Ухвала
від 14.06.2018 по справі 756/6292/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

14.06.2018 Справа № 756/6292/18

Унікальний номер №756/6292/18

Провадження №1-кс/756/1250/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2018 року,слідчий суддя Оболонського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Києва клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до документів, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до документів.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що в провадженні слідчого відділу Оболонського УП ГУНП в м. Києві перебувають матеріали кримінального провадження, внесеного 19.04.2018 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42018101050000054, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України.

Слідчий вказує, що у ході досудового розслідування встановлено, що посадові особи ДП № ІНФОРМАЦІЯ_1 » надали до КП Київської обласної ради « ІНФОРМАЦІЯ_2 » державний акт на право постійного користування І-КВ №004971, дія якого припинена судом з метою здійснення реєстрації права постійного користування земельною ділянкою кадастровий номер 8000000000:78:139:0022, загальною площею 89,4151 га та відповідно самовільно використовують земельну ділянку.

Підставою для внесення клопотання стало те, що на даний час виникла необхідність у наданні тимчасового доступу до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » з метою, оскільки документи до яких необхідно отримати тимчасовий доступ містять фактичні дані, на підставі яких можливо встановити наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. При цьому прокурор вказує, що іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбаченихчастиною другоюцієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Разом з тим, слідчий суддя зважає на ту обставину, що прокурором подано заяву про розгляд справи у його відсутність, клопотання підтримуює у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання та копії матеріалів, якими слідчий, обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до наступного.

Із витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження вбачається, що 19.04.2018 внесено відомості стосовно вчинення невстановленою особою кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 197-1 КК України (кримінальне провадження №42018101050000054).

Відповідно до ч. 1 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитись з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно ст. 160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України не допускається застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі й тимчасового доступу до документів, у разі не доведення слідчим, прокурором, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Враховуючи, що прокурором не доведено, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 с. 197-1 КК України; які саме обставини необхідно встановити; не зазначено яке може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, вважаю, що клопотання не підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 132, 159, 160, 162, 163, 164, 309, 372 КПК України,

ПОСТАНОВИВ

у задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, набирає законної сили після її оголошення.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення14.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74776150
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —756/6292/18

Ухвала від 14.06.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Дев'ятко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні