Рішення
від 26.04.2018 по справі 179/387/18
МАГДАЛИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 179/387/18

провадження № 2/179/391/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26 квітня 2018 року Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області у складі

головуючого судді Ковальчук Т.А.

при секретарі Хорольській І.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Магдалинівка Дніпропетровської області цивільну справу за позовомОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання дійсним договору купівлі-продажу ,

В С Т А Н О В И В:

До Магдалинівського районного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання дійсним договору купівлі-продажу .

Позивач посилається на те, 22 березня 2016 року між ним та відповідачами був укладений договір купівлі-продажу житлового будинку з господарськими спорудами по вул. Кутузова, 58, с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, земельної ділянки площею 0,2500 га, призначеної для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд та земельної ділянки площею 0,1881 га, призначеної для ведення особистого селянського господарства по вул. Кутузова, 55, с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області за 50 000 грн., що підтверджується розпискою останніх. Відповідачі зобов'язалися за першою вимогою посвідчити угоду нотаріально. Але згодом відповідачі почали ухилятися від виконання свого зобов'язання та не з'являються до нотаріуса, посилаючись на дальність проживання.

Позивач виконав усі істотні умови договору, а саме передав відповідачам всю суму грошей, за яку вони домовились, а вони в свою чергу надали позивачу ключі від домоволодіння та правовстановлюючі документи.

Тому позивач вимушений звернутися до суду і просить ухвалити рішення, яким договір купівлі-продажу визнати дійсним та визнати за ним право власності на житловий будинок з господарськими спорудами та земельні ділянками.

В судове засідання позивач не з'явився, надавши суду заяву, в якій прохає розглянути справу без його участі, підтримує позовні вимоги, просив суд задовольнити їх.

Відповідач - ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, надіславши на адресу суду заяву в якій прохає розглянути справу без його участі, позов визнає.

Відповідач - ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Дослідивши докази, суд вважає, що позов підлягає задоволенню за наступних підстав.

Судом встановлені такі факти і відповідні їм правовідносини.

Стаття 41 Конституції України законодавчо затвердила, що кожен має право володіння, користування і розпорядження своєю власністю.

Право власності - це врегульовані законом суспільні відносини по володінню, користуванню і розпорядженню майном. Право власності в Україні охороняється законом.

Кожен громадянин в Україні має право володіти, користуватися і розпоряджатися майном особисто або спільно з іншими. Всі форми власності рівноправні.

Статтею 220 ЦК України визначено, що у разі недодержання сторонами вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору такий договір є нікчемним. Але якщо сторони домолися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилитися від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається.

Житловий будинок з господарськими спорудами по вул. Кутузова, 58, с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області належить ОСОБА_2, згідно витягу про державну реєстрацію прав від 13.08.2012 р.

Земельна ділянка площею 0,250 га, яка розташована по вул. Кутузова, 55, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд, кадастровий номер 1222387400:03:001:0030, належить ОСОБА_3, згідно державного акту серії ЯГ № 506175.

Земельна ділянка площею 0,1881 га, яка розташована по вул. Кутузова, 55, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, призначена для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 1222387400:03:001:0031, належить ОСОБА_3, згідно державного акту серії ЯГ № 506176.

В матеріалах справи міститься розписка ОСОБА_2 та ОСОБА_3 про отримання ними плати за будинок та земельні ділянки, згідно якої позивач придбав у відповідачів житловий будинок з господарськими спорудами та земельні ділянки, що належали відповідачам на праві власності.

Бажаючим придбати житловий будинок з господарськими спорудами та земельними ділянками став позивач, який після передачі грошей, у повному обсязі виконав договір. З вини відповідачів, які отримали кошти, договір купівлі-продажу належним чином не посвідчений нотаріально.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що кошти за житловий будинок та земельні ділянки дійсно надійшли до відповідача, на що вказує розписка.

Обставини, які склалися, свідчать про наявність укладення договору купівлі-продажу між сторонами. Об'єктивно сторони договору купівлі-продажу порушили вимоги закону про нотаріальне посвідчення договору. Але позивач і відповідач, як сторони правочину, домовилися щодо усіх істотних умов договору, що підтверджується письмовими доказами, і відбулося виконання договору.

Відповідач, як одна із сторін, отримавши гроші особисто, ухиляється від нотаріального посвідчення договору. При таких обставинах, суд, використовуючи своє право за законом, може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення не вимагається.

Керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 89, 141, 259, 263-265 ЦПК України, ст. 220 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Визнати дійсним договір купівлі-продажу житлового будинку з господарськими спорудами та земельних ділянок, розташованих по вул. Кутузова, 58, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області та земельних ділянок розміром 0,25 га та 0,1881 за адресою: вул. Кутузова, 55, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, укладений 22 березня 2016 року між ОСОБА_1, ОСОБА_2 та ОСОБА_3,

Визнати за ОСОБА_1, ІПН НОМЕР_1, право власності на:

-житловий будинок з господарськими будівлями по вул. Кутузова, 58, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, загальною площею 50.11 кв. м, житлова площа 33.10 кв. м., що складається з: А - будинок; а - сіни; а1 - навіс; Б - літня кухня; В,Д - сарай; Г - баня; Е - гараж; Ж - вбиральня; к - колодязь; № 1-3 - огорожа;

-земельну ділянку площею 0,250 га, яка розташована по вул. Кутузова, 55, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, призначена для будівництва та обслуговування житлового будинку господарських будівель та споруд, кадастровий номер 1222387400:03:001:0030;

-земельну ділянку площею 0,1881 га, яка розташована по вул. Кутузова, 55, в с. Шевченківка Магдалинівського району Дніпропетровської області, призначена для ведення особистого селянського господарства, кадастровий номер 1222387400:03:001:0031.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня проголошення рішення.

Суддя Т.А.Ковальчук

СудМагдалинівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення26.04.2018
Оприлюднено03.07.2018
Номер документу75022779
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —179/387/18

Рішення від 26.04.2018

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

Ухвала від 05.03.2018

Цивільне

Магдалинівський районний суд Дніпропетровської області

Ковальчук Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні