Рішення
від 10.12.2009 по справі 2/229-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.12.2009 Справа № 2/229-09

Господарський суд Херсонс ької області у складі судді Скобєлкіна С.В. при сек ретарі Котенко І.О., розглянув ши у відкритому судовому зас іданні справу

за позовом Каховсько го міжрайонного прокурора Херсонської області в інтере сах держави в особі комуналь ного підприємства "Котельщик ", м.Каховка Херсонської облас ті

до Приватного підприєм ця ОСОБА_1, м.Каховка Херсо нської області

про стягнення 3979,43 грн.

за участю прокурора - Пуляє ва І.В.

представників сторін:

від позивача - Семенова А.Ю., довіреність від 09.11.2009 рок у

від відповідача - не приб ув

в с т а н о в и в:

Каховський міжрайон ний прокурор Херсонської обл асті діючи в інтересах держа ви в особі комунального підп риємства "Котельщик" (м.Каховк а), звернувся до суду з позово м до приватного підприємця ОСОБА_1 про стягнення боргу за договором про надання пос луг з централізованого опале ння, постачання холодної та г арячої води і водовідведення . Позовні вимоги ґрунтуються на ствердженні про те, що від повідач не виконує договірн і зобов'язання щодо оплати на даних послуг, має заборгован ість у розмірі 3979,43 грн.

У судовому засіданні проку рор і представник позивача - К П "Котельщик" підтримали заяв лені вимоги про стягнення з П П ОСОБА_1 3979,43 грн. боргу і суд ових витрат по справі, з поси ланням на надані докази і мат еріали справи.

Відповідач до суду не прибу в. Телеграма, що надійшла до су ду, містить клопотання про ві дкладення розгляду справи у зв'язку з терміновим відрядж енням відповідача ОСОБА_1 . В той же час, телеграма не міс тить даних про її відправник а, докази відрядження ПП О СОБА_1 в ній теж не містяться , інших документів з цього пр иводу суд не отримував.

В той же час, матеріали спра ви свідчать про те, що позивач і суд належним чином виконал и всі процесуальні дії напра влені на розгляд справи за уч астю відповідача, забезпечен ня прав і інтересів сторін в с удовому засіданні.

Згідно положень ст.ст.4-2, 4-3 Г осподарсько-процесуального кодексу України, правосуддя у господарських судах здійс нюється на засадах рівності всіх учасників судового проц есу перед законом і судом.

Судочинство у господарськ их судах здійснюється на зас адах змагальності. Сторони т а інші особи, які беруть учас ть у справі обґрунтовують св ої вимоги і заперечення пода ними суду доказами.

Господарський суд створює сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необх ідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування за конодавства.

Призначаючи розгляд справ и на 10.12.2009 року, суд надавав можл ивість сторонам, в тому числі і відповідачу, підготувати т а подати всі необхідні докум енти для вирішення спору по с уті, безпосередньо прийняти участь в судовому засіданні .

Відповідач не прибув, надан ими йому правами не скориста вся.

З урахуванням викладеного , суд вважає можливим розглян ути справу у відсутності від повідача, на підставі матері алів і доказів, що знаходятьс я у справі.

Розглянувши матеріали сп рави та надані докази, заслух авши представника позивача, дослідивши правовідносини с торін і умови договору між ни ми, суд вважає, що позов підляг ає задоволенню виходячи з на ступного.

Як встановлено судом та вба чається з матеріалів справи, згідно зі ст.121 Конститу ції України, ст.36 Закону Украї ни "Про прокуратуру" на прокур атуру покладено представниц тво інтересів держави в суді у випадках, визначених закон ом. Підставою представництва у суді інтересів держави є на явність порушень або загрози порушень економічних, політ ичних та інших державних інт ересів внаслідок протиправн их дій (бездіяльності) фізичн их або юридичних осіб, що вчин яються у відносинах між ними або з державою. Відповідно до ст.2 Господарського процесуа льного кодексу України Госпо дарський суд порушує справи за позовними заявами прокуро рів та їх заступників, які зве ртаються до господарського с уду в інтересах держави.

Дана позовна заява вжита як захід прокурорського реагув ання, й направлена, насампере д, на захист економічних інте ресів держави.

01 листопада 2008 року між Комун альним підприємством "Котел ьщик" та Приватним підприєм цем ОСОБА_1 (далі - відповід ач) було укладено Типовий дог овір про надання послуг з це нтралізованого опалення, пос тачання холодної та гарячої води і водовідведення № 4 (далі - Договір), відповідно до п.1 я кого Відповідач зобов' яза вся прийняти послуги з центр алізованого опалення та своє часно оплачувати надані посл уги за встановленими тарифам и. Згідно п. 6 Договору розраху нковим періодом є календарни й місяць. П. 10 передбачає зобов 'язання перераховувати грошо ві кошти на рахунок Виконавц я (КП "Котельщик") 50% щомісячних нарахувань до 25 числа розраху нкового місяця та 50% до 10 числа наступного за розрахунковим місяцем. Згідно п.14.1 Споживач з обов'язаний оплачувати послу ги в установлені договором с троки.

Відповідно до ст.193 Господар ського Кодексу України, суб'є кти господарювання та інші у часники господарських відно син повинні виконувати госпо дарські зобов'язання належни м чином відповідно до закону , інших правових актів, догово ру, а за відсутності конкретн их вимог, щодо виконання зобо в'язання - відповідно до вимог , що у певних умовах звичайно с тавляться.

Кожна сторона повинна вжит и усіх заходів, необхідних дл я належного виконання нею зо бов'язання, враховуючи інтер еси другої сторони та забезп ечення загальгосподарськог о інтересу. Порушення зобов'я зань є підставою для застосу вання господарських санкцій , передбачених законами або д оговором.

Відповідно до ст.526 ЦК Україн и, зобов'язання має виконуват ися належним чином відповідн о до умов договору та вимог ць ого кодексу, інших актів циві льного законодавства, а за ві дсутності таких умов та вимо г - відповідно до звичаїв діло вого обороту або інших вимог , що звичайно ставляться. Одно стороння відмова від зобов'я зання або одностороння зміна його умов не допускається, як що інше не встановлене догов ором або законом.

Комунальним підприємством "Котельщик" було направлено В ідповідачу повідомлення-вим огу № 01-09/184 від 23.06.2009 року про погаш ення заборгованості за вказа ним Договором, в якій ПП ОСО БА_1 було повідомлено про на явність боргу в сумі 3979,43 грн. й п ред'явлено вимогу терміново оплатити заборгованість за в иконану роботу по наданню по слуг з централізованого опал ення, постачання холодної та гарячої води і водовідведен ня, відповідно до зобов'язань , які Відповідач взяв на себе з гідно з умовами Договору. Від повідач від отримання повідо млення-вимоги відмовився, на час подання позовної заяви в ідповіді на вищевказану вимо гу, у встановлений законодав ством строк до КП "Котельщик" т ак і не надійшло. Оплати за над ані послуги ПП ОСОБА_1 зді йснено не було.

Таким чином, сума боргу Прив атного підприємця ОСОБА_1 перед Комунальним підприєм ством "Котельщик" за виконану роботу, згідно Договору про н адання послуг з централізова ного опалення, постачання хо лодної та гарячої води і водо відведення № 4 від 01.11.2008 року ста новить 3979,43 грн.

Порушення інтересів держа ви вбачається насамперед в т ому, що 3979,43 грн. не надійшло на р ахунок КП "Котельщик", що збіль шує борг населення перед під приємством за надані послуги , та, відповідно, негативно впл иває на стан розрахунків ост аннього з ДК "Газ України" та Н АК "Нафтогаз Україна", й призво дить до невпинного зростання заборгованості підприємств а за спожитий природний газ, й надалі може спричини припин ення газопостачання вказано му комунальному підприємств у.

За вказаних обставин суд в важає позовні вимоги до ПП ОСОБА_1 законними і обґрунт ованими, а тому такими, що під лягають задоволенню. Судові витрати по справі суд поклад ає на відповідача, з вини яко го спір доведено до судового розгляду.

На підставі викладеного, ви щезазначених правових норм т а керуючись ст.ст.44, 49, 82-85 ГПК Укра їни, суд -

в и р і ш и в:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватного п ідприємця ОСОБА_1, АДРЕС А_1, код НОМЕР_1, р/р. не від омий:

а) на користь Комун ального підприємства "Котель щик", 74800 Херсонська область м.К аховка, пров.Трубний, 12, код ЄД РПОУ 22733571, р/р.26037300000923 в ВАТ КБ "Ощадб анк" м.Каховка МФО 35770 - 3979,43 грн. (три тисячі дев'ятсот сімд есят дев'ять грн. 43 коп.) заборго ваності за надані послуги.

б) в доход державного бюд жету (р/р 31119095700002 банк ГУ ДКУ в Херс онській області, МФО 852010, ЄДРПО У 24104230 отримувач платежу УДК м. Херсона, призначення платеж у код 22090200 символ звітності бан ку 095) - 102,00 грн. (сто дві грн. 00 коп.) грн. державного мита;

в) в доход державного бюд жету (р/р 31212259700002 банк ГУ ДКУ в Херс онській області МФО 852010 код ЄДР ПОУ 24104230 отримувач платежу УДК м.Херсона, призначення плате жу код 22090200 символ звітності ба нку 259) - 236,00 грн. (двісті тр идцять шість грн. 00 коп.) витрат на інформаційно-технічне за безпечення судового процесу .

Накази видати після набран ня рішенням законної сили.

3. Рішення направити стор онам по справі.

Суддя С.В.Скобєлкін

Дата підписання р ішення

відповідно до вимог с т. 84 ГПК України 29.12.2 009 року

Дата ухвалення рішення10.12.2009
Оприлюднено18.12.2010
Номер документу7492049
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 3979,43 грн.

Судовий реєстр по справі —2/229-09

Ухвала від 12.10.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Постанова від 09.08.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Ухвала від 29.07.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Катеринчук Л.Й.

Постанова від 10.06.2011

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чус Оксана Володимирівна

Рішення від 28.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 10.03.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 13.01.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Ухвала від 23.12.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Боділовська Марина Михайлівна

Судовий наказ від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

Судовий наказ від 18.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Скобєлкін С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні