Ухвала
від 13.06.2018 по справі 296/5580/18
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 296/5580/18

1-кс/296/2749/18

УХВАЛА

Іменем України

13 червня 2018 року м.Житомир

Слідчий суддя Корольовського районного суду м. Житомира ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянув в закритому судовому засіданні клопотання прокурора військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_3 у кримінальному провадженні № 42018060360000100, про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

У провадженні військової прокуратури Житомирського гарнізону перебувають матеріали досудового розслідування кримінального провадження № 42018060360000100 від 18 квітня 2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Прокурор звернувся до Корольовського районного суду м. Житомира із клопотанням, в обґрунтування якого зазначає, що у період з квітня 2017 року по червень 2018 року посадовими особами ДП «Житомирський бронетанковий завод» (код ЄДРПОУ 07620094, далі - ДП «ЖБТЗ») здійснювались незаконні дії, спрямовані на привласнення та розтрату бюджетних коштів держпідприємства.

Зокрема, директор ДП «ЖБТЗ», ОСОБА_4 , будучи посадовою особою юридичної особи публічного права, діючи за попередньою змовою групою осіб з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 та ОСОБА_12 , використовуючи надані йому адміністративно-господарські та організаційно-розпорядчі повноваження, залучив матеріально-технічні, фінансові та кадрові ресурси держпідприємства для організації протиправної схеми з розтрати, привласнення та заволодіння коштами і товарно-матеріальними цінностями заводу у складі організованої групи.

З цією метою, ОСОБА_4 , знаючи, що ТОВ «ТД «ТПК «Нова» (код ЄДРПОУ 38996921, м. Харків) не має реальних матеріально-технічних та людських ресурсів для виготовлення товару гусениці до БМП1, БМП2, свідомо порушивши основні вимоги з проведення державних закупівель та кваліфікації постачальників товарно-матеріальних цінностей, робіт та послуг у Державному концерні «Укроборонпром», та надаючи відповідні вказівки своїм підлеглим, забезпечив укладення в 2017 році трьох договорів з вказаним товариством щодо виготовлення та поставки нових машино-комплектів гусеничних стрічок до БМП загальною вартістю 78 млн. гривень (ціна за один комплект 377 тис. грн. або 382 тис. грн. в залежності від моделі БМП).

Встановлено, що безперешкодне проведення кваліфікації вказаного товариства в ДК «Укроборонпром», а також формальне здійснення перевірки його матеріально-технічних можливостей щодо виготовлення товарів військового призначення, за вказівкою ОСОБА_4 забезпечив, заступник директора з безпеки, ОСОБА_6 та його підлеглі.

Поряд з цим, розуміючи, що на держпідприємство будуть поставлені товари неналежної якості, з метою забезпечення стабільного прибутку ТОВ «ТД «ТПК» Нова» ОСОБА_4 погодив вартість одного машино-комплекту №1 на рівні 377 500 грн. (без ПДВ) та одного машино-комплекту №2 382 500 грн. (без ПДВ), хоча у 2016 році товариство постачало на завод комплекти гусениць до БМП-2 за ціною від 125 000 грн. до 297 000 грн. за комплект.

Встановлено, що на виконання договорів ОСОБА_4 , використав своє службове становище, та пов`язані з цим можливості і забезпечив перерахування ОСОБА_5 26.04.2017 коштів у сумі 20 752 800 грн. та 09.09.2017 коштів у сумі 9 202 034 грн. на рахунок ТОВ «ТД «ТПК Нова», як авансовий платіж за машино-комплекти гусениць. При цьому, ТОВ «ТД «ТПК Нова» не має реальних потужностей, необхідної технічної документації та не здійснює виробництво нових гусениць до БМП, а займається придбанням та реставрацією вживаних гусениць, про що відомо ОСОБА_4 .

В подальшому, отримані таким чином кошти, за вказівкою ОСОБА_10 і ОСОБА_11 , були переведені ОСОБА_12 на підставі складених ним фіктивних договорів та інших бухгалтерських документів на рахунки ТОВ «БК «Моноліт Інвест» (ЄДРПОУ 41067255 м. Львів), яке має ознаки фіктивного та такого, що надає послуги з мінімізаціії податкового навантаження та переведення безготівкових коштів в готівку.

Після того, не встановлені на даний час представники ТОВ «БК «Моноліт Інвест», по домовленості з ОСОБА_10 , перерахували вказані кошти на підставі фіктивного договору перевезення та податкової накладної №19233 від 30.04.2017 на рахунки ТОВ «Л.К.О.» (код ЄДРПОУ 37317990, м. Київ), з використанням реквізитів та банківських рахунків якого кошти були переведені в готівку та передані ОСОБА_10 .

Друга частина вказаних коштів була виведена ОСОБА_12 , як плата за надання послуг з виготовлення металопродукції, на рахунки пов`язаної фінансової структури ТОВ «ТПК «Нова» (код ЄДРПОУ 35701461, м. Харків) та переведена у готівку.

Вказане призвело до надходження на ДП «ЖБТЗ» неякісної продукції, яка не відповідає визначеним для гусениць ТУ та не має відповідних сертифікатів, що в свою чергу є ознакою розтрати бюджетних коштів.

У зв`язку з чим, ОСОБА_4 , використовуючи своє службове положення, з метою приховування фактів закупівлі неякісних гусениць, забезпечив їх прийняття ОСОБА_9 , ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , без залучення представника філії ПЗ №637, шляхом внесення до актів вхідного контролю та інших документів обліку товарів недостовірних даних щодо їх якості.

Вказані факти, були приховані ОСОБА_7 і ОСОБА_5 та ОСОБА_12 шляхом внесення до бухгалтерських, фінансово-господарських та складських документів обліку недостовірних даних про товар і його переміщення.

В подальшому, за вказівкою ОСОБА_4 , для надання неякісним гусеницям вигляду нових залучались матеріально-технічні та людські ресурси держпідприємства, після чого вони встановлювались на військову техніку.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України зазначене кримінальне правопорушення відноситься до категорії тяжких злочинів.

Крім того, згідно повідомлення відділу по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Управління Служби безпеки України в Житомирській області вбачається, що в адміністративних та технічних приміщеннях і територіях ТОВ «ТД «ТПК Нова» (код ЄДРПОУ 38996921) та наявному на них рухомому та нерухому майні за адресою: м. Харків, провулок Метизний, 10, можуть знаходитись документи та інші речі, які містять інформацію щодо взаємовідносин між ДП «ЖБТЗ» та ТОВ «ТД «ТПК Нова», закупівлю і виготовлення гусениць і їх комплектуючих та мають доказове значення у кримінальному провадженні.

Таким чином, для встановлення вказаних обставин, необхідно провести обшук адміністративних та технічних приміщень і території ТОВ «ТД «ТПК Нова» (код ЄДРПОУ 38996921) та наявного на них рухомого та нерухомого майна за адресою: м. Харків, провулок Метизний, 10 (вказане нерухоме майно належить на праві приватної власності ТОВ «ТПК Нова» ЄДРПОУ 35701461, ПП «ТПК Нова» ЄДРПОУ 30658366).

Заслухавши думку прокурора, який підтримав клопотання та просив його задовольнити, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

З огляду на викладене, враховуючи, що прокурором доведено, що за місцем знаходження ТОВ «ТД «ТПК Нова», можуть знаходитись предмети та документи вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для розкриття даного кримінального правопорушення і можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, слідчий суддя дійшов висновку, що клопотання є таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 234, 235, 236 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання прокурора військової прокуратури Житомирського гарнізону Центрального регіону України ОСОБА_3 задовольнити.

Надати прокурору військової прокуратури Житомирського гарнізону, у кримінальному провадженні №42018060360000100 від 18 квітня 2018 року: старшому лейтенанту юстиції ОСОБА_3 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , слідчим СУ ГУНП в Житомирській області ОСОБА_17 , ОСОБА_18 та осіб, шо діють за їх дорученням, дозвіл на проведення обшуку адміністративних та технічних територій ТОВ «ТД «ТПК Нова» (код ЄДРПОУ 38996921) та наявного на них рухомого та нерухомого майна за адресою: м. Харків, провулок Метизний, 10, з метою фіксування відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання первинної бухгалтерської та фінансово-господарської документації, оборотно-сальдових відомостей та звітності по взаємовідносинах між ТОВ «ТД «ТПК «Нова» з ДП «Житомирський бронетанковий завод» та іншими суб`єктами підприємницької діяльності, документів тендерних пропозицій (електронних торгів), листування з приводу поставки ТОВ «ТД «ТПК Нова» продукції у т.ч. гусеничних стрічок до БМП1, БМП2, договорів, додаткових угод, специфікацій, додатків, накладних, податкових накладних, товарно-транспортних накладних, рахунків, сертифікатів якості, розрахунково-калькуляційних матеріалів, довіреностей, платіжних документів, актів звірок, документів, що підтверджують передачу товарів, актів прийому-передачі товарів, журналів реєстрації та в`їзду-виїзду на територію ТОВ «ТД «ТПК Нова», посадових інструкцій осіб, що були відповідальні та/або уповноважені на укладення договорів, підписання накладних, платіжних документів, за період з 01 січня 2017 року по даний час, а також гусеничних стрічок до БМП1, БМП2, технічної документації на проведення ремонту та виробництва вказаних гусеничних стрічок та їх складових, документів щодо результатів їх випробувань, флешнакопичувачів, комп`ютерів, на яких зберігаються відповідні документи, інших документів, речей і знарядь, вчинюваного кримінального правопорушення.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74943650
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —296/5580/18

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Корольовський районний суд м. Житомира

Сингаївський О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні