Ухвала
від 13.06.2018 по справі 757/26218/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/26218/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13 червня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів Національною поліцією України Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В:

До провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання прокурора, про накладення арешту на майно у кримінальному провадженні № 12017000000001580.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12017000000001580 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбачених ч. 2 ст. 364 КК України.

В судове засідання прокурор не з`явився, про місце і час розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав до суду заяву про розгляд вказаного провадження у відсутність сторони обвинувачення, клопотання підтримав та просив його задовольнити.

У відповідності до положень ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та спосіб, передбачених цим Кодексом.

Зважаючи на ці положення закону та враховуючи принцип диспозитивності, слідчий суддя визнав можливим прийняти рішення по суті клопотання у відсутність не з`явившихся осіб, оскільки їх не прибуття не перешкоджає розгляду клопотання на підставі наданих доказів.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та дослідивши матеріали надані в його обґрунтування, приходить до наступного висновку.

Прокурор у своєму клопотанні вказує, посадові особи АТ «Ощадбанк» за попередньою змовою з керівниками суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності та іншими особами організували схему заволодіння грошовими коштами АТ «Ощадбанк», яке перебуває в державній власності, шляхом підробки банківських документів та внесення неправдивих відомостей в частині включення до переліку фінансово-промислових груп суб`єктів господарювання які мають меншу відсоткову ставку за тарифами на розрахунково-касове обслуговування, підприємств з ознаками фіктивності.

Також, відповідно до положень про департамент корпоративних клієнтів АТ «Ощадбанк», суб`єкти господарювання, які входять до фінансово промислових груп мають певні привілеї в частині сплати відсотків за транзакції проведені по рахунках відкритих у банку, а саме меншу відсоткову ставку від обігових коштів та коштів знятих у готівці.

Службові особи АТ «Ощадбанк», використовуючи своє службове становище, за попередньою змовою з керівниками суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, включали до переліку суб`єктів господарювання, які входили до фінансово промислових груп підконтрольні ним ТОВ "АКСІОМА ДНІПРО", код 39706458, ПП "ПРОМЛОГИСТИКА", код 36340572, ТОВ "ДНЕПР МЕТ", код 40261539, ТОВ "АСАМІР" ЛТД , код 20284608, ТОВ "СТІЛІНВЕСТ", код 41724078, ТОВ "ЦЕСАР", код 41719309, ТОВ "АЛКМЕНА", код 34504798, ТОВ «СТАЛЬ СТРОНГ», код 41310162, ТОВ "МММ-МЕТАЛ", код 40765108, ТОВ "ПРОМТЕХ-СТАЛЬ.ДНІПРО", код 42071414 та інші та відкривали рахунки в територіальних відділеннях банку.

Надалі, в період 2016-2018 років, на рахунки підконтрольних службовим особам АТ «Ощадбанк» фіктивних підприємств, було перераховано та знято готівкою значну кількість грошових коштів, чим нанесено збитки банку, який перебуває у державній власності.

Отримання готівкових коштів здійснюється в АТ «Ощадбанк», АТ «КІБ», ПАТ «ПриватБанк», ПАТ «Кредобанк», ПАТ «Альфа Банк», ПАТ "КБ "Земельний Капітал", АТ "ОТП БАНК", ПАТ "БАНК КРЕДИТ ДНIПРО", ПАТ "АКБ "КОНКОРД", АБ "УКРГАЗБАНК", ПАТ "СБЕРБАНК", ПАТ "ВТБ БАНК", ПАТ "УНІВЕРСАЛ БАНК", ПАТ "КРЕДОБАНК", ПАТ "Iдея Банк", АТ "ТАСКОМБАНК", АТ "УкрСиббанк", ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК" та інших з карткових та поточних рахунків вказаних підприємств, а також з рахунків фізичних осіб-підприємців: ОСОБА_4 , код 2835900353, ОСОБА_5 , код 2933914265, ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , ОСОБА_7 , код НОМЕР_2 , ОСОБА_8 , код НОМЕР_3 , ОСОБА_9 , код НОМЕР_4 , ОСОБА_10 , код НОМЕР_5 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 , ОСОБА_12 , код НОМЕР_7 . ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_14 , код НОМЕР_9 та інших.

Зокрема, основним видом незаконної діяльності є легалізація брухту чорних та кольорових металів, отриманих через мережу нелегальних (не зареєстрованих) пунктів прийому побутового та промислового металобрухту на території ряду областей України.

Продукція постачається або на експорт або на адресу великих сталеливарних підприємств ПАТ «Інтерпайп Втормет», ПАТ «Дніпроспецсталь», ПАТ «Керамет» та інші. Продукція закуповується у населення за готівку на нелегальних пунктах прийому металобрухту.

Відповідно до Закону України «Про металобрухт» операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованим металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами та при здійсненні операцій із придбання брухту чорних металів у фізичних осіб виступають податковими агентами при оподаткування цих операцій військовим збором за ставкою 1,5%. Відображати оподаткування таких доходів необхідно в податковому розрахунку за формою 1-ДФ.

Встановлено, що вищевказаними підприємствами операції із придбання брухту металів у фізичних осіб в податкових деклараціях не відображаються, чим спричиняються збитки державі в особливо великих розмірах.

Кошти, розміщені на рахунках зазначених підприємств є предметом кримінального правопорушення. Таким чином, метою арешту грошових коштів розміщених на рахунку є збереження речових доказів, що відповідає вимогам ст.98, п. 1 ч. 2, ч. 3 ст.170 КПК України.

Постановою слідчого слідчої групи Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_15 від 22 травня 2018 року вказані у клопотанні грошові кошти, які розміщені на рахунках визнано речовими доказами.

Статтею 170КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно з ч. 10 ст.170КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном може бути застосована лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання прокурора про арешт вказаного майна, яке не було тимчасово вилучене, необхідно розглядати без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, їх захисників, представників чи законних представників, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ч.2ст.173КПК України,при вирішенніпитання проарешт майнаслідчий суддя,суд повиненвраховувати: 1)правову підставудля арештумайна; 2)можливість використаннямайна якдоказу укримінальному провадженні(якщоарешт майнанакладається увипадку,передбаченому пунктом1частини другоїстатті 170цього Кодексу); 3)наявність обґрунтованоїпідозри увчиненні особоюкримінального правопорушенняабо суспільнонебезпечного діяння,що підпадаєпід ознакидіяння,передбаченого закономУкраїни прокримінальну відповідальність(якщоарешт майнанакладається увипадках,передбачених пунктами3,4частини другоїстатті 170цього Кодексу); 3-1)можливість спеціальноїконфіскації майна(якщоарешт майнанакладається увипадку,передбаченому пунктом2частини другоїстатті 170цього Кодексу); 4)розмір шкоди,завданої кримінальнимправопорушенням,неправомірної вигоди,яка отриманаюридичною особою(якщоарешт майнанакладається увипадку,передбаченому пунктом4частини другоїстатті 170цього Кодексу); 5)розумність таспіврозмірність обмеженняправа власностізавданням кримінальногопровадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та докази, якими воно обґрунтовано, дійшов до висновку про те, що зазначене в клопотанні прокурора майно, на яке він просить накласти арешт, з метою збереження речових доказів є доцільним, а отже, клопотання в цій частині підлягає задоволенню.

Стосовно вимог клопотання щодо зобов`язання відповідних службових осіб банківської установи надати письмову інформацію про залишок грошових коштів на рахунках, на які накладено арешт шляхом направлення інформації до органу досудового розслідування, то в цій частині вимог клопотання слід відмовити, оскільки, зазначене не відповідає вимогам ст.ст. 170-173 КПК України, в порядку яких вирішується питання щодо заходів забезпечення кримінального провадження, таких як арешт майна.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 98, 130, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти, що містяться на всіх рахункам відкритих у наступних банківських установах:

-у ПАТ "АЛЬФА-БАНК" У М.КИЄВI, МФО 300346, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Київ, вулиця Десятинна, 4/6, та належать ОСОБА_9 , код НОМЕР_4 , ОСОБА_5 , код НОМЕР_10 , ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , ОСОБА_16 , код НОМЕР_11 ;

-у АТ "ОТП БАНК", МФО 300528, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Київ, вул. Жилянська, 43, та належать ОСОБА_7 , код НОМЕР_2 , ОСОБА_9 , код НОМЕР_4 , ОСОБА_5 , код НОМЕР_10 , ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_16 , код НОМЕР_11 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 , ПП "ПРОМЛОГИСТИКА", код 36340572;

-у ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК", МФО 305299, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Київ, вул. Грушевського, 1Д, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_10 , код НОМЕР_5 , ОСОБА_7 , код НОМЕР_2 , ОСОБА_9 , код НОМЕР_4 , ОСОБА_8 , код НОМЕР_3 , ОСОБА_5 , код НОМЕР_10 , ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_12 , код НОМЕР_7 , ОСОБА_16 , код НОМЕР_11 , ОСОБА_14 , код НОМЕР_9 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 , ТОВ "СТАЛЬ СТРОНГ", код 41310162, ТОВ "СТІЛІНВЕСТ", код 41724078, ТОВ "ПРОМТЕХ-СТАЛЬ.ДНІПРО", код 42071414, ТОВ "ДНЕПР МЕТ", код 40261539, ТОВ "ЦЕСАР", код 41719309, ТОВ "АСАМІР" ЛТД, код 20284608, ПП "ПРОМЛОГИСТИКА", код 36340572, ТОВ "МММ-МЕТАЛ", код 40765108;

-у Філії - Дніпропетровське обласне управління АТ "Ощадбанк", МФО 305482, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Дніпро, проспект Гагаріна, будинок 115, та належать ОСОБА_10 , код НОМЕР_5 , ОСОБА_9 , код НОМЕР_4 , ОСОБА_5 , код НОМЕР_10 , ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , ОСОБА_16 , код НОМЕР_11 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 ;

-у ПАТ "БАНК КРЕДИТ ДНIПРО", МФО 305749, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Київ, вул. Мечникова, буд.3, та належать ТОВ "СТАЛЬ СТРОНГ", код 41310162;

-у ПАТ "КБ "ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПIТАЛ", МФО 305880, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Дніпро, проспект Пушкіна, 15, та належать ОСОБА_10 , код НОМЕР_5 , ОСОБА_14 , код НОМЕР_9 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 , ТОВ "АСАМІР" ЛТД, код 20284608;

-у ПАТ "АКБ "КОНКОРД", МФО 307350, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Дніпро, площа Троїцька, 2, та належать ПП "ПРОМЛОГИСТИКА", код 36340572;

-у ПАТ "А - БАНК", МФО 307770, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Дніпро, вул. Батумська, 11, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_7 , код НОМЕР_2 , ОСОБА_8 , код НОМЕР_3 , ОСОБА_12 , код НОМЕР_7 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 , ТОВ "СТАЛЬ СТРОНГ", код 41310162, ТОВ "ЦЕСАР", код 41719309, ТОВ "АСАМІР" ЛТД, код 20284608;

-у АБ "УКРГАЗБАНК", МФО 320478, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Київ, вул. Єреванська, 1, та належать ОСОБА_7 , код НОМЕР_2 , ОСОБА_8 , код НОМЕР_3 , ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_11 , код НОМЕР_6 , ТОВ "ПРОМТЕХ-СТАЛЬ.ДНІПРО", код 42071414;

-у ПАТ "СБЕРБАНК", МФО 320627, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Київ, вул. Володимирська, буд.46, та належать ТОВ "ДНЕПР МЕТ", код 40261539;

-у ПАТ "ВТБ БАНК", МФО 321767, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Київ, б-р Т. Шевченка/вул. Пушкінська, б. 8/26, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 ;

-у ПАТ "УНІВЕРСАЛ БАНК", МФО 322001, ю ридична адреса згідно довідника НБУ: м. Київ, вул. Автозаводська, 54/19, та належать ОСОБА_5 , код НОМЕР_10 , ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_16 , код НОМЕР_11 ;

-у АТ "КIБ", МФО 322540, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Київ, вул. Бульварно-Кудрявська, 6 та належать ПП "ПРОМЛОГИСТИКА", код 36340572, ТОВ "АСАМІР" ЛТД, код 20284608, ТОВ "ДНЕПР МЕТ", код 40261539;

-у ПАТ "КРЕДОБАНК", МФО 325365, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Львів, вул. Сахарова, 78, та належать ОСОБА_9 , код НОМЕР_4 , ОСОБА_5 , код НОМЕР_10 , ОСОБА_6 , код НОМЕР_1 , ОСОБА_16 , код НОМЕР_11 ;

-у ПАТ "Iдея Банк", МФО 336310, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Львів, вул. Валова,11, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 ;

-у АТ "ТАСКОМБАНК", МФО 339500, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Київ, вул. Симона Петлюри, 30, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ОСОБА_17 , код НОМЕР_7 ;

-у АТ "УкрСиббанк", МФО 351005, юридична адреса згідно довідника НБУ: м.Київ, вулиця Андріївська, 2/12, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 , ТОВ "МММ-МЕТАЛ", код 40765108;

-у ПуАТ "КБ "АКОРДБАНК", МФО 380634, юридична адреса згідно довідника НБУ: м. Київ, вул.Стеценко, буд. 6, та належать ОСОБА_13 , код НОМЕР_8 ;

та зупинити видаткові операції з коштами, які надійшли на рахунки зазначених осіб і вже знаходяться на них, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

В задоволенні решти вимог клопотання відмовити.

Роз`яснити власникам майна, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання в порядкуст. 174 КПК України, про скасування арешту майна повністю або частково до слідчого судді Печерського районного суду міста Києва.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду міста Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення13.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74746651
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/26218/18-к

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні