Ухвала
від 21.06.2018 по справі 382/518/18
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 382/518/18

Провадження 2/382/404/18

УХВАЛА

Іменем України

21.06.2018 року Яготинський районний судКиївської області у складі:

головуючого судді Литвин Л. І.

при секретарі Чемерис С.О.

за участю адвокатів ОСОБА_1, ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Яготин справу за позовом ОСОБА_3 до Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, ОСОБА_4 про визнання права власності на спадкове майно,

Встановив:

Позивач звернувся до суду з позовом до Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, ОСОБА_4 про визнання права власності на спадкове майно, в котрому зазначено, що 20 серпня 2010 року помер його батько ОСОБА_5. Після смерті останнього залишилося спадкове майно у вигляді 1/2 частини житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по вул. Миру, 172 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області. В силу ст. 1261 ЦК України він є спадкоємцем першої черги за законом після смерті батька, іншим спадкоємцем є дружина померлого-Пивак ОСОБА_6. Відповідно до ст. 1223 ЦК України ОСОБА_4 є спадкоємцем майна померлого за заповітом, а саме: земельної ділянки розміром 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області. В передабчений законодавством шестимісячний термін ОСОБА_4 звернувся до Яготинської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом. В той же час він та ОСОБА_7 із заявами про прийняття спадщини не зверталися, однак, ОСОБА_7 прийняла спадщину після смерті чоловіка шляхом постійного проживання разом з ним однією сім"єю по день його смерті. 6 лютого 2011 року його матір ОСОБА_7 померла. Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді 1/2 частини житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по вул. Миру, 172 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області. В силу ст. 1223 ЦК України він є спадкоємцем майна померлої матері за заповітом. В передбачений законодавством шестимісячний термін він звернувся до Яготинської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується Витягом про реєстрацію в спадковому реєстрі. Разом з тим, він не має можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на вищевказаний будинок, оскільки правовстановлюючий документ на дане майно відсутній. Згідно довідки Черняхівської сільської ради, житловий будинок за № 172 по вул. Миру в с. Черняхівка згідно записів в погосподарській книзі № 2 особовий рахунок № 0068-1 рахується за ОСОБА_5 та ОСОБА_7. Просив визнати за ним право власності на вищевказаний будинок.

Відповідач ОСОБА_4 звернувся до суду із зустрічним позовом до ОСОБА_3, Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, в котрому зазначено, що 20 серпня 2010 року помер його дід ОСОБА_5. Після смерті останнього залишилося спадкове майно у вигляді ? частини житлового будинку, з господарськими будівлями та спорудами, що розташовані по вул. Миру, 172 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області, а також земельної ділянки площею 4,5600 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області. Відповідно до ст. 1223 ЦК України він є спадкоємцем майна померлого діда за заповітом, а саме, земельної ділянки розміром 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області. Крім того, згідно ст. 1266 ЦК України він є спадкоємцем майна померлого за правом представлення. В передбачений законодавством термін він звернувся до Яготинської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини за заповітом та за законом. Крім нього, до нотаріуса також звернулися ОСОБА_8 - донька ОСОБА_5, ОСОБА_9 - онука ОСОБА_5, ОСОБА_10 - онука померлого ОСОБА_5, які написали до нотаріальної контори заяви про відмову від прийняття спадщини на користь - ОСОБА_3. В свою чергу, ОСОБА_3 звернувся до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Проте одержати свідоцтво про право на спадщину на вищевказане майно він не може, оскільки правовстановлюючі документи на дане майно у нього відсутні. Свідоцтво про право власності на житловий будинок по вул. Миру, 172 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області за час життя ОСОБА_5 не видавалося. Крім того, державний акт на право власності на земельну ділянку площею 4,5600 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області частково пошкоджений та не приймається нотаріусом для вчинення нотаріальних дій. Просив визнати за ним право власності на 1/10 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул. Миру, 172 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області, на земельну ділянку площею 4,5600 га, кадастровий номер 3225589000:03:004:0059, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Сторони звернулися до суду з заявами, в котрих просили затвердити мирову угоду, а також просили розглянути справу у їх відсутності.

Перевіривши матеріали справи, заслухавши пояснення сторін, враховуючи, що сторонам зрозуміло правові наслідки закриття провадження у справі, умови мирової угоди не суперечать закону та не порушують права та охоронювані законом інтереси інших осіб, суд вважає, що мирова угода може бути визнана судом, а провадження в справі підлягає до закриття.

Керуючись ст. ст. 207, 208,255,256 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати мирову угоду, укладену між сторонами по справі за позовом ОСОБА_3 до Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, ОСОБА_4 про визнання права власності на спадкове майно, та за зустрічним позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3, Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області про визнання права власності на спадкове майно, згідно умов котрої:

За ОСОБА_3 визнається право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул. Миру, 172 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області.

За ОСОБА_4 визнається право власності на земельну ділянку площею 4,5600 га, кадастровий номер 3225589000:03:004:0059, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Сторони домовилися, що судові витрати розподілені між ними у відповідності до сплачених при подачі позову до суду, жодна сторона не має претензій стосовно судового збору до іншої сторони.

Провадження у справі закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі через Яготинський районний суд апеляційної скарги протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Литвин Л.І.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення21.06.2018
Оприлюднено22.06.2018
Номер документу74839559
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/518/18

Ухвала від 21.06.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 21.06.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 16.05.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

Ухвала від 12.04.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Литвин Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні