Вирок
від 18.06.2018 по справі 760/28649/17
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/28649/17

№1-кп/760/1064/18

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2018 року Солом`янський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження, зареєстроване в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №32017100090000081 від 15.12.2017 року за обвинуваченням

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця м.Києва,громадянина України,з середньо-спеціальноюосвітою, офіційно не працюючого, одруженого, маючого на утриманні двох неповнолітніх дітей, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого в силу ст. 89 КК України

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205-1, ч. 2 ст. 205-1 КК України, -

за участю сторін та інших учасників кримінального провадження:

секретаря судового засідання - ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

обвинуваченого ОСОБА_2

В С Т А Н О В И В:

Органами досудового розслідування встановлено, що відповідно до ст. 4 п.1 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» №755-IV від 15.05.2003 зі змінами та доповненнями Державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб підприємців засвідчення, факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Так, досудовим розслідуванням встановлено, що на початку серпня 2017 року громадянин ОСОБА_2 , знайшовши оголошення про вакансію тимчасового директора підприємства, розміщене в мережі інтернет, а саме на сайті «ОLХ», зателефонував за номером телефону, розміщеному в оголошенні. На дзвінок відповіла невідома особа з чоловічим голосом, яка представилась ОСОБА_6 . Остання повідомила, що для заробітку необхідно зустрітися з невстановленою особою, на ім`я ОСОБА_7 .

На початку серпня 2017 року, у денний час доби, ОСОБА_2 , за попередньою домовленістю, зустрівся з невстановленою особою в закладі мережі ресторанів швидкого харчування «McDonalds» розташованому на Севастопольській площі м. Києва, де остання запропонувала ОСОБА_2 зайняти посаду «тимчасового директора» на підприємствах, без мети ведення фінансово-господарської діяльності, за грошову винагороду у розмірі 1 500грн. На що, ОСОБА_2 погодився, у зв`язку зі своїм скрутним становищем на той час.

Реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_2 перебуваючи за вищезазначеною адресою (ресторан швидкого харчування «McDonalds» розташований на Севастопольській площі, Солом`янському районі) засвідчив власним підписом, надані йому та підготовлені за невідомих обставин документи, а саме: Протокол №3 Загальних зборів учасників ТОВ «Прайтекс Плюс» від 27.10.2017, Довіреність від 30.10.2017 та Договір купівлі-продажу частки статутного ТОВ «Прайтекс Плюс», які містили неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_2 товариства, відповідно до якого останній виступив учасником та директором.

Заздалегідь усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також, не маючи навиків та наміру здійснювати таку діяльність, не формуючи статутний капітал, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, засвідчив власним підписом завідомо неправдиві відомості у реєстраційних документах ТОВ «Прайтекс Плюс» та у відповідності до ст.67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, ст.ст.16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), будучи уповноваженим виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по керівництву вказаним підприємством, розпорядженню його майном та коштами, відповідальним за організацію та ведення бухгалтерського і податкового обліку, за повноту нарахування і своєчасність сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, з метою надання вигоди третім особам, виступив директором ТОВ ««Прайтекс Плюс».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_2 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Прайтекс Плюс», однак діючи з корисливих мотивів, вчинив такі дії.

Після підписання вказаних документів, ОСОБА_2 передав їх невстановленій особі, з метою їх подальшого подання до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

На підставі вищезазначених підписаних ОСОБА_2 документів, які були надані невстановленою особою до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, за адресою: м. Київ, бульв. Праці 1/1 проведено державну реєстрацію юридичної особи.

Підписавши документи, ОСОБА_2 одночасно взяв на себе обов`язки передбачені ч. 6 ст. 128 Господарського кодексу України, в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладенуна ньоговідповідальність тапередбачаючи настаннясуспільно небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «Прайтекс Плюс».

Крім того, досудовим розслідуванням встановлено, що на початку серпня 2017 року громадянин ОСОБА_2 , знайшовши оголошення про вакансію тимчасового директора підприємства, розміщене в мережі інтернет, а саме на сайті «ОLХ», зателефонував за номером телефону, розміщеному в оголошенні. На дзвінок відповіла невідома особа з чоловічим голосом, яка представилась ОСОБА_6 . Остання повідомила, що для заробітку необхідно зустрітися з невстановленою особою, на ім`я ОСОБА_7 .

На початку серпня 2017 року, у денний час доби, ОСОБА_2 , за попередньою домовленістю, зустрівся з невстановленою особою в закладі мережі ресторанів швидкого харчування «McDonalds» розташованому на Севастопольській площі м. Києва, де остання запропонувала ОСОБА_2 зайняти посаду «тимчасового директора» на підприємствах, без мети ведення фінансово-господарської діяльності, за грошову винагороду у розмірі 1.500грн. На що, ОСОБА_2 погодився, у зв`язку зі своїм скрутним становищем на той час.

Реалізуючи злочинний умисел, направлений на внесення завідомо неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, ОСОБА_2 перебуваючи в закладі мережі ресторанів швидкого харчування «McDonalds» розташованому на Севастопольській площі м. Києва, засвідчив власним підписом, надані йому та підготовлені за невідомих обставин документи, а саме: Протокол №3 Загальних зборів учасників ТОВ «Сайміант» від 27.10.2017, Довіреність від 30.10.2017 та Договір купівлі-продажу частки статутного ТОВ «Сайміант», які містили неправдиві відомості щодо придбання ОСОБА_2 товариства, відповідно до якого останній виступив учасником та директором.

Заздалегідь усвідомлюючи про відсутність навиків і досвіду для виконання обов`язків службової особи та засновника підприємства, а також, не маючи навиків та наміру здійснювати таку діяльність, не формуючи статутний капітал, діючи з корисливих мотивів, що полягали в отриманні грошової винагороди, ОСОБА_2 засвідчив власним підписом завідомо неправдиві відомості у вищевказаних реєстраційних документах ТОВ «Сайміант» та у відповідності до ст.67 Конституції України, розділу третього Закону України від 16.07.1999 №996-ХІV Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні, ст.ст.16, 47, 168 Податкового кодексу України №2755-VI від 02.12.2010 (із змінами та доповненнями), будучи уповноваженим виконувати організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції по керівництву вказаним підприємством, розпорядженню його майном та коштами, відповідальним за організацію та ведення бухгалтерського і податкового обліку, за повноту нарахування і своєчасність сплати до бюджету податків, зборів (обов`язкових платежів), не маючи наміру на здійснення реальної господарської діяльності, з метою надання вигоди третім особам, виступив директором ТОВ «Сайміант».

Під час підписання зазначених документів ОСОБА_2 розумів, що вносить неправдиві відомості в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації ТОВ «Сайміант», однак діючи з корисливих мотивів, вчинив такі дії.

Після підписання вказаних документів, ОСОБА_2 передав їх невстановленій особі, з метою їх подальшого подання до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації.

На підставі вищезазначених підписаних ОСОБА_2 документів, які були надані невстановленою особою до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців Дніпровської районної в місті Києві державної адміністрації, за адресою: м. Київ, бульв. Праці 1/1 проведено державну реєстрацію юридичної особи.

Підписавши документи, ОСОБА_2 одночасно взяв на себе обов`язки передбачені ч. 6 ст. 128 Господарського кодексу України, в частині ведення фінансово-господарської діяльності, організаційно розпорядчих та адміністративно господарських функцій, усвідомлюючи покладенуна ньоговідповідальність тапередбачаючи настаннясуспільно небезпечних наслідків, усвідомлював, що не прийматиме жодної участі у подальшому веденні фінансово-господарської діяльності ТОВ «Сайміант».

Допитаний усудовому засіданніобвинувачений ОСОБА_2 свою винуу вчиненніним кримінальнихправопорушень визнавповністю і підтвердив факт внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ «Прайтекс Плюс» та ТОВ «Сайміант», завідомо неправдивих відомостей, а саме внісши до них завідомо недостовірні дані щодо начебто його перебування на посаді директора ТОВ «Прайтекс Плюс» та ТОВ«Сайміант» і начебто права вчиняти від імені товариства відповідних дій, за грошову винагороду. У вчиненому щиро розкаявся.

При визначенні обсягу доказів, що підлягають дослідженню стосовно тих обставин, які ніким із учасників кримінального провадження не оспорюються і немає сумнівів у добровільності їх позиції, суд, розглядаючи провадження на підставі ч. 3 ст. 349 КПК України, лише в межах пред`явленого обвинувачення, обмежився допитом обвинуваченого ОСОБА_2 і дослідженням документів, які характеризують обвинуваченого.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого ОСОБА_2 , згідно ст.66 КК України, суд визнає щире каяття та активне сприяння розкриттю злочину.

Обставинами, які обтяжують покарання обвинуваченого ОСОБА_2 , згідно ст.67 КК України, судом не встановлено.

Призначаючи обвинуваченому ОСОБА_2 вид та міру покарання, суд відповідно до ст. 65 КК України, враховує тяжкість вчинених ним злочинів, один із яких, згідно ст. 12 КК України відноситься до категорії середньої тяжкості, його особу, раніше не судимого в силу ст. 89 КК України, позитивно характеризується за місцем проживання, за даними облікової документації під наркологічним диспансерно-динамічним наглядом та на обліку у лікаря-психіатра не перебуває, відношення обвинуваченого до вчиненого щире каяття та конкретні обставини при вчиненні ним даних правопорушень.

Враховуючи сукупність об`єктивних та суб`єктивних передумов, а саме: особу обвинуваченого, який вперше притягується до кримінальної відповідальності, щире каяття у вчиненому, суд приходить до висновку, що виправлення та перевиховання ОСОБА_2 можливе без ізоляції від суспільства, а тому суд застосовує до обвинуваченого покарання необхідне і достатнє для його виправлення та попередження нових злочинів у виді обмеження волі зі звільненням його від відбування покарання з випробуванням згідно зі ст. 75 КК України.

Крім того, враховуючи обставини справи та особу ОСОБА_2 суд приходить до висновку про необхідність позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю обвинуваченого.

Речові докази: реєстраційні та установчі документи ТОВ «Прайтекс Плюс» (код ЄРДПОУ 41498144) та ТОВ «Сайміант» (код ЄРДПОУ 41498158), вилучені у відділі реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом`янської районної державної адміністрації м. Києва, суд вважає необхідним залишити в матеріалах кримінального провадження.

Керуючись статтями 370, 374, 376 КПК України, суд -

З А С У Д И В:

Визнати винним ОСОБА_2 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 205-1 та ч. 2 ст. 205-1 КК України і призначити йому покарання:

- ч. 1 ст. 205-1 КК України - 1 (один) рік обмеження волі;

- за ч. 2 ст. ст. 205-1 КК України 3 (три) роки обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк 3 (три) роки.

На підставіст.70КК Україниза сукупністюзлочинів шляхомпоглинення меншсуворого покараннябільш суворимостаточно призначити ОСОБА_2 покарання 3 (три) роки обмеження волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк 3 (три) роки.

Згідно ст. 75 КК України ОСОБА_2 звільнити від відбування основного покарання у виді обмеження волі з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік і 6 (шість) місяців.

Згідно ст. 76 КК України покласти на обвинуваченого ОСОБА_2 обов`язки: не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця проживання та роботи і періодично з`являтися в цей орган для реєстрації.

Речові докази: реєстраційні та установчі документи ТОВ «Прайтекс Плюс» (код ЄРДПОУ 41498144) та ТОВ «Сайміант» (код ЄРДПОУ 41498158), вилучені у відділі реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Солом`янської районної державної адміністрації м. Києва, - залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через Солом`янський районний суд м. Києва протягом 30-ти днів з дня його проголошення.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку, і його копія після проголошення негайно вручається обвинуваченому та прокурору.

Копія судового рішення не пізніше наступного дня після ухвалення надсилається учаснику судового провадження, який не був присутній в судовому засіданні.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74807467
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/28649/17

Ухвала від 03.12.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Мозолевська О. М.

Вирок від 18.06.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Мозолевська О. М.

Ухвала від 23.05.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Мозолевська О. М.

Ухвала від 22.12.2017

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Захарова А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні