Ухвала
від 25.06.2018 по справі 711/4684/18
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 11-сс/793/292/18 Справа № 711/4684/18 Категорія: ст. 183 КПК УкраїниГоловуючий у І інстанції ОСОБА_1 Доповідач в апеляційній інстанції ОСОБА_2

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 червня 2018 року Колегія суддів судової палати в кримінальних справах апеляційного суду Черкаської області в складі:

головуючого суддів при секретарі ОСОБА_2 ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ОСОБА_5 з участю прокурораОСОБА_6

захисника ОСОБА_7

підозрюваного ОСОБА_8

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи за апеляційною скаргою ОСОБА_8 на ухвалу слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 11.06.2018 р., якою частково задоволено клопотання прокурора відділу прокуратури Черкаської області ОСОБА_9 про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_8 ухвалою слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 13.04.2018 р. та відносно

ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Мала Данилівка, Дергачівського району, Харківської області, громадянина України, українця, з вищою освітою, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого, -

продовжено застосування запобіжного заходу строком на один місяць, тобто до 11.07.2018 р. в межах строку досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12017250110000742, а саме: у виді покладення відповідних обов`язків:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора або суду;

- не виїжджати за межі Черкаської області без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- утримуватися від спілкування з ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , нотаріусом ОСОБА_14 ;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд, залежно від стадії кримінального провадження, про зміну свого місця проживання, колегія суддів, -

в с т а н о в и л а :

Прокурор звернувся до Придніпровського районного суду м. Черкаси з клопотанням про продовження на три місяця, тобто до 11.09.2018 р. строку дії обов`язків, покладених на ОСОБА_8 ухвалою слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 13.04.2018 р., з урахуванням теперішнього місця проживання підозрюваного та визначення додаткових обов`язків.

В обґрунтування клопотання зазначив, що 06.04.2018 р. у невстановлений досудовим слідством час, ОСОБА_8 , за попередньою змовою з невстановленою групою осіб, з метою протиправного заволодіння майновим комплексом підприємства, а саме ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро», що знаходиться за адресою: м. Сміла, вул. О. Олійник, 6, фактично розташованого за адресою: Черкаська область, Городищенський район, с. Орловець, вул. Цвітківська, 44, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених установчих документів товариства, які містять недостовірні дані, шляхом подачі їх державному реєстратору, який вніс зміни до відомостей про юридичну особу, засновника та керівника товариства у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань та, таким чином, заволодів, тобто незаконно юридично набув права власності на корпоративні права товариства, та як наслідок на майновий комплекс ТОВ «Черкаси - Дніпро Агро», розташований за адресою: Черкаська область, Городищенський район, с. Орловець, вул. Цвітківська, 44, внаслідок чого заподіяно товариству велику матеріальну шкоду.

11.04.2018 р. ОСОБА_8 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 206-2 КК України.

11.04.2018 р. ОСОБА_8 затримано у порядку ст. 208 КПК України.

13.04.2018 р. ОСОБА_8 обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі 1 500 000 грн.

Крім того, 27.12.2017 р. до Городищенського ВП Смілянського ВП ГУНП в Черкаській області надійшла заява від директора ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро», ТОВ «Берегагро» ОСОБА_13 про те, що невідомі особи, які представляються представниками ТОВ «Золоті лани 2017», засновником та директором якого є ОСОБА_8 , шляхом обману та зловживання довірою жителів с. Орловець, с. Калинівка, с. Ксаверове Городищенського району Черкаської області, які являються орендодавцями ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро», ТОВ «Берегагро», впродовж останньої декади грудня 2017 року, намагаються вчинити незаконні дії щодо розірвання договорів оренди на земельні ділянки між орендодавцями та ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро», ТОВ «Берегагро», строк дії яких встановлений до 2022-2027 років, з метою подальшого незаконного заволодіння даних земельних ділянок.

Також встановлено, що 26.04.2018 р. до ГУ НП в Черкаській області надійшла заява директора ТОВ «ВП «Імпульс Плюс» ОСОБА_15 про те, що невстановленою службовою особою ТОВ «Золото ланів 2017», засновником та директором якого є ОСОБА_8 , з метою заволодіння шляхом шахрайства правом власності на земельні ділянки розташовані в межах адміністративної території Зеленорігської сільської ради та Вузівської сільської ради Жашківського району Черкаської області, в період часу з липня 2017 року до квітня 2018 року у невстановленому місці та часі підроблено угоди про дострокове розірвання усіх договорів оренди земельних ділянок, а також нові угоди оренди земельних ділянок, проведено реєстрацію підроблених документів, чим шляхом обману придбано право на чуже майно та заподіяно ТОВ «ВП`Імпульс Плюс» майнової шкоди у великому розмірі.

У ході досудового розслідування установлено, ОСОБА_8 є керівником: ТОВ «Золото ланів 2017» код ЄДРПОУ 41199886, ТОВ «Золото ланів 2017 плюс» код ЄРДПОУ 42034126, ТОВ «Золоті лани 2017» код ЄРДПОУ 41819101 та має всі можливості для здійснення будь-яких дій щодо відчуження корпоративних прав третій особі, за підробленими документами подальше укладення договорів оренди земельних ділянок з іншими суб`єктами господарювання та вчинення інших незаконних дій, пов`язаних із приховуванням способів та методів вчинення ним чи іншими службовими особами злочинів, що у свою чергу порушує права орендарів, яким завдані збитки, а також і власникам (фізичних осіб) земельних ділянок, які недоотримають орендну плату за користування указаними земельними ділянками.

Вина ОСОБА_8 в інкримінованому йому кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 3 ст. 206-2 КК України повністю підтверджується зібраними у провадженні матеріалами досудового розслідування, а саме: даними протоколу огляду місця події від 10.04.2018 території ТОВ «Черкаси Дніпро-Агро»; показаннями потерпілих ОСОБА_13 , ОСОБА_12 , свідків ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 ; даними витягів з ЄДРПОУ від 05.04.2018 та 09.04.2018; даними статутів ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро» від 26.09.2017 та 29.04.2018; даними договорів купівлі продажу корпоративних прав ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро» від 06.04.2018; даними протоколу загальних зборів ТОВ «Черкаси-Дніпро Агро» від 06.04.2018.

Відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 184 КПК України під час досудового слідства встановлено наявність ризиків, передбачених у п. 1 п. 2 ч. 1 ст. 177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_8 покладається необхідність запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, а також спробам знищити, або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження, незаконно впливати на свідків та потерпілого у кримінальному провадженні.

Строк дії запобіжного заходу обраного та продовженого стосовно ОСОБА_8 закінчується 11.06.2018 р.

Ухвалою слідчого судді від 11.06.2018 р. клопотання прокурора задоволено частково, продовжено застосування до підозрюваного ОСОБА_8 запобіжного заходу у виді покладення на нього відповідних обов`язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України строком на один місяць, з тих підстав, що обґрунтованими є доводи прокурора про необхідність продовження покладених на підозрюваного ОСОБА_8 обов`язків, передбачених п.п. 1, 2, 4 ч. 5 ст. 194 КПК України, що обумовлюється потребами досудового розслідування для досягнення завдань кримінального провадження. Також, слідчий суддя вказав дані, які характеризують особу підозрюваного, його спосіб життєдіяльності, репутація за місцем проживання, спосіб і обставини, за яких було вчинено кримінальне правопорушення, тяжкість такого діяння.

В апеляційній скарзі ОСОБА_8 просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову ухвалу, якою відмовити у задоволенні клопотання про продовження строку дії обов`язків, покладених на нього.

В обґрунтування своїх вимог посилається на те, що ухвала місцевого суду не відповідає фактичним обставинам кримінального провадження, зокрема через те, що висновки суду не підтверджуються доказами, дослідженими під час судового розгляду, а також вони містять істотні суперечності. Крім того, вказує, що ухвала суду першої інстанції винесена з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Зокрема зазначає, що у клопотання прокурора не наведено жодного обґрунтування наявності ризиків, передбачених ст. 177 КПК України.

Також вказує, що прокурор та слідчий, достеменно знаючи про відмову у продовженні строку досудового розслідування, звернулися до суду з клопотанням про продовження щодо нього строку запобіжного заходу, що є, на його думку, недоцільним.

Заслухавши доповідь судді, думку прокурора, який заперечив проти задоволення апеляційної скарги, думку підозрюваного та його адвоката, в підтримку поданої апеляційної скарги, та перевіривши матеріали кримінального провадження і обговоривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона до задоволення не підлягає, виходячи з наступних обставин.

Висновок слідчого судді про застосування відносно підозрюваного ОСОБА_8 запобіжного заходу та покладення на нього відповідних обов`язків, є законним та обґрунтованим.

Згідно ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином; вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується. Підставою застосування запобіжного заходу є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді вважати, що підозрюваний може здійснити дії вказані в ч.1 даної статті.

Разом з тим, слідчим суддею вірно встановлено наявність ризиків, передбачених ст. 177 КПК України, а саме, що обґрунтованими є доводи прокурора про необхідність продовження покладених на підозрюваного ОСОБА_8 обов`язків, передбачених п.п. 1, 2, 4 ч. 5 ст. 194 КПК України, що обумовлюється потребами досудового розслідування для досягнення завдань кримінального провадження та дані, які характеризують особу підозрюваного, його спосіб життєдіяльності, репутація за місцем проживання, спосіб і обставини, за яких було вчинено кримінальне правопорушення, тяжкість такого діяння.

Наявність таких ризиків підтверджується тяжкістю покарання, що загрожує підозрюваному у разі визнання його вини у кримінальному правопорушенні, у вчиненні якого він підозрюється.

Враховуючи наведене, колегія суддів вважає, що слідчий суддя прийняв законне і обґрунтоване рішення щодо продовження застосування відносно ОСОБА_8 запобіжного заходу у виді покладення на нього відповідних обов`язків, а тому ухвала слідчого судді від 11 червня 2018 року скасуванню не підлягає, а апеляційну скаргу ОСОБА_8 слід залишити без задоволення.

Керуючись ст.ст. 405, 407 КПК України, колегія суддів,

у х в а л и л а :

Ухвалу слідчого судді Придніпровського районного суду м. Черкаси від 11.06.2018 р., про продовження строку дії обов`язків, покладених на підозрюваного ОСОБА_8 залишити без змін, а апеляційну скаргу ОСОБА_8 , - без задоволення.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Головуючий :

Судді :

Дата ухвалення рішення25.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74958301
СудочинствоКримінальне
Сутьзміну свого місця проживання, колегія суддів

Судовий реєстр по справі —711/4684/18

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Поєдинок І. А.

Ухвала від 25.06.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Черкаської області

Поєдинок І. А.

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

Ухвала від 12.06.2018

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Казидуб О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні