Ухвала
від 04.06.2018 по справі 757/24259/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/24259/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 червня 2018 року Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 за участі секретаря ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Києві клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 про арешт майна підозрюваного ОСОБА_4 ,-

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області підполковник юстиції ОСОБА_3 , розглянувши матеріали кримінального провадження № 22015101110000175 за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 205, ч. 3 ст. 212, ч.ч. 3,4 ст. 358 КК України, звернувся до слідчого судді із клопотанням, погодженим прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_5 про накладення арешту на майно.

Орган досудового розслідування вказує, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженка міста Києва, з метою вчинення злочинів заздалегідь, тобто до їх початку, домовилася про спільне їх вчинення за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 за нижчевикладених обставин.

ОСОБА_4 , маючи багаторічний досвід зайняття підприємницькою діяльністю у сфері надання кур`єрських послуг, керуючись корисливим мотивом та прагнучи особистого збагачення, до середини жовтня 2013 року у місті Києві запланував систематично й упродовж тривалого часу здійснювати під виглядом експрес-перевезень переміщення з іноземних країн в Україну на адресу тих чи інших замовників через митний кордон України товарів з приховуванням від митного контролю у міжнародних експрес-відправленнях з неправдивими реквізитами (прізвищами, іменами, адресами) одержувачів, умисно ухилятися від сплати митних платежів, набувати внаслідок цього злочинним шляхом доходи, не відображати їх у встановленому законом порядку в бухгалтерському, податкових обліках, вчиняти їх легалізацію (відмивання) та створити, придбати юридичні особи (суб`єкти підприємницької діяльності) з метою прикриття цієї незаконної діяльності. Протиправним задумом передбачалося подрібнення на сортувальних складах в іноземних країнах партій (вантажів) товарів, придбаних покупцями, які замовили їх доставку в Україну, на окремі частини, їх оформлення й увезення в Україну під виглядом міжнародних експрес-відправлень, сумарна фактурна вартість кожного з яких не перевищувала б визначену ч. 1 ст. 234 Митного кодексу України межу звільнення від митних платежів еквівалент 300 євро (до 26.04.2014) та 150 євро (з 26.04.2014), що не є об`єктом оподаткування митними платежами. Такий спосіб переміщення товарів через митний кордон України створював можливість збільшити доходи від надання послуг з доставки товарів (привласнення коштів замовників, якими мали сплачуватися митні платежі, або залучення додаткових споживачів, розширення обсягів послуг шляхом пропонування нижчої їх вартості порівняно з умовами добросовісних учасників ринку кур`єрських послуг) та обернути їх на власну користь.

У той же час ОСОБА_4 , усвідомлюючи, що реалізація його злочинного задуму вимагала систематичної спільної участі декількох осіб з розподілом їх функцій, вирішив підшукати таких осіб й вступити з ними у попередню змову на вчинення злочинів з метою протиправного особистого збагачення.

У подальшому до середини жовтня 2013 року у місті Києві ОСОБА_4 , розраховуючи на довірливі взаємовідносини, які упродовж тривалого часу склалися у нього з ОСОБА_7 унаслідок спільної з ним трудової діяльності у ТОВ «Файр Експрес Україна» (місто Київ) щодо надання кур`єрських послуг, довів до відома ОСОБА_7 план, що передбачав вчинення задуманих і визначених ОСОБА_4 вищезгаданих за текстом суспільно небезпечних дій, запропонував спільно його реалізувати з відповідним розподілом функцій задіяних осіб та одержав його добровільну згоду.

Надалі ОСОБА_4 та ОСОБА_7 , прагнучи прискорити вчинення злочинів і розраховуючи на довірливі взаємовідносини, які склалися у них з ОСОБА_8 , ОСОБА_6 у ході спільної з ними тривалої трудової діяльності у ТОВ «Файр Експрес Україна» (місто Київ) щодо надання кур`єрських послуг, у кінці листопада на початку грудня 2013 року довели до відома цих осіб розроблений ОСОБА_4 план, що передбачав вчинення тих же визначених ОСОБА_4 вищезгаданих за текстом суспільно небезпечних дій, запропонували спільно його реалізувати з відповідним розподілом функцій задіяних осіб та одержали їх добровільну згоду.

У ході досудового розслідування слідчим складене і погоджене процесуальним керівником письмове повідомлення ОСОБА_4 про підозру у вчиненні ним означених злочинів. Для вручення цього повідомлення його адресату вжито заходів, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Санкція ч. 3 ст. 212 КК України, передбачає покарання у виді конфіскації майна.

Досудовим розслідуванням на підставі зібраних доказів встановлено, що підозрюваний ОСОБА_4 є власником нерухомого і рухомого майна, майнових актів, а саме:

- земельної ділянки з кадастровим номером: 3221282801:01:031:0058 площею 0,2499 га та розташованого на ній житлового будинку площею 589,5 кв. м за адресою: АДРЕСА_1 (інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав);

- земельної ділянки з кадастровим номером: 3221282801:01:031:0059 площею 0,1021 га за адресою: АДРЕСА_1 (інформаційна довідка з Державного реєстру речових прав);

- квартири АДРЕСА_2 (повідомлення Київського міського бюро технічної інвентаризації);

- транспортного засобу «Cadillac Escalade 6000», кузов № НОМЕР_1 , державний номерний знак НОМЕР_2 ; транспортного засобу «Mercedes-Benz 614D 4249», шасі № НОМЕР_3 , державний номерний знак НОМЕР_4 (повідомлення Реєстраційного сервісного центру МВС України у м. Києві);

- мисливської зброї: карабін «СКС МП - УОС», калібр 7.62х39, № НОМЕР_5 ; карабін «Mossberg 702», калібр 22LR, № НОМЕР_6 ; карабін «МКМ 072 Сб», калібр 7.62х39, № НОМЕР_7 ; рушниця «Хатсан», калібр 12, № НОМЕР_8 (протокол обшуку від 8.02.2016; ухвала слідчого судді Печерського районного суду м. Києва від 10.06.2016);

- автосканера з написами на його заводській етикетці: «LAUNCH», «OBD Book», «OBD II AUTO SCANNER 6830», «S/N: 961490022956 VO»; електронного пристрою «D-Link», s/n: Q9271E2001875; цифрового диктофону «Sony VX80» (протокол обшуку від 8.02.2016);

- корпоративних прав засновника (учасника) ТОВ «Глобал Брокер Консалт», код ЄДРПОУ: 39734600, із статутним капіталом 2 000 грн. (повідомлення Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів);

- 12 860 доларів США (125 банкнот номіналом 100 доларів США), 1 банкнота номіналом 10 доларів США із серійним номером: MF02633755E), вилучених 16.05.2018 у робочому кабінеті ОСОБА_4 у ході обшуку його житла за адресою: АДРЕСА_1 (протокол обішку від 16.05.2018).

Це рухоме і нерухоме майно, яке на праві власності належить ОСОБА_4 , має бути піддане арешту (тимчасовому позбавленню за ухвалою слідчого судді прав на відчуження, розпорядження нерухомим майном і на відчуження, розпорядження, володіння рухомим майном) з метою забезпечення його конфіскації як виду покарання та відшкодування завданої державі шкоди на суму 12 463 290,05 грн. у вигляді несплачених за імпорт товарів в Україну митних платежів і на суму 40 561 345,66 грн. втраченої матеріальної вигоди товарів, які увезені в Україну через центральну сортувальну станцію ТОВ «Східно-Європейський Експрес» з приховуванням від митного контролю під виглядом міжнародних експрес-відправлень із неправдивими даними про одержувачів, у зв`язку чим мали бути конфісковані в доход держави відповідно до ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, натомість після безпідставного випуску у вільний обіг на території України були збуті ОСОБА_4 за попередньою змовою з іншими співучасниками злочинів з метою одержання доходів на власну користь.

Слідчий ОСОБА_9 підтримав клопотання в повному обсязі, просив задововльнити з підстав викладених в останньому.

Адвокат ОСОБА_10 в судове засідання не зявився, про час. дату та місце судового розгляду повідомлявся вчасно та належним чином.

Вивчивши додані до клопотання матеріали, слід дійти переконання про необхідність здійснення визначених слідчим заходів з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою збереження речових доказів, спеціальної конфіскації, конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи та відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Враховуючи вищевикладене, з метою можливої конфіскації майна, яки виду покарання, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання.

На підставі викладеного та керуючись вимогами ст.ст. 170-175 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

накласти арешт належних підозрюваному ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженцю міста Луганська, на праві власності:

- земельної ділянки з кадастровим номером: 3221282801:01:031:0058 площею 0,2499 га та розташованих на ній житлового будинку площею 589,5 кв. м та усіх інших споруд за адресою: АДРЕСА_1 ;

- земельної ділянки з кадастровим номером: 3221282801:01:031:0059 площею 0,1021 га за адресою: АДРЕСА_1 ;

- квартири АДРЕСА_2 ;

- транспортного засобу «Cadillac Escalade 6000», кузов № НОМЕР_1 , державний номерний знак НОМЕР_2 ; транспортного засобу «Mercedes-Benz 614D 4249», шасі № НОМЕР_3 , державний номерний знак НОМЕР_4 ;

- мисливської зброї: карабіна «СКС МП - УОС», калібр НОМЕР_9 , № НОМЕР_5 ; карабіна «Mossberg 702», калібр НОМЕР_10 , № НОМЕР_6 ; карабіна «МКМ 072 Сб», калібр 7.62х39, № НОМЕР_7 ; рушниці «Хатсан», калібр 12, № НОМЕР_8 ;

- автосканера з написами на його заводській етикетці: «LAUNCH», «OBD Book», «OBD II AUTO SCANNER 6830», «S/N: 961490022956 VO»; електронного пристрою «D-Link», s/n: Q9271E2001875; цифрового диктофону «Sony VX80»;

- корпоративних прав засновника (учасника) ТОВ «Глобал Брокер Консалт», код ЄДРПОУ: 39734600, із статутним капіталом 2 000 грн.;

- 12 860 доларів США (125 банкнот номіналом 100 доларів США, 7 банкнот номіналом 50 доларів США, 1 банкнота номіналом 10 доларів США).

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74745794
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/24259/18-к

Ухвала від 11.01.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Лашевич Валерій Миколайович

Ухвала від 04.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Цокол Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні