Ухвала
від 27.06.2018 по справі 389/1517/18
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

27.06.2018

Провадження № 2/389/493/18

ЄУН 389/1517/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2018 року Суддя Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області Берднікова Г.В., розглянувши матеріали зустрічної позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 990600 грн. та моральної шкоди в розмірі 500000 грн.,-

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області знаходиться цивільна справа ЄУН 389/562/18 (провадження №2/389/212/18) за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 про стягнення грошових коштів за договором позики в сумі 145600 грн.

06 квітня 2018 року у вказаній справі відкрите провадження та призначено розгляд. Відповідачу запропоновано надати суду відзив на позовну заяву та роз'яснено право пред'явити зустрічний позов.

29 травня 2018 року до суду надійшло клопотання відповідача, яке фактично поєднує в собі елементи відзиву на позовну заяву і зустрічного позову. Будь-яких документів до клопотання не долучено.

З огляду на те, що вказане клопотання відповідач по тексту називає зустрічним позовом та просить цей зустрічний позов до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 990600 грн. та моральної шкоди в розмірі 500000 грн. долучити в рамках провадження №2/389/212/18, до того ж клопотання в цілому не відповідає критеріям відзиву, судом його у встановленому порядку зареєстровано як зустрічний позов.

Але, під час вирішення питання щодо прийняття до провадження поданого зустрічного позову було встановлено, що він не відповідає вимогам ст.175 ЦПК України та потребує уточнення, а семе у позовній заяві не зазначено: поштового індексу місця проживання позивача, його реєстраційний номер облікової картки платника податків або номер і серію паспорта; ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - відповідача, його місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються; зазначення доказів, що підтверджують вказані в зустрічному позові обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із зустрічною позовною заявою (за наявності); попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи; підтвердження про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Більш того за подання зустрічного позову не сплачено судовий збір та не зазначено ціни позову. Клопотання про відстрочення, розстрочення судових витрат, зменшення їх розміру або звільнення від їх оплати відповідачем не подавалось.Документи, що підтверджують підстави звільнення відповідача від сплати судового збору відповідно до закону також відсутні.

Відповідно до Закону України Про судовий збір , судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставка судового збору за подання фізичною особою до суду позовної заяви немайнового характеру (про відшкодування моральної шкоди) складає 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб - 704 грн. 80 коп.

Ціна позову визначається у позовах про стягнення грошових коштів - сумою, яка стягується, чи оспорюваною сумою за виконавчим чи іншим документом, за яким стягнення провадиться у безспірному (безакцептному) порядку (ч.1 ст.176 ЦПК України).

При цьому, відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 5 Закону України "Про судовий збір" від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі - у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення. Однак, звільнення від сплати судового збору у справах про відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок вчинення кримінального правопорушення - законом не передбачено.

Ухвалою суду від 07 червня 2018 року позовну заяву було залишено без руху на строк, який не може перевищувати десять днів з дня отримання позивачем ухвали та запропоновано позивачу з урахуванням обставин, наведених у мотивувальній частині даної ухвали,надати належним чином оформлену зустрічну позовну заяву із зазначенням його поштового індексу місця проживання та реєстраційного номеру облікової картки платника податків або номеру і серії паспорта; ім'я (прізвище, ім'я та по батькові - відповідача, його місце проживання чи перебування, поштовий індекс, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв'язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти; ціну позову; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються; зазначення доказів, що підтверджують вказані в зустрічному позові обставини; відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору, якщо такі проводилися; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв'язку із розглядом справи; підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього ж відповідача з тим самим предметом та з тих самих підстав. А також зазначити ціну позову і сплатити судовий збір відповідно до Закону України Про судовий збір (за частину позовних вимог про відшкодування моральної шкоди), і на підтвердження зазначеного надати суду відповідні документи.

Ухвала про залишення заяви без руху отримана позивачем 12 червня 2018 року, проте у встановлений судом строк, недоліки позовної заяви не усунуто, тому відповідно до ч.3 ст.185 ЦПК України, заява вважається неподаною і підлягає поверненню.

Повернення позовної заяви не позбавляє права звернення до суду в загальному порядку, встановленому законом, з окремим позовом.

З урахуванням викладеного та керуючись ч.3 ст.185, ст.ст.260, 353 ЦПК України,-

УХВАЛИВ:

Зустрічну позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди в розмірі 990600 грн. та моральної шкоди в розмірі 500000 грн. , вважати неподаною та повернути ОСОБА_3.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Кіровоградської області протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення, через Знам'янський міськрайонний суд Кіровоградської області.

Дата складення ухвали - 27 червня 2018 року.

Суддя Г.В. Берднікова

Дата ухвалення рішення27.06.2018
Оприлюднено04.07.2018
Номер документу75058330
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —389/1517/18

Ухвала від 27.06.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

Ухвала від 07.06.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Берднікова Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні