справи у суді апеляційної інстанції (витрати по сплаті судового збору за подання апеляційних скарг) покладаються на Товариство з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн", оскільки доводи апеляційної скарги щодо наявності підстав для скасування оскаржуваного рішення не знайшли свого підтвердження під час апеляційного розгляду справи.

Керуючись статтями 269, 270, 275,276, 282

Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

П О С Т А Н О В И Л А:

1. Апеляційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю „Рені-Лайн" залишити без задоволення.

2. Рішення господарського суду Одеської області від „05" квітня 2018 року у справі № 916/3185/17 залишити без змін.

Постанова в порядку статті 284 Господарського процесуального кодексу України набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Верховного суду протягом двадцяти днів з дня набрання постанови законної сили.

Повний текст постанови

складено „15" червня 2018 року

Головуючий суддя С.І. Колоколов

Суддя Г.П. Разюк

Суддя Я.Ф. Савицький

Дата ухвалення рішення14.06.2018
Оприлюднено18.06.2018

Судовий реєстр по справі —916/3185/17

Постанова від 31.10.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 17.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Берднік І.С.

Ухвала від 05.09.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 26.07.2018

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 14.06.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 30.05.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Ухвала від 15.05.2018

Господарське

Одеський апеляційний господарський суд

Колоколов С.І.

Рішення від 05.04.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 27.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

Ухвала від 20.03.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Власова С.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні