Ухвала
від 21.06.2018 по справі 569/11421/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/11421/18

УХВАЛА

21 червня 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до речей і документів, -

В С Т А Н О В И В:

Слідчий з ОВС другого відділу кримінальних розслідувань СУФР ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_3 звернувся до Рівненського міського суду із клопотанням, яке погоджене прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу до речей і документів, які знаходяться у володінні АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 "У м.КИЄВI(МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , НОМЕР_2 ) та містять відомості, які можуть становити банківську таємницю.

В обґрунтування клопотання, зазначив, що невстановленими особами, без наміру здійснення діяльності, пов`язаної з купівлею-продажем товарно-матеріальних цінностей, виконанням робіт або наданням послуг, з метою прикриття незаконної діяльності по митному оформленню товарів в режимі «імпорту» на ІНФОРМАЦІЯ_2 на підставі документів з ознаками підробки, створено та оформлено на підставних осіб суб`єкти господарювання з ознаками фіктивності, а саме ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 , Київська обл.), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 , м. Київ).

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » 10.03.2018 оформило на ІНФОРМАЦІЯ_2 3 митні декларації в режимі імпорт, згідно якої останнє ввезло на митну територію України шин, камер гумових, та інших запасних частин та комплектуючих для садових тачок на загальну суму 1,6 млн. грн, які знаходилися в контенерах, що були ввезені з ІНФОРМАЦІЯ_5 та доставлені в зону митного контролю митного поста « ІНФОРМАЦІЯ_6 ». При цьому у митних деклараціях особою декларантом значиться директор ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_5 . Згідно отриманої інформації, вартість імпортованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ТМЦ є заниженою в рази, а це відповідно несплата митних платежів до бюджету. 13.03.2018 року в своєму поясненні ОСОБА_5 вказав, що ніякого відношення до реєстрації та провадження господарської діяльності ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не має, та реєстрації не проводив. Печаток, договорів/доручень на представлень його інтересів та інтересів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » нікому не давав, контрактів ЗЕД не укладав.

Крім того, встановлено, що в період з лютого 2018 року по даний час на ІНФОРМАЦІЯ_2 здійснює митне оформлення товарів відправлених з Китаю, що знаходяться у контейнерах та доставлені до ІНФОРМАЦІЯ_7 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » керівником якого є ОСОБА_6 ( ІНФОРМАЦІЯ_8 РНОКПП НОМЕР_5 , АДРЕСА_2 ). Товарами, що імпортуються є тренажери, вироби будівельні з пластмас, при попередньому аналізі вартості яких встановлено заниження їх фактурної вартості, а також частину ТМЦ (частину кузовів) не можливо ідентифікувати. Таким чином, вартість імпортованих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » товарів занижена в рази, а це відповідно несплата митних платежів до бюджету.

Таким чином, невстановленими особами створено ряд суб`єктів господарської діяльності з ознаками фіктивності, зокрема ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », з метою митного оформлення ТМЦ по заниженій їх вартості, з метою подальшої їх реалізації поза обліком за готівкові кошти, при цьому незаконно формуватиметься податковий кредит в адресу СГД з ознаками фіктивності, СГД реального сектору економіки. Таким чином, у діях невстановлених осіб вбачаються ознаки кримінального правопорушення, відповідальність за який передбачена ч.1 ст.205 КК України.

Досудовим слідством встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » використовує рахунки № НОМЕР_6 (вид валюти Українська гривня), № НОМЕР_7 (вид валюти долар США), № НОМЕР_8 (вид валюти ЄВРО), відкриті у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " У М. КИЄВI (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , НОМЕР_2 ).

З метою дослідження механізму проведених розрахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » з суб`єктами господарювання реального сектору економіки, з ознаками фіктивності, у тому числі підтвердження чи спростування проведення таких розрахунків, встановлення надходження, списання сум коштів на рахунки, виникла необхідність у дослідженні даних про фактичне надходження та списання грошових коштів по рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

З метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження необхідно провести виїмку первинних документів, що становлять банківську таємницю клієнта АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " У М. КИЄВI, тому слідчий просить клопотання задовольнити.

Слідчий в судове засідання не зявився, однак подав до суду заяву в якій клопотання підтримав та просив суд провести розгляд без його участі.

Згідно із ч. 2ст. 163 КПК Українислідчий суддя розглядає клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі чи документи.

Заслухавши слідчого в судовому засіданні, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя вважає, що клопотання підлягає до задоволення.

Згідно положень ч. 2 ст. 159 КПК України, тимчасовий поступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третій особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав зважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Оскільки відомості щодо особи власника банківського рахунку та операції проведені по даному рахунку за вказаний період часу мають істотне значення для даного кримінального провадження і є банківською таємницею, слідчий суддя вважає, що дане клопотання обґрунтоване та таке, що підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 159-166, 131, 132 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Рівненській області, що входять до складу групи слідчих по кримінальному провадженню №32018180000000026 від 16.05.2018, ОСОБА_3 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , або оперативним працівникам ОУ ГУ ДФС у Рівненській області ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , ОСОБА_22 на тимчасовий доступ до оригіналів документів та можливість вилучити їх копії (здійснити їх виїмку) у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " У М. КИЄВI (МФО НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 , НОМЕР_2 ), та містять відомості, які можуть становити банківську таємницю, а саме щодо діяльності клієнтаТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 м. Київ):

- документи, які відображають надходження та списання грошових коштів по рахунках: № НОМЕР_6 (вид валюти Українська гривня), № НОМЕР_7 (вид валюти долар США), № НОМЕР_8 (вид валюти ЄВРО), відкритих ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » у АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " У М. КИЄВI, із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини, призначення платежів, дати та часу надходження коштів на рахунки та перерахування з них, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, МФО й номерів рахунків контрагентів, з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях;

- копій справ з юридичного оформлення рахунків ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », в тому числі, реєстраційних документів підприємства, наказів про призначення службових осіб, доручення на представництво інтересів, договорів щодо відкриття і обслуговування рахунків та використання системи „Клієнт банк, заяви та доручення від імені службових осіб підприємства, а також картки зі зразками їх підписів і відбитку печатки підприємства;

- копій грошових чеків про видачу готівки з вказаних рахунків;

- копії платіжних доручень;

- копії протоколів системи „Клієнтбанк в яких міститься дата та час з`єднання (включаючи години, хвилини та секунди з`єднання), електронне ім`я користувача, назва операції та ІР-адреса клієнта

- матеріалів фото-, відеофіксації осіб, які знімали готівкові кошти із вказаних вище рахунків, що відкритті ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », у відділеннях банку та через мережу банкоматів в паперовому та електронному вигляді, за період з 22.11.2017 по дату виконання ухвали.

У разі відсутності оригіналів документів, зобов`язати посадових осіб банку, надати засвідчені копії вказаних документів та протоколів (описів), що підтверджують вилучення оригіналів.

На вимогу АТ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копії вилучених документів.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали. У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.06.2018
Оприлюднено22.02.2023
Номер документу75034912
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання тимчасового доступу до речей і документів

Судовий реєстр по справі —569/11421/18

Ухвала від 21.06.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Наумов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні