Ухвала
від 19.06.2018 по справі 638/6981/18
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 638/6981/18

Провадження № 1-кс/638/2312/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про проведення огляду території та нежитлових приміщень

19 червня 2018 року Дзержинський районний суд міста Харкова у складі:

Слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря ОСОБА_2

за участю старшого слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП ГУ НП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 , погоджене прокурором Харківської місцевої прокуратури №1 ОСОБА_4 про проведення огляду території та нежитлових приміщень, -

В С Т А Н О В И В:

11 червня 2018 року старший слідчий СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області майор поліції ОСОБА_3 звернулась до суду з клопотання про проведення огляду земельної ділянки та нежитлових приміщень, що розташовані за адресою: місто Харків, вулиця Дерев`янка, 23-Б, що належать на праві власності ДП «Експогаз» Спільного підприємства у формі ТОВ «Експогаз».

В обґрунтування до клопотання слідчим надано додатки, в яких зазначено, що Слідчим відділом Шевченківського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Харківській області здійснюється досудове розслідування в рамках кримінального провадження № 12018220480001851 від 08.05.2018 за фактом порушення на території Шевченківського району м. Харкова деякими суб`єктами підприємницької діяльності, що здійснюють господарську діяльність на АЗГС, правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою без отримання дозволів на виконання таких та експлуатацію машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Відповідно наданих Шевченківським районним відділом у м. Харкові Головного Управління ДСНС у Харківській області (далі Шевченківський РВ ГУ ДСНС у Харківській області) матеріалів встановлено, що у 2016 році проведено планову перевірку приміщення та території АГЗП ТОВ «Експогаз Трейд» за адресою: м. Харків, вул. Дерев`янка, 23-Б, під час якої зафіксовано ряд порушень вимог законодавства у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, у тому числі відсутність декларації відповідності матеріально-технічної бази СПД вимогам законодавства з питань пожежної безпеки, інші суттєві порушення про що складено припис № 374 від 22.09.2016, відомості, щодо усунення порушень відсутні.

До матеріалів кримінального провадження долучено лист Шевченківський РВ ГУ ДСНС у Харківській області відповідно до якого ТОВ «Ескпогаз Трейд» станом на травень 2018 року повідомляє про відсутність проведення діяльності Товариством за адресою: м. Харків, вул. Дерев`янка, 23-Б.

Органами досудового розслідування встановлено, що за адресою: м. Харків, вул. Дерев`янка, 23-Б, здійснює свою діяльність газозаправна станція, ТОВ «Експогаз Трейд» припинило свою діяльність за вказаною адресою, організатори, відповідальні особи не встановлені.

У своєму клопотанні слідчий зазаначає, що діючим законодавством України передбачені вимоги до розташування, здійснення господарської діяльності у сфері торгівлі скрапленим газом на автогазозаправному пункті, у тому числі вимоги НАПБ (правила пожежної безпеки України), НПАОП (нормативно правові акти з охорони праці), ДБН (Державно будівельні норми нормативно-правові акти, затверджені центральним органом виконавчої влади з питань будівництва та архітектури).

В обґрунтування свого клопотання слідчим зауважено, що під час проведення досудового розслідування в рамках вказаного кримінального провадження планується проведення перевірки усіх вимог законодавства щодо здійснення діяльності вказаної заправної станції, у тому числі шляхом витребування відомостей з державних установ, організацій, відомостей щодо дозвільних документів (ліцензій) виданих СПД, що здійснює діяльність, призначення ряду судових експертиз, щодо додержання законодавства у сфері будівництва та пожежної безпеки, призначення перевірок уповноваженими органами ДУ «Харківський обласний лабораторний центр міністерства охорони здоров`я», Державній екологічній інспекції у Харківській області, Державній службі України з надзвичайних ситуацій у Харківській області, Державній службі України з питань праці у Харківській області, Державній архітектурно-будівельній інспекції в Харківській області, для чого необхідно встановити суб`єкт підприємницької діяльності, яким фактично здійснюється торгівлі скрапленим газом на автогазозаправному пункті за адресою: м. Харків, провулок Ботанічний, 4 та наявність відповідних дозвільних документів.

Відповідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майна, встановлено, що нежитлові приміщення за адресою: м. Харків, вул. Дерев`янка, 23-Б, належать на праві приватної власності Дочірньому підприємству «Ескпогаз» Спільного підприємства у формі Товариства з обмеженою відповідальністю «Ескпогаз» ЕДРПОУ 31236507.

Земельна ділянка за адресою м. Харків, вул. Дерев`янка, 23-Б, з кадастровим номером 6310136300:19:001:0002 має цільове призначення: Землі промисловості, транспорту, зв`язку, енергетики, оборони та іншого призначення, експлуатація та обслуговування стаціонарної АГЗП, перебуває у комунальній власності, належить державі України в особі Харківської міської ради.

Таким чином, у органа досудового розслідування виникла необхідність у проведенні слідчої дії огляду території за адресою: м. Харків, вул. Дерев`янка, 23-Б та нежитлових приміщень, що розташовані на ній, які займає та використовують особи причетні до організації заправної станції, у тому числі з метою встановлення СПД, що фактично здійснює свою діяльність, вилучення реєстраційних дозвільних документів, щодо надання послуг з підвищеною небезпекою.

Під час проведення вказаної слідчої дії планується встановити на якій підставі за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 23-Б, здійснює свою діяльність газозаправна станція, хто є організатором, власником, особою відповідальною за надання послуг, у тому числі якими суб`єктом підприємницької діяльності здійснюється господарської діяльності у сфері торгівлі скрапленим газом на автогазозаправному пункті, виявити та вилучити копії дозвільних (у тому числі ліцензії), реєстраційних документів на підставі яких здійснюється вказаний вид діяльності конкретним СПД.

Під час досудового слідства встановлені попередні дані, що свідчать про те, що за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янка, 23-Б, деякими суб`єктами підприємницької діяльності, що здійснюють господарську діяльність на АЗГС, порушуються правила безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, здійснюється господарська діяльність у сфері торгівлі скрапленим газом в порушення правил, норм та стандартів України, та таким чином створюється загроза життю та здоров`я людей, з метою підтвердження відомостей, отримання доказів незаконної діяльності причетних осіб, встановлення вини фігурантів.

Вислухавши думку слідчого, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ст. 237 КПК України встановлено, що огляд при досудовому розслідуванні проводить прокурор, слідчий або за його дорученням співробітник оперативного підрозділу за наявності фактичних даних, які вказують на необхідність проведення огляду, про що зазначається в протоколі слідчої (розшукової) дії.

Окремі вимоги встановлено для огляду житла чи іншого володіння особи, проведення якого здійснюється згідно з правилами, передбаченими ст. 233 КПК, України якою встановлено, що проникнення до житла чи іншого володіння особи проводиться і що може бути здійснено лише на підставі ухвали слідчого судді. Слідчий суддя приймає рішення про проведення огляду в житлі або іншому володінні особи з додержанням порядку, встановленого ч. З ст. 233 КПК України.

Загальною метою проведення огляду є встановлення фактичних даних, що мають значення для кримінального провадження, а тому будь-які дії з боку будь-кого, що перешкоджають досягненню цієї мети, слід вважати спробами перешкоджання правосуддю.

При необхідності провести огляд у житлі чи іншому володінні особи слідчий за погодженням з прокурором або особисто прокурор звертається з відповідним клопотанням до слідчого судді за місцем проведення досудового розслідування. Закон передбачає, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно правил КПК, передбачених для обшуку чи іншого володіння особи.

Відповідно до Рішення Європейського Суду з прав людини від 09.06.2005 року по справі «Бакланов проти Російської Федерації», Рішення Європейського Суду з прав людини від 24 березня 2005 року по справі «Фрізен проти Російської Федерації», Судом наголошується на тому, що перша та найбільш важлива вимога статті 1 Протоколу № 1 до Конвенції полягає у тому, що будь-яке втручання публічної влади у право на повагу до власності має бути законним, держави уповноважені здійснювати контроль за використанням власності шляхом виконання законів. Більше того, верховенство права, одна з засад демократичної держави, втілюється у статтях Конвенції. Питання у тому, чи було досягнуто справедливої рівноваги між вимогами загального інтересу та захисту фундаментальних прав особи, має значення для справи лише за умови, що спірне втручання відповідало вимогам законності і не було свавільним.

При цьому, відповідно до практики ЄСПЛ будь-яке втручання державного органу у право на мирне володіння майном повинно забезпечити «справедливий баланс» між загальним інтересом суспільства та вимогами захисту основоположних прав конкретної особи. Необхідного балансу не вдасться досягти, якщо на відповідну особу буде покладено індивідуальний та надмірний тягар (рішення від 23 вересня 1982 року у справі «Спорронг та Льонрот проти Швеції», пп. 69 і 73, Series А N 52). Іншими словами, має існувати обґрунтоване пропорційне співвідношення між засобами, які застосовуються, та метою, яку прагнуть досягти (рішення від 21 лютого 1986 року у справі «Джеймс та інші проти Сполученого Королівства», п. 50, Series А N 98).

Керуючись ст.ст. 110, 233, 234, 237 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області майора поліції ОСОБА_3 - задовольнити.

Дозволити проведення огляду земельної ділянки кадастровий номер 6310136300:16:001:0002 форма власності комунальна (належить державі Україна в особі Харківської міської ради), за адресою місто Харків, вулиця Дерев`янка, 23-Б, та нежитлових приміщень за вказаною адресою, що належать на праві власності ДП «Експогаз» Спільного підприємства у формі ТОВ «Експогаз» ЕДРПОУ 31236507, на яких здійснюється господарська діяльність у сфері торгівлі скрапленим газом, з метою встановлення та фіксації відомостей про фізичних осіб, СПД, якими фактично організовано діяльність АЗГП, здійснюється господарська діяльність у сфері торгівлі скрапленим газом, виявлення та вилучення копій реєстраційних, дозвільних документів, ліцензій, щодо надання послуг з підвищеною небезпекою, здійснення вказаного виду діяльності, а також інших документів, що мають значення для доказування кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 272 КК України.

Дозволити проведення огляду земельної ділянки та нежитлових приміщень, що розташовані за адресою: м. Харків, вулиця Дерев`янко, 23-Б, старшому слідчому СВ Шевченківського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Харківській області майору поліції ОСОБА_3 , слідчому СВ Шевченківського ВП ГУНП в Харківській області ОСОБА_5 , прокурору Харківської місцевої прокуратури № 1 ОСОБА_6 , прокурору Харківської місцевої прокуратури № 1 О. Арсені.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її винесення, тобто до 19.07.2018 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74773042
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду території та нежитлових приміщень

Судовий реєстр по справі —638/6981/18

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 26.02.2019

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Цвірюк Д. В.

Ухвала від 17.12.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 02.11.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Ухвала від 02.11.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Грищенко І. О.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

Ухвала від 29.05.2018

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Шишкін О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні