Рішення
від 18.06.2018 по справі 647/1331/18
БЕРИСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 647/1331/18

№ провадження 2-о/647/59/2018

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.06.2018 року

Бериславський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Миргород В.С.,

при секретарі Татаровській І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Бериславі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_2, в інтересах якої діє адвокат ОСОБА_3, заінтересована особа: Шляхівська сільська рада Бериславського району Херсонської області, про встановлення факту батьківства

за участю представників сторін:

від заявника- представник не прибув, надано заяву про розгляд справи без її участі;

від заінтересованої особи - представник не прибув, надано заяву про розгляд справи без участі представника, суд -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1, в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_2 звернулася до Бериславського районного суду Херсонської області з вищезазначеною заявою. В обґрунтування заявлених вимог зазначила, що у період часу з 2000 року по 2017 рік ОСОБА_1 проживала однією сім'єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_4. За час спільного проживання 03 квітня 2002 року у них народилася донька - ОСОБА_2. В свідоцтві про народження дитини відомості про батька дитини записані зі слів матері, та вказано прізвище батька за прізвищем матері Гасанов Володимир Дмитрович , оскільки на час здійснення відповідного запису, записати батьком ОСОБА_4 не вдалося без попередньої реєстрації шлюбу.

Після його смерті 12 листопада 2017 року відкрилася спадщина у вигляді нерухомого майна, що розташоване на території Шляхівської сільської ради Бериславського району Херсонської області.

На випадок смерті ОСОБА_4 розпорядився належним йому майном - склав заповіт, згідно якого все своє майно він заповів ОСОБА_1 та ОСОБА_2.

Враховуючи, що іншим шляхом, окрім судового, встановити факт визнання померлим 12 листопада 2017 року ОСОБА_4 свого батьківства по відношенню до ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, неможливо, заявниця вимушена звернутись до суду.

Ухвалою суду від 04.06.2018 року провадження по даній справі було відкрито та призначено судове засідання.

В судове засідання заявник та його представник не прибули, згідно поданої заяви просили розглянути справу у їх відсутність.

Від заінтересованої особи до суду надійшла заява згідно якої вони просить суд справу розглянути у відсутність її представника, не заперечує проти задоволення заяви.

Суд вважає за можливе справу розглянути у відсутності сторін, в порядку ч.3 ст.211 ЦПК України.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав:

У пункті 7 Постанови Пленуму ВСУ № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів від 15 травня 2006 року вказано, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт батьківства може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

У п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України від 15 травня 2006 р. № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів роз'яснено, що судам при розгляді справ про встановлення батьківства щодо дитини, яка народилася до 1 січня 2004 р., необхідно застосовувати відповідні норми КпШС, беручи до уваги всі докази, що достовірно підтверджують визнання відповідачем батьківства, в їх сукупності, зокрема спільне проживання й ведення спільного господарства відповідачем та матір'ю дитини до її народження, спільне виховання або утримання ними дитини. ОСОБА_1 проживала однією сім'єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_4.

Згідно свідоцтва про народження серії І-КГ № 241938, видане Виконавчим комітетом Шляхівської сільської ради Бериславського району Херсонської області, актовий запис № 5, 03 квітня 2002 року народилася ОСОБА_2, батьками якої зазначено ОСОБА_2 та ОСОБА_5 (а.с. 15).

Згідно витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 сімейного кодексу України № 00017457402 відомості про батька ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 внесені зі слів матері відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України (а.с. 16).

Відповідно до свідоцтва про смерть серії І-КГ № 240262, виданим 14 листопада 2017 року Виконавчим комітетом Шляхівської сільської ради Бериславського району Херсонської області, актовий запис № 06, 12 листопада 2017 року в с. Шляхове, Бериславського району, Херсонської області помер ОСОБА_4, 07.07.0955 року народження. (а.с.17).

Після його смерті відкрилася спадщина у вигляді нерухомого майна, що розташоване на території Шляхівської сільської ради Бериславського району Херсонської області та Білокриницької сільської ради Березнегуватського району Миколаївської області.

На випадок смерті ОСОБА_4 розпорядився належним йому майном - склав заповіт, згідно якого все належне йому майно, де б воно не знаходилось і з чого воно б не складалося, і взагалі, все те, що буде належати йому на день його смерті та на що за законом він буде мати право, він заповів ОСОБА_1 та ОСОБА_2. (а.с. 26,27,28,29).

Одним із спадкоємців майна після смерті ОСОБА_4 являється ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, його дочка, відносно якої ОСОБА_4 визнавав себе батьком дитини, приймав участь у її вихованні та матеріальному забезпеченні, що підтверджується заявами свідків ОСОБА_6, ОСОБА_7, з яких вбачається, батько дитини займався вихованням дочки, проявляв батьківську увагу та турботу, забезпечував матеріально і визнавав її своєю дочкою (а.с. 23,24) .

Тривалий час ОСОБА_4 проживав з матір'ю дитини - ОСОБА_1 (з 2000 по 2017 роки) у незареєстрованому шлюбі, а 21 жовтня 2017 року шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_1 був зареєстрований офіційно, що підтверджується свідоцтвом про шлюб серії І-КГ № 125719, виданим Бериславським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Херсонській області 21 жовтня 2017 року, актовий запис № 94 (а.с. 13).

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

З огляду на те, що ОСОБА_2 народилася 03 квітня 2002 року, при вирішенні питання про встановлення батьківства слід застосовувати норми КпШС України.

Відповідно до ст. 53 КпШС, в разі народження дитини у батьків, які не перебувають у шлюбі, при відсутності спільної заяви батьків батьківство може бути встановлене в судовому порядку за заявою одного з батьків або опікуна (піклувальника) дитини, особи, на утриманні якої знаходиться дитина, а також самої дитини після досягнення нею повноліття.

Згідно з п.15 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року №5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення суд розглядає заяви про встановлення факту батьківства в разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини, і вирішує їх з урахуванням обставин, передбачених ст.53 Кодексу про шлюб та сім'ю України. Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини (наприклад , відповідно до ч.2 ст. 55 Кодексу про шлюб та сім'ю запис про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній) і можуть бути подані матір'ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Також факт того, що ОСОБА_4 є батьком ОСОБА_2, підтверджується співпадінням зазначення їх ім'я та по-батькові, які відображені в свідоцтві про народження дитини.

Враховуючи те, що підтвердити вищевказаний факт у позасудовому порядку неможливо, суд дійшов висновку, що заяву належить задовольнити, оскільки встановлення факту породить для заявника певні юридичні наслідки та іншого шляху для підтвердження даного факту не існує.

На підставі наведеного, керуючись п. 15 Постанови Пленуму Верховного суду України від 31.03.1995 р. № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 15.05.2006 р. № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів , ст.ст. 53, 55 КпШС, ст.ст. 293, 315, 316,319, ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_2 задовольнити.

Встановити факт батьківства ОСОБА_4, який помер 12 листопада 2017 року, відносно ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

З текстом рішення можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням http://reyestr.court.gov.ua

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Херсонської області, шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення, однак з врахуванням п. 15.5 розділу ХII "Перехідні положення" ЦПК України, тобто до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи до апеляційного суду Херсонської області через Бериславський районний суд Херсонської області.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник ОСОБА_1 в інтересах неповнолітньої доньки ОСОБА_2, які зареєстровані за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Представник завника, ОСОБА_3, Херсонська область, Бериславський район, смт. Козацьке,вул. Першотравнева, 88,

Заінтересована особа: Шляхівська сільська рада Бериславського району Херсонської області, Херсонська область, Бериславський район, с. Шляхове, пров. Дитячий, 2, код ЄДРПОУ 35329186 .

Повне рішення складено 18.06.2018 року.

Суддя В. С. Миргород

Дата ухвалення рішення18.06.2018
Оприлюднено20.06.2018
Номер документу74777954
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —647/1331/18

Рішення від 18.06.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

Ухвала від 04.06.2018

Цивільне

Бериславський районний суд Херсонської області

Миргород В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні