Ухвала
від 22.06.2018 по справі 757/30732/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/30732/18-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 червня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у приміщенні суду в м.Києві у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей та документів,

В С Т А Н О В И В:

В провадженніслідчого суддіПечерського районногосуду м.Києва ОСОБА_1 надійшло клопотанняслідчого,за погодженняміз заступникомначальника відділуГПУ ОСОБА_4 про наданнядозволу натимчасовий доступдо документів,які знаходятьсяв ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ).

Слідчий надав заяву, в якій просив розглянути клопотання без його участі та задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України фіксація під час розгляду клопотання слідчим суддею за допомогою технічних засобів не здійснювалась.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України слідчий суддя визнав за можливе проводити розгляд клопотання у відсутності особи, у володінні якої знаходиться документи, з огляду на наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення такої інформації.

Вивчивши внесене клопотання стороною кримінального провадження вбачається, що Головним слідчим управлінням Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000002531 від 07.08.2017 за ч. 3 ст. 190, ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 361, ч. 2 ст. 361-1 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що у ІНФОРМАЦІЯ_2 на обліку перебуває низка компаній, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (ЄДРПОУ НОМЕР_8 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_9 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 » (ЄДРПОУ НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (ЄДРПОУ НОМЕР_11 ),

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (ЄДРПОУ НОМЕР_12 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (ЄДРПОУ НОМЕР_13 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_15 » (ЄДРПОУ НОМЕР_14 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_16 » (ЄДРПОУ НОМЕР_15 ). В той же час, з метою мінімізації оподаткування та виведення грошових коштів у готівку, між вказаними компаніями та ФО-П на систематичній основі укладаються фінансово-господарські договори з ознаками «фіктивності». За наявними даними, зазначений механізм протиправної діяльності дозволяє зазначеній групі компаній суттєво занижувати обсяги одержаних прибутків та відповідно ухилятись від сплати податків у великих розмірах.

Вказана група компаній повністю підконтрольна двом громадянам України, а їх директора виконують лише номінальні функції. Зазначені особи є фактичними власниками компанії « ІНФОРМАЦІЯ_17 » та її структурного підрозділу « ІНФОРМАЦІЯ_18 », що зареєстровані в офшорних зонах, а саме на території Британських Віргінських островів, та є керуючими компаніями вищеперерахованої групи комерційних структур в Україні.

Крім цього, зазначена діяльність повністю прикривається з боку посадових осіб ДФС. Зокрема, під час проведення податкових перевірок умисно приховуються факти порушення податкового законодавства з боку вищеперерахованих товариств, у т.ч. укладання «фіктивних» договорів з метою обготівкування грошових коштів. Також, з метою приховування діяльності та подальшої безперешкодної ліквідації ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_8 » було перейменовано та перереєстровано в ІНФОРМАЦІЯ_19 , а ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_20 » в ІНФОРМАЦІЯ_21 . При цьому, посадовими особами ІНФОРМАЦІЯ_22 здійснено лише їх поверхову перевірку без відображення суттєвих порушень податкового законодавства.

Вказані комерційні структури здійснюють розробку, створення та реалізацію низки програмних продуктів, в тому числі антивірусного програмного забезпечення «MacKeeper», розробленого для операційної системи «Mac OS X». Даний продукт не відповідає заявленим функціям та властивостям і відноситься до шкідливих програмних засобів класу «scareware» (фіктивне ПЗ, що лякає), за допомогою яких відбувається несанкціоноване втручання у комп`ютерні системи користувачів Інтернет шляхом подолання систем логічного захисту, що призводить до витоку приватної інформації користувачів. Зокрема, вказаний програмний продукт на постійній основі штучно створює умови та загрози функціонуванню ПЕОМ, змушуючи користувача придбати нібито «ліцензійну» версію зазначеного програмного забезпечення, яка є нічим іншим, як « ІНФОРМАЦІЯ_23 ».

Вказані дії дозволяють організаторам злочинної діяльності отримувати грошові кошти в особливо великих розмірах, які в подальшому, за сприянням посадовців ДФС, виводяться у готівку або на рахунки підконтрольних офшорних компаній, що призвело до несплати податків в сумі близько 12 млн. грн.

В ході досудового розслідування необхідно встановити причетність до вчинення кримінального провадження службових осіб ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 »,у зв`язкуіз чимвиникла необхідністьв отриманнітимчасового доступудо речейі документів,що знаходятьсяв ІНФОРМАЦІЯ_1 за адресою: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучити їх завірені копії.

Відповідно до ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, дослідивши в нарадчій кімнаті надані матеріали клопотання, дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 108, 160, 162, 163, 164, 166, 309 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл старшому групи слідчих старшому слідчому в особливо важливих справах третього відділу з розслідування кримінальних проваджень управління з розслідування особливо важливих справ Головного слідчого управління Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , слідчим, які входять до складу слідчої групи у зазначеному кримінальному провадженні, а також, за їх дорученням, оперативним співробітникам Служби безпеки України, на тимчасовий доступдо документів,з можливістюотримання їхзавірених копій,які знаходятьсяв ІНФОРМАЦІЯ_1 ( АДРЕСА_1 ), а саме:

- юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

- реєстраційних та облікових даних, даних податкового обліку та реєстрів (інформаційних карток платника податків з відомостями про керівників, засновників, банківські рахунки);

- податкових звітностей ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

- актів перевірок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 );

- інших наявних документів фінансово-господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_8 ).

Визначити строк дії ухвали тривалістю тридцять днів, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей та документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Ухвала виготовлена в двох примірниках.

Примірник № 1 знаходиться в матеріалах судового провадження № 757/30732/18-к.

Примірник № 2 наданий слідчому ОСОБА_3

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення22.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу74959735
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей та документів

Судовий реєстр по справі —757/30732/18-к

Ухвала від 22.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Карабань В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні