Ухвала
від 26.06.2018 по справі 922/4088/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-21-42, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"26" червня 2018 р.Справа № 922/4088/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Міньковського С.В.

при секретарі судового засідання Шаповалові О.В.

за участю сторін: ліквідатор - Паркулаб В.Г.,

пр-к ТОВ "Космо мол" - Крючко О.В. (дов. від 25.06.18 р.),

пр-к Південної ОДПІ - Щербина А.Ю. (дов. від 14.02.18 р.),

розглянувши заяву про заміну кредитора у справі та звіт ліквідатора

по справі за заявою ТОВ "А Клас Менеджмент", м. Харків

до ТОВ "Проперті Менеджмент Україна", м. Валки

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Постановою суду від 11.04.2017 р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Проперті Менеджмент Україна" визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру, ліквідатором по справі призначено арбітражного керуючого Паркулаба Володимира Григоровича, зобов'язавши його виконати ліквідаційну процедуру.

Враховуючи, що строк ліквідаційної процедури закінчився, до суду не надано жодного звіту, суд ухвалою від 18.04.18 р. призначив справу до розгляду в судовому засіданні, зобов'язавши ліквідатора надати суду повний звіт про виконану роботу.

В судовому засіданні 29.05.18 р. судом постановлено протокольну ухвалу про відкладення розгляду звіту ліквідатора на 26.06.18 р.

19.06.2018 р. до господарського суду надійшла заява ТОВ "Космо Мол", в якій заявник просить суд залучити до участі у справі правонаступника кредитора ПАТ "Український бізнес банк" - ТОВ "Космо Мол" шляхом здійснення відповідної заміни, посилаючись на укладення договорів відступлення прав вимоги від 11.06.2018 р. за кредитними договорами та договором застави.

26.06.2018 р. від представника ПАТ "Український бізнес банк" надійшло клопотання, в якому представник підтверджує, що між ПАТ "УББ" та ТОВ "Космо Мол" дійсно були кладені договори про відступлення прав вимоги, відповідно до умов яких до ТОВ "Космо Мол" перейшли права вимоги банку за укладеними з ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" кредитним договором №26Хкр від 03.06.2013 р. та кредитним договором №49Хкр від 29.11.13 р. Також просить суд зазначену заяву розглянути за відсутності представника ПАТ "Український бізнес банк".

Ліквідатор надав суду клопотання, в якому зазначив, що не заперечує про заміну кредитора у справі, тому просить суд заяву ТОВ "Космо Мол" задовольнити та внести відповідні зміни до реєстру вимог кредиторів.

На виконання вимог ухвали суду, ліквідатор надав суду поточний звіт ліквідатора, в якому посилається на те, що ліквідаційна процедура триває.

Розглянувши матеріали справи, заяву ТОВ "Космо Мол" про заміну кредитора, звіт ліквідатора, суд дійшов висновку про наступне.

Ухвалою суду від 08.12.2016 р. порушено провадження у справі про визнання банкрутом ТОВ "Проперті Менеджмент Україна", введено процедуру розпорядження майном боржника, призначено розпорядника майна, здійснено офіційне оприлюднення на офіційному веб-сайті ВГСУ про порушення справи про банкрутство боржника.

Ухвалою суду від 28.03.2017 р. в попередньому засіданні суду затверджено реєстр вимог кредиторів ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" з загальною сумою грошових вимог 225 180 495,66 грн, зобов'язано розпорядника майна у відповідності до ст. 26 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство) провести збори кредиторів, на яких визначитись з подальшою процедурою банкрутства.

Цією ж ухвалою, за наслідком проведення попереднього засідання суду, включено до реєстру вимог кредиторів вимоги ПАТ "Український бізнес банк", м. Київ на загальну суму 16 744 709,49 грн (виникли на підставі: кредитного договору №26Хрк від 03.06.13 р. та договору застави; кредитного договору №49Хрк від 29.11.13 р.), які після надання кредитором уточнень до заяви від 10.03.17 р. та пояснень від 28.03.17 р., були включені розпорядником майна та судом у наступній черговості: 2756,00 грн - судові витрати до першої черги; 14 406 660,56 грн заборгованість за кредитними договорами, не забезпечені заставою - до четвертої черги; 2 183 039,72 грн штрафів та пені - до шостої черги; 152 253,21 грн - окремо внесені вимоги, як такі, що забезпечені заставою майна.

У відповідності до ст. 2 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання боржника банкрутом" в редакції після 19.01.13 р., яка застосовується до даної справи (далі - Закон про банкрутство) провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України, іншими законодавчими актами України.

У відповідності до ч. 6 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України в редакції від 15.12.17 р., господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку, передбаченому цим Кодексом для позовного провадження, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон про банкрутство).

У відповідності до ст. 73 Господарського процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставини, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Згідно ст. 76 ГПК України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Згідно ст. 77 ГПК України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Відповідно до ч. 2 ст. 79 ГПК України питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Судом встановлено, що 03.06.2013 р. між ПАТ "Український бізнес банк" та ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" було укладено Кредитний договір №26Хрк та 29.11.2013 р. Кредитний договір №49Хрк, відповідно до умов яких банк передав ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" у тимчасове користування короткострокові кредити у формі поновлюваних кредитних ліній.

В якості забезпечення виконання зобов`язань за договором №26Хрк 03 червня 2013 року між ПАТ "Український бізнес банк" та ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" було укладено договір застави, відповідно до умов якого боржник передав банку в заставу належний йому автомобіль Land Rover, Range Rover, 2013 р.в, колір чорний, номер шасі (кузова, рама) НОМЕР_2, реєстраційний номер НОМЕР_1, на підставі договру застави від 03.06.13 р. за №1148.

11.06.2018 р. між ПАТ "Український бізнес банк" та ТОВ "КОСМО МОЛ" було укладено договір про відступлення прав вимоги за кредитними договорами №26Хрк від 03.06.13 р. та №49Хрк від 29.11.13 р.

У зв'язку з відступленням права вимоги за вищезазначеними кредитними договорами відбулось відступлення вимог за договором застави від 03.06.2013 р.

Тобто, ТОВ "КОСМО МОЛ" на підставі укладених договорів про відступлення права вимоги від 11.06.18 р., отримало право вимоги до банкрута ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" на суму вимог, включених до реєстру вимог кредиторів.

Згідно ч. 51 постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.09 р. "Про судову практику в справах про банкрутство", законом не передбачено заборони на перехід прав кредиторів за грошовими зобов'язаннями до іншої особи у провадженні у справі про банкрутство. Особа, до якої перейшли права кредитора під час провадження у справі про банкрутство, отримує статус учасника провадження відповідно до абзацу двадцять другого статті 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Заміна кредитора у зобов'язанні не впливає на права та обов'язки боржника і не потребує його згоди, якщо така згода не передбачена договором або законом.

Підстави заміни кредитора у матеріальному зобов'язанні, що передбачені у ст. 512 ЦК, визначають необхідність заміни кредитора у зобов'язанні іншою особою внаслідок передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги).

У відповідності до вимог ст. 514 Цивільного кодексу України до нового кредитора переходять права первісного кредитора у зобов'язанні в обсязі і на умовах, що існували на момент переходу цих прав, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до 1 ст. 516 Цивільного кодексу України, заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно ст. 517 ЦК України первісний кредитор у зобов'язанні повинен передати новому кредиторові документи, які засвідчують права, що передаються, та інформацію, яка є важливою для їх здійснення.

У порядку ч.1 ст. 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив.

Згідно з ч. 3 ст. 52 ГПК України про заміну або про відмову сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Отже, враховуючи вищевикладене, а також те, що ТОВ "КОСМО МОЛ" є правонаступником ПАТ "Український бізнес банк" щодо зобов'язань банкрута, про що свідчать договори про відступлення прав вимоги від 11.06.2018 р., Витяг про реєстрацію в Державному реєстрі обтяжень рухомого майна від 11.06.18 р., в якому відображена реєстрація змін, заміна кредитора не порушує вимоги інших кредиторів боржника та загальний порядок здійснення судового провадження у справі про банкрутство ТОВ "Проперті Менеджмент Україна", суд ретельно дослідив обставини переходу прав вимоги від первісного кредитора до нового, в зв'язку з чим суд вважає за можливе задовольнити заяву ТОВ "КОСМО МОЛ".

Разом з тим, враховуючи, що суду не надано доказів завершення ліквідаційної процедури, суд вважає за необхідне відкласти розгляд звіту ліквідатора, зобов'язавши ліквідатора скласти повний звіт та ліквідаційний баланс і надати його суду на затвердження.

Згідно ст. 216 ГПК України в редакції від 15.12.17 р. суд відкладає розгляд справи у випадках, встановлених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 202 ГПК України суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в разі необхідності витребування нових доказів.

За таких обставин, керуючись ст.ст. 37-48 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ч. 51 постанови Пленуму Верховного Суду України № 15 від 18.12.09 р. "Про судову практику в справах про банкрутство", ст.ст. 52, 73, 74, 77, 79, 202, 216, 233, 234 ГПК України в редакції від 15.12.17 р.,

УХВАЛИВ:

1. Заяву ТОВ "КОСМО МОЛ" задовольнити.

2. Здійснити заміну кредитора ПАТ "Український бізнес банк" (код 19388768, 04071, м. Київ, вул. Хорива, 11а) у справі про банкрутство ТОВ "Проперті Менеджмент Україна" на нового кредитора ТОВ "КОСМО МОЛ" (код 38496973, 61002, м. Харків, вул. Сумська, 72).

3. Відкласти розгляд звіту ліквідатора на "05" липня 2018 р. о(б) 09:30 год. (Держпром, 8-й під., 1-й пов., к. 111) .

4. Зобов'язати ліквідатора надати суду повний звіт про виконану роботу разом з підтверджуючими документами.

5. Явку в судове засідання ліквідатора визнати обов'язковою.

6. Ухвалу направити ліквідатору, комітету кредиторів, ПАТ "Український бізнес банк", ТОВ "КОСМО МОЛ", банкруту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена в частині заміни кредитора його правонаступником протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення, в іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Ухвала підписана 27.06.2018 р.

Суддя Міньковський С.В.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено28.06.2018
Номер документу74978842
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/4088/16

Ухвала від 14.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 05.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 26.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 29.05.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 18.04.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 06.02.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Постанова від 05.12.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

Ухвала від 28.11.2017

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 23.11.2017

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Бородіна Л.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні