Рішення
від 07.06.2018 по справі 910/1014/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.06.2018Справа № 910/1014/18

Господарський суд міста Києва у складі головуючого судді Головіної К.І., при секретарі судового засідання Лук'янчук Д.Ю., розглянувши у порядку загального позовного провадження господарську справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Асканія Груп"

до 1) Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит"

2) Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України"

про визнання припиненими правовідносин за договором застави, зобов'язання вчинити певні дії

за участю представників сторін:

від позивача: Білик Д.А., довіреність № б/н від 08.11.17;

від відповідача-1: Мірошник С.Б., довіреність № 154 від 22.03.18;

від відповідача-2: Панчугін Д.О., довіреність № б/н від 05.01.18

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду м. Києва з позовом звернулось Товариство з обмеженою відповідальністю "Асканія Груп" (далі - ТОВ "Асканія Груп", позивач) до Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" (далі - ПАТ "Банк Національний кредит", відповідач-1), Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" (далі - ПАТ "НДУ", відповідач-2) про визнання припиненими правовідносин за договором застави, зобов'язання вчинити певні дії.

У обґрунтування своїх вимог позивач зазначає, що відповідач-1 - ПАТ "Банк Національний кредит" втратив право заставодержателя утримувати предмет застави, а саме - цінні папери - акції іменні прості, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , за договором застави цінних паперів № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р., якими забезпечувалось виконання ТОВ АПМ Трейд договору про надання відновлювальної кредитної лінії (в режимі мультивалютності) № 05.1-187ю/2013/2-1 від 24.10.2013 р. Підставою для визнання застави припиненою позивач зазначає виконання у повному обсязі основного (забезпеченого) зобов'язання за кредитним договором позичальником - ТОВ АПМ Трейд . Отже, враховуючи, що підстави утримувати належні позивачу (заставодавцю) цінні папери відпали, ТОВ "Асканія Груп" просить припинити відносини за договором застави, а оскільки відповідач-1, як депозитарна установа, припинив свою діяльність і керування рахунком, на якому знаходяться належні позивачу цінні папери, здійснює ПАТ "НДУ" (відповідач-2), то останній зобов'язаний виконати розпорядження ТОВ "Асканія Груп" щодо зарахування цінних паперів на рахунок іншої депозитарної установи, обраної позивачем. Проте, відповідач-2 утримується від вчинення таких дій, чим порушує права позивача, як власника цінних паперів.

У позові ТОВ "Асканія Груп" просив суд:

- припинити правовідносини за договором застави цінних паперів № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р., укладеним між ТОВ "Асканія Груп" та ПАТ "Банк Національний кредит";

- зобов'язати ПАТ "НДУ" виконати безумовну облікову операцію переказу цінних паперів - акцій іменних простих, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , з рахунку у цінних паперах № 304089-UA40000018, який залишився після припинення депозитарної діяльності депозитарної установи в системі депозитарного обліку Центрального депозитарію цінних паперів - ПАТ "Банк Національний кредит", на рахунок № 304139-40003082, відкритий ТОВ "Асканія Груп" в АТ Таскомбанк .

Провадження у справі за вказаним позовом було відкрито ухвалою господарського суду міста Києва від 05.02.2018 р., розгляд справи вирішено здійснювати у загальному позовному провадженні, сторонам надано строк для реалізації ними своїх процесуальних прав та обов'язків.

Протягом підготовчого засідання представник позивача неодноразово змінював позовні вимоги, уточнюючі рахунки, на які необхідно здійснити переказ цінних паперів, що належать позивачу та спосіб такого переказу, остаточно (на підставі заяви від 02.05.2018 р.) просив:

- припинити правовідносини за договором застави цінних паперів № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р., укладеним між ТОВ "Асканія Груп" та ПАТ "Банк Національний кредит";

- зобов'язати ПАТ "НДУ" виконати розпорядження ТОВ "Асканія Груп" на виконання облікової операції переказу цінних паперів - акцій іменних простих, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , з рахунку у цінних паперах депозитарної установи ПАТ "Банк Національний кредит", на рахунок у цінних паперах депозитарної установи АТ Таскомбанк № 100024-UA30304139.

Заява про зміну предмету позову від 02.05.2018 р. була подана позивачем із додержанням вимог ст. 46 ГПК України, а тому прийнята судом до розгляду.

Крім того, у підготовчому засіданні відповідачем-1 - ПАТ "Банк Національний кредит" було заявлено клопотання про залучення до розгляду справи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-1. Розглянувши дане клопотання суд відмовив у його задоволенні з огляду на наступне.

Згідно зі ст. 3 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб Фонд гарантування вкладів фізичних осіб є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків, а у даному випадку забезпечує формування та накопичення ліквідаційної маси, що має бути спрямована на погашення вимог кредиторів в порядку та черговості, визначеної ст. 52 Закону.

Відповідно до ст. 48 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб Фонд безпосередньо або шляхом делегування повноважень уповноваженій особі Фонду з дня початку процедури ліквідації банку здійснює такі повноваження: - здійснює повноваження органів управління банку; - приймає в управління майно (у тому числі кошти) банку, вживає заходів щодо забезпечення його збереження, формує ліквідаційну масу, виконує функції з управління та продає майно банку; - складає реєстр акцептованих вимог кредиторів (вносить зміни до нього) та здійснює заходи щодо задоволення вимог кредиторів; - вживає у встановленому законодавством порядку заходів до повернення дебіторської заборгованості банку, заборгованості позичальників перед банком та пошуку, виявлення, повернення (витребування) майна банку, що перебуває у третіх осіб, оновлює інформацію, що міститься у кредитному реєстрі Національного банку України; - звільняє працівників банку відповідно до законодавства України про працю; - заявляє відмову від виконання договорів та в установленому законодавством порядку розриває їх; - передає у встановленому порядку на зберігання документи банку, що підлягають обов'язковому зберіганню; - здійснює повноваження, що визначені частиною другою статті 37 цього Закону; - здійснює відчуження активів та/або зобов'язань банку, якщо це було передбачено планом врегулювання, або в інших випадках, передбачених цим Законом; - повертає ініціатору переказу кошти, що надійшли на кореспондентський рахунок банку для зарахування на поточні рахунки клієнтів банку або для виплати переказів протягом процедури ліквідації до дня відкриття банком накопичувального рахунка в Національному банку України (крім коштів, призначенням платежу за якими є погашення зобов'язань перед банком).

Як встановлено судом, повноваження ліквідатора ПАТ "Банк Національний кредит" делеговано уповноваженій особі Фонду - Волкову О.Ю., який представляє відповідача-1 та є його керівником. Отже, уповноважена особа Фонду - Волков О.Ю. у відповідності до ст. 48 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб наділений такою ж компетенцією, як у особи, яку відповідач-1 просить залучити - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

При цьому, як зазначає сам відповідач-1, на час розгляду даної справи уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Банк Національний кредит", у порядку ст. 52 Закону України Про систему гарантування вкладів фізичних осіб , здійснюється задоволення вимог кредиторів банку. Викладене підтверджується рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 285 від 10.12.2015, у відповідності до якого уповноваженою особою Фонду на ліквідацію ПАТ Банк Національний кредит розпочато задоволення вимог кредиторів третьої черги (оголошення розміщене на веб-сайті Фонду гарантування вкладів фізичних осіб http://www.fg.gov.ua/not-paying/liquidation/127-national-credit/3038-oholoshennya-pro zadovolennya -vymoh-kredytoriv-druhoyi-cherhy-pat-bank-natsionalnyy-kredyt-2).

За таких обставин суд вважає, що немає необхідності у залученні даної особи (Фонду) до розгляду справи.

Крім того, ПАТ "Банк Національний кредит" було подано клопотання про закриття провадження у справі на підставі п. 2 ч. 1 ст. 231 ГПК України, оскільки вже існує рішення господарського суду міста Києва від 14.04.2016 р. у справі № 910/918/16 зі спору між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав.

Проте, судом встановлено, що у господарській справі № 910/918/16 за позовом ТОВ "Асканія Груп" до ПАТ "Банк Національний кредит", на яку вказував відповідач-1, розглядався спір про визнання припиненим договору застави цінних паперів № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р., у той же час, предметом розгляду даної справи є - визнання припиненими правовідносин за цим договором застави (як юридичного наслідку належного виконання боржником основного зобов'язання, який забезпечувався заставою), що є відмінним від припинення договору за своєю правовою природою.

Отже, оскільки відсутнє рішення зі спору між тими ж сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав, що розглядається у даній справі, суд вирішив, що підстав для закриття провадження немає.

Також у строк, встановлений судом, відповідачі-1, 2 скористались своїм правом та надали відзиви, у яких зазначили про необгрунтованість позовних вимог.

У судовому засіданні позивач свої вимоги підтримав та обґрунтував, просив їх задовольнити.

Представник відповідача-1 - ПАТ "Банк Національний кредит" проти позову заперечив, зазначив, що на час спірних правовідносин банк віднесено до категорії неплатоспроможних та запроваджено у ньому процедуру тимчасової адміністрації, а у подальшому - процедуру ліквідації, що призвело до припинення банком депозитарної діяльності на фондовому ринку. При цьому, відповідач-1 не заперечує факту припинення основного (кредитного) зобов'язання, проте, вказує на неможливість вчинення дій зі списання цінних паперів з рахунку однієї депозитарної установи та зарахування їх на рахунок іншої у зв'язку із відсутністю розпорядження та згоди застоводержателя, яким є банк (відповідач-1). Також вказав, що визнання правовідносин за договором застави припиненими є неможливим, оскільки законодавство не передбачає визнання такого факту за рішенням суду. Просив відмовити у задоволенні позову.

Представник відповідача-2 - ПАТ "НДУ" проти позову заперечив в частині заявлених вимог до відповідача-2, зазначив, що залучення ПАТ "НДУ" у якості співвідповідача у даній справі є безпідставним, оскільки згоду на переказ цінних паперів повинен надати саме заставодержатель - ПАТ "Банк Національний кредит", а відповідач-2 прав позивача не порушував. У іншій частині позовні вимоги просив розглядати на власний розсуд.

Отже, заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши їх заяви по суті спору та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 24.10.2013 р. між Публічним акціонерним товариством "Банк Національний Кредит" (кредитор) та Товариством з обмеженою відповідальністю "АПМ Трейд" (позичальник) був укладений договір про надання відновлювальної кредитної лінії № 05.1-187ю/2013/2-1 (далі - кредитний договір), відповідно до якого кредитор зобов'язується надати позичальнику грошові кошти у тимчасове користування на умовах забезпеченості, повернення, строковості, платності та цільового характеру використання. Надання кредиту буде здійснюватися окремими частинами - траншами, зі сплатою 23 % річних у межах максимального ліміту заборгованості до 45 000 000,00 грн., з кінцевим терміном повернення заборгованості за кредитом до 22 жовтня 2014 р. на умовах, визначених цим договором (п. 1.1).

Також встановлено, що 20.12.2013 р. між ПАТ "Банк Національний кредит" (заставодержатель) та ТОВ "Асканія Груп" (заставодавець) був укладений договір застави цінних паперів № 04-723/1-1 (далі - договір застави). Відповідно до цього договору заставодавець передає в заставу заставодержателю, а заставодержатель приймає у якості забезпечення виконання всіх зобов'язань позичальника - ТОВ "АПМ Трейд" за кредитним договором № 05.1-187ю/2013/2-1 від 24.10.2013 р. цінні папери - акції іменні прості, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр . Пунктом 1.2 договору застави визначено, що загальна вартість предмету застави за погодженням сторін становить 26 005 087,71 грн.

Статтями 2 - 6 договору застави сторони узгодили порядок передачі предмету застави, права та обов'язки сторін, виникнення та припинення права застави, звернення стягнення на предмет застави, відповідальність сторін, тощо.

Так, відповідно до п.п. 2.1-2.3 договору застави у день укладання цього договору, заставодавець зо бов'язаний направити зберігачам цінних паперів розпорядження про обтяження заставою та блокування предмету застави. Фактом, що свідчить про відповідне виконання заставодавцем зобов'язання по обтяженню та блокуванню предмету застави є письмове підтвердження зберігачів цінних паперів про блокування під заставу предмету застави на забезпечення догово ру кредиту у вигляді виписки з рахунку в цінних паперах.

Відповідно до п. 2.5 договору предмет застави може бути розблокований виключно за умови виконання заставодавцем у повному обсязі та у встановлені строки своїх зобов'язань, передбачених основним зобов'язанням. Для здійснення процедури розблокування заставодержатель протягом 3 (трьох) робочих днів з дати виконання у повному обсязі та у встановлені строки зобов'язань, передбачених основним зобов'язанням, оформлює розпорядження про припинення блокування предмету застави, що заблокований у відповідності з п.п. 2.1, 2.2 та 2.3 цього договору (п. 2.6 договору).

Цей договір набирає чинності з моменту його укладення уповноваженими представниками сторін та діє до виконання у повному обсязі зобов'язань за договором кредиту і цим договором (п. 8.1).

Як встановлено судом та підтверджується матеріалами справи, на виконання умов договору застави вищевказані цінні папери, належні позивачу, були заблоковані на рахунку останнього у цінних паперах (депозитарний код рахунку: 304089-UА40000018), відкритому в ПАТ "Банк Національний кредит" на підставі договору про обслуговування рахунка в цінних паперах № 18-Д від 10.10.2014 р.

У подальшому, у зв'язку із введенням у ПАТ "Банк Національний кредит" ліквідаційної процедури, 22.09.2015 Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку було прийнято рішення № 1503 "Щодо анулювання ліцензій на провадження професійної діяльності на фондовому ринку, а саме - депозитарної діяльності депозитарної установи ПАТ "Банк національний кредит". На підставі вказаного рішення та відповідно до п. 8 розділу ІІ Положення про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, затвердженого Рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.04.2014 № 431 (далі - Положення № 431), ПАТ "Банк Національний кредит" направив на адресу ТОВ "Асканія Груп" повідомлення № 18-15/937 від 29.09.15 р. про необхідність закриття рахунку у цінних паперах, що обслуговується відповідачем-1 за договором про обслуговування рахунку в цінних паперах № 18-Д від 10.10.2014 р., а також повідомив про наслідки незакритття вказаного рахунку протягом 60 календарних днів з дати початку припинення діяльності депозитарної установи. Отримання вказаного повідомлення позивачем не заперечувалось.

Зі свого боку, 19.10.2015 р. позивач листом № 19-10/1ю просив відповідача-1 вилучити з Державного реєстру обтяжень рухомого майна запис про заборону відчуження акцій ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , належних ТОВ "Асканія Груп", у зв'язку із виконанням кредитного зобов'язання позичальником у повному обсязі, а також просив закрити рахунок у цінних паперах (депозитарний код рахунку: 304089-UА-40000018) та здійснити списання прав на цінні папери з указаного рахунку у цінних паперах з метою їх зарахування на рахунок у цінних паперах, відкритий позивачем в іншій депозитарній установі - ПАТ "Таскомбанк". До вказаного листа позивачем були додані відповідні розпорядження (наказ) на списання/зарахування від юридичних осіб № 08/10-1ю від 08.10.2015 р., № 08/10-2ю від 08.10.2015 р. та на закриття рахунку у цінних паперах від 08.10.2015 р. Факт отримання вказаних листа та розпоряджень підтверджується відповідною відміткою ПАТ "Банк Національний Кредит" про реєстрацію вхідної кореспонденції за № 2000 від 26.10.2015 р. Проте, лист ТОВ "Асканія Груп" був залишений банком без відповіді, а розпорядження - без виконання.

03.03.2016 р. ТОВ "Асканія Груп" повторно звернулось до ПАТ "Банк Національний кредит" з листом № 956, у якому просило надати письмову згоду на переказ належних позивачу на праві власності акцій ПАТ "Протасів Яр" в кількості 38 871 штук, загальною номінальною вартістю 388 710,00 грн. (код цінних паперів: UА4000103535) з рахунку ПАТ "Банк Національний Кредит" на інший рахунок у цінних паперах обраної ТОВ "Асканія Груп" депозитарної установи. Аналогічне звернення було надано відповідачу-1 28.09.2017 р., проте, за результатами розгляду вказаних звернень, ПАТ "Банк Національний Кредит" не надав своєї письмової згоди на виконання вищезазначеної облікової операції переказу цінних паперів.

Також встановлено, що 14.12.2017 р. позивач надіслав відповідачу-2 - ПАТ "НДУ" розпорядження № 14-12/1ю на виконання облікової операції переказу вищезазначених цінних паперів, за яким позивач самостійно ініціював переказ простих іменних акцій ПАТ "Протасів Яр" в кількості 38 871 штук на рахунок обраної позивачем депозитарної установи, а саме - ПАТ "Таскомбанк". Однак, ПАТ "НДУ" відмовив позивачу у виконанні облікової операції за вказаними цінними паперами, оскільки до розпоря дження позивачем не було додано згоди заставодержателя або особи (відповідного органу), яким встановлено дане обмеження, на переказ цінних папе рів з рахунку депозитарної установи/зберігача на рахунок у цінних паперах обраної власни ком депозитарної установи.

Звертаючись до суду з даним позовом, ТОВ "Асканія Груп" вказує, що оскільки зобов'язання позичальника за кредитним договором № 05.1-187ю/2013/2-1 від 24.10.2013 р. припинилось у зв'язку із належним виконанням умов цього договору, то відносини застави за договором № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р. також є припиненими, як похідне зобов'язання від основного, що у свою чергу, свідчить про безпідставність утримання ПАТ "Банк Національний Кредит" належних позивачу цінних паперів, що є об'єктом договору застави.

Перевіряючи доводи сторін та вирішуючи спір по суті, суд виходив з такого.

Частиною 1 ст. 509 ЦК України встановлено, що зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно з ч. 1 ст. 1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа (кредитодавець) зобов'язується надати грошові кошти (кредит) позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідно до ч. 1 статті 546 ЦК України виконання зобов'язання може забезпечуватися неустойкою, порукою, гарантією, заставою, притриманням, завдатком.

Зокрема, в силу застави кредитор (заставодержатель) має право у разі невиконання боржником (заставодавцем) зобов'язання, забезпеченого заставою, одержати задоволення за рахунок заставленого майна переважно перед іншими кредиторами цього боржника, якщо інше не встановлено законом (ст. 572 ЦК України).

Згідно з ч. 1 статті 576 ЦК України предметом застави може бути будь-яке майно (зокрема річ, цінні папери, майнові права), що може бути відчужене заставодавцем і на яке може бути звернене стягнення.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 589 ЦК України у разі невиконання зобов'язання, забезпеченого заставою, заставодержатель, набуває право звернення стягнення на предмет застави. За рахунок предмета застави заставодержатель має право задовольнити в повному обсязі свою вимогу, що визначена на момент фактичного задоволення, включаючи сплату процентів, неустойки, відшкодування збитків, завданих порушенням зобов'язання, необхідних витрат на утримання заставленого майна, а також витрат, понесених у зв'язку із пред'явленням вимоги, якщо інше не встановлено договором.

У судовому засіданні встановлено та не заперечувалось відповідачем-1, що зобов'язання за кредитним договором № 05.1-187ю/2013/2-1 від 24.10.2013 р. позичальник - ТОВ АПМ Трейд виконав у повному обсязі, що підтверджується банківськими виписками з рахунку ПАТ "Банк Національний Кредит", наявними в матеріалах справи.

Відповідно до ст. 599 ЦК України зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Указана обставина встановлена також рішенням господарського суду міста Києва від 14.04.2016 р. у справі № 910/918/16, яке набрало законної сили, за позовом ТОВ "Асканія Груп" до ПАТ "Банк Національний кредит" про визнання договору застави № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р. припиненим.

Згідно з ч. 1 ст. 593 ЦК України право застави припиняється у разі: 1) припинення зобов'язання, забезпеченого заставою; 2) втрати предмета застави, якщо заставодавець не замінив предмет застави; 3) реалізації предмета застави; 4) набуття заставодержателем права власності на предмет застави. Право застави припиняється також в інших випадках, встановлених законом.

Відповідно до ст. 28 Закону України "Про заставу" застава припиняється у разі припинення забезпеченого заставою зобов'язання.

Також згідно з пунктом 4.2 договору застави сторони домовились, що право застави припиняється виконанням забезпечених заставою зобов'язань за основним зобов'язанням, а також в інших випадках, передбачених приписами статей 28 і 29 Закону України "Про заставу".

Отже, враховуючи встановлені фактичні обставини, а саме - припинення основного зобов'язання ТОВ "АПМ Трейд" перед ПАТ "Банк Національний Кредит" за кредитним договором № 05.1-187ю/2013/2-1 від 24.10.2013 р., суд вважає, що похідне зобов'язання у вигляді застави за договором застави № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р. у позивача перед відповідачем-1 також припинилось, а тому позовні вимоги у цій частині підлягають задоволенню.

При цьому, перебування ПАТ "Банк Національний Кредит" у процедурі ліквідації не впливає на правовідносини, що виникли у ТОВ "Асканія Груп" перед банком за договором застави цінних паперів, які позивач просить припинити, оскільки основне зобов'язання, що було забезпечене цим договором застави, позичальником виконане належним чином та у повному обсязі.

Доводи відповідача-1 про те, що визнання правовідносин за договором застави припиненими є неможливим, оскільки законодавство не передбачає визнання юридичного факту за рішенням господарського суду, суд не приймає з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, установленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод та інтересів.

Захист цивільних прав - це передбачені законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Під способами захисту суб'єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав та вплив на порушника.

Загальний перелік таких способів захисту цивільних прав та інтересів визначений у ст. 16 ЦК України.

Згідно з пунктом 1 частини другої статті 16 ЦК України одним зі способів захисту цивільних прав та інтересів є припинення правовідносин, що в рівній мірі означає як наявність правовідносин, так і їх відсутність або відсутність обов'язків.

За положеннями частини 1 статті 593 ЦК України припинення права застави у разі належного виконання основного зобов'язання настає в силу закону та презюмується.

Таким чином, звернення особи до суду з позовними вимогами про визнання застави такою, що припинена на підставі частини 1 статті 593 ЦК України, можуть розглядатися судом у разі наявності відповідного спору, при цьому таке право підлягає захисту судом шляхом визнання припиненим правовідношення на підставі пункту 1 частини 2 статті 16 ЦК України, а не шляхом припинення договору застави чи шляхом припинення зобов'язання за договором. (аналогічна позиція викладена у постанові Верховного Суду України від 04.02.2015 р. у справі № 6-243 цс14).

Отже, оскільки банк не визнає факту припинення правовідносин за договором застави цінних паперів у зв'язку з припиненням основного зобов'язання, позивач був змушений звернутись до суду з відповідним позовом, тобто у сторін існував відповідний спір, за результатами якого суд визнав правовідносини за договором застави цінних паперів № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р. припиненими.

Розглядаючи вимогу позивача про зобов'язання ПАТ "НДУ" виконати розпорядження ТОВ "Асканія Груп" на виконання облікової операції переказу цінних паперів - акцій іменних простих, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , з рахунку у цінних паперах депозитарної установи ПАТ "Банк Національний кредит", на рахунок у цінних паперах депозитарної установи АТ Таскомбанк № 100024-UA30304139, суд зазначає наступне.

Згідно зі ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд, власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону, при здійсненні своїх прав та виконанні обов'язків власник зобов'язаний додержуватися моральних засад суспільства, усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав.

Статтею 6 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" визначено, що акція - це іменний цінний папір, який посвідчує майнові права його власника (акціонера), що стосуються акціонерного товариства, включаючи право на отримання частини прибутку акціонерного товариства у вигляді дивідендів та право на отримання частини майна акціонерного товариства у разі його ліквідації, право на управління акціонерним товариством, а також немайнові права, передбачені Цивільним кодексом України та законом, що регулює питання створення, діяльності та припинення акціонерних товариств.

Відповідно до ч. 4 ст. 3 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" іменні емісійні цінні папери існують виключно в бездокументарній формі. Емісійні цінні папери на пред'явника можуть бути переведені в бездокументарну форму існування шляхом депонування таких цінних паперів на рахунках у цінних паперах у центральному депозитарії цінних паперів або Національному банку України відповідно до компетенції, встановленої Законом України "Про депозитарну систему України" (знерухомлені) в установленому Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку порядку.

Суд зазначає, що порядок провадження депозитарної діяльності центральним депозитарієм та депозитарними установами, в тому числі з надання послуг із зберігання та обліку цінних паперів, обліку і обслуговування набуття, припинення та переходу прав на цінні папери на рахунках у цінних паперах, вимоги до порядку проведення операцій на рахунках у цінних паперах та їх видів, порядку внесення змін до системи депозитарного обліку стосовно цінних паперів конкретного власника тощо визначається, зокрема, Законом України "Про депозитарну систему", Положенням про провадження депозитарної діяльності, затвердженим рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04.2013 № 735 (далі - Положення № 735).

Так, Закон України "Про депозитарну систему України" визначає правові засади функціонування депозитарної системи України, встановлює порядок реєстрації та підтвердження прав на емісійні цінні папери та прав за ними у системі депозитарного обліку цінних паперів, а також порядок проведення розрахунків за правочинами щодо емісійних цінних паперів (ст. 2).

Згідно з п. 9 ч. 8 ст. 9 Закону України "Про депозитарну систему України" до виключної компетенції центрального депозитарія належить ведення рахунка в цінних паперах депозитарної установи, що припинила свою депозитарну діяльність або якій анульовано відповідну ліцензію за правопорушення на ринку цінних паперів чи в іншому визначеному комісією випадку, а також відповідальне зберігання документів, баз даних, копій баз даних, архівів баз даних депозитарної установи, інформації про тих її депонентів, що в установленому порядку не закрили свої рахунки в цінних паперах, та цінних паперів, які обліковувалися на їх рахунках, та подання інформації про стан таких рахунків згідно із законодавством.

Пунктом 9 розділу 3 глави V Положення № 735 встановлено, що права на цінні папери, які заблоковані на рахунку в цінних паперах депонента за наслідком застави цінних паперів, можуть бути списані з рахунку в цінних паперах такого депонента з наступним зарахуванням на рахунок у цінних паперах цього самого депонента, відкритий в іншій депозитарній установі, за умови подання депозитарній установі відповідного розпорядження та документа, підписаного заставодержателем (а у випадку, коли цінні папери є предметом декількох договорів застави, - кожним із заставодержателів) або його уповноваженою особою, що підтверджує згоду заставодержателя на списання прав на цінні папери, якщо інше не встановлено договором застави. У такому випадку переказ цінних паперів на рахунок у цінних паперах нової депозитарної установи в центральному депозитарії здійснюється із забезпеченням відповідного режиму обтяження зобов'язаннями.

Для проведення операції розблокування прав на цінні папери у зв'язку з припиненням застави відповідних цінних паперів до депозитарної установи разом з розпорядженням подається документ, що підтверджує наявність підстав для проведення цієї операції, яким є згода заставодержателя на розблокування прав на цінні папери, підписана заставодержателем або його уповноваженою особою (крім випадку проведення безумовної операції відповідно до умов договору застави).

У свою чергу, у разі припинення депозитарною установою депозитарної діяльності така установа зобов'язана здійснити дії, обумовлені Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, затвердженим рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 08 квітня 2014 року № 431 (далі - Положення № 431), пунктом 8 розділу II якого встановлено, що депозитарна установа (ліквідатор у разі відкриття ліквідаційної процедури) повинна (повинен) протягом 5 робочих днів з дати початку припинення діяльності письмово повідомити, зокрема, центральний депозитарій про початок процедури припинення діяльності депозитарної установи; депонентів, з якими укладені договори про відкриття/обслуговування рахунку і цінних паперах, рекомендованим листом щодо необхідності закриття рахунків у цінних паперах, що обслуговуються відповідно до цих договорів, із зазначенням попередження, що у разі не закриття рахунку(-ів) у цінних паперах протягом 60 календарних днів з дати початку припинення діяльності цінні папери, права на які обліковуються на такому (таких рахунку(ах) в цінних паперах, будуть надалі обліковуватися: 1) або на рахунку в цінних паперах депозитарної установи, який залишається після припинення депозитарною установою депозитарної діяльності депозитарної установи в системі депозитарного обліку центрального депозитарію та/або Національного банку України відповідно до компетенції щодо обліку цінних паперів, визначеної Законом України "Про депозитарну систему України" для обліку цінних паперів тих її депонентів, що не закрили свої рахунки в цінних паперах в установленому порядку, управління яким здійснює уповноважений на зберігання; 2) або у депозитарній установі-правонаступника - у разі передання депозитарною установою своїх повноважень у частині обслуговування рахунків депонентів іншій депозитарній установі.

У такому випадку депоненти мають закрити рахунки у цінних паперах у депозитарній установі протягом строку, визначеного депозитарною установою при прийнятті рішення про припинення провадження діяльності депозитарної установи або припинення як юридичної особи.

Як вже було встановлено судом, ПАТ "Банк Національний кредит" здійснив відповідне повідомлення позивача, як депонента, шляхом надсилання листа № 18-15/937 від 29.09.2015 р. щодо необхідності закриття рахунку у цінних паперах, який обслуговується відповідачем-1 за договором про обслуговування рахунку в цінних паперах.

При цьому, пунктом 8 розділу II Положення № 431 визначено, що виконання операцій за рахунками у цінних паперах таких депонентів призупиняється до моменту звернення цих власників до: уповноваженого на зберігання щодо переказу належних їм цінних паперів до обраної ними депозитарної установи; депозитарної установи-правонаступника щодо укладення договору про обслуговування рахунку у цінних паперах або переведення належних їм цінних паперів, прав на цінні папери до обраної ними депозитарної установи.

Водночас, як вже встановлено, за відсутності відповідного розпорядження заставодержателя - ПАТ "Банк Національний кредит" та згоди останнього на списання прав на цінні папери, позивач був позбавлений можливості реалізувати свої права та виконати необхідні дії щодо закриття рахунку у цінних паперах, на якому обліковувався предмет застави. За таких обставин, акції ПАТ "Протасів Яр" в кількості 38 871 штук загальною номінальною вартістю 388 710,00 грн., що належать позивачу, були передані на зберігання уповноваженому депозитарію - ПАТ "НДУ".

Порядок взаємодії ПАТ "НДУ" з депонентами, які в установленому порядку не закри ли свої рахунки у цінних паперах у депозитарних установах/зберігачів, що припинили прова дження професійної діяльності на фондовому ринку - депозитарної діяльності, встановлений Регламентом уповноваженого на зберігання щодо обслуговування емітентів та депонентів де позитарних установ/зберігачів, затвердженого рішенням правління ПАТ Національний де позитарій України № 2/28 від 21.11.2017р. (далі - Регламент).

Відповідно до п. 5.1 Регламенту для переведення власником на свій рахунок у цінних паперах, відкритий в обраній ним депозитарній установі, цінних паперів права на які об ліковуються на рахунку у цінних паперах, що знаходиться в базі даних депозитарної установи/зберігача, власник або уповноважена ним особа або уповноважена ним депозитарна уста нова після отримання виписки/інформаційної довідки надає: центральному депозитарію - розпорядження на виконання облікової операції пе реказу цінних паперів, зазначених у виписці/інформаційній довідці (для цінних паперів, облік яких відповідно до Закону України Про депозитарну систему України здійснюється Національним банком України; - наказ підготувати розпорядження для Національного банку України - у 2-х примірниках, за формами, встановленими додатками № 7 та № 10 до регла менту; обраній ним депозитарній установі - розпорядження про зарахування на рахунок у цінних паперах власника прав на цінні папери, що зазначені у виписці/інформаційній довідці.

З матеріалів справи вбачається, що подане 14.12.2017 р. позивачем ПАТ "НДУ" розпорядження № 14/12-1ю від 14.12.2017 р. власника на виконання облікової операції переказу цінних паперів - акцій ПАТ "Протасів Яр" в кількості 38 871 штук, було складене за формою, передбаченою додатком № 7 до Регламенту.

ПАТ "НДУ", заперечуючи проти позову щодо зобов'язання його виконати розпорядження на переказ цінних паперів, зазначив про відсутність згоди заставоутримувача щодо зміни особи, яка надалі забезпечить облік обтяжених зобов'язаннями цінних паперів власника, які зберігались в уповноваженого на збері гання - ПАТ "Банк Національний кредит" (п. 2 розділу VI Положення № 431).

Водночас, як вже встановлено судом, застава вищевказаних цінних паперів є припиненою, а тому будь-яке їх блокування після припинення застави є порушенням прав позивача, як власника зазначених цінних паперів.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про заставу заставою може бути забезпечена будь-яка дійсна існуюча або майбутня вимога, що не суперечить законодавству України, зокрема така, що випливає з договору позики, кредиту, купівлі-продажу, оренди, перевезення вантажу тощо. Застава може мати місце щодо вимог, які можуть виникнути у майбутньому, за умови, якщо є угода сторін про розмір забезпечення заставою таких вимог.

Однак, враховуючи відсутність дійсних існуючих вимог ПАТ "Банк Національний кредит", забезпе чених заставою належних позивачу цінними паперами, то блокування вказаних цінних паперів в системі депозитарного обліку є неправомірним. Отже, враховуючи п. 2 розділу VI Положення № 431 та наявність розпорядження ТОВ "Асканія Груп", суд вважає за можливе здійснити переказ ПАТ "НДУ", належних позивачу цінних паперів з рахунку, який залишився після припинення діяльності депозитарної установи в системі де позитарного обліку центрального депозитарію цінних паперів - ПАТ "Банк Національний кредит", на рахунок обраної власни ком цих цінних паперів депозитарної установи.

Відповідно до п. 2 розділу VI вказаного Положення № 431 після отримання виписки про стан рахунку у цінних паперах, наданої уповноваженим на зберігання, власник або уповно важена ним особа має звернутися до обраної ним депозитарної установи, яка має рахунок у цінних паперах у центральному депозитарії та/або Національному банку України в зале жності від цінних паперів, права на які обліковуються на рахунку власника.

З матеріалів справи вбачається, що АТ Таскомбанк має рахунок у цінних паперах у центральному депозитарії № 100024-UA30304139, що підтверджується переліком депозитарних установ, розміщеним на офіційному сайті ПАТ "НДУ".

За таких обставин, беручи до уваги встановлені вище обставини, вимога про зобов'язання ПАТ "НДУ" виконати розпорядження ТОВ "Асканія Груп" щодо облікової операції переказу цінних паперів - акцій іменних простих, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , з рахунку у цінних паперах депозитарної установи ПАТ "Банк Національний кредит", на рахунок у цінних паперах депозитарної установи АТ Таскомбанк № 100024-UA3030413, є обгрунтованою, а тому підлягає задоволенню.

Таким чином, позовні вимоги ТОВ "Асканія Груп" підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 129 ГПК України витрати по сплаті судового збору у разі задоволення позову покладаються на відповідача-1.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 73-79, 129, 236-238 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Асканія Груп" до Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит", Публічного акціонерного товариства "Національний депозитарій України" про визнання припиненими правовідносин за договором застави, зобов'язання вчинити певні дії задовольнити.

Припинити правовідносини за договором застави цінних паперів № 04-723/1-1 від 20.12.2013 р., укладеним між Товариством з обмеженою відповідальністю "Асканія Груп" (ідентифікаційний код 33598068) та Публічним акціонерним товариством "Банк Національний кредит" (ідентифікаційний код 20057663).

Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Національний депозитарій України" (04071, м. Київ, вул. Нижній Вал, 17/8, ідентифікаційний код 30370711) виконати розпорядження Товариства з обмеженою відповідальністю "Асканія Груп" (01042, м. Київ, провул. Новопечерський, 5, ідентифікаційний код 33598068) на виконання облікової операції переказу цінних паперів - акцій іменних простих, у загальній кількості 38 871 шт., номінальною вартістю 10,00 грн., реєстраційний номер 777/10/1/10, код ISIN UA4000103535, емітентом яких є ПрАТ Гірськолижний спортивний комплекс Протасів Яр , з рахунку у цінних паперах депозитарної установи Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит", на рахунок у цінних паперах депозитарної установи АТ Таскомбанк (ідентифікаційний код 09806443) № 100024-UA30304139.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Банк Національний кредит" (04053, м. Київ, вул. Тургенєвська, 52/58, ідентифікаційний код 20057663) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Асканія Груп" (01042, м. Київ, провул. Новопечерський, 5, ідентифікаційний код 33598068) витрати по сплаті судового збору в розмірі 3 524 (три тисячі п'ятсот двадцять чотири) грн. 00 коп.

Рішення ухвалено в нарадчій кімнаті та проголошено його вступну та резолютивну частини в судовому засіданні 7 червня 2018 року.

Повний текст рішення складений 15 червня 2018 року.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подачі апеляційної скарги в 20-денний строк з дня складення повного тексту рішення.

Суддя Головіна К.І.

Дата ухвалення рішення07.06.2018
Оприлюднено19.06.2018
Номер документу74749768
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання припиненими правовідносин за договором застави, зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —910/1014/18

Постанова від 27.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 06.11.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 30.10.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 16.10.2018

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Дикунська С.Я.

Ухвала від 10.09.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 22.08.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Ухвала від 24.07.2018

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Скрипка І.М.

Рішення від 07.06.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 30.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

Ухвала від 05.03.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Головіна К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні