Рішення
від 06.04.2018 по справі 183/378/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/378/18

Провадження № 2/183/1457/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 квітня 2018 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді - Майної Г. Є.,

з секретарем судового засідання - Данильченко Т. В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, третя особа приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В:

25 січня 2018 року ОСОБА_3 звернулась до суду із вищезазначеним позовом, в обґрунтування якого посилалась на те, що 03 червня 2010 року помер її чоловік ОСОБА_4, який мешкав за адресою: Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Василівка, вул. Набережна, 19, після смерті якого відкрилась спадщина на земельну ділянку площею 4,1029 га, кадастровий номер 1223281000:02:010:0210, з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області. Вона є спадкоємцем першої черги за законом після смерті чоловіка, інших спадкоємців після смерті ОСОБА_5 не було.

В установлений законом строк вона не звернулась до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини після смерті чоловіка, оскільки у період з 10 червня 2010 року по 20 грудня 2010 року знаходилась на стаціонарному лікуванні у Комунальному закладі "Новомосковська центральна районна лікарня" Дніпропетровської обласної ради" у зв'язку з захворюванням на ГБТ 3 стадії, а тому не мала можливості своєчасно подати заяву про прийняття спадщини.

12 грудня 2017 року вона звернулась до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини за законом та заведення спадкової справи після смерті ОСОБА_5, померлого 03 червня 2010 року, однак нотаріусом їй відмовлено у прийнятті заяви про прийняття спадщини та заведенні спадкової справи, оскільки нею пропущений шестимісячний строк для прийняття спадщини та на момент смерті спадкодавця вона не була зареєстрована разом з ним.

У зв'язку з чим, просила визначити їй додатковий двомісячний строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, померлого 03 червня 2010 року.

У судове засідання позивач ОСОБА_3 не з'явилася, про день, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду не повідомила, клопотань про відкладення розгляду справи не подавала, тому суд вважає можливим провести розгляд справи за її відсутності.

Представник позивача ОСОБА_1 - ОСОБА_6 у судове засідання не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, одночасно позовні вимоги підтримав в повному обсязі та просив їх задовольнити.

Представник відповідача - Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області у судове засідання не з'явився, але надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності (а.с. 34).

Третя особа - приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, але надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності у зв'язку з зайнятістю на роботі (а.с. 31).

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 29 січня 2018 року задоволено клопотання представника позивача про витребування доказів (а.с. 26-27).

У зв'язку з неявкою осіб, які приймають участь у справі, суд розглядає справу у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позовні вимоги обґрунтовані і підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що згідно завіреної позивачем копії Державного акту на право приватної власності на землю серії І-ДП № 130155 від 09 грудня 2002 року, зареєстрованого в Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 25571, ОСОБА_5, який мешкає: с. Василівка, вул. Набережна, 32, на праві приватної власності належала земельна ділянка площею 4,100 га, кадастровий номер 1223281000:02:010:0210, яка розташована на території Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, цільове призначення якої - ведення товарного сільськогосподарського виробництва (а.с. 15), що також підтверджується Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку № НВ-1204461992017 від 01 березня 2017 року (а.с. 16-18).

03 червня 2010 року ОСОБА_4 помер, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-КИ № 346422 від 04 червня 2010 року (а.с. 11), після смерті якого відкрилась спадщина на зазначене вище нерухоме майно.

Позивач була дружиною померлого ОСОБА_5 (а.с. 10). За життя ОСОБА_4 заповіт у Василівській сільській раді Новомосковського району Дніпропетровської області не складав, що підтверджується завіреною позивачем копією довідки виконавчого комітету Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області № 250 від 03 березня 2017 року (а.с. 12).

12 грудня 2017 року позивача ОСОБА_3 звернулась до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, померлого 03 червня 2010 року, однак листом нотаріуса від 12 грудня 2017 року № 581/01-16 ОСОБА_1 відмовлено у вчиненні нотаріальної дії з причин пропуску строку для прийняття спадщини, встановленого ст. 1270 ЦК України та рекомендовано звернутись до суду для вирішення цього питання (а.с. 14).

Згідно повідомлення приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 № 101/01-16 від 21 лютого 2018 року, наданого на запит суду, спадкова справа після смерті ОСОБА_5, померлого 03 червня 2010 року не заводилась (а.с. 32).

Стаття 3 Конституції України визначає, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 3 ст. 1222, ч. 1 ст. 1220, ч. 1 ст. 1270 ЦК України).

У відповідності до ч. 1 ст. 1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно зі ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Доказів спільного проживання позивача із спадкодавцем станом на час відкриття спадщини матеріали справи не містять (а.с. 13).

Тобто право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Враховуючи викладене, правила ч. 3 ст. 1272 ЦК України можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

За диспозицією вказаної норми закону у разі встановлення поважності причини пропуску строку для прийняття спадщини, суд визначає додатковий строк спадкоємцю, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 "Про судову практику у справах про спадкування" вирішуючи питання визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причин пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити із того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Матеріали справи підтверджують поважність причин пропуску позивачем строку, встановленого для подання заяви про прийняття спадщини, а саме ОСОБА_3 у період з 10 червня 2010 року по 20 грудня 2010 року перебувала на стаціонарному лікуванні в неврологічному відділенні Комунального закладу "Новомосковська центральна районна лікарня" Дніпропетровської обласної ради", що підтверджується відповідною довідкою № 341 від 12 лютого 2018 року (а.с. 46).

Зазначені обставини, на думку суду, перешкоджали позивачу звернутися до приватного нотаріуса Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, померлого 03 червня 2010 року, припадають на шестимісячний строк від дня відкриття спадщини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій щодо прийняття спадщини. Внаслідок викладеного суд вважає, що позивачем пропущено строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5 з поважних причин і є підстави для застосування ч. 3 ст. 1272 ЦК України до спірних правовідносин із задоволенням позову про визначення додаткового строку для прийняття спадщини терміном два місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 4, 81, 82, 141, 142, 259, 263-265, 268, 272, 273 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: 51273, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Василівка, пров. Нижній, 1 ) до Василівської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області (код ЄДРПОУ 04340388, розташованої за адресою: 51273, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Василівка, вул. Українська, 1 ), третя особа приватний нотаріус Новомосковського районного нотаріального округу Дніпропетровської області ОСОБА_2 ( 51200, Дніпропетровська область, м. Новомосковськ, вул. Гетьманська, 37 ) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, (РНОКПП НОМЕР_1, яка зареєстрована за адресою: 51273, Дніпропетровська область, Новомосковський район, с. Василівка, пров. Нижній, 1 ), додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_5, померлого 03 червня 2010 року, терміном два місяці з дня набрання законної сили рішенням суду.

Судові витрати віднести на рахунок позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення суду складено 06 квітня 2018 року.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення06.04.2018
Оприлюднено26.06.2018
Номер документу74909706
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/378/18

Ухвала від 12.12.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Варенко О. П.

Ухвала від 08.10.2018

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Варенко О. П.

Ухвала від 06.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Макаров М. О.

Ухвала від 08.08.2018

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Макаров М. О.

Рішення від 06.04.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 29.01.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні