Постанова
від 30.05.2018 по справі 563/499/18
КОРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 563/499/18

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 травня 2018 року м. Корець

Суддя Корецького районного суду Рівненської області Кулик Є.В., за участю: прокурора Лазаревича Д.В., секретаря судового засідання Федичканич В.Ю., розглянувши справу про притягнення до адміністративної відповідальності,

ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянина України, жителя ІНФОРМАЦІЯ_2, одруженого, депутата Корецької міської ради Рівненської області

за ч.2 ст.172-6 КУпАП,

в с т а н о в и в:

13 квітня 2018 року відносно депутата Корецької міської ради Рівненської області ОСОБА_1, оперуповноваженим міжрайонного відділу № 1 Управління захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України лейтенантом поліції ОСОБА_2 складено Протокол № 60 про вчинення адміністративного правопорушення, повязаного з корупцією, передбаченого ч. 2 ст. 172-6 КУпАП.

Згідно даного Протоколу № 60, ОСОБА_1, будучи депутатом Корецької міської ради Рівненської області, згідно підпункту б пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України Про запобігання корупції та суб'єктом відповідальності за корупційні правопорушення, в порушення частини 2 статті 52 Закону України Про запобігання корупції , в установлений законом термін, не повідомив Національне агентство з питань запобігання корупції (далі - НАЗК) про суттєві зміни в майновому стані, чим вчинив правопорушення, пов'язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-6 КУпАП.

05 листопада 2015 року Рішенням Корецької міської ради № 1 "Про підсумки виборів депутатів Корецької міської ради та міського голови 25 жовтня 2015 року та визнання їх повноважень" визнано повноваження депутата ОСОБА_1

Згідно із ч. 2 ст. 52 Закону у разі суттєвої зміни у майновому стані суб'єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів працездатних осіб, встановлених на 1 січня відповідного року, зазначений субєкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобовязаний письмово повідомити про це НАЗК. Вказана інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі - Реєстр) та оприлюднюється на офіційному веб-сайті НАЗК.

Відповідно до пункту 6 розділу II Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Реєстру, затвердженого рішенням НАЗК від 10.06.2016 року № 3, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 15.07.2016 року за № 959/29089, субєкти декларування письмово повідомляють НАЗК про суттєві зміни у своєму майновому стані відповідно до частини другої статті 52 Закону шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна. Зазначене електронне повідомлення подається шляхом заповнення відповідної електронної форми на веб-сайті Реєстру відповідно до технічних вимог до форми. Згідно з пунктом 2 розділу II зазначеного вище Порядку, повідомлення про суттєві зміни у майновому стані субєкта декларування подається через мережу Інтернет з використанням програмних засобів Реєстру у власному персональному електронному кабінеті субєкта декларування після реєстрації в Реєстрі. Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подається окремо для кожного випадку отримання доходу або придбання майна. Вартість майна, що було придбано субєктом декларування зазначається у грошовій одиниці України відповідно до останньої грошової оцінки майна або - якщо така оцінка не проводилась чи її результати не відомі субєкту декларування - на момент набуття майна у власність (як зазначено в документі, на підставі якого було набуто право власності).

Згідно до договору купівлі-продажу транспортного засобу від 06 лютого 2017 року за № РН-0001147 ОСОБА_1 (Покупець) купив у ТОВ Фостер ЛТД (ЄДРПО 40051726) (Продавець) автомобіль марки "Renault Master", 2012 року випуску, номер шасі VF1MAFEDC46705774.

Згідно умов договору купівлі-продажу від 06 лютого 2017 року за № РН-0001147:

- продаж транспортного засобу за домовленістю сторін вчинився за 135 740 грн. (пункт 2.1.);

- перехід права власності на автомобіль відбувається з моменту прийняття товару Покупцем (пункт 3.3. договору);

У відповідності до статі 334 Цивільного кодексу України, право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором. Якщо договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації, право власності у набувача виникає з моменту такої реєстрації.

Статтею 210 ЦК Уркаїни визначено, що правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів проводиться у відповідності до Постанови КМУ від 07.09.1998 року № 1388. Порядок є обов'язковим для всіх юридичних та фізичних осіб, які є власниками транспортних засобів, виробляють чи експлуатують їх.

07 лютого 2017 року здійснена державна реєстрація права власності на автомобіль "Renault Master", 2012 року випуску, номер шасі VF1MAFEDC46705774.

Таким чином, 07.02.2017 року ОСОБА_1 набув у власність автомобіль марки "Renault Master", 2012 року випуску, номер шасі VF1MAFEDC46705774.

Статтею 7 Закону України Про Державний бюджет України на 2017 рік визначено розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу на 01 січня 2017 року - 1600 гривень.

Тобто, ОСОБА_1 придбав майно на суму 135 740 (сто тридцять п'ять тисяч сімсот сорок), що становить 84,8 прожиткових мінімумів працездатних осіб, встановлених на 01.01.2017 року.

Відповідно до ч.2 ст. 52 Закону у ОСОБА_1 виник обов'язок у десятиденний строк з моменту отримання доходу письмово повідомити НАЗК про суттєві зміни в майновому стані.

Відповідно до положень статей 251-253 Цивільного кодексу України передбачено, що строком є певний період у часі, зі спливом якого пов'язана дія чи подія, яка має юридичне значення. Він може визначатися роками, місяцями, тижнями, днями або годинами, його перебіг починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

Тобто, у ОСОБА_1 виник обов'язок повідомити НАЗК про суттєві зміни в майновому стані до 00:00 год. 17.02.2017 року, чого здійснено не було.

Згідно відомостей Єдиного державного реєстру декларацій осіб уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування на веб-сайті "nazk.gov.ua" встановлено, що ОСОБА_1 не подав декларацію про суттєві зміни у майновому стані.

Витягом із АЦСК "ПриватБанк" встановлено, що ОСОБА_1 виготовив електронний цифровий підпис, необхідний для подання декларації 23 березня 2017 року. Тобто, ОСОБА_1 не намагався подати декларацію про суттєві зміни в майновому стані протягом десяти днів з дня набуття права власності на автомобіль, оскільки виготовив електронний цифровий підпис лише 23 березня 2017 року.

Таким чином, депутат Корецької міської ради Рівненської області ОСОБА_1, будучи відповідно підпункту б пункту 1 частини 1 статті 3 Закону України Про запобігання корупції , субєктом відповідальності за адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, в порушення вимог ч. 2 ст. 52 Закону, не повідомив повідомив НАЗК про суттєві зміни в майновому стані, а саме: купівлю транспортного засобу за 135 740 грн., чим вчинив адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією, відповідальність за яке передбачена ч. 2 ст. 172-6 КУпАП.

В судове засідання ОСОБА_1 не з'явився, хоча повідомлявся вчасно та належним чином. Про причини неявки суд не повідомив.

Прокурор Лазаревич Д.В. в судовому засіданні заявив клопотання про закриття провадження у справі, у зв'язку із закінченням строку притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності.

Суд, заслухавши прокурора, повно, всебічно та об'єктивно дослідивши наявні у матеріалах справи докази, приходить до таких висновків.

З матеріалів справи видно, що матеріали про порушення вимог фінансового контролю, передбачених ст. 46 Закону України Про запобігання корупції особою, уповноваженою на виконання функцій держави ОСОБА_1 - 06.02.2018 року зареєстровано в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення та інші події ГУНП в Рівненській області за № 145.

Згідно ч. 3 ст. 38 КУпАП адміністративне стягнення за вчинення правопорушення, повязаного з корупцією, а також правопорушень, передбачених статтями 164-14, 212-15, 212-21 цього Кодексу, може бути накладено протягом трьох місяців з дня його виявлення, але не пізніше двох років з дня його вчинення.

Відповідно, на даний час строк притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності закінчився.

Згідно п. 7 ст. 247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю у зв'язку з закінченням на момент розгляду справи про адміністративне правопорушення строків, передбачених статтею 38 КУпАП.

За наведених обставин провадження у справі відносно ОСОБА_1 про притягнення до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 172-6 КУпАП, підлягає закриттю, у зв'язку з закінченням строків притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 38, 172-6, 247 КУпАП, суд

п о с т а н о в и в:

Провадження по справі про притягнення ОСОБА_1 до адміністративної відповідальності за ч. 2 ст. 172-6 КУпАП закрити, на підставі п. 7 ст. 247 КУпАП, у зв'язку з закінченням строків притягнення порушника до адміністративної відповідальності.

Постанова може бути оскаржена особою, яку притягнуто до адміністративної відповідальності, її законним представником, захисником, потерпілим, його представником протягом десяти днів з дня винесення постанови до Апеляційного суду Рівненської області через Корецький районний суд Рівненської області.

Суддя Є.В. Кулик

Дата ухвалення рішення30.05.2018
Оприлюднено24.06.2018
Номер документу74885766
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —563/499/18

Постанова від 30.05.2018

Адмінправопорушення

Корецький районний суд Рівненської області

Кулик Є. В.

Постанова від 21.08.2018

Адмінправопорушення

Апеляційний суд Рівненської області

Сачук В. І.

Постанова від 30.05.2018

Адмінправопорушення

Корецький районний суд Рівненської області

Кулик Є. В.

Постанова від 18.04.2018

Адмінправопорушення

Корецький районний суд Рівненської області

Загородько Н. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні