Ухвала
від 22.06.2018 по справі 618/608/18
ДВОРІЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 618/608/18

Провадження № 2/618/173/18

УХВАЛА

про відмову у звільненні від сплати судового збору та залишення позовної заяви без

руху

22 червня 2018 року суддя Дворічанського районного суду Харківської області Гніздилов Ю. М. при прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини.

Разом з позовною заявою позивач надав клопотання в якому просив звільнити його від сплати судового збору, у зв'язку з тим, що він є батьком дитини віком до 14 років, яка повністю знаходиться на його утримання.

Дослідивши матеріали справи, суд зазначає наступне.

ОСОБА_1 у своєму клопотанні вказує на те, що він є батьком дитини віком до 14 років, яку він повністю утримує за свої кошти, матір ухиляється від матеріальної допомоги на дитину, зовсім не цікавиться її життям. На підтвердження вказаних обставин надав до суду довідку сільської ради та довідки з місця роботи про отриману ним заробітну плату. Як вбачається зі вказаних довідок позивач отримує стабільний дохід розмір якого не менший розміру мінімальної заробітної плати. Крім того, в матеріалах справи міститься довідка Управління соціального захисту населення Дворічанської районної державної адміністрації, де вказано, що ОСОБА_1 призначено допомогу при народженні дитини на доньку ОСОБА_3 на період з 01.06.2018 року по 30.09.2018 року. У зв'язку з чим суддя вважає, що позивачу слід відмовити у звільненні від сплати судового збору.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі.

Згідно з ч. 3 ст. 136 ЦПК України з підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до оплати судових витрат, пов'язаних з розглядом справи, або звільнити від їх оплати.

Виходячи зі змісту ч. ч. 1, 2 ст. 8 Закону України Про судовий збір , враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за таких умов:. позивачами є батьки, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину - інваліда, якщо інший з батьків ухиляється від сплати аліментів;

Проте, вказаними нормами Закону передбачено право суду, а не обов'язок щодо звільнення від сплати судового збору.

Прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи п. 1ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст якихне допустити судовий процес у безладний рух.

З цього приводу прецедентними є рішення Європейського суду з прав людини у справі Осман проти Сполученого королівства від 28.10.1998 року, в якому зазначено, що право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

У зв'язку з наведеним, суддя відмовляє в задоволенні клопотання позивача про звільнення його від сплати судового збору , вказана відмова не є порушенням права на справедливий судовий захист та не може вважатися обмеженням права доступу до суду.

За таких обставин, ОСОБА_1при подачі позовної заяви повинно бути сплачено судовий збір.

Розмір судового збору визначається відповідно до ст. 4 Закону України Про судовий збір та справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Згідно з п.п. 2) п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір , ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (який станом на 01 січня 2018 року складає 1 762 гривень).

Відповідо до абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України Про судовий збір , у розі коли в позовній заяві об'єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Позивач звернувся з позовом до суду в якій об'єднано дві вимоги немайнового характеру, отже сума судового збору необхідного до сплати становить 1 409 грн 60 коп.

Згідно з ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175 і 177 ЦПК України, протягом п'яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Керуючись ст.ст. 175, 185, 259, 260, 261 ЦПК України, суддя -

постановив:

У задоволенні заяви ОСОБА_1 про звільнення від сплати судового збору відмовити.

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу та визначення місця проживання малолітньої дитини залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вказані недоліки заяви, а саме: сплатити судовий збір у сумі 1 409 грн (одна тисяча чотириста дев'ять) грн 60 коп., за наступними реквізитиами:

отримувач платежу УДКСУ у Дворічанському районі, код отримувача коштів 37948332, код ЄДРПОУ 02893835, банк одержувача ГУДКСУ в Харківській області, МФО 851011, р/р 31213206700185, код бюджетної класифікації 22030001, призначення платежу: судовий збір за позовом ОСОБА_1 до Дворічанського районного суду, код ЄДРПОУ 02893835,

та надати строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення заявнику ухвали про залишення заяви без руху.

Роз'яснити позивачу, що в разі невиконання вимог, передбачених ст. 175 ЦПК України у зазначений строк, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Ю. М. Гніздилов

СудДворічанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення22.06.2018
Оприлюднено23.06.2018
Номер документу74858939
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —618/608/18

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

Ухвала від 22.06.2018

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Гніздилов Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні