Ухвала
від 14.06.2018 по справі 808/2283/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ЗАЛИШЕННЯ ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ БЕЗ РУХУ

14 червня 2018 року Справа № 808/2283/18 м.Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Садового І.В., розглянувши матеріали адміністративної справи

за позовною заявою Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя (69057, м.Запоріжжя, вул.Гагаріна, буд. 2Б; код ЄДРПОУ 41248629)

до Дочірнього підприємства-2 "Укренергочормет" (69002, м.Запоріжжя, вул.Цимлянська, буд.27; код ЄДРПОУ 32027823)

про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах,

ВСТАНОВИВ:

13.06.2018 до Запорізького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя (далі -позивач) до Дочірнього підприємства-2 "Укренергочормет"(далі - відповідач) про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених згідно з п."б"-п."з" ст.13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" ОСОБА_1 за період з грудня 2017 року по травень 2018 року у сумі 3607,37 грн.

Відповідно до ст.171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви, зокрема, з'ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, встановленим ст.160,161 КАС України.

Позовна заява подана без додержання вимог, встановлених ст. 160,161 КАС України, з огляду на наступне.

1. Частиною 2 ст.160 КАС України передбачено, що позовна заява подається в письмовій формі позивачем або особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб.

Позовна заява підписана начальником об'єднаного управління ОСОБА_2, проте в позові відсутні докази на підтвердження його повноважень (наказ про призначення тощо).

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, зокрема, чи подана позовна заява особою, яка має адміністративну процесуальну дієздатність.

До позовної заяви не додано документів, що посвідчують правовий статус позивача як юридичної особи (свідоцтво про державну реєстрацію, витяг з ЄДРПОУ).

2. За змістом п.5 ч.5 ст.160 КАС України в позовній заяві зазначаються виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

За правилами ч.4 ст.161 КАС України, позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази - позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Судом встановлено, що позивач просить суд стягнути з відповідача заборгованість із відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій колишньому працівнику відповідача ОСОБА_1 за період з грудня 2017 року по травень 2018 року включно у розмірі 3607,37 грн.

Проте, правомірність розрахунків сум, що підлягають відшкодуванню, позивачем не підтверджено документами з пенсійних справ зазначеного пенсіонера. Такими документами є довідка про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, протокол про призначення пенсії, розрахунок стажу. Вказані документи свідчать про правильність визначення пільгового стажу вказаного пенсіонера і відсотку відшкодування відповідачем фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Також позивачем не надано суду доказів понесення витрат на доставку пільгових пенсій, а саме: довідки про отриманий розмір пенсій, доказів фактичного перерахування Пенсійним фондом грошей третім особам, для виплати пенсіонеру по справі пільгових пенсій за спірний період; відомості про виплати пенсіонеру по справі пенсії через УДППЗ "Укрпошта" або платіжні документи про зарахування суми пенсії на картковий рахунок пенсіонера, якщо пенсія отримується через банківські установи.

3. У відповідності до вимог п.8 ч.5 ст.160 КАС України, в позовній заяві зазначається перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності), зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

У відповідності до ст. 94 КАС України, письмовими доказами є документи (крім електронних документів), які містять дані про обставини, що мають значення для правильного вирішення спору. Письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не визначено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу.

Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

До позову додані не засвідчені належним чином копії письмових доказів (відсутня дата засвідчення). Крім того, у позовній заяві не зазначено про наявність у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

4. За змістом ч.3 ст.161 КАС України, до позовної заяви додається документ про сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" від 08.07.2011 № 3674-VI (далі - Закон № 3674-VI) визначено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 4 Закону України № 3674-VI встановлено, що за подання до адміністративного суду позовної заяви майнового характеру суб'єкт владних повноважень сплачує 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст. 7 Закону України "Про Державний бюджет України на 2018 рік" прожитковий мінімум для працездатних осіб з 01.01.2018 становить 1762 грн.

В матеріалах позовної заяви відсутні докази сплати судового збору.

Отже, з урахуванням викладеного позивачу необхідно надати докази сплати судового збору за звернення з позовом з вимогою майнового характеру у розмірі 1762,00 грн.

Відповідно до ст.169 КАС України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, встановлених статтями 160,161 цього Кодексу, протягом п'яти днів з дня подання позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що адміністративний позов слід залишити без руху.

Згідно ч.3 ст.169 КАС України якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до адміністративного суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 171 цього Кодексу.

Керуючись ст.ст. 160, 161, 169, 171, 243, 248 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Позовну заяву Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Запоріжжя до Дочірнього підприємства-2 "Укренергочормет" про стягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах у сумі 3607,37 грн. - залишити без руху.

Центральному об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України м.Запоріжжя усунути недоліки позовної заяви, а саме надати:

- уточнену позовну заяву з уточненим переліком додатків до позовної заяви з урахуванням додатково витребуваних доказів.

- докази на підтвердження повноважень начальника об'єднаного управління ОСОБА_2; документи, що посвідчують правовий статус позивача як юридичної особи.

- документи з пенсійних справ пенсіонера ОСОБА_1 на підтвердження правомірності розрахунків сум, що підлягають відшкодуванню: довідку про підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, протокол про призначення пенсії, розрахунок стажу; докази понесення витрат на доставку пільгових пенсій: довідку про отриманий розмір пенсій, докази фактичного перерахування Пенсійним фондом грошей третім особам для виплати пенсіонеру по справі пільгових пенсій за спірний період; відомості про виплати пенсіонеру по справі пенсії через УДППЗ "Укрпошта" або платіжні документи про зарахування суми пенсії на картковий рахунок пенсіонера, якщо пенсія отримується через банківські установи; докази направлення та вручення відповідачу розрахунків витрат по пільговим пенсіям за спірний період.

- належним чином завірені копії документів, доданих до позовної заяви (з датою їх засвідчення).

- докази направлення відповідачу рекомендованим листом з повідомленням про вручення копії уточненої позовної заяви з додатками;

- докази сплати судового збору у розмірі 1762,00 грн.

Зазначені документи надіслати до суду супровідним листом з посиланням на номер справи.

Встановити строк для усунення недоліків позовної заяви терміном 5 календарних днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Роз'яснити Центральному об'єднаному управлінню Пенсійного фонду України м. Запоріжжя, що у разі невиконання вимог цієї ухвали позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута заявникові.

Повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її прийняття.

Суддя І.В. Садовий

Дата ухвалення рішення14.06.2018
Оприлюднено20.06.2018
Номер документу74781924
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з фактичних витрат на виплату та доставку пенсії за віком, призначеної на пільгових умовах

Судовий реєстр по справі —808/2283/18

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

Ухвала від 14.06.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Садовий Ігор Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні