Рішення
від 18.06.2018 по справі 493/959/18
БАЛТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 493/959/18

Провадження № 2/493/474/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2018 року м. Балта Одеської області Балтський районний суд Одеської області в складі:

ГОЛОВУЮЧОГО-СУДДІ ІЛЬНІЦЬКОЇ О.М.

ЗА УЧАСТЮ СЕКРЕТАРЯ АНТОСЮК Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Балта справу за позовом ОСОБА_1 до Балтської міської ради Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В :

14.05.2018 року ОСОБА_1 звернувся до Балтського районного суду з позовом до Балтської міської ради Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування.

На обґрунтування вимог зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року помер його батько ОСОБА_2, після смерті якого залишилось спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 3,25 га, розташованої на території Коритненської сільської ради Балтського району Одеської області.

Коли він звернувся в нотаріальну контору для оформлення права на спадщину, нотаріус відмовив йому у видачі свідоцтва про право на спадщину, так як відсутній оригінал правовстановлюючого документу на зазначену земельну ділянку.

Він є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2, фактично прийняв спадщину, так як проживав разом з батьком на момент його смерті, тому просив суд визнати його право власності на вказане спадкове майно.

Позивач в судове засідання не з'явився, надавши заяву про розгляд справи за його відсутності, позов підтримує.

Відповідач - представник Балтської міської ради Одеської області в судове засідання не з'явився. Надав заяву про розгляд справи за його відсутності та вказав, що заперечень по справі не має.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов обґрунтований і підлягає задоволенню з наступних підстав.

В судовому засіданні встановлено, що спадкодавець ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 р., що підтверджується свідоцтвом про його смерть.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 3,25 га, розташованої на території Коритненської сільської ради Балтського району Одеської області, яка належала йому згідно державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1

Все своє майно ОСОБА_2 заповів позивачу згідно заповіту, посвідченого 13.11.2003 року секретарем Коритненської сільської ради Балтського району Одеської області.

Згідно довідки Ворохтянської селищної ради Яремчанської міської ради Івано-Франківської області від 12.04.2018 року позивач ОСОБА_1 проживав разом із ОСОБА_2 на момент його смерті.

Відповідно до ч. 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Згідно листа приватного нотаріуса Балтського районного нотаріального округу Пантілєєвої І.П. від 07.05.2018 року позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, так як відсутній оригінал правовстановлюючого документу на земельну ділянку.

Як визначено у статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно статті 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті.

У відповідності до ст. 1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Таким чином, судом встановлено, що позивач є спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2, прийняв спадщину, але не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину через відсутність оригіналу правовстановлюючого документу, тому позов належить задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1218, 1233, 1235, 1268, 1269 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Балтської міської ради Одеської області про визнання права власності на земельну ділянку в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, як за спадкоємцем за заповітом право власності на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 3,25 га, яка розташована на території Коритненської сільської ради Балтського району Одеської області, кадастровий номер НОМЕР_2, що належала ОСОБА_2, померлому ІНФОРМАЦІЯ_2 року, згідно державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_1

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга на рішення суду подається через Балтський районний суд Одеської області до апеляційного суду Одеської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

СУДДЯ

СудБалтський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення18.06.2018
Оприлюднено19.06.2018
Номер документу74736392
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —493/959/18

Рішення від 18.06.2018

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Ільніцька О. М.

Ухвала від 07.06.2018

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Ільніцька О. М.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Ільніцька О. М.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Балтський районний суд Одеської області

Ільніцька О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні