Ухвала
від 19.06.2018 по справі 757/29992/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29992/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 червня 2018 року м. Київ

Слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про накладення арешту на майно,-

В С Т А Н О В И В :

19 червня 2018 року прокурор відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про накладення арешту на грошові кошти та видаткові операції, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 відкритому у ПАТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ»» (МФО 305880), № НОМЕР_2 відкритому у ПАТ «КБ «Приватбанк» (МФО 305299) та належать ТОВ «ДП «ВЕКТОР» (ЄДРПОУ 41136098), в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, встановивши заборону службовим особам та працівникам ТОВ «ДП «ВЕКТОР» (ЄДРПОУ 41136098), їх представникам, за дорученням використовувати або будь-яким чином відчужувати вище зазначене майно, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати починаючи з дня винесення ухвали слідчим суддею.

В обґрунтування клопотання прокурор посилається на те, що вказане майно набуте кримінально протиправним шляхом. Метою накладення арешту є забезпечення збереження речових доказів.

З наданих в обґрунтування матеріалів вбачається, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42017100000000353 від 21.03.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

В ході досудового розслідування отримано інформацію про те, що службові особи Міністерства енергетики та вугільної промисловості, діючи в інтересах юридичних осіб приватного права, вчиняють зловживання службовим становищем під час формування тарифів з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Разом з цим, на адресу Генеральної прокуратури України надійшло звернення народного депутата України в якому зазначено, що ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ»(ЄДРПОУ 40313335) протягом 2017 року, згідно додатків до податкової звітності, здійснило реалізацію по завищеним цінам вугілля марки антрацит підприємству ТОВ «Сумитеплоенерго» на загальну суму близько 30 мільйонів гривень, при цьому, формування податкового кредиту у ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ», згідно вказаних розрахунків, відсутнє.

Згідно наявної інформації в базах даних ДФС України, встановлено, що протягом 2017 року з території Російської Федерації в адресу підприємств ТОВ «Сумитеплоенерго» (ЄДРПОУ 33698892) (Сумська ТЕЦ), ТОВ «Євро-Реконструкція» (ЄДРПОУ 37739041) (Дарницька ТЕЦ), ПАТ «Черкаське Хімволокно» (ЄДРПОУ 00204033) (Черкаська ТЕЦ), ТОВ Фірма «Технова» (ЄДРПОУ 24100060) (Чернігівська ТЕЦ) було поставлено вугілля на суму понад 3,2 мільярди гривень, об`ємом 1200 тис.тон. Одночасно з цим встановлено, що розрахунки за кам`яне вугілля проводяться за допомогою ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ», яке зареєстроване в Маріупольській ОДПІ, засновником якого є ТОВ «ТД «Анрацитвуглеінвест».

За наявною інформацією ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ» виступає відповідальним за фінансове врегулювання при здійсненні імпорту вугілля для ТЕЦ, а розрахунок за поставлене вугілля проводиться через підприємство нерезидент ASSA Global TRADING AG.

Відображення по податковому та бухгалтерському обліках ввезеного вугілля здійснювалося через ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ», яке декларувало імпорт та подальший продаж вищевказаного вугілля зазначеним ТЕЦ.

При цьому отримано інформацію, що ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ» відповідало за транспортне перевезення вугілля, і використовуючи пов`язане підприємство ТОВ «УКРАЇНСЬКА ВАНТАЖНА КОМПАНІЯ» (ЄДРПОУ 40826825) вивело приблизно 50 мільйонів гривень на різниці в цінах транспортних послуг.

Так, проведеним оглядом розрахункових рахунків ТОВ «ЕНЕРГОВУГЛЕСНАБ» відкритих в ПАТ «Альфа-Банк», отриманих під час тимчасового доступу на підставі ухвали слідчого судді Печерського районного суду міста Києва №757/18604/18-к від 17.04.2018, встановлено, що протягом серпня 2017 було перераховано грошові кошти в адресу ТОВ «ДП «ВЕКТОР» (ЄДРПОУ 41136098) на р/р № НОМЕР_2 на суму 37,6 млн.грн. з призначенням платежу: «Сплата страхового платіжу, згідно договору добровільного страхування фінансових ризиків № 08/02/2017-ФР від 08.02.2017р. Без ПДВ».

26.05.2018 слідчим групи слідчих Генеральної прокуратури України було допитано в якості свідка ОСОБА_4 , який є керівником ТОВ «ДП «ВЕКТОР». В ході допиту ОСОБА_4 повідомив, що не має відношення до фінансово-господарської діяльності ТОВ «ДП «ВЕКТОР».

Таким чином, у органу досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що грошові кошти на рахунках ТОВ «ДП «ВЕКТОР» набуті кримінально противоправним шляхом.

У своїй діяльності вищевказане підприємство використовує банківські рахунки відкриті у наступних банківських установах:

- у ПАТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ»» (МФО 305880) використовується банківський рахунок № НОМЕР_1 та належить ТОВ «ДП «ВЕКТОР»;

- у ПАТ «КБ «Приватбанк» (МФО 305299)використовується банківський рахунок № НОМЕР_2 та належить ТОВ «ДП «ВЕКТОР».

Постановою слідчого від 11 червня 2018 року грошові кошти розміщені на рахунках вказаних вище, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні.

Прокурор до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності, доводи клопотання підтримав у повному обсязі.

Слідчий суддя розглянув клопотання у відсутність власника майна відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 131 КПК України захід забезпечення кримінального провадження застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Одним із заходів забезпечення кримінального провадження є арешт майна (ч. 2 ст. 131 КПК України).

Відповідно до ч. 1-3 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому випадку арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Згідно з ст. 98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

З урахуванням наведеного, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання прокурора та накладення арешту на грошові кошти, оскільки вказане майно відповідає критеріям, передбаченим ст. 98 КПК України, набуте кримінально протиправним шляхом, визнано речовими доказами у кримінальному провадженні та метою такого арешту є забезпечення зберігання речових доказів.

З урахуванням наведеного та керуючись ст. 98, 170-173, 175, 309, 372, 392, 532 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про накладення арешту на майно задовольнити.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на рахунках № НОМЕР_1 відкритому у ПАТ «КБ «ЗЕМЕЛЬНИЙ КАПІТАЛ»» (МФО 305880), № НОМЕР_2 відкритому у ПАТ «КБ «Приватбанк» (МФО 305299) та належать ТОВ «ДП «ВЕКТОР» (ЄДРПОУ 41136098), в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, встановивши заборону службовим особам та працівникам ТОВ «ДП «ВЕКТОР» (ЄДРПОУ 41136098), їх представникам, за дорученням використовувати або будь-яким чином відчужувати зазначене майно, окрім здійснення обов`язкових платежів до бюджету та виплати заробітної плати.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена протягом п`яти днів з дня її оголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не буде подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74808777
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —757/29992/18-к

Ухвала від 19.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Батрин О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні