Ухвала
від 25.04.2018 по справі 757/20081/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/20081/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

25 квітня 2018 року

слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2 ,

за участю:

слідчого: не з`явився,

особи у володінні якої знаходяться речі і документи: не з`явився,

розглянувши у судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання Старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12015100060006839 від 21.10.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 за погодженням з Прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтриманням державного обвинувачення в суді Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення їх копій.

В обґрунтування вказаного клопотання слідчий зазначає, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.10.2015 року за № 12015100060006839 за фактом шахрайського заволодіння майном ОСОБА_5 , вчинене в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України, під час якого, для встановлення важливих обставин вчинення кримінальних правопорушень виникла необхідність в одержані доступу до документів по взаємовідносинам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 ) з наступними юридичними та фізичними особами: М. KYPRIANOU FIDUCIARIES (CYPRUS) LTD ( НОМЕР_2 ); ІНФОРМАЦІЯ_2 (HE 177502); ASTROWAY LIMITED (HE208131); SUSURRO HOLDINGS LIMITED (HE357831); A.M.K. TRUSTEE SERVICES LIMITED (HE149056); STANPEAK LIMITED (НЕЇ79639); AMK MANAGEMENT LTD ( НОМЕР_3 ); SECULAR INVESTMENTS LTD (HE242182); SonevaCommerceltd.; MaximusOverseasLimited; RUSO 1 LIMITED (1029719); CIS EquityPartners; RGI Holdings В. V.; StichtingStanpeak; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 за період з 01.01.2009 по теперішній час, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ). Іншим способом отримати інформацію та документи, що мають доказове значення в провадженні, неможливо.

Слідчий в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, причини неявки суду невідомі.

Представник особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, подав письмові заперечення, в яких посилаючись на необґрунтованість клопотання слідчого, просив відмовити в його задоволенні.

Оскільки, згідно ч. 4 ст. 163 КПК України, неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання, суд визнав можливим розглянути клопотання за відсутності представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Згідно ч. 4 ст. 107 КПК України, під час розгляду клопотання фіксування судового процесу за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання не підлягає задоволенню, зважаючи на наступне.

Слідчим суддею встановлено, що Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 21.10.2015 року за № 12015100060006839 за фактом шахрайського заволодіння майном ОСОБА_5 , вчинене в особливо великих розмірах, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , діючи із корисливих мотивів та за попередньою змовою групою осіб, усвідомлюючи значення своїх злочинних дій та бажаючи настання суспільно-небезпечних наслідків в наслідок їх вчинення, використовуючи довірчі відносини які у них склались із ОСОБА_5 та бажаючи заволодіти належним йому майном, а саме часткою в статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », забезпечили підписання через підконтрольних їм осіб Договору від 07.03.2008 № ІК 1/12 продажу частки в статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », без мети взятих на себе зобов`язань. Крім цього, цього ж дня між ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 було укладено угоду, яка стосується виконання договору № ІК 1/12від 07.03.2008.

Допитаний в якості потерпілого ОСОБА_5 повідомив, що ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , які являються власниками Бізнес Компанії БВО « ІНФОРМАЦІЯ_6 », із злочинним умислом вступили з ним в дружні відносини і шляхом зловживання довірою вмовили його укласти договір купівлі продажу частки в статутному капіталі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » на запропонованих ними умовами. Вказані договори були укладені таким чином, що 100% частки статутного капіталу ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » переходили фактично у їхню власність, не сплачуючи повної їх вартості згідно Договору № ІК 1/12 від 07.03.2008. Останні завірили ОСОБА_5 , що всі пункти договору будуть виконанні та оплата буде здійсненна в повному обсязі. Про те, на даний час, повна оплата за вказаним договором здійсненна не була. Крім того, брати Саркісові здійснювали протиправне виведення грошових коштів через ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » на ряд офшорних компаній та фізичних осіб, зокрема: М. KYPRIANOU FIDUCIARIES (CYPRUS) LTD ( НОМЕР_2 ); ІНФОРМАЦІЯ_2 (HE 177502); ASTROWAY LIMITED (HE208131);SUSURRO HOLDINGS LIMITED (HE357831); A.M.K. TRUSTEE SERVICES LIMITED (HE149056); STANPEAK LIMITED (НЕЇ79639); ІНФОРМАЦІЯ_7 ( НОМЕР_3 ); SECULAR INVESTMENTS LTD ( НОМЕР_4 );SonevaCommerceltd.; MaximusOverseasLimited; RUSO 1 LIMITED (1029719); CIS EquityPartners; RGI Holdings В. V.; StichtingStanpeak; ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

На даний час у кримінальному провадженні виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів, які містять інформацію про проведення фінансово господарських операцій з вище зазначеними підприємствами, фізичними особами, виплати останнім дивідендів тощо, які знаходяться у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ).

Відповідно до ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч. 1 ст. 160 КК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання.

Аналізуючи викладене, слідчий суддя зазначає, що явка слідчого, який подав клопотання, є обов`язковою, проте, слідчий в судове засідання не з`явився, отже слідчий суддя вважає, що слідчий клопотання не підтримує.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Частиною 6 статті 163 КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Разом з тим, слідчим не зазначено необхідності отримання тимчасового доступу до документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », оскільки слідчим не конкретизовано до яких саме документів необхідно надати тимчасовий доступ, та не доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться у цих документах.

Більш того, згідно заперечень представника ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », частина документів, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, є у відкритому доступі, частина документів у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » відсутні.

Відтак, аналізуючи викладене, беручи до уваги, що слідчий в судове засідання не з`явився, а отже на час розгляду клопотання слідчий його не підтримує, а також останнім не доведена можливість використання як доказів у кримінальному провадженні 12015100060006839 від 21.10.2015 року відомостей, що містяться в документах, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄРДПОУ НОМЕР_1 , адреса: АДРЕСА_1 ), в задоволенні клопотання про надання дозволу на тимчасовий доступ до документів ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » слід відмовити.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 107, 132, 159, 160, 162, 163, 164, 166, 309 Кримінального процесуального кодексу України, -

У Х В А Л И В :

В задоволенні клопотання Старшого слідчого в ОВС Головного слідчого управління Національної поліції України ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей та документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12015100060006839 від 21.10.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.04.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74891841
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей та документів при проведенні досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12015100060006839 від 21.10.2015 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 190 КК України

Судовий реєстр по справі —757/20081/18-к

Ухвала від 25.04.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Кирилюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні