Рішення
від 21.05.2018 по справі 183/6328/17
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/6328/17

№ 2/183/1112/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 травня 2018 року м.Новомосковськ

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Парфьонова Д.О., за участі: секретаря судового засідання Соловйової Т.Р., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу ОСОБА_2 про:

- визначення ОСОБА_1 додаткового строку, достатнього для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, померлого 22 жовтня 2014 року,

встановив:

позивач звернувся до суду з зазначеним позовом.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що 22 жовтня 2014 року помер ОСОБА_3. Після його смерті відкрилась спадщина на все належне йому майно, в тому числі на земельну ділянку площею 4.6900 га, належну йому на підставі державного акту на право приватної власності на землю. За життя ОСОБА_3 складено заповіт, за яким, належну спадкодавцю земельну ділянку він заповів ОСОБА_1. Маючи намір прийняти спадщину, позивач звернувся до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу ОСОБА_2 Проте у прийнятті заяви нотаріусом відмовлено в зв'язку з пропуском встановленого законодавством строку на прийняття спадщини. При цьому роз'яснено, що питання про визначення додаткового строку для подання заяви може бути вирішено судом.

До судового засідання 16 травня 2018 року від позивача надійшли пояснення, у відповідності до яких останній вказав на те, що причиною пропуску строку стало те, що у січні 2015 року стан його здоров'я різко погіршився, що вимагало періодичного обстеження і лікування, а в подальшому операції та реабілітації.

В судове засідання позивач не з'явився, надав суду заяву, згідно з якою підтримав позов та просив його задовольнити.

Відповідач у судове засідання не з'явився, надавши заяву про розгляд справи у його відсутність. Позов визнав.

Третьою особою надано суду заяву, згідно з якою остання просила розглядати позов у її відсутність. Не заперечила проти задоволення позову.

Позовна заява у відповідності до положень п.9 ч.1 ст.1 Розділу ХІІІ ЦПК України в редакції, встановленій Законом України Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів від 03 жовтня 2017 року № 2147-VIII розглянута за правилами чинного ЦПК України з урахуванням вимог до заяви, в редакції ЦПК України, що діяли до набрання чинності Законом України № 2147-VIII.

У зв'язку з неявкою всіх учасників справи в судове засідання, відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що 22 жовтня 2014 року помер ОСОБА_3 /а.с.5/.

30 листопада 2017 року позивач звернувся до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу ОСОБА_2 з заявою про прийняття спадщини після померлого 22 жовтня 2014 року ОСОБА_4

Листом нотаріуса від 30 листопада 2017 року № 517/01-16 позивачу у прийнятті заяви відмовлено в зв'язку з пропуском встановленого законодавством строку на прийняття спадщини. При цьому роз'яснено, що питання про визначення додаткового строку для подання заяви може бути вирішено судом.

В період з 11 лютого 2015 року по 27 квітня 2015 року ОСОБА_1 перебував на лікуванні в кардіологічному відділенні КП Обласний діагностичний центр . Виписаний в задовільному стані /а.с.28/.

Станом на 16 квітня 2018 року спадкова справа після померлого 22 жовтня 2014 року ОСОБА_4 не заводилася /а.с.29/.

Розглядаючи позовні вимоги суд виходить з наступного.

У відповідності до ч.1 ст.76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.2 ст.77 ЦПК України).

За ч.1 ст.79 ЦПК України, достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування (ч.1 ст.80 ЦПК України).

Стаття 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст. 1222, ч. 1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

У відповідності до ч.1 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Тобто, право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Доказів на підтвердження того, що позивач на день відкриття спадщини постійно проживав із спадкодавцем матеріали справи не містять.

Враховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: 1) у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; 2) ці обставини визнані судом поважними.

Вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд повинен дослідити поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

За диспозицією вказаної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Так, посилання позивача на неможливість виїзду не є належною підставою для пропуску строку, оскільки не позбавляли особу звернутися до нотаріуса за місцем проживання з відповідною заявою, водночас, матеріали справи підтверджують поважність причин пропуску позивачем строку, встановленого для подання заяви про прийняття спадщини /а.с.28/, якою є перебування на лікуванні в умовах стаціонару. Вказана підстава на думку суду перешкоджала позивачу звернутися до нотаріальної контори - органу, якому надано право на вчинення нотаріальних дій із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, припадає на 6-ти місячний строк від дня відкриття спадщини, пов'язана з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій щодо прийняття спадщини. При цьому позивач належними, допустимими доказами підтвердив обставини, на які він послався в позовній заяві щодо наявності поважних причин пропуску строку, а тому суд приходить до висновку, що неможливістю вчинення дій щодо прийняття спадщини обмежуються спадкові права позивача.

Внаслідок викладеного суд вважає, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини з поважних причин і є підстави для застосування ч.3 ст. 1272 ЦК України до спірних правовідносин із задоволенням позову про визначення додаткового строку для прийняття спадщини терміном місяць з дня набрання чинності рішенням суду.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 3, 5, 12, 77-82, 141, 258 , 259, 264-265, 268 ЦПК України, суд -

вирішив:

позовну заяву ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1; зареєстрованого: ІНФОРМАЦІЯ_2. м. Новомосковськ, Дніпропетровська область; РНОКПП: НОМЕР_1) до Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (місцезнаходження: вул. Центральна, 63, с. Попасне, Новомосковський район, Дніпропетровська область; ЄДРПОУ 04338842), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу ОСОБА_2 (місцезнаходження: вул. Гетьманська, 37, м. Новомосковськ Дніпропетровської області; номер свідоцтва 5904) - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3, померлого 22 жовтня 2014 року, терміном 1 (один) місяць з дня набрання законної сили рішенням суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Д.О. Парфьонов

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення21.05.2018
Оприлюднено24.06.2018
Номер документу74872862
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/6328/17

Рішення від 21.05.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

Ухвала від 11.12.2017

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Парфьонов Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні