Рішення
від 21.06.2018 по справі 180/1235/18
МАРГАНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 180/1235/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2018 р.

Марганецький міський суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого судді Нанічкіної Н.М.,

з секретарем судового засідання Ганоченко Л.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м.Марганець в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Марганецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

21 червня 2018 року ОСОБА_1 звернулася до Марганецького міського суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 та проживав по день смерті за адресою: АДРЕСА_1, місце смерті: Україна, м.Севастополь. Свою заяву заявниця обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Севастополі помер її син ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1. Нею було транспортовано тіло її сина на Україну та поховано на кладовищі в м.Марганець. причина смерті - друга форма ішемічної хвороби серця. Єдиними наявними документами, що підтверджують факт смерті на території, непідконтрольній державній владі території України, що відповідно до п.1 ст.3 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України від 15 квітня 2014 року, сухопутна територія Автономної Республіки Крим визначається тимчасово окупованою територією, є: довідка про смерть від 09 червня 2018 року №552, свідоцтво про смерть від 09 червня 2018 року серії НОМЕР_2, що видані медичними закладами, органами реєстрації та іншими незаконними органами (установами), що знаходяться на території, непідконтрольній державній владі України. Вона звернулася до Марганецького міського відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області з метою реєстрації смерті її сина, але їй було в тому відмовлено, оскільки свідоцтво про смерть видане на окупованій території України, російською мовою та не відповідає дійсній формі свідоцтва про смерть.

Встановлення факту смерті необхідно їй для отримання на території України свідоцтва про смерть, згідно чинного законодавства.

Заявниця надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, заявлені вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Марганецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області був повідомлений про час та місце розгляду справи в телефонному режимі. До початку розгляду справи від в.о.начальника Марганецького міського відділу відділу РАЦС надійшла заява про розгляд справи за відсутності їх представника. Заперечення відсутні.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Відповідно до ч.2 ст.317 ЦПК України справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках (ч.1 ст.13 ЦПК України).

Відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно ч.1 ст.76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Частина 2 вказаної статті передбачає, що ці дані встановлюються письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів, показаннями свідків.

Суд вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних у справі доказів.

Матеріалами справи підтверджується, що заявниця ОСОБА_1 є матір'ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.7).

Згідно медичного свідоцтва про смерть серії 67 №018639, виданого 08 червня 2018 року Севастопольським міським Бюро СМЕ, ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м.Севастополі, населений пункт: АДРЕСА_3, смерть настала від захворювання: інша форма гострої ішемічної хвороби серця (а.с.8).

Згідно довідки про смерть № 552 від 09 червня 2018 року, виданої відділом запису актів громадянського стану Нахімовського району міста Севастополя Управління ЗАГС міста Севастополя, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, помер ІНФОРМАЦІЯ_2, причина смерті: інша форма гострої ішемічної хвороби серця, місце смерті: ТСН СНТ Сапун-Гора , м.Севастополь, Російська Федерація (а.с.9).

09 червня 2018 року відділом запису актів цивільного стану Нахімовського району міста Севастополя Управління ЗАГС міста Севастополь видано свідоцтво про смерть ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, актовий запис № 553 (а.с.10).

Згідно довідки від 13 червня 2018 року територіальний відділ по місту федерального значення Севастополю Міжрегіонального управління Росспоживнагляду по Республіці Крим та місту федерального значення Севастополю не заперечує проти вивозу трупа померлого ОСОБА_2 (а.с.11).

Марганецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області 20 червня 2018 року за №813/14.21-63 відмовив заявниці в реєстрації смерті, оскільки для підтвердження факту смерті ОСОБА_2 не пред'явлені документи про смерть встановленого зразка. Свідоцтво про смерть, видане на окупованій території України, російською мовою та не відповідає дійсній формі свідоцтва про смерть, яка затверджена Постановою КМУ Про затвердження зразків актових записів цивільного стану, описів та зразків бланків свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану від 10 листопада 2010 року, із змінами, внесеними згідно Постанови КМУ №775 від 16 вересня 2015 року та №1114 від 16 грудня 2015 року (а.с.13).

Таким чином, на даний час заявниця не має можливості зареєструвати факт смерті батька.

Відповідно до положень ч.2 ст.49 ЦК України, актами цивільного стану є, серед іншого, смерть фізичної особи. Згідно з положеннями частини 3 і 4 цієї ж статті, смерть фізичної особи підлягає державній реєстрації відповідно до закону.

Відповідно до ч.8 п.1 ст.315 ЦПК України в разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті, встановлення такого факту вирішується в судовому порядку.

Частиною 1 статті 317 ЦПК України визначено, що заява про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, може бути подана родичами померлого або їхніми представниками до суду за межами такої території України.

Частиною 4 ст.49 ЦК України передбачено, що реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до закону. Народження фізичної особи та її походження, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, смерть підлягають внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян в органах юстиції в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

За ч.1 ст.3 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану передбачено, що державна реєстрація актів цивільного стану у встановлених законом випадках є обов'язковою.

Відомості про смерть особи підлягають обов'язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

Відповідно до п.2 ч.1 ст.17 Закону України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , державна реєстрація смерті проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану на підставі рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Згідно Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 №52/5 (зі змінами), підставою державної реєстрації смерті є: а) лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545; б) фельдшерська довідка про смерть (форма № 106-І/о), форма якої затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 № 545; в) лікарське свідоцтво про пренатальну смерть; г) рішення суду про оголошення особи померлою; ґ) рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час; д) повідомлення державного архіву або органів Служби безпеки України у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням несудових та судових органів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

У відповідності до приписів Інструкції щодо заповнення та видачі лікарського свідоцтва про смерть, затвердженої наказом МОЗ України від 08.08.2006 №545, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 25 жовтня 2006 року за №1152/13026, для забезпечення реєстрації смерті в органах реєстрації актів цивільного стану закладом охорони здоров'я видається лікарське свідоцтво про смерть (форма №106/о). Лікарське свідоцтво про смерть видається такими закладами охорони здоров'я: лікарнями, амбулаторно-поліклінічними закладами, диспансерами, пологовими будинками, санаторіями, патолого-анатомічними бюро, бюро судово-медичної експертизи.

Відповідно до статті 9 Закону України Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України , державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно до Конституції та законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Оскільки заявник не може надати органу РАЦС для державної реєстрації смерті свого батька та отримання свідоцтва про смерть документів встановленого зразка, відповідно до пункту 1 глави 5 розділу III Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні затверджених наказом Міністерства юстиції України №52/5 від 18.10.2000 року підставою для реєстрації факту смерті може бути рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Дослідивши всі надані заявником докази, які підтверджують факт смерті ОСОБА_2, суд вважає заяву ОСОБА_1 обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 76, 259, 263-265, 293, 315-319, 352, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа Марганецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, про встановлення факту смерті - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець м.Марганець Дніпропетровської області, громадянин України, помер ІНФОРМАЦІЯ_2. Місце настання смерті: Україна, м.Севастополь.

Рішення допустити до негайного виконання.

Копію судового рішення невідкладно надіслати заявнику та Марганецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області для державної реєстрації смерті особи.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Марганецький міський суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено в день його складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження за умов, визначених в ч.2 ст.354 ЦПК України.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Заявник : ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, РНОКПП НОМЕР_1, паспорт серія НОМЕР_3, виданий Марганецьким МВ УМВС України в Дніпропетровській області 13 грудня 1996 року, зареєстрована за адресою: 53400, АДРЕСА_2.

Заінтересована особа: Марганецький міський відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області, ЄДРПОУ 21915790, адреса: 53400, Дніпропетровська область, м.Марганець, вул.П.Тичини, 6.

Повне судове рішення складено 21 червня 2018 року.

Суддя: Н. М. Нанічкіна

Дата ухвалення рішення21.06.2018
Оприлюднено23.06.2018
Номер документу74845851
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —180/1235/18

Рішення від 21.06.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

Ухвала від 21.06.2018

Цивільне

Марганецький міський суд Дніпропетровської області

Нанічкіна Н. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні