Ухвала
від 10.05.2018 по справі 522/5785/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

10.05.2018

Справа № 522/5785/18

Провадження №1-КС/522/6845/18

У Х В А Л А

10 травня 2018 року

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ по кримінальному провадженню № 42018160000000255 від 13.03.2018 р. за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В :

10 квітня 2018 року прокурор відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів.

Як вбачається з клопотання слідчого,

Прокуратурою Одеської області здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні №42018160000000255 від 13.03.2018 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 191 КК України.

Досудове розслідування у провадженні здійснюється за фактами вчинення можливих незаконних дій службовими особами Приватного акціонерного 'товариства « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 , далі - ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », акціонерне товариство), Товариства з обмеженою відповідальністю « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 , далі - товариство), Обслуговуючого кооперативу « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 , далі - ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 », кооператив) щодо відчуження нерухомого майна на території м. Одеси, а також можливих неправомірних дій осіб, що надавали публічні послуги з посвідчення правочинів із таким майном та реєстрації на нього прав власності.

Установлено, що 19.05.2016 між ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі ОСОБА_3 з однієї сторони та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » в особі ОСОБА_4 з іншої сторони укладено договір купівлі-продажу (зареєстрованого в реєстрі за №1142), засвідчений приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , відповідно до яке товариство набуває у власність будівлю гуртожитку, що розташована адресою: АДРЕСА_1 , розміщеного на земелы- ділянці за кадастровим номером 5110137600:41:008:0004, що в ціло: складається з літ. «А» - гуртожиток, загальною площею - 1484,4 кв. літ. «Б» - гаражу, літ. «Г» - столярної майстерні, літ. «В» - котельні, № №2 - воріт.

В подальшому, на підставі акту приймання-передачі від 12.06.2017 протоколів зборів ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 »

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 25.10.2017, відповідно до яких товаристі прийнято до складу асоційованих членів кооперативу з внеском у вигля. згаданої будівлі гуртожитку, державним реєстратором Комунальної підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_6 зареєстроване право власності на вказане нерухоме майно за кооперативом.

Крім того встановлено, що у минулому та поточному роках майнові прає на кімнати гуртожитку, як на жилі квартири, реалізовувалис

ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » громадянам, шляхом укладення із ним договорів купівлі-продажу майнових прав та актів приймання-переда^ нерухомого майна. Реєстраційні дії щодо оформлення прав власності громадя; на підставі таких документів вчинялись реєстраторами Комунальноп підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Разом з тим, відповідно до ч. З Розділу XIII «Прикінцеві положення) Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканці! гуртожитків» (далі - Закон), передбачено, що з метою захисту житлових праї мешканців гуртожитків, недопущення їх незаконного виселення із займани> ними на визначених цим Законом правових підставах жилих приміщень, недопущення відчуження гуртожитків, що будувалися за радянських часів (до 1 грудня 1991 року) за загальнодержавні кошти, запроваджується мораторій на виселення з гуртожитків мешканців (крім виселення мешканців гуртожитків за рішенням суду) та відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад відповідно до цього Закону) гуртожитків, що перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності або увійшли до статутних фондів чи капіталів акціонерних чи колективних товариств (організацій), створених у процесі приватизації чи корпоратизації (у тому числі тих, що в подальшому були передані до статутних капіталів (фондів) інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб), протягом строку реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017-2021 роки (у 2016 році у редакції Закону від 2009 до 2020 року).

Цей мораторій діє на відчуження у будь-який спосіб зазначених гуртожитків як об`єктів нерухомого майна, житлових комплексів та/або їх частин, їх окремих будівель, споруд, жилих та нежилих приміщень та іншого майна, а також відповідних земельних ділянок та їх прибудинкових Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , відповідно до якого товариство набуває у власність будівлю гуртожитку, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 , розміщеного на земельній ділянці за кадастровим номером 5110137600:41:008:0004, що в цілому складається з літ. «А» - гуртожиток, загальною площею - 1484,4 кв.м, літ. «Б» - гаражу, літ. «Г» - столярної майстерні, літ. «В» - котельні, №1, №2 - воріт.

В подальшому, на підставі акту приймання-передачі від 12.06.2017 та протоколів зборів ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » та

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » від 25.10.2017, відповідно до яких товариство прийнято до складу асоційованих членів кооперативу з внеском у вигляді згаданої будівлі гуртожитку, державним реєстратором Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 » ОСОБА_7 зареєстроване право власності на вказане нерухоме майно за кооперативом.

Крім того встановлено, що у минулому та поточному роках майнові права на кімнати гуртожитку, як на жилі квартири, реалізовувались

ОК « ІНФОРМАЦІЯ_5 » громадянам, шляхом укладення із ними договорів купівлі-продажу майнових прав та актів приймання-передачі нерухомого майна. Реєстраційні дії щодо оформлення прав власності громадян на підставі таких документів вчинялись реєстраторами Комунального підприємства « ІНФОРМАЦІЯ_6 ».

Разом з тим, відповідно до ч. З Розділу XIII «Прикінцеві положення» Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» (далі - Закон), передбачено, що з метою захисту житлових прав мешканців гуртожитків, недопущення їх незаконного виселення із займаних ними на визначених цим Законом правових підставах жилих приміщень, недопущення відчуження гуртожитків, що будувалися за радянських часів (до 1 грудня 1991 року) за загальнодержавні кошти, запроваджується мораторій на виселення з гуртожитків мешканців (крім виселення мешканців гуртожитків за рішенням суду) та відчуження (крім передачі у комунальну власність відповідних міських, селищних, сільських рад відповідно до цього Закону) гуртожитків, що перебувають у повному господарському віданні або оперативному управлінні підприємств, організацій, установ незалежно від форми власності або увійшли до статутних фондів чи капіталів акціонерних чи колективних товариств (організацій), створених у процесі приватизації чи корпоратизації (у тому числі тих, що в подальшому були передані до статутних капіталів (фондів) інших юридичних осіб або відчужені в інший спосіб), протягом строку реалізації Загальнодержавної цільової програми передачі гуртожитків у власність територіальних громад на 2017-2021 роки (у 2016 році у редакції Закону від 2009 до 2020 року).

Цей мораторій діє на відчуження у будь-який спосіб зазначених гуртожитків як об`єктів нерухомого майна, житлових комплексів та/або їх частин, їх окремих будівель, споруд, жилих та нежилих приміщень та іншого майна, а також відповідних земельних ділянок та їх прибудинкових територій на користь фізичних чи юридичних осіб приватного права до

01.01.2022.

Таким чином, з огляду на наведені вимоги Закону службові особи згаданих вище юридичних осіб, не мали права відчужувати будівлю гуртожитку, а особи, які надавали публічні послуги - вчиняти дії щодо посвідчення таких правочинів та реєстрації права власності на вказаний об`єкт нерухомості.

З огляду на викладені обставини, а також для повного, швидкого та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження, з метою дотримання вимог ст.ст. 2, 9 КПК України, у ході його проведення виникла необхідність в отриманні доступу до документів, що перебувають у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 за адресою: АДРЕСА_2 , а саме до документів реєстраційної справи щодо реєстрації юридичної особи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань на ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »

(ЄДРПОУ НОМЕР_1 ).

Отримання зазначених документів має суттєве значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, що підлягають доказуванню, зокрема, з`ясування питань щодо організаційної форми ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », а також правомочності представника акціонерного товариства укладати від його імені договір купівлі-продажу нерухомого майна від 19.05.2016 із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », засвідченого приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу ОСОБА_5 , змін статутного капіталу акціонерного товариства.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

При цьому, інформація, яка міститься в документах реєстраційної справи ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що перебуває у володінні ІНФОРМАЦІЯ_7 , необхідна для встановлення істини по даному кримінальному провадженню, може містити у собі охоронювану законом таємницю (персональні дані осіб), а тому іншим способом, ніж отримати до неї доступ (з можливістю подальшого вилучення її копій) на підставі ухвали слідчого судді, не представляється можливим.

Посилаючись на зазначене, слідчий просив надати тимчасовий доступ до документів, що можуть містити охоронювану законом таємницю, які зберігаються у юридичному ІНФОРМАЦІЯ_7 за адресою: АДРЕСА_3 , а саме до всіх документів (у т.ч. реєстраційної справи) щодо реєстрації ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_4 ) у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та документів щодо внесених змін з вказаного приводу, у разі їх внесення, за 2016-2018 роки) з можливістю ознайомитись із ними та вилучити їх копії, а також надати доступ до вказаного реєстру з можливістю отримання інформації та електронних документів, що у ньому містяться, в електронному вигляді (або отримання копій електронних документів в паперовому вигляді) щодо реєстрації у вказаному реєстрі ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( НОМЕР_4 ).

При цьому, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни, або знищення документів до яких планується отримати доступ, розгляд даного клопотання необхідно проводити без виклику особи, у володінні якої знаходиться інформація, на підставі ч. 2 ст. 163 КПК України.

У відповідності до ч.4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Особа, у володінні якої знаходиться зазначена в клопотанні інформація в судове засідання не викликався у зв`язку з заявленим слідчим клопотанням.

Розглянувши клопотання, дослідивши надані докази, суд, приходить до висновку, що клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню, так як:

Згідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Аналіз наданих суду матеріалів провадження, дозволяють суду прийти до висновку, що у справі наявні всі передбачені законом підстави для задоволення клопотання та надання тимчасового доступу до речей і документів, які мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні з наведених вище обставин.

Враховуючи неможливість іншим способом отримати відомості, які мають суттєве значення як докази у зазначеному кримінальному провадженні, а також те, що іншим способом встановити обставини, які передбачається довести за допомогою даних документів не надається можливим, а отримані документи допоможуть досудовому розслідуванні підтвердити здійснення злочинних дій та встановленню важливих обставин вчинення кримінального правопорушення підстав для відмови в задоволенні клопотання суд не вбачає.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 159-163 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документів - задовольнити.

Надати тимчасовий доступ до документів, що можуть містити охоронювану законом таємницю, які зберігаються у юридичному ІНФОРМАЦІЯ_7 за адресою: АДРЕСА_3 , а саме до всіх документів (у т.ч. реєстраційної справи) щодо реєстрації ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ( НОМЕР_4 ) у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (та документів щодо внесених змін з вказаного приводу, у разі їх внесення, за 2016-2018 роки) з можливістю ознайомитись із ними та вилучити їх копії, а також надати доступ до вказаного реєстру з можливістю отримання інформації та електронних документів, що у ньому містяться, в електронному вигляді (або отримання копій електронних документів в паперовому вигляді) щодо реєстрації у вказаному реєстрі ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » ( НОМЕР_4 ).

Зобов`язати посадових (уповноважених) осіб ІНФОРМАЦІЯ_7 виготовити та надати належним чином завірені копії згаданих документів.

У випадку, якщо вищевказані документи були витребувані чи проводилось їх вилучення раніше, прошу зобов`язати надати належним чином завірені їх копії та документи, на підставі яких їх було витребувано чи вилучено.

Тимчасовий доступ до речей і документів надати прокурору відділу прокуратури Одеської області молодшому раднику юстиції ОСОБА_2 , або іншому співробітнику ІНФОРМАЦІЯ_8 (який надасть відповідну ухвалу суду) за дорученням, або на підставі постанови про проведення процесуальних дій.

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПриморський районний суд м.Одеси
Дата ухвалення рішення10.05.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74885926
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/5785/18

Ухвала від 10.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Пислар В. П.

Ухвала від 11.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Іванов В. В.

Ухвала від 07.05.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

Ухвала від 10.04.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Гончаров Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні