Ухвала
від 26.06.2018 по справі 808/2445/18
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ПРО ВІДМОВУ У ВІДКРИТТІ ПРОВАДЖЕННЯ В АДМІНІСТРАТИВНІЙ СПРАВІ

26 червня 2018 рокуСправа № 808/2445/18 м. Запоріжжя

Суддя Запорізького окружного адміністративного суду Татаринов Д.В., перевіривши матеріали адміністративного позову

Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71330, Запорізька область, Кам'янсько-Дніпровський район, с. Благовіщенка, пров. Центральний, буд.10; код ЄДРПОУ 24906372)

до Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиби Марини Олександрівни (71304, АДРЕСА_1)

до Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Каховська, буд.98; код ЄДРПОУ 25218421)

треті особи на стороні позивача:

Водянська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71316, Запорізька область, Кам'янсько-Дніпровський район, с. Водяне, вул. Миру, буд.145А; код ЄДРПОУ 04352902),

Комунальне підприємство Кам'янсько-Дніпровський міський ринок Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд.8; код ЄДРПОУ 05297909)

треті особи на стороні відповідача:

Кам'янсько-Дніпровська районна рада Запорізької області (71300, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Набережна, буд.87; код ЄДРПОУ 20524573),

Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд. 8; код ЄДРПОУ 05297909)

про визнання протиправними та скасування рішень

ВСТАНОВИВ:

21 червня 2018 року на адресу Запорізького окружного адміністративного суду (далі - суд) надійшов адміністративний позов від Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області до Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиби Марини Олександрівни (далі - відповідач 1), до Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (далі - відповідач 2), треті особи на стороні позивача Водянська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, Комунальне підприємство Кам'янсько-Дніпровський міський ринок Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, треті особи на стороні відповідача Кам'янсько-Дніпровська районна рада Запорізької області, Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області, в якому просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиба Марина Олександрівна, номер 40242742 від 22 березня 2018 року про внесення запису про право власності за Кам'янсько-Дніпровською міською радою на нерухоме майно, а саме: відносно внесення запису про право власності за Кам'янсько-Дніпровською міською радою на нерухоме майно, а саме: адміністративна будівля, літ. 2А (контора ринку); торгівельний павільйон, літ. Б (м'ясний та молочний павільйон); вбиральня, літ.3; вбиральня громадська, літ. П., розташовані за адресою: Запорізька області, Кам'янсько-Дніпровський район, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова будинок 8.

- визнати протиправним та скасувати: пункт 5, пункт 6, пункт 7 рішення №58 від 04 квітня 2018 року прийнятого на дванадцятій сесії восьмого скликання Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Про створення юридичної особи-комунального підприємства Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області та затвердження Статуту .

За правилами пункту 4 частини 1 статті 171 КАС України суддя після одержання позовної заяви з'ясовує, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Частиною 1 статті 2 КАС України визначено, що завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

Частиною 1 статті 19 КАС України визначено справи, на які поширюється юрисдикція адміністративних судів

Частиною 3 статті 19 КАС України адміністративні суди не розглядають позовні вимоги, які є похідними від вимог у приватно-правовому спорі і заявлені разом з ними, якщо цей спір підлягає розгляду в порядку іншого, ніж адміністративне, судочинства і знаходиться на розгляді відповідного суду.

З матеріалів адміністративного позову вбачається, що позивач вказує на порушення його майнового права.

За правилами частини 1 статті 19 Цивільного процесуального кодексу України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Враховуючи те, що спірні правовідносини пов'язані із реєстрацією майнових прав, невиконанням умов розпорядження майном, що є у спільній сумісній власності, що випливають із цивільних правовідносин, то за таких обставин спір у цій справі не є публічно-правовим і не підлягає вирішенню в порядку адміністративного судочинства.

Суд вважає за неоюхідне звернути увагу позивача на те, що неправильним є поширення юрисдикції адміністративних судів на той чи інший спір тільки тому, що відповідачем у справі є суб'єкт владних повноважень, а предметом перегляду - його акт індивідуальної дії. Визначальною ознакою справи адміністративної юрисдикції є суть (зміст, характер) спору. Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин.

Приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового, особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу, як правило, майнового, конкретного суб'єкта, що підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин.

Таким чином, суд приходить до висновку, що дана справа не підсудна адміністративному суду, оскільки підстави викладені у позовній заяві є похідними від вимог приватно-правового спору.

Таким чином, зазначений спір не носить публічно-правовий характер, а відтак повинен розглядатися в порядку Цивільного судочинства України за правилами підсудності процесуального закону.

Разом з тим, суд вважає за необхідне зазначати про те, що 03 травня 2018 року позивач вже звертався до Запорізького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом з тих самих предмета і підстав та до тих самих відповідачів.

Відповідно до комп'ютерної програми Діловодство спеціалізованого суду позов Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області було передано на розгляд до судді Батрак І.В. та присвоєно номер справи 808/1644/18.

Так ухвалою Запорізького окружного адміністративного суду від 05 травня 2018 року Благовіщенській сільській раді Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області відмовлено у відкритті провадження в адміністративній справі №808/1644/18.

Ухвала суду про відмову у відкритті провадження в адміністративний справі набрала законної сили 05 травня 2018 року, про що наявна відповідна відмітка в комп'ютерній програмі Діловодство спеціалізованого суду .

Необхідно звернути увагу позивача на те, що за правилами частини 5 статті 170 КАС України повторне звернення тієї самої особи до адміністративного суду з адміністративним позовом з тих самих предмета і підстав та до того самого відповідача, як той, щодо якого постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається.

Отже, оскільки Благовіщенська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області повторно звернулася до суду з адміністративним позовом з тих самих предмета і підстав та до тих самих відповідачі, то суд вважає за необхідне відмовити у відкриття провадження у справі №808/2445/18 на піставі частини 5 статті 170 КАС України.

Пунктом 1 частини 1 статті 170 КАС України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо позов не належить розглядати за правилами адміністративного судочинства.

Керуючись статтями 2, 19, 170, 241, 243, 246 КАС України, суддя

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження в адміністративній справі №808/2445/18 за позовом Благовіщенської сільської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71330, Запорізька область, Кам'янсько-Дніпровський район, с. Благовіщенка, пров. Центральний, буд.10; код ЄДРПОУ 24906372) до Державного реєстратора Виконавчого комітету Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області Скиби Марини Олександрівни (71304, АДРЕСА_1) до Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Каховська, буд.98; код ЄДРПОУ 25218421) треті особи на стороні позивача: Водянська сільська рада Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71316, Запорізька область, Кам'янсько-Дніпровський район, с. Водяне, вул. Миру, буд.145А; код ЄДРПОУ 04352902), Комунальне підприємство Кам'янсько-Дніпровський міський ринок Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд.8; код ЄДРПОУ 05297909) треті особи на стороні відповідача: Кам'янсько-Дніпровська районна рада Запорізької області (71300, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Набережна, буд.87; код ЄДРПОУ 20524573), Комунальне підприємство Міський ринок об'єднаної територіальної громади Кам'янсько-Дніпровської міської ради Кам'янсько-Дніпровського району Запорізької області (71304, Запорізька область, м. Кам'янка-Дніпровська, вул. Чкалова, буд. 8; код ЄДРПОУ 05297909) про визнання протиправними та скасування рішень.

Копію ухвали про відмову у відкритті провадження разом з позовом та додатками до нього надіслати позивачу.

Позивачу роз'яснюється право звернення до місцевого суду в порядку Цивільного судочинства України за правилами підсудності процесуального закону.

Роз'яснити позивачу, що відповідно до частини 5 статті 170 КАС України повторне звернення тієї самої особи до адміністративного суду з адміністративним позовом з тих самих предмета і підстав та до того самого відповідача, як той, щодо якого постановлено ухвалу про відмову у відкритті провадження, не допускається.

Ухвала набирає законної сили у строк та порядок визначений статтею 256 КАС України.

Ухвала оскаржується у строк та порядок встановлений статтями 294, 295 КАС України.

Суддя Д.В. Татаринов

СудЗапорізький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.06.2018
Оприлюднено03.07.2018
Номер документу75022690
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —808/2445/18

Ухвала від 27.07.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

Ухвала від 26.06.2018

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Татаринов Дмитро Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні