Ухвала
від 23.04.2018 по справі 757/19324/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/19324/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 квітня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду у місті Києві клопотання прокурора першого відділу процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Київської області ОСОБА_3 , про арешт майна, -

В С Т А Н О В И В :

До провадження слідчого судді надійшло вказане клопотання прокурора, про накладення арешту на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках відкритих у ПАТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» (МФО 313849), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 18/7.

Обґрунтовуючи внесене клопотання, сторона кримінального провадження вказує, що у провадженні першого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Київської області знаходяться матеріали досудового розслідування за № 42017110000000606 від 17 листопада 2017 року за ознаками кримінальних правопорушень (злочинів), передбачених ч. 1 ст. 28, ч. 2 ст. 364, ч. 1 ст. 205, ч. 3 ст. 212 КК України.

В судове засідання прокурор не з`явився, через канцелярію суду надавши заяву про розгляд клопотання у його відсутність, в якій його вимоги підтримав та просив задовольнити.

На підставі ч. 2 ст. 172 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності власника майна, з огляду на те, що це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий суддя, дослідивши матеріали провадження, приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, з огляду на наступне.

Як вказує прокурор у своєму клопотанні, що у травні 2015 року на території м. Києва, використовуючи корупційні зв`язки з посадовими особами ГУ ДФС у Київській області, громадянин ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с. Благодать Донецької області, створив організовану злочинну групу з чітким розподіленням ролей, діяльність якої спрямована на надання послуг підприємствам реального сектору економіки щодо оформлення операцій з купівлі-продажу вугільної продукції та виведення грошових коштів, отриманих від реалізації, у тіньовий сектор з подальшою конвертацією у готівку та розподілом між усіма учасниками організованої злочинної групи.

Згідно даних листа ГУ ДФС у Київській області від 08.12.2017 №5632/9/10-36-12-01 за період з 01.01.2016 по 08.12.2017 документальні перевірки (планові чи позапланові, виїзні чи невиїзні) не проводились.

В порушення ст.ст.75, 76 Податкового кодексу України, Наказу ДФС України від 28.07.2015 № 543, Розпорядження ДФС України від 14.08.2015 №254-р, п.2.5.6 наказу Міністерства доходів і зборів від 14.06.2013 N 165, співробітниками інспекції не складались висновки про наявність ризиків за результатами камеральних перевірок, не проводились позапланові документальної перевірки підприємств за наявності законних підстав.

Наслідками вищевказаних протиправних дій з боку податківців у вигляді не проведення контрольно-перевірочних заходів у відношенні ТОВ «Марвіл», ТОВ «Мелег», ТОВ «Ларсі Прайм» та ТОВ «Ларсі Прайм плюс» є безперешкодна діяльність вищенаведеної організованої злочинної групи, що призвело до орієнтованого заниження податку на прибуток підприємств вищевказаними СГД за 2016-2017 роки на суму 80823 тис.грн.

Точну суму збитків від діяльності ТОВ «Марвіл», ТОВ «Мелег», ТОВ «Ларсі Прайм» та ТОВ «Ларсі Прайм плюс» за сприяння посадових осіб ГУ ДФС у Київській області можна буде встановити після вилучення первинних документів, які знаходяться в офісних приміщеннях, якими користуються члени організованої злочинної групи, та проведення судово-бухгалтерської експертизи.

Підприємства, які входять до складу транзитно-конвертаційної групи, їхніх керівників та засновників, податкові адреси, відкриті розрахункові рахунки в банківських установах, основних вигодонабувачів було встановлено, що станом на квітень 2018 рік податкову звітність подають наступні підприємства з ознаками фіктивності, а саме : ТОВ «ТРАСС ЛТД» (ЄДРПОУ 40489673) (колишня назва: ТОВ «МАРВІЛ ЛТД») (код ЄДРПОУ 40489673), ТОВ "МЕЛЕГ" (код ЄДРПОУ 39992048), ТОВ «ЛАРСІ ПРАЙМ» (код ЄДРПОУ 40352678), ТОВ "ЛАРСІ ПРАЙМ ПЛЮС" (код ЄДРПОУ 40873482).

Встановлено, що у своїй діяльності ТОВ «ТРАСС ЛТД» (ЄДРПОУ 40489673) (колишня назва: ТОВ «МАРВІЛ ЛТД») (код ЄДРПОУ 40489673), використовує банківський рахунок: НОМЕР_1 «українська гривня», відкритий товариством у ПАТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» (МФО 313849), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 18/7.

Постановою слідчого в ОВС першого слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Київської області ОСОБА_5 від 12 квітня 2018 року в порядку ст. 98, 110 КПК України, грошові кошти, які знаходяться на вказаних банківських рахунках визнано речовим доказом.

Слідчим суддею встановлено, що в ході досудового розслідування виникла необхідність у накладенні арешту на грошові кошти, грошові кошти, які знаходяться на вказаних банківських рахунках визнано речовим доказом.

Статтею 170 КПК України передбачено, що арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні.

У випадку, передбаченому п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 КПК України.

Згідно з ч. 10 ст. 170 КПК України арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Відповідно до ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном може бути застосована лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховуванная, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання прокурора про арешт вказаного майна, яке не було тимчасово вилучене, необхідно розглядати без повідомлення підозрюваного, іншого власника майна, їх захисників, представників чи законних представників, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Згідно ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя, суд повинен враховувати: 1) правову підставу для арешту майна; 2) можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3) наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення або суспільно небезпечного діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого законом України про кримінальну відповідальність (якщо арешт майна накладається у випадках, передбачених пунктами 3, 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 3-1) можливість спеціальної конфіскації майна (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 2 частини другої статті 170 цього Кодексу); 4) розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою (якщо арешт майна накладається у випадку, передбаченому пунктом 4 частини другої статті 170 цього Кодексу); 5) розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження; 6) наслідки арешту майна для підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб.

Оскільки, кошти на рахунках, на які просить накласти арешт прокурор, визнані речовими доказами у кримінальному провадженні та зважаючи на те, що незастосування накладення арешту може призвести до приховування, зникнення, втрати, використання відповідного майна або настання інших наслідків, які можуть перешкодити кримінальному провадженню та беручи до уваги наслідки арешту майна для інших осіб, розумність та співмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження, доведеність необхідності такого заходу забезпечення кримінального провадження, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню в частині накладення арешту на грошові рахунки.

Щодо вимог клопотання про зобов`язання службових осіб банківської установи негайно надати органу досудового розслідування інформацію про залишки коштів на рахунках на момент накладення арешту у вигляді довідки, то вони є необґрунтованими, оскільки, виходячи з положень ст. 170 КПК України не входять до компетенції слідчого судді при розгляді клопотання про накладення арешту, а тому клопотання в цій частині задоволенню не підлягає.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 98, 130, 132, 170-175, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Накласти арешт на грошові кошти, які знаходяться на банківських рахунках:

- ТОВ «ТРАСС ЛТД» (ЄДРПОУ 40489673) (колишня назва: ТОВ «МАРВІЛ ЛТД») (код ЄДРПОУ 40489673), рахунок: НОМЕР_1 «українська гривня», відкритий товариством у ПАТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» (МФО 313849), який розташований за адресою: м. Київ, вул. Генерала Алмазова, буд. 18/7, в частині видатку коштів по вказаному рахунку, з можливістю їх зарахування.

Зобов`язати працівників ПАТ АКБ «ІНДУСТРІАЛБАНК» (МФО 313849) зупинити видаткові операції пов`язаних з перерахуванням грошових коштів по сплаті податків, зборів(обов`язкових платежів) в бюджет або державні цільові фонди по сплаті єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування та страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне страхування та видатків пов`язаних з виплатою заробітної плати.

Заборонити службовим особам та працівникам - ТОВ «ТРАСС ЛТД» (ЄДРПОУ 40489673) (колишня назва: ТОВ «МАРВІЛ ЛТД») (код ЄДРПОУ 40489673), їхнім представникам за дорученням використовувати, або будь-яким чином відчужувати вищезазначене майно, починаючи з дня винесення ухвали слідчим суддею.

В іншій частині клопотання відмовити.

Роз`яснити власникам майна, які не були присутніми при розгляді питання про арешт майна, право заявити клопотання в порядку ст. 174 КПК України, про скасування арешту майна повністю або частково до слідчого судді Печерського районного суду міста Києва.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду міста Києва протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.04.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74837380
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —757/19324/18-к

Ухвала від 23.04.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Писанець В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні