Рішення
від 27.06.2018 по справі 188/561/18
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/561/18

Провадження № 2-о/188/24/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2018 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області у складі головуючого судді Бурди П.О.,

при секретарі Брагін А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Осадченська сільська рада Петропавлівського району Дніпропетровської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (далі - заявник) звернувся до суду з заявою про встановлення факту належності йому правовстановлюючого документа, в якій просить встановити факт належності свідоцтва б/н від 08.04.1999 року про право власності на житловий будинок Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) № 7 в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області. Заявлені вимоги обґрунтовує тим, що 08 квітня 1999 року він отримав свідоцтво про право власності на житловий будинок № 7 корп. Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області, видане на підставі рішення виконавчого комітету Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 8 від 23.03.1999 року, в якому працівниками виконкому Петропавлівської районної ради його прізвище помилково вказано - Безміліцин .

Виявивши вказану помилку, рішенням виконавчого комітету Осадченської сільської ради № 11 від 31.03.1999 року прийнято аналогічне рішення, в якому його прізвище уже вказано вірно - ОСОБА_1, але помилкове рішення № 8 від 23.03.1999 року скасовано не було.

Нове свідоцтво про право власності на житловий будинок № 7 корп. Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області заявникові не видали, хоч до Архівного відділу Петропавлівської райдержадміністрації здано саме рішення виконавчого комітету Осадченської сільської ради № 11 від 31.03.1999 року, що підтверджується архівним витягом № 04-45/103 від 10.06.2015 року.

На підставі викладеного, посилаючись на п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, заявник просить встановити факт належності йому, ОСОБА_1 свідоцтва б/н від 08.04.1999 року про право власності на житловий будинок Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) № 7 в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області, записаному в реєстрову книгу під № 1 КП Павлоградське міжміське бюро технічної інвентаризації за реєстровим № 60, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 8 від 23.03.1999 року.

В судове засідання заявник не з'явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, заяву підтримав та просив задовольнити.

Представник заінтересованої особи Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області до суду не з'явився, голова сільської ради подав до суду заяву про розгляд справи без участі представника сільської ради.

Суд, вислухавши пояснення заявника, вивчивши наявні у матеріалах справи докази, вважає, що вимоги, викладені в заяві, підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 1 статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

У відповідності з п. 5 ч. 2 ст. 293, ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Заявнику встановлення факту належності йому документу, у якому помилково написане його прізвище, потрібно для внесення відомостей про його право власності до Єдиного реєстру власників нерухомого майна України.

На підставі п. 6 ч. 1 статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Пунктом 1 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 року передбачено, що в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Як роз'яснено в п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення № 5 від 31.03.1995 року, при розгляді справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, вказаними у свідоцтві про народження або в паспорті, у тому числі, факту належності правовстановлюючого документа, в якому допущені помилки у прізвищі, імені, по батькові або замість імені чи по батькові зазначені ініціали суд повинен запропонувати заявникові подати докази про те, що правовстановлюючий документ належить йому і що організація, яка видала документ, не має можливості внести до нього відповідні виправлення. Разом з тим, цей порядок не застосовується, якщо виправлення в таких документах належним чином не застережені або ж їх реквізити нечітко виражені внаслідок тривалого використання, неналежного зберігання, тощо. Це є підставою для вирішення питання про встановлення факту, про який йдеться в документі, відповідно до чинного законодавства.

Судом на підставі паспорту серії АЕ № 744026, виданого Петропавлівським РВ УМВС України в Дніпропетровській області 01.08.1997 року встановлено, що заявник є громадянин України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, копія 1-3 та 10-11 сторінок цього паспорту є в матеріалах справи (а.с.4), який має реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, що підтверджується копією картки, виданої 11.01.2008 року ОСОБА_1 (а.с.4).

Згідно з свідоцтвом про народження серії І-АГ № 826478, виданим 24.11.1969 року Осадченським сільським РАГС Петропавлівського району Дніпропетровської області, копія якого є в матеріалах справи, ОСОБА_1 народився 07.11.1969 року, батьками його є ОСОБА_2 та ОСОБА_3 (а.с.5).

В рішенні виконавчого комітету Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 8 від 23.03.1999 року зазначено, що виконком вирішив оформити право власності на житловий будинок № 7 по вул. 50 років Жовтня в с. Осадче, в зв'язку з визначенням порядку користування будинком, за громадянами:

ОСОБА_4 13/25 частин;

ОСОБА_5 12/25 частин (а.с. 6).

В свідоцтві б/н від 08.04.1999 року про право власності на житловий будинок Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) № 7 в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області, записаному в реєстрову книгу під № 1 КП Павлоградське міжміське бюро технічної інвентаризації за реєстровим № 60 власником 12/25 частини записаний ОСОБА_5 (а.с. 7).

В рішенні виконавчого комітету Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 11 від 31.03.1999 року зазначено, що виконком вирішив оформити право власності на житловий будинок № 7 по вул. 50 років Жовтня в с. Осадче, в зв'язку з визначенням порядку користування будинком, за громадянами:

ОСОБА_2 13/25 частин;

ОСОБА_1 12/25 частин (а.с. 8).

Згідно з архівним витягом, виданим архівним відділом Петропавлівської райдержадміністрації № 04-45/103 від 10.06.2015 року, в архів здане рішення виконавчого комітету Осадченської сільської ради № 11 від 31.03.1999 року, у якому зазначене прізвище заявника Безмеліцин (а.с. 9).

В технічному паспорті на житловий будинок індивідуального житлового фонду, складеному 12.02.1999 року Павлоградським МБТІ, прізвище власника будинку зазначене Безмеліцин (а.с. 10-12).

Згідно з витягом з розпорядження в.о. голови Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 8-р від 09.02.2016 року Про здійснення заходів з декомунізації в населених пунктах Осадченської сільської ради в с. Осадче перейменовано вулицю 50 років Жовтня на вулицю Миру (а.с. 13).

Досліджені докази вказують на те, що у правовстановлюючих документах, а саме у свідоцтві б/н від 08.04.1999 року про право власності на житловий будинок Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) № 7 в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області, записаному в реєстрову книгу № 1 КП Павлоградське міжміське бюро технічної інвентаризації за реєстровим № 60, допущена помилка у написанні прізвища заявника, усунення якої є неможливе в позасудовому порядку, тому наявними є підстави для встановлення факту, що має юридичне значення, і задоволення заяви.

Враховуючи, що виконком Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області замість того, щоб винести рішення про виправлення описки у рішенні виконавчого комітету Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 8 від 23.03.1999 року, в якому прізвище заявника помилково вказано Безміліцин , виніс ще одне рішення № 11 від 31.03.1999 року, у якому прізвище заявника зазначено вже правильно Безмеліцин , але свідоцтво про право власності на житловий будинок Б по вул. 50 років Жовтня (Миру) № 7 в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області було видане на призвіще Безміліцин на підставі першого рішення виконкому, то є необхідність у встановленні факту належності правовстановлюючого документу заявникові.

Керуючись ст.ст. 293, 294, 315-319, 354 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, РНОКПП НОМЕР_1, місце проживання: поштовий індекс 52711, вул. Миру, будинок 7 Б, с. Осадче, Петропавлівський район, Дніпропетровська область, заінтересована особа Осадченська сільська рада Петропавлівського району Дніпропетровської області, код ЄДРПОУ 04525136, місце знаходження: поштовий індекс 52711, вул. Чкалова, 23 с. Осадче, Петропавлівський район, Дніпропетровська область, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_1 свідоцтва б/н від 08.04.1999 року про право власності на житловий будинок Б по вулиці Миру (колишня назва 50 років Жовтня) № 7 в с. Осадче Петропавлівського району Дніпропетровської області, записаному в реєстрову книгу № 1 КП Павлоградське міжміське бюро технічної інвентаризації за реєстровим № 60, виданого на підставі рішення виконавчого комітету Осадченської сільської ради Петропавлівського району Дніпропетровської області № 8 від 23.03.1999 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після відмови у відкритті апеляційного провадження, повернення апеляційної скарги, залишення її без розгляду, ухвалення іншого рішення по суті апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Суддя ОСОБА_6

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено28.06.2018
Номер документу74979693
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —188/561/18

Рішення від 27.06.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 14.05.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

Ухвала від 02.05.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Бурда П. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні