Рішення
від 27.06.2018 по справі 819/854/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 819/854/18

27 червня 2018 рокум.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд, у складі головуючого судді Баранюка А.З. розглянувши у письмовому провадженні в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Тернопільській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" про стягнення податкового боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Головне управління ДФС у Тернопільській області звернулося до Тернопільського окружного адміністративного суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі", в якому просить стягнути податковий борг з податку на додану вартість в сумі 1528552,28 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за відповідачем рахується заборгованість перед бюджетами та державними цільовими фондами в сумі 1528552,28 грн. по платежу податок на додану вартість, яка виникла у зв'язку із несплатою узгодженого податкового зобов'язання, нарахованих платником самостійно згідно декларації з податку на додану вартість №9182895424 від 11.09.2017 року та уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку із виправленням самостійно виявлених помилок №9179129157 за 01.06.2017 р., №9182895424 за 11.09.2017 р. та №9048906315 за 01.03.2015 р. Оскільки, відповідач в порушення вимог податкового законодавства добровільно не сплатив узгоджену суму податкового зобов'язання у встановлені законодавством строки, тому податковий борг необхідно стягнути в судовому порядку.

Ухвалою суду від 15.05.2018 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження в адміністративній справи №819/854/18 та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням (викликом) сторін.

В судове засідання представник позивача не прибув, проте подав до суду клопотання, в якому просить проводити розгляд даної справи без участі уповноваженого представника. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, подав до суду клопотання про розгляд справи за відсутності їх представника за наявними у справі доказами. У відзиві на позовну заяву від 30.05.2018 року зазначив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" перебуває на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС в Тернопільській області, однак із відповідним позовом звернулося Головне управління ДФС у Тернопільській області. Поряд із цим, із доданих до позовної заяви документів видно, що заходи щодо стягнення податкового боргу вчиняло Головне управління ДФС в Івано-Франківській області, а із відповідним позовом звернулося Головне управління ДФС у Тернопільській області, при цьому доказів того, що останнє є правонаступником Городенківського відділення Тисменицької ОДПІ до заяви не надано. Також, вказав, що контролюючий орган набуває право на стягнення податкового боргу лише у разі, якщо платник податку не сплатив узгоджену суму податкового зобов'язання протягом 60 днів після винесення та надіслання платнику податків податкової вимоги. Зазначив, що факт наявності податкового боргу у Товариства з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" перед Головним управлінням ДФС у Тернопільській області позивачем не доведено відтак дану позовну заяву слід залишити без розгляду.

У відповідності до ч.3 ст.194 Кодексу адміністративного судочинства України, учасник справи має право заяви клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів.

Суд, дослідивши матеріали справи та з'ясувавши всі обставини справи, прийшов до переконання, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Суд встановив, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" зареєстроване органами державної реєстрації, як юридична особа та знаходиться на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області як платник податків.

Відповідно до ст.67 Конституції України відповідач зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку та розмірах встановлених законом.

Згідно з ст. 15 Податкового кодексу України, платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або провадять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і на яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Грошове зобов'язання платника податків - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності (підпункт 14.1.39. пункт 14.1. стаття 14 Податкового кодексу України).

Податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк (підпункт 14.1.156. пункт 14.1. стаття 14 ПК України).

Податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (пп.14.1.175. п.14.1. ст.14 Податкового кодексу України).

Згідно із матеріалами справи відповідач має податковий борг перед бюджетом, який станом на 28.03.2018 становить 1528552,28 грн. (основний платіж), по податку на додану вартість із вироблених в Україні товарів (робіт, послуг).

Дана заборгованість виникла у зв'язку із несплатою самостійно узгодженого податкового зобов'язання, нарахованого платником самостійно відповідно уточнюючих розрахунків податкових зобов'язань з податку на додану вартість у зв'язку із виправленням самостійно виявлених помилок №9179129157 за 01.06.2017 р., №9182895424 за 11.09.2017 р. та №9048906315 за 01.03.2015 р.

Згідно п.59.1 ст.59 ПК України, у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання (п.59.3 ст.59 ПК України).

Податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення (п.59.4 ст.59 ПК України).

З матеріалів справи вбачається, що граничний строк сплати суми грошового зобов'язання Товариства з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" закінчився 10.09.2017 року, відтак на виконання вимог п.59.1 ст.59 ПК України відповідачу надсилалась податкова вимога від 11.09.2017 №15481-17 з часу встановлення якої податковий борг платника не переривався.

Вказана податкова вимога платником податків у визначеному законом порядку не оскаржена та недійсною не визнана. В добровільному порядку заборгованість відповідач не погасив.

Згідно із п.59.5 ст.59 ПК України, у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Відповідно до п.95.2 ст. 95 ПК України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Суд зазначає, що станом на день звернення із відповідним позовом, контролюючий орган набув право на стягнення податкового боргу, оскільки на час розгляду даної справи доказів погашення податкового боргу в сумі 1528552,28 грн. представником відповідача не надано, та судом не здобуто.

Відповідно до припису норми п.п.14.1.137 п.14.1 ст.14 ПК України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Згідно із підпунктом 20.1.34. пункту 20.1 статті 20 ПК України, контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини

При вирішенні даної справи, суд зазначає, що згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а саме реєстраційного запису від 22.06.2016 року, Товариство з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" зареєстроване за адресою: вул. Винниченка, 8, м.Тернопіль, Тернопільська обл., 46018.

Також, як вбачається із матеріалів справи, Товариство з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" знаходиться на обліку в Тернопільській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС.

Постановою Кабінету Міністрів України "Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби" від 28 березня 2018 р. № 296, якою реорганізовано деякі територіальні органи Державної фіскальної служби шляхом їх приєднання як структурних підрозділів до відповідних територіальних органів Служби за переліком згідно з додатком.

Так, згідно переліку територіальних органів Державної фіскальної служби, які реорганізуються шляхом приєднання як структурні підрозділи до відповідних територіальних органів Служби, Бучацьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС, Кременецьку об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС, Тернопільську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС, Чортківську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління ДФС у Тернопільській області.

Відповідно до пп. 19-1.1.22 п. 19-1,1 ст. 19-1 ПК України контролюючі органи здійснюють погашення податкового боргу, стягнення своєчасно ненарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів.

Відтак, суд не приймає до уваги твердження представника відповідача про те, що Головне управління ДФС у Тернопільській області не є належним позивачем у даній справі.

Відповідно до пунктів 95.1, 95.2 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі його недостатності-шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно пункту 95.3 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Також відповідно до пункту 95.4 статті 95 Податкового кодексу України орган державної податкової служби на підставі рішення суду здійснює стягнення коштів у рахунок погашення податкового боргу за рахунок готівки, що належить такому платнику податків.

Як вбачається з матеріалів справи сума заборгованості є узгодженою та у встановлені строки до бюджету не сплаченою, тобто визнається сумою податкового боргу.

Відповідно до ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідно ст. 90 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Згідно з ч. 2 ст. 73 КАС України, предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Станом на день розгляду справи сума податкового боргу відповідача в розмірі 1528552,28 грн. є узгодженою та у встановлені законом строки не сплаченою, тому відповідно до пп. 14.1.175 п. 14 ст. 14 ПК України визнається сумою податкового боргу. Доказів зворотного відповідачем не подано, а судом не встановлено.

З врахуванням наведеного, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Головного управління ДФС у Тернопільській області є обґрунтованими, підтверджуються наявними у справі доказами та підлягають до задоволення.

Керуючись статтями 139, 241-246, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути на користь Головного управління ДФС у Тернопільській області (вул. Білецька, 1, м.Тернопіль, Тернопільська обл., код ЄДРПОУ 39403535) з рахунків у банках Товариства з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" (вул. Винниченка, 8, м.Тернопіль, Тернопільська обл., 46018, код ЄДРПОУ 38074812), що обслуговують такого платника та за рахунок готівки, що належить Товариству з обмеженою відповідальністю "Щедроти Землі" кошти у розмірі податкового боргу в сумі 1528552 (один мільйон п'ятсот двадцять вісім тисяч п'ятсот п'ятдесят дві) грн. 28 коп. з податку на додану вартість на р/р31110029700002, код одержувача 37977726, МФО 838012, код бюджетної класифікації 14010100.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя Баранюк А.З.

копія вірна

Суддя Баранюк А.З.

Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено03.07.2018
Номер документу75023754
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —819/854/18

Рішення від 27.06.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 15.05.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні