Ухвала
від 11.06.2018 по справі 761/18394/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/18394/17

Провадження № 2/761/3600/2018

У Х В А Л А

11 червня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого - судді: Піхур О.В.

за участю:

секретаря судового засідання - Григоренко А.В.,

представника позивача - Сича Є.Ю.,

розглянувши у судовому засіданні в приміщенні Шевченківського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Компанії ФОКСЛІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛТД. до ОСОБА_2 про визнання недійсним договору, -

в с т а н о в и в:

У травні 2017 року позивач звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з даним позовом.

Ухвалою судді ОСОБА_4 від 14 липня 2017 року було відкрито провадження у справі.

Розпорядженням Шевченківського районного суду м. Києва від 07.11.2017 року здійснено перерозподіл даної справи у зв'язку із звільненням судді ОСОБА_4 у відставку.

Ухвалою судді Шевченківського районного суду м. Києва Піхур О.В. від 08.11.2017 року справу призначено до розгляду в судовому засіданні.

Ухвалою судді від 06.03.2018 року було призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження з повідомлення сторін.

У судовому засіданні було поставлено на обговорення питання про закриття провадження у справі, оскільки справа не підлягає розгляду в порядку ЦПК, а вказаний спір є корпоративним, а тому повинен бути розглянутий господарським судом, представник позивача заперечував проти закриття провадження у справі, стверджував, що даний спір відноситься до цивільного судочинства.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, про дату та час судового засідання був повідомлений належним чином.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звернувся до суду з позовними вимогами, згідно яких просить визнати недійсним договір купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ Агрініс , код ЄДРПОУ 40248497 від 22.04.2017 року, укладеного між компанією ФОКСЛІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛТД. в особі представника Харика Георгія, який діє на підставі довіреності та громадянином України ОСОБА_2, згідно предмету якого продавець продає, а покупець набуває належну продавцю частку в статутному капіталі ТОВ Агрініс .

Відповідно ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Отже, в порядку цивільного судочинства можуть розглядатися будь-які справи, у яких хоча б одна зі сторін є фізичною особою, якщо їх вирішення не віднесено до інших видів судочинства.

Разом з тим, згідно з пунктом 3, 4 частини першої статті 20 ГПК України господарським судам підвідомчі, зокрема справи, у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов'язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів; у спорах, що виникають з правочинів щодо акцій, часток, паїв, інших корпоративних прав в юридичній особі, крім правочинів у сімейних та спадкових правовідносинах;

У разі встановлення підвідомчості (підсудності) справ цієї категорії суди повинні керуватися поняттям корпоративних прав, яке подано у частині першій статті 167 Господарського кодексу України, згідно з якою корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Предметом спору у справі, що переглядається, є недійсність договорів купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ Агрініс від 22.04.2017 року, укладеного між компанією ФОКСЛІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛТД. в особі представника Харика Георгія, який діє на підставі довіреності та громадянином України ОСОБА_2.

Як вбачається з матеріалів справи, обсяг та зміст конкретних обставин цієї справи та їх нормативне регулювання дають підстави вважати, що спір виник щодо купівлі-продажу часток у статутному фонді ТОВ Агрініс , що пов'язано з розпорядженням корпоративними правами, то спір є корпоративним, а отже, справа підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Аналогічна позиція викладена в постанові Верховного Суду України від 14.09.2016 року у справі №6/457цс16, відповідно якої Продаж частки у статутному капіталі товариства означає відчуження сукупності корпоративних прав та обов'язків, пов'язаних з участю особи в товаристві, серед яких, зокрема право на управління товариством, на отримання частини прибутку від діяльності товариства. Особа, яка придбала частку у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю у встановленому порядку, одночасно отримує право на участь у вказаному товаристві. Оскільки спір виник між учасниками товариства щодо купівлі-продажу часток у статутному фонді цього товариства, що пов'язано з розпорядженням корпоративними правами, тому спір є корпоративним, а отже справа підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 255 ЦПК України суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо справа не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Як вбачається з матеріалів позовної заяви позивач, звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання недійсним договору купівлі-продажу частки в статутному капіталі ТОВ Агрініс , тобто спір є корпоративним, а тому дані позовні вимоги підвідомчі господарському суду, тому, згідно ст. 19 ЦПК України та ст. 20 ГПК України, позов повинен розглядатись в порядку господарського судочинства, а не в порядку цивільного судочинства.

За таких обставин провадження по справі за позовом Компанії ФОКСЛІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛТД. до ОСОБА_2 про визнання недійсним договору, підлягає закриттю.

Якщо провадження у справі закривається з підстав, визначених пунктом 1 частини першої статті 255 цього Кодексу, суд повинен повідомити заявникові, до юрисдикції якого суду віднесено розгляд таких справ (ч.1 ст. 256 ЦПК України).

Враховуючи вищевикладене, суд повідомляє позивачу, що розгляд справ за вищевказаними позовними вимогами віднесено до судів господарської юрисдикції.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 20 ГПК України, ст.ст. 19, 255, 256, 353, 354 ЦПК України, суд -

у х в а л и в:

Провадження у цивільній справі за позовом Компанії ФОКСЛІ МЕНЕДЖМЕНТ ЛТД. до ОСОБА_2 про визнання недійсним договору - закрити.

Ухвалу може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду м. Києва протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Відповідно до п. 15.5 Перехідних положень ЦПК України (в редакції від 03.10.2017 року) : до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи: апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу, а саме, відповідно до ч.1 ст. 296 ЦПК України : апеляційна скарга подається апеляційному суду через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Дата складення повного судового рішення 18.06.2018 року.

Суддя

Дата ухвалення рішення11.06.2018
Оприлюднено03.07.2018
Номер документу75042303
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсним договору

Судовий реєстр по справі —761/18394/17

Ухвала від 11.06.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 11.06.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 08.11.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 14.07.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні