Ухвала
від 08.06.2018 по справі 369/6656/18
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/6656/18

Провадження №1-кс/369/2137/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.06.2018 м. Київ

Слідчий суддя Києво-Святошинського районного суду Київської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Києві клопотання старшого слідчого Слідчого управління ГУНП в Київській області капітана поліції ОСОБА_3 про проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018110200002567 від 24.04.2018 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий управління ГУНП в Київській області капітан поліції ОСОБА_3 зверунвся з клопотанням про проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018110200002567 від 24.04.2018 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України.

Свої вимоги слідчий мотивує тим, що на будівництві багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 під час виконання робіт з підвищеною небезпекою з висоти 7 поверху впав ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який від отриманих травм помер.

Будучи допитаною, співмешканка померлого ОСОБА_4 ОСОБА_5 показала, що на протязі останніх 6 місяців ОСОБА_4 працював монтажником метало-пластикових вікон на ТОВ «Стройсервіс», але офіційно працевлаштований не був. При цьому остання зазначила, що на протязі останнього місяця ОСОБА_4 працював монтажником метало-пластикових вікон на об`єкті будівництва в с. Шевченкове (Білогордка), Києво-Святошинського р-ну Київської області разом зі своїми знайомими на імена ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Будучи допитаними, ОСОБА_8 та ОСОБА_9 показали, що з 16.04.2018 вони нібито перебувають на стажуванні на ТОВ «Стройсервіс» на посадах монтажників метало-пластикових вікон та працюють на об`єкті будівництва житлового комплексу « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за адресою АДРЕСА_1 . Згідно показів останніх, 24.05.2018 вони разом з ОСОБА_4 працювали на 7-му поверсі вказаного вище об`єкта будівництва, де близько 14 год. 50 хв. ОСОБА_4 підійшов до балкону, який не був огороджений, щоб викинути окурок та з невідомих причин випав з балкону.

Відповідно до протоколу огляду місця події, на тілі померлого ОСОБА_4 засоби захисту для проведення робіт з підвищеною небезпекою були відсутні.

Досудовим розслідуванням встановлено, що будівництво багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 здійснюється на замовлення ТОВ «БК Модус Груп» (код ЄДРПОУ 41213161) генеральним підрядником ТОВ "БК "АМСТРОЙ" (код ЄДРПОУ 40191006). Між ТОВ "БК "АМСТРОЙ" та ТОВ «Стройсервіс» (код ЄДРПОУ 30116912, м. Київ, пров. Радищева, будинок 18) укладено договір субпідряду на поставку та монтаж метало-пластикових вікон.

Відповідно до п. 4.13 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», під час виконання робіт на будівельних об`єктах кількома організаціями генпідрядник зобов`язаний:

- здійснювати допуск до виконання робіт лише тих субпідрядників (підрядників), які мають дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки;

- координувати дотримання виконавцями вимог з охорони праці;

- контролювати дотримання працівниками субпідрядних організацій рішень із питань охорони праці;

- забезпечити унеможливлення допуску на об`єкт будівництва сторонніх осіб;

- забезпечити реєстрацію всіх осіб, які входять на об`єкт будівництва або виходять з нього.

Відповідно до п. 4.14 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», перед початком виконання робіт на території діючого підприємства або цеху замовник (підприємство) і генпідрядник за участю субпідрядних (підрядних) організацій зобов`язані скласти акт-допуск за формою згідно з додатком Д. Відповідальність за невиконання заходів, що передбачені актом-допуском, несуть керівники будівельно-монтажних організацій і діючого підприємства.

Згідно з додатком «Д» ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», виконання будівельно-монтажних робіт здійснюється під керівництвом технічного персоналу - представника генерального підрядника.

Відповідно до п. 4.21.2 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», перед початком робіт за нарядом-допуском керівник роботи зобов`язаний ознайомити працівників із заходами з безпечного виконання робіт і провести цільовий інструктаж.

Відповідно до п. 4.22 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», до виконання робіт із підвищеною небезпекою в умовах дії небезпечних і/або шкідливих виробничих факторів допускаються особи, які не мають медичних протипоказань, пройшли попередні та періодичні медичні огляди відповідно до Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій (наказ МОЗ України від 21.05.07 № 246) і визнані придатними до виконання даного виду робіт; пройшли спеціальне навчання безпечним методам і прийомам праці, інструктаж із безпеки праці, стажування на робочому місці, перевірку знань із безпеки праці і мають відповідну професійну підготовку.

Відповідно до п. 6.2.2 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», робочі місця і проходи до них, розташовані на висоті більше ніж 1,3 м і на відстані менше ніж 2,0 м від межі перепаду по висоті, повинні бути огороджені захисними огорожами, конструкції яких визначаються в ПВР.

Якщо неможливо установити огорожу, у випадках, визначених у ПВР, для виконання певних видів робіт (наприклад, верхолазні, монтаж конструкцій, обладнання, опалубки; мурування стін тощо) відповідно до ПВР їх необхідно виконувати із застосуванням запобіжних поясів, страхувальних канатів. Місця кріплення запобіжних канатів повинні бути визначені у ПВР. Відповідальність за наявність і своєчасність установлення огорож у місцях загального користування несе генпідрядник, за його відсутності - субпідрядник (підрядник). Генпідрядник разоміз субпідрядником(підрядником)несуть відповідальністьза наявністьогорож надільниці субпідрядника(підрядника), якщо інше не визначено договором між ними. Виконання робіт без додержання вимог цього пункту не допускається.

Відповідно до п. 4.13.2 ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», дотримання безпечних умов праці під час виконання монтажних і спеціальних будівельних робіт, виконання протипожежних заходів, дотримання законодавства з охорони праці є обов`язками субпідрядника.

Таким чином, посадові особи ТОВ «Стройсервіс» в порушення ДБН А.3.2-2-2009 «Охорона праці і промислова безпека у будівництві», без складання акту-допуску до виконання будівельно-монтажних робіт, направили на проведення робіт з підвищеною небезпекою на об`єкт будівництва багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 осіб, які не були працевлаштованими згідно закону, не мали документів що можуть підтверджувати проходження попереднього та періодичного медичного огляду, не пройшли спеціальне навчання безпечним методам і прийомам праці, інструктажі із безпеки праці, стажування на робочому місці, перевірку знань із безпеки праці і не мали відповідної професійної підготовки, що в результаті спричинило настання тяжких наслідків загибель ОСОБА_4 .

Також встановлено, що в порушення до ст. 35 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», ст. 11 Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», ст. 2 Закону України «Про відпустки», ст. 30 Закону України «Про оплату праці», посадові особи ТОВ «Стройсервіс» з метою ухилення від платежів до Пенсійного фонду України, фонду соціального страхування від тимчасової непрацездатності, податку з доходів та соціальних платежів, використовують праця офіційно не працевлаштованих осіб.

Досудовим розслідуванням встановлено, офіс ТОВ «Стройсервіс» (код ЄДРПОУ 30116912) знаходиться на земельній ділянці площею 2.1831 га з кадастровим номером 8000000000:69:018:0005 за адресою м. Київ,

пров. Радищева, 18.

Відповідно до інформаційної довідки з реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, земельна ділянка площею 2.1831 га з кадастровим номером 8000000000:69:018:0005 належить Київській міській раді (код ЄДРПОУ 22883141) та на підставі договору оренди земельної ділянки перебуває в користуванні ВАТ "Меридіан" ім. С.П. Корольова (код ЄДРПОУ 14312973).

Враховуючи те, що під час досудового розслідування встановлено, що посадові особи ТОВ «Стройсервіс» під час виконання функцій субпідрядника на будівництві багатоквартирного житлового будинку по АДРЕСА_1 допустили грубі порушенням правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою та грубі порушення законодавства про працю, що в результаті спричинило настання тяжких наслідків загибель ОСОБА_4 , останні в будь-якому разі будуть перешкоджати встановленню істини у даному кримінальному провадженні. З огляду на викладене, іншим способом, окрім проведення обшуку, встановити дійсні обставини вчинення кримінального правопорушення не представляється можливим.

Здійснити тимчасовий доступ до речей та документів відповідно до глави 16 КПК України не представилось можливим, в зв`язку із тим, що вищезазначені дії можуть зашкодити проведенню перевірки головним управлінням Держпраці у Київській області на предмет додержання вимог трудового законодавства, а також можуть призвести до знищення, переховування чи внесення змін до речей та документів, які мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте злочинним або майна, яке було здобуто злочинним шляхом у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Одержати в інший спосіб, без рішення суду, речі і документи, що мають значення як речові докази, та в подальшому вилучити їх неможливо, оскільки при отриманні причетними до вчинення вказаного кримінального правопорушення інформації про те, що органи досудового розслідування мають намір їх вилучити, є ризик втрати важливих оригіналів документів, які містять оригінали підписів осіб, а також є ризик перешкоджання встановленню істини у кримінальному провадженні, притягненню винних осіб до відповідальності, з метою недопущення втрати та знищення важливих речових доказів, що може призвести до затягування досудового розслідування кримінального провадження, унеможливить проведення ряду судових експертиз та потягне за собою втрату доказів винуватості осіб, причетних до вчинення вказаних кримінальних правопорушень, оскільки їх завчасне повідомлення про намір вилучення таких речей і документів та проведення обшуку, може призвести до знищення чи підміни даних документів та речей.

Отримані речі і документи в сукупності з іншими матеріалами досудового розслідування мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, мають значення речових доказів і потребують подальшого дослідження та будуть використані в ході досудового розслідування кримінального провадження при призначенні відповідних судових експертиз, допитах свідків та при проведенні інших слідчих дій, в яких виникне необхідність.

Відповідно до Науково - методичної рекомендації з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 № 53/5 (у редакції наказу Міністерства юстиції України 26.12.2012 № 1950/5) для проведення почеркознавчих досліджень рукописних записів та підписів надаються оригінали документів.

Крім того, згідно ч. 5 ст. 9 КПК України, кримінальне процесуальне законодавство України застосовується з урахуванням практики Європейського суду з прав людини. Зокрема, у справі «Бакланов проти Росії» (рішення від 9 червня 2005 р.), так і в справі «Фрізен проти Росії» (рішення від 24 березня 2005 р.) ЄСПЛ зазначив, що досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи лише тоді стає значимим, якщо встановлено, що під час відповідного втручання було дотримано принципу «Законності» і воно не було свавільним. Окрім того, у справі «Ізмайлов проти Росії» (п.38 рішення від 16 жовтня 2008 року) ЄСПЛ встановив, що для того що втручання було вважалось пропорційним воно має відповідати тяжкості правопорушення і не становити «особистий і надмірний тягар для особи».

В ході проведення досудового розслідування не було встановлено відомостей які б беззаперечно свідчили, що проведення обшуку становитиме особистий та надмірний тягар, тобто апріорі таке втручання не є свавільним, оскільки отримання дозволу на його проведення здійснюється з дотриманням законності та воно є пропорційним до тяжкості вчиненого правопорушення та відповідає справжнім інтересам суспільства.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення документів, які мають значення як речові докази, встановлення осіб причетних до нього, просив суд надати дозвіл старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні та/або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК уповноваженим особам на проведення обшуку нежитлових приміщень та тимчасових споруд, розміщених на земельній ділянці площею 2.1831 га з кадастровим номером 8000000000:69:018:0005 за адресою м. Київ, пров. Радищева, 18, яка на праві приватної власності належить Київській міській раді та перебуває в користуванні ВАТ "Меридіан"ім.С.П. Корольова, з метою відшукання та вилучення договору, укладеного між ТОВ «БК «АМСТРОЙ» та ТОВ «Стройсервіс» з додатками та доповненнями, актів приймання-передачі виконаних робіт, наказів про призначення керівництва та відповідальних осіб, посадових інструкцій (функціональних обов`язків) керівництва та відповідальних осіб, листування між ТОВ «БК «АМСТРОЙ» та ТОВ «Стройсервіс», актів-допусків до виконання будівельно-монтажних робіт, а також належним чином завірених копій договорів з контрагентами, установчих документів ТОВ «Стройсервіс», трудових договорів, наказів, посадових інструкцій, положень, розпоряджень, інших речей та документів щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку по

пров. Ювілейний в с. Шевченкове, Києво-Святошинського р-ну Київської області.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення документів, які мають значення як речові докази, встановлення осіб причетних до нього.

У судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задвольнити.

Враховуючи припис ст. 107 КПК України, суд вважає за можливе розглянути вказане клопотання без фіксації технічними засобами.

У відповідності до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особирозуміється будь-якеприміщення,яке знаходитьсяу постійномучи тимчасовомуволодінні особи,незалежно відйого призначенняі правовогостатусу,та пристосованедля постійногоабо тимчасовогопроживання вньому фізичних осіб,а такожвсі складовічастини такогоприміщення. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Згідно ч. 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання та додані до нього матеріали досудового розслідування, приходить до висновку, що клопотання слідчого підлягає до задоволення в наданні дозволу старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні та/або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК уповноваженим особам на проведення обшуку нежитлових приміщень та тимчасових споруд, розміщених на земельній ділянці площею 2.1831 га з кадастровим номером 8000000000:69:018:0005 за адресою м. Київ, пров. Радищева, 18, яка на праві приватної власності належить Київській міській раді та перебуває в користуванні ВАТ "Меридіан"ім.С.П. Корольова, з метою відшукання та вилучення договору, укладеного між ТОВ «БК «АМСТРОЙ» та ТОВ «Стройсервіс» з додатками та доповненнями, актів приймання-передачі виконаних робіт, наказів про призначення керівництва та відповідальних осіб, посадових інструкцій (функціональних обов`язків) керівництва та відповідальних осіб, листування між ТОВ «БК «АМСТРОЙ» та ТОВ «Стройсервіс», актів-допусків до виконання будівельно-монтажних робіт, а також належним чином завірених копій договорів з контрагентами, установчих документів ТОВ «Стройсервіс», трудових договорів, наказів, посадових інструкцій, положень, розпоряджень, інших речей та документів щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку по пров. Ювілейний в с. Шевченкове, Києво-Святошинського р-ну Київської області.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 233-235, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому слідчому СУ ГУНП в Київській області ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні та/або за його дорученням в порядку ст. 40 КПК уповноваженим особам на проведення обшуку нежитлових приміщень та тимчасових споруд, розміщених на земельній ділянці площею 2.1831 га з кадастровим номером 8000000000:69:018:0005 за адресою м. Київ, пров. Радищева, 18, яка на праві приватної власності належить Київській міській раді та перебуває в користуванні ВАТ "Меридіан"ім.С.П. Корольова, з метою відшукання та вилучення договору, укладеного між ТОВ «БК «АМСТРОЙ» та ТОВ «Стройсервіс» з додатками та доповненнями, актів приймання-передачі виконаних робіт, наказів про призначення керівництва та відповідальних осіб, посадових інструкцій (функціональних обов`язків) керівництва та відповідальних осіб, листування між ТОВ «БК «АМСТРОЙ» та ТОВ «Стройсервіс», актів-допусків до виконання будівельно-монтажних робіт, а також належним чином завірених копій договорів з контрагентами, установчих документів ТОВ «Стройсервіс», трудових договорів, наказів, посадових інструкцій, положень, розпоряджень, інших речей та документів щодо будівництва багатоквартирного житлового будинку по

АДРЕСА_1 .

Роз`яснити, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиєво-Святошинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення08.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74769851
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —369/6656/18

Ухвала від 08.06.2018

Кримінальне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні