Ухвала
від 13.06.2018 по справі 761/17889/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/17889/18

Провадження № 1-кс/761/12115/2018

У Х В А Л А

Іменем України

13 червня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

Слідчого судді: ОСОБА_1 ,

при секретарі: ОСОБА_2

розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , про тимчасовий доступ до речей і документів та їх вилучення, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у Волинському ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що необхідно для проведення кримінального провадження №32016100110000192 від 26.10.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

Клопотання мотивоване наступним. Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) за період 2016-2017 років та підприємство TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) з 01.01.2017 по квітень 2017 року в режимі «Імпорт» через ІНФОРМАЦІЯ_7 від нерезидента « ІНФОРМАЦІЯ_8 , Inc.» здійснюють митне оформлення нібито просто кузовів до авто. Нерезидента « ІНФОРМАЦІЯ_8 , Inc.» зареєстрована в Республіці Панама, але фактично придбання транспортних засобів та поставка здійснюється із Республіки Польща. Внаслідок проведення фінансово-господарських операцій із ввезення на митну територію України товару шляхом внесення до звітності неправдивих відомостей щодо вартості такого товару службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 , TOB « ІНФОРМАЦІЯ_4 (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), TOB « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) умисно ухилились від сплати мита на суму 13 327 660грн. Досудовим розслідуванням встановлено, що TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), (находиться на податковому обліку Луцькій ОДПІ ГУ ДФС у Волинській обл. Службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) відкрито банківські рахунки у Волинському ГРУ ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ». Так, для повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження, проведення аналізу руху коштів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), виникла необхідність у проведенні тимчасового доступу та вилучення документів, що становлять банківську таємницю.

В судове засідання слідчий не з`явився, про день, час та місце розгляду клопотання повідомлений належним чином, про причини неявки суду не повідомив.

Вивчивши матеріали клопотання, суд вважає, що воно не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку, є банківською таємницею.

Відповідно до ст. 62 Закону України «Про банки і банківську діяльність» інформація щодо юридичних та фізичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками за рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 132 КПК України, визначено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з ч 4 цієї ж статті передбачено, що для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя, суд розглядає клопотання за участю сторони кримінального провадження, яка подала клопотання, та особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті. Неприбуття за судовим викликом особи, у володінні якої знаходяться речі і документи, без поважних причин або неповідомлення нею про причини неприбуття не є перешкодою для розгляду клопотання (ч.4 ст. 160 КПК України).

Слідчий в судове засідання не з`явився, вимоги клопотання не підтримав, не обґрунтував те, що одержати в інший спосіб, без рішення суду, тимчасовий доступ до документів та їх подальше вилучення неможливо, не довів наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Зважаючи на наведене , керуючись вимогами ст. ст. 132, 159, 160, 163 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень СУ ФР Офісу великих платників податків ДФС ОСОБА_3 ,про тимчасовийдоступ доречей ідокументів таїх вилучення - залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення13.06.2018
Оприлюднено22.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/17889/18

Ухвала від 13.06.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Юзькова О. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні