Ухвала
від 26.06.2018 по справі 913/309/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ61022 м. Харків, пр. Науки, буд.5, тел./факс 702-10-79 inbox@lg.arbitr.gov.ua


У Х В А Л А

                    

26 червня 2018 року                                                             Справа № 913/309/18

                                                                                 Провадження №1/913/309/18

Господарський суд Луганської області у складі судді Зюбанової Н.М., розглянувши матеріали за позовом заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого виконувати функції держави у спірних правовідносинах:

позивача - Троїцької районної ради Луганської області, смт. Троїцьке Луганської області,

до 1-го відповідача - Відділу освіти Троїцької районної державної адміністрації Луганської області, смт. Троїцьке Луганської області,

2-го відповідача – Публічного акціонерного товариства “Укрпошта”, м. Київ в особі Луганської дирекції ПАТ “Укрпошта”, м. Сєвєродонецьк Луганської області

про визнання недійсним договору оренди майна та зобов'язання повернути нежитлове приміщення

в с т а н о в и в:

Так, заступник керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області просить суд визнати недійсним договір оренди від 01.11.2017 № 25, укладений між Відділом освіти Троїцької районної державної адміністрації Луганської області та Публічним акціонерним товариством “Укрпошта” в особі Луганської дирекції ПАТ “Укрпошта” щодо кімнати загальною площею 20,9 м2, балансовою вартістю 4829 грн. 70 коп., розташованої в приміщенні Тарасівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів за адресою: вул. Центральна, 72, с. Тарасівка, Троїцький район, Луганська область, припинити зобов'язання за вказаним договором оренди від 01.11.2017 на майбутнє; зобов'язати Публічне акціонерне товариство ““Укрпошта” в особі Луганської дирекції ПАТ “Укрпошта” звільнити приміщення загальною площею 20,9 м2, розташоване в приміщенні Тарасівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Троїцької районної ради Луганської області в с. Тарасівка, вул. Центральна, 72, Троїцький район, Луганська область, та повернути його відділу освіти Троїцької районної державної адміністрації Луганської області шляхом підписання акту прийому – передачі.

Підставою позову є те, що вказаний договір оренди не відповідає вимогам Законів України “Про освіту” та “Про оренду державного та комунального майна”, оскільки відповідачами не дотримано порядок укладення оспорюваного договору оренди нерухомого майна, що належить до спільної власності територіальних громад району, не виконано умови ч. 4 ст. 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” та не розміщено оголошення про намір передати майно в оренду та, як наслідок, відповідно до ч. 6 ст. 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” не проведено конкурс на право оренди комунального майна.

Як свідчать позовні матеріали, має місце звернення до суду Старобільської місцевої прокуратури Луганської області в інтересах держави, а правове регулювання участі прокурора у розгляді справ у господарському суді регулюється ст. 53 ГПК України, згідно з якою прокурор бере участь у розгляді справ за його позовами, а також може вступити за своєю ініціативою у справу, провадження у якій відкрито за позовом іншої особи, до початку розгляду справи по суті.

При цьому прокурор для представництва інтересів держави в господарському суді повинен обґрунтувати в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Також ч. 4 ст. 23 Закону України “Про прокуратуру” від 14.10.2014 № 1697-VII передбачено, що наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва. Прокурор зобов'язаний попередньо, до звернення до суду, повідомити про це відповідного суб'єкта владних повноважень. У разі підтвердження судом наявності підстав для представництва прокурор користується процесуальними повноваженнями відповідної сторони процесу. Наявність підстав для представництва може бути оскаржена громадянином чи її законним представником або суб'єктом владних повноважень.

Так, у позовній заяві заступник керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області зазначив, що він звертається до суду у зв‘язку з тим, що Троїцька районна рада Луганської області, яка відповідно до ст. 10 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” покликана управляти закладами освіти, які належать територіальним громадам, забезпечувати їх матеріально-технічне та фінансове забезпечення, до тепер не вжила заходів щодо визнання недійсним вказаного договору оренди приміщення школи із суб'єктом господарської діяльності, що відповідно до ст. 23 Закону України “Про прокуратуру” є підставою для представництва прокурором інтересів держави в суді.

Старобільська місцева прокуратура Луганської області листом № 07/109-794вих.18 від 11.06.2018 повідомила Троїцьку районну раду Луганської області про намір звернутися до господарського суду Луганської області в інтересах держави в особі Троїцької районної ради Луганської області, як органу, уповноваженого територіальною громадою управляти майном та здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах, щодо визнання недійсним договору оренди від 01.11.2017 № 25, укладеного між Відділом освіти Троїцької районної державної адміністрації Луганської області та ПАТ “Укрпошта”.

Згідно з ч. 2 п. 5 ст. 53 ГПК України у разі відкриття провадження за позовною заявою, поданою прокурором в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати функції держави у спірних правовідносинах, зазначений орган набуває статусу позивача.

З урахуванням викладеного, суд підтверджує підстави представництва заступника керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської інтересів держави в особі органу, уповноваженого здійснювати функції держави, у відповідних правовідносинах - Троїцької районної ради Луганської області за позовною заявою у цій справі та визнає подані матеріали достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду.

Троїцька районна рада Луганської області набуває статусу позивача.

У позові прокурором подане клопотання про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача – Тарасівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Троїцької районної ради Луганської області. Вказане клопотання обґрунтоване тим, що судове рішення у справі може вплинути на її права та обов'язки з позивачем, на стороні якого вона бере участь у справі, оскільки Троїцька районна рада Луганської області є власником закладу.

У відповідності до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права та обов‘язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

За таких обставин до участі у справі слід залучити третю особу, яка не заявляє без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Тарасівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Троїцької районної ради Луганської області, с. Тарасівка Троїцького району Луганської області, вул. Леніна, код 32472581.

Прокурором надані докази надіслання копії позову третій особі з описом вкладення 18.06.2018.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 50, 53, 120, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, ст. 23 Закону України “Про прокуратуру”, господарський суд

у х в а л и в :

1. Підтвердити підстави представництва заступником керівника Старобільської місцевої прокуратури Луганської області інтересів держави в особі органу, уповноваженого виконувати функції держави у спірних правовідносинах - Троїцької районної ради Луганської області за позовною заявою від 15.06.2018 № 07/109-824вих.18.

2. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 913/309/18.

3. Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

4. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, - Тарасівську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів Троїцької районної ради Луганської області, с. Тарасівка Троїцького району Луганської області, вул. Леніна, код 32472581.

5. Підготовче засідання призначити на 12 липня 2018 року, 12 год. 30 хв., яке відбудеться у приміщенні господарського суду Луганської області за адресою: м. Харків, пр-т Науки, 5, 2-й поверх, зала № 204.

6. Зобов‘язати відповідача відповідно до ст. 165 ГПК України – подати відзив на позовну заяву у строк до 12.07.2018 (включно), докази його надсилання прокурору, позивачу та третій особі, документальне підтвердження викладених у відзиві доводів.

7. Участь у судовому засіданні прокурора визнати обов‘язковою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Інформація про дату та час судового засідання додатково розміщена на сторінці суду (у розділі "Новини та події суду") офіційного веб-порталу "Судова влада в України" в мережі Інтернет (http://lg.arbitr.gov.ua).

Суддя                               Н.М.Зюбанова

          

СудГосподарський суд Луганської області
Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено02.07.2018
Номер документу74929915
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —913/309/18

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 16.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 02.08.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 12.07.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Луганської області

Зюбанова Н.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні