Ухвала
від 12.08.2013 по справі 405/7610/13-к
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 405/7610/13-к

1-кс/405/2080/13

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.08.2013 року Слідчий суддя Ленінського районного суду м. Кіровограда Плохотніченко Л.І., розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_1С, яке погоджене з прокурором Василенко Д.О. про тимчасовий доступ до речей і документів,

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС слідчого управління ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області ОСОБА_1, звернулась до суду з клопотанням яке погоджене начальником відділу прокуратури Кіровоградської області старшим радником юстиції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів .

Клопотання мотивоване тим, що досудовим розслідуванням по даному провадженню встановлено, що службові особи ПП ЮФ „Екоюстконсалт» (код 30283006) в період 2012 року по квітень 2013року шляхом невідображення в бухгалтерському обліку та в податковій звітності операцій з продажу товарів на митній території України умисно ухилились від сплати податку на додану вартість на загальну суму 3 859 395грн., що призвело до фактичного ненадходження в бюджет грошових коштів в особливо великих розмірах.

В ході досудового розслідування по даному провадженню встановлено, що ПП ЮФ Екоюстконсалт (код 30283006) зареєстроване 26.02.1999 року у Центральному офісі м.Миколаєва. Засновник, керівник та головний бухгалтер ОСОБА_3. Основним видом діяльності підприємства є колегії та юридичні консультації.

Починаючи з 07.09.2011 року керівником підприємства „Екоюстконсалт» є - ОСОБА_4. В січні 2012 року підприємство змінює ДПІ реєстрації та стає на облік до Київської області, Броварської ДПІ. Свідоцтво платника ПДВ отримує 23.01.2012 р.

У червні 2012 року підприємство знову змінює ДПІ та переходить на облік до Кіровоградської області, Гайворонської МДПІ. Юридичною та фактичною адресою підприємства стає: Кіровоградська область, Гайворонський район, м. Гайворон, вул. Автомобілістів, 6.

За місцем своєї реєстрації підприємство не знаходиться, адреса за якою воно значиться є місцем масової реєстрації.

Згідно довідки 1- ДФ працівники на підприємстві відсутні. Складські приміщення відсутні. За даними ДАІ автотранспорт на підприємстві відсутній.

Співробітниками податкової міліції ВПМ Новоукраїнської МДПІ здійснено вихід за фактичною адресою підприємства та складено довідку про відсутність за місцезнаходженням.

Фактично здійснення фінансово-господарської діяльності ПП ЮФ Екоюстконсалт ОСОБА_4 розпочинає з серпня 2012 року. Діяльність підприємства полягає у здійсненні імпортних операцій. Згідно АІС „Зовнішньоекономічна діяльність платників податків» встановлено, що ПП ЮФ Екоюстконсалт імпортувало товари з Сполучених Штатів Америки.

З вказаного періоду підприємство розпочинає здійснення зовнішньо-економічної діяльності та відображає в податковій звітності, а саме в графі 12.1 обсяг придбання, податок на додану вартість, сплачений митним органам декларацій з ПДВ, витрати на придбання імпортних товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 3 945 860 грн., в т.ч. ПДВ в розмірі 789 172 грн.

Якщо проаналізувати подані підприємством податкові декларації з податку на додану вартість за період серпень-грудень 2012 року встановлено, що загальна сума отриманого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг) на території України становить 1862375 грн., в т.ч. ПДВ 327475 грн.

Наявність імпортного податкового кредиту дозволяє підприємству формувати 24 р. декларації - Залишок від'ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду . На кінець 2012 року 24 р. складає 461 908 грн. Сплата податку на додану вартість в 2012 році відсутня.

Аналізом податкової звітності ПП ЮФ Екоюстконсалт за період з січня по квітень 2013 рік встановлено, що продовжуючи здійснення фінансово-господарської діяльності пов'язаної з імпортом товарів ОСОБА_4 відображає в графі 12.1 обсяг придбання, податок на додану вартість, сплачений митним органам декларацій з ПДВ, витрати на придбання імпортних товарно-матеріальних цінностей на загальну суму 5 894 105 грн., в т.ч. ПДВ в розмірі 1 178 821 грн.

Загальна сума отриманого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг) на території України в 2013 році за даними декларацій з ПДВ становить 104 230 грн., в т.ч. ПДВ 20 846 грн.

В декларації з ПДВ за квітень 2013 року 24 р. складає 1 255 840 грн. Сплата податку на додану вартість в 2013 році відсутня.

У встановленому Законом України порядку отримана інформація про те, що реалізація імпортованої продукції, номенклатура якої складається з товарів широкого вжитку, а саме: велосипеди та запасні частини до них, папір, одяг, клей, парасольки, апарат для зварювання пластмас, вентелі сантехнічні, брилки для ключів здійснюється за готівкові кошти населенню на ринках, через мережу інтернет-магазинів.

Дохід отриманий від реалізації ОСОБА_4 в бухгалтерській та податковій звітності не відображає.

Співробітниками оперативного управління Головного управління Міндоходів у Кіровоградській області, за допомогою мережі інтернет, проведено аналіз середньоукраїнських цін на товари, які імортовані в Україну відповідно номенклатури товарів вказаних у митних деклараціях підприємства за період 2012 р. - квітень 2013 р. включно. Встановлено що середньоринкові ціни на території України на аналогічні товари значно вищі, ніж ціни по яких ПП ЮФ Екоюстконсалт проводило митне декларування імпортованого товару.

Для здійснення своєї господарської діяльності ПП ЮФ Екоюстконсалт (код 34336475) використовуються поточні розрахункові рахунки №26000262000281 (долар США) та №26000262000281 (українська гривня), відкриті в відділенні ПАТ „ВіЕйБіБанк» (МФО 380537, м.Київ, вул.Дегтярівська,27Т).

Зазначені документи зберігаються в відділенні ПАТ „ВіЕйБіБанк» (МФО 380537, м.Київ, вул.Дегтярівська,27Т), тобто за місцем відкриття та обслуговування вищезазначених розрахункових рахунків вказаного клієнта банківської установи, відповідно до постанови Правління Національного банку України від 08.12.2004 року №601 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 24.12.2004 року за №1646/10245 Про затвердження Переліку документів, що утворюються в діяльності Національного банку України та банків України, із зазначенням строків зберігання та відповідно до постанови Правління Національного банку України від 14.07.2006 року №267 Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.08.2006 року за №935/12809 Про затвердження Правил зберігання, захисту, використання та розкриття банківської таємниці .

При зазначених обставинах для встановлення повного обсягу даних про господарську діяльність службових осіб ПП ЮФ Екоюстконсалт необхідні наступні документи, які мають важливе доказове значення по даному кримінальному провадженню:

-відомості про рух коштів з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу ( дат, годин, хвилин, секунд) проведення платежів, розшифровкою кореспондентів, призначення платежу по розрахункових рахунках ПП ЮФ Екоюстконсалт №26000262000281 (долар США) та №26000262000281 (українська гривня), які відкриті в відділенні ПАТ „ВіЕйБіБанк» (МФО 380537, м.Київ, вул.Дегтярівська,27Т), що являють собою роздруківку з магнітного носія інформації з серверу банку на паперовий носій інформації, завірений належним чином керівником (головним бухгалтером) та відтиском печатки банківської установи за період з 01.01.2012року по 30.06.2013 року (включно);

-заяви про відкриття (закриття) рахунків, договори розрахунково-касового обслуговування рахунків, корінців повідомлень від платника податків про відкриття рахунку в установі банку, довідок про взяття на облік платника податків, страхового свідоцтва, статутних документів, копій паспортів засновників та директорів підприємства, копій довідок фізичних осіб платників податків, довідки форми 4-ОПП, наказів (розпоряджень) про призначення директорів;

-інформація відносно ПП ЮФ Екоюстконсалт , яка була зібрана банківською установою при укладанні угод по наданню відповідних послуг та інше (в тому числі відомості про банківських співробітників, які безпосередньо працювали з клієнтом);

-інформація про організаційно-правову структуру юридичної особи ПП ЮФ Екоюстконсалт , їх керівників, напрями діяльності, осіб, які правомочні здійснювати правочини від імені керівників підприємств, в тому числі що пов'язано з переміщенням та зняттям грошових коштів по поточних рахунках;

-заява на отримання чекових книжок по рахункам;

-заява на встановлення системи „Клієнт-Банк» ;

-договорів про порядок проведення електронних платежів за допомогою системи „Клієнт-Банк» ;

-акти передачі ключів програмного комплексу „Bank On-Line» по рахункам;

-чеків на отримання готівкових коштів та платіжних доручень по рахункам;

-заяви на отримання кредитів;

-кредитних договорів;

-договори застави, якими забезпечувалася виплата банку кредитів та відсотків за їх використання, та документів, які підтверджують право заставодавця на внесення в заставу предмету застави;

-платіжні докумення, якими підтверджується перерахування кредиту на рахунки;

-інформації щодо звітності банківської установи відносно ПП ЮФ Екоюстконсалт , в тому числі аудиторських та інших перевірок, порядок проведення яких передбачений, чинним законодавством та внутрішніми нормативними документами даної банківської установи.

В свою чергу відсутність вищеперелічених документів, що містять важливу доказову базу про підтвердження фактів отримання грошових коштів по вищевказаного рахунку ПП ЮФ Екоюстконсалт як за оплату за реалізовану сільгосппродукцію, перевірки відповідності проведених операцій з підприємствами-покупцями та підстав декларування ПП ЮФ Екоюстконсалт відповідних обсягів податкового кредиту та податкових зобов'язань від здійснених фінансових операцій з підприємствами-контрагентами, встановлення осіб причетних до відкриття та керування рахунками, отримання додаткових доказів вчинення кримінального правопорушення. Крім того, такі документи першочергово необхідні для забезпечення належного проведення в рамках даного кримінального провадження судово-економічної експертизи з метою встановлення суми збитків, завданих державі внаслідок проведення господарських операцій службових осіб ПП ЮФ Екоюстконсалт та суми збитків, завданих державі незаконними діями, що полягають у відображені в податковій звітності операції з підприємствами-покупцями, оскільки вище перелічені документи зберігають на собі необхідну інформацію про проведені фінансові розрахунки та осіб, що користувалися банківськими рахунками.

Вившивши матеріали клопотання слідчого вважаю, що клопотання підлягає задоволенню.

Згідно ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою,у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, робити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей та документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді,суду.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що у матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, суд дійшов висновку, надати тимчасовий доступ до речей і документів зможливістю їх вилучити, які перебувають у володінні в ПАТ „ВіЕйБіБанк» (МФО 380537, м.Київ, вул.Дегтярівська,27Т), керуючись ст. ст. 159-163 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС СУ ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_1С, про надання тимчасового доступу до речей і документів-задовольнити.

Надати тимчасовий доступ старшому слідчому з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління ФР ГУ Міндоходів у Кіровоградській області ст. лейтенанту податкової міліції ОСОБА_1, старшому оперуповноваженому відділу викриття економічних злочинів ОУ ГУ Міндоходів у Кіровоградській області ст.лейтенанту податкової міліції ОСОБА_5, старшому оперуповноваженому ВПМ Новоукраїнської МДПІ Кіровоградської області ДПС капітану податкової міліції ОСОБА_6 до наступних речей і документів, які перебувають у володінні ПАТ „ВіЕйБіБанк» (МФО 380537) за адресою: м.Київ, вул.Дегтярівська,27Т, а також здійснити їх вилучення (виїмку) , а саме:

відомостей про рух коштів з по-секундною реєстрацією із зазначенням часу ( дат, годин, хвилин, секунд) проведення платежів, розшифровкою кореспондентів, призначення платежу по розрахунковим рахункам ПП ЮФ Екоюстконсалт №26000262000281 (долар США) та №26000262000281 (українська гривня), які відкриті в відділенні ПАТ „ВіЕйБіБанк» (МФО 380537), що являють собою роздруківку з магнітного носія інформації з серверу банку на паперовий носій інформації, завірений належним чином керівником (головним бухгалтером) та відтиском печатки банківської установи за період з 01.01.2012року по 31.07.2013 року (включно);

·заяв про відкриття (закриття) рахунків, договори розрахунково-касового обслуговування рахунків, корінців повідомлень від платника податків про відкриття рахунку в установі банку, довідок про взяття на облік платника податків, страхового свідоцтва, статутних документів, копій паспортів засновників та директорів підприємства, копій довідок фізичних осіб платників податків, довідки форми 4-ОПП, наказів (розпоряджень) про призначення директорів;

·інформації відносно ПП ЮФ Екоюстконсалт , яка була зібрана банківською установою при укладанні угод по наданню відповідних послуг та інше (в тому числі відомості про банківських співробітників, які безпосередньо працювали з клієнтом);

·інформації про організаційно-правову структуру юридичної особи ПП ЮФ Екоюстконсалт , їх керівників, напрями діяльності, осіб, які правомочні здійснювати правочини від імені керівників підприємств, в тому числі що пов'язано з переміщенням та зняттям грошових коштів по поточних рахунках;

·заяв на отримання чекових книжок по рахункам;

·заяв на встановлення системи „Клієнт-Банк» ;

·договорів про порядок проведення електронних платежів за допомогою системи „Клієнт-Банк» ;

·актів передачі ключів програмного комплексу „Bank On-Line» по рахункам;

·чеків на отримання готівкових коштів та платіжних доручень по рахункам;

·заяв на отримання кредитів;

·кредитних договорів;

·договорів застави, якими забезпечувалася виплата банку кредитів та відсотків за їх використання, та документів, які підтверджують право заставодавця на внесення в заставу предмету застави;

·платіжних документів, якими підтверджується перерахування кредиту на рахунки;

·інформації щодо звітності банківської установи відносно ПП ЮФ Екоюстконсалт , в тому числі аудиторських та інших перевірок, порядок проведення яких передбачений, чинним законодавством та внутрішніми нормативними документами даної банківської установи;

·інформації про наявність у банківській установі на зберіганні ПП ЮФ Екоюстконсалт .

Строк дії ухвали з 12.08.2013 року до 12.09.2013 року.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ленінського

районного суду

м. Кіровограда Л. І. Плохотніченко

Дата ухвалення рішення12.08.2013
Оприлюднено23.06.2018

Судовий реєстр по справі —405/7610/13-к

Ухвала від 12.08.2013

Кримінальне

Ленінський районний суд м.Кіровограда

Плохотніченко Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні