Рішення
від 21.06.2018 по справі 573/919/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/919/18

Номер провадження 2/573/340/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 червня 2018 року Білопільський районний суд Сумської області в складі:

головуючої судді Терещенко О. І.,

з участю секретаря Кислої Ю.М.,

розглянув у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Білопіллі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, треті особи: Білопільська районна державна нотаріальна контора Сумської області, відділ у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом,

ВСТАНОВИВ:

05 червня 2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом, мотивуючи свої вимоги тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла його матір ОСОБА_2, після смерті якої відкрилася спадщина на все її майно, зокрема на земельну частку (пай) розміром 6,55 умовних кадастрових гектар із земель АПТЗТ "Іскра", яка розташована на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району. У встановленому законом порядку він прийняв спадщину після смерті матері та на даний час має намір оформити свої спадкові права на вказану земельну частку (пай), що залишилась після її смерті, але з'ясувалось, що оригінал сертифікату на право власності на земельну частку (пай) був втрачений. Посилаючись на викладені обставини, ОСОБА_1 звернувся з даним позовом до суду.

Позивач ОСОБА_1 та його представник за довіреністю ОСОБА_3 у судове засідання не з'явились, останній надав суду заяву про розгляд справи без їх участі, позов підтримує у повному обсязі.

Представник відповідача - Іскрисківщинської сільської ради у судове засідання не з'явився, голова сільської ради Буберов Ю.В. направив суду заяву про розгляд справи без участі їх представника, позов визнають в повному обсязі.

Представник третьої особи - Білопільської районної державної нотаріальної контори Сумської області в судове засідання також не з'явився, завідувач нотаріальної контори Ковальова Л.Б. направила суду заяву про розгляд справи без участі їх представника, при винесенні рішення покладаються на розсуд суду.

Представник третьої особи - відділ у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області в судове засідання також не з'явився, хоча про день, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, причин неявки не повідомив.

За таких обставин суд вважає за можливе розглянути справу без участі сторін та третьої особи за наявними в справі доказами.

Дослідивши матеріали цивільної справи, повно, всебічно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази та оцінивши їх у сукупності, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла ОСОБА_2, що підтверджується свідоцтвом про її смерть (а. с. 7).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина на все її майно та майнові права.

Відповідно до довідки відділу в Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру в Сумській області від 13 лютого 2018 року, на підставі розпорядження Білопільської районної державної адміністрації від 09 січня 1997 року №9 ОСОБА_2 був виданий сертифікат серії НОМЕР_2 від 14 січня 1997 року на право на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва розміром 6,55 умовних кадастрових гектар у землях АПТЗТ Іскра , що розташована на території Іскрисківщинської сільської ради. Вказаний сертифікат виданий на руки (а. с. 8).

Рішенням Білопільського районного суду Сумської області від 06 квітня 2018 року, яке набрало законної сили 05 травня 2018 року, встановлено факт родинних відносин про те, що ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, була матір'ю ОСОБА_1 (а. с. 9).

Відповідно до ч. 1 ст. 529 ЦК УРСР 1963 року, який діяв на час відкриття спадщини після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, при спадкоємстві за законом спадкоємцями першої черги є, в рівних частках, діти (у тому числі усиновлені), дружина і батьки (усиновителі) померлого. До числа спадкоємців першої черги належить також дитина померлого, яка народилася після його смерті.

Згідно зі ст. 548 ЦК УРСР 1963 року для придбання спадщини необхідно, щоб спадкоємець її прийняв.

Не допускається прийняття спадщини під умовою або з застереженнями.

Прийнята спадщина визнається належною спадкоємцеві з моменту відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 549 ЦК УРСР 1963 року спадкоємець прийняв спадщину:

1) якщо він фактично вступив в управління або володіння спадковим майном;

2) якщо він подав державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини заяву про прийняття спадщини.

Зазначені в цій статті дії повинні бути вчинені протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

Як вбачається з довідки виконкому Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району від 08 лютого 2018 року №98/02-24 ОСОБА_2 постійно до дня смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 року була зареєстрована та фактично проживала разом із сином ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_1. Заповіт від імені ОСОБА_2 виконком Іскрисківщинської сільської ради не посвідчувався. ОСОБА_1 після смерті матері зберігав документи, розпорядився особистими речами та предметами домашнього вжитку померлої, доглядав за будинком, фактично прийняв спадщину, але юридично не оформив (а. с. 10).

Згідно з довідкою Білопільської районної державної нотаріальної контори від 08 червня 2018 року №457/01-16 спадкова справа після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, не заводилася (а. с. 28).

Таким чином, судом встановлено, що позивач ОСОБА_1 в порядку ст. 549 ЦК УРСР 1963 року прийняв спадщину після смерті матері ОСОБА_2

На даний час позивач має намір оформити право власності на зазначену вище земельну частку (пай), що залишилася після смерті матері, у зв'язку з чим звернувся до нотаріальної контори, але в оформленні спадщини йому було відмовлено, оскільки оригінал сертифікату на земельну частку (пай) втрачений (а. с. 14).

Пунктами 4, 5 Прикінцевих та перехідних положень Цивільного кодексу України встановлено, що Цивільний кодекс України застосовується до цивільних відносин, що виникли після набрання ним чинності.

Щодо цивільних відносин, які виникли до набрання чинності Цивільним кодексом України, положення цього Кодексу застосовуються до тих прав і обов'язків, що виникли або продовжують існувати після набрання ним чинності.

Пленум Верховного Суду України у п. 11 своєї постанови "Про судову практику справах про спадкування від 30 травня 2008 року роз'яснив, що при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Згідно з п. 17 Перехідних положень Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам таких часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно з ч. 1 ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Статтею 328 ЦК України передбачено, що право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. При цьому право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

У відповідності з п.п. г ч. 1 ст. 81 Земельного кодексу України громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Виходячи з вищевикладеного, суд вважає за можливе задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1 та визнати за ним у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 право власності на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебувала у колективній власності АПТЗТ "Іскра" розміром 6,55 умовних кадастрових гектарів, розташовану на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 5, 12, 13, 81, 89, 141, 200, 258, 263-265 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1) до Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області (код ЄДРПОУ 04390009, місце знаходження: 41821, Сумська область, Білопільський район, село Іскрисківщина, вулиця Молодіжна, будинок 35), треті особи: Білопільська районна державна нотаріальна контора Сумської області (код ЄДРПОУ 02900251, місце знаходження: 41800, Сумська область, місто Білопілля, вулиця Торгова площа, будинок 27), відділ у Білопільському районі Головного управління Держгеокадастру у Сумській області (код ЄДРПОУ 39765885, місце знаходження: 41800, Сумська область, місто Білопілля, вулиця Старопутивльська, будинок 20) про визнання права власності на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_1 у порядку спадкування за законом після смерті матері ОСОБА_2 право власності на земельну частку (пай) для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка перебувала у колективній власності АПТЗТ "Іскра", розміром 6,55 умовних кадастрових гектарів без визначення меж цієї частки в натурі, розташовану на території Іскрисківщинської сільської ради Білопільського району Сумської області, сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2 від 14 січня 1997 року.

Рішення може бути оскаржене протягом 30 днів з дня його проголошення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Сумської області.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Білопільський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів з дня його проголошення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого ЦПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення21.06.2018
Оприлюднено23.06.2018
Номер документу74857424
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —573/919/18

Рішення від 21.06.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

Ухвала від 06.06.2018

Цивільне

Білопільський районний суд Сумської області

Терещенко О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні