Постанова
від 07.02.2018 по справі 757/29316/17-п
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Апеляційний суд міста Києва

1[1]

Справа № 33/796/119/2018

Категорія: ст. 212-21 КУпАП

П О С Т А Н О В А

Іменем України

07 лютого 2018 року м. Київ

Суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва Новов С.О., за участю захисника особи притягнутої до адміністративної відповідальності ОСОБА_2 - адвоката Качури О.А., розглянувши справу про адміністративне правопорушення за апеляційною скаргою захисника ОСОБА_2 - адвоката Качури О.А. на постанову судді Печерського районного суду м. Києва від 17 липня 2017 року,

в с т а н о в и в :

Відповідно до постанови судді Печерського районного суду м. Києва від 17 липня 2017 року

ОСОБА_2, громадянку України, проживаючу за адресою: АДРЕСА_1,

визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-21 КУпАП, із застосуванням адміністративного стягнення у виді штрафу в розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100 грн.

Цією ж постановою стягнуто з ОСОБА_2 на користь держави судовий збір у розмірі 320 грн.

Як встановлено постановою судді, ОСОБА_2, будучи керівником політичної партії Херсонці (код ЄДРПОУ 39862928), що розташована за адресою: м. Київ, вул. Харківське шосе, 144-а, всупереч вимогам ч. 7 ст. 17 Закону України Про політичні партії Україні , п. 2 розділу І Положення про порядок подання Звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, затвердженого рішенням Національного агентства з питань запобігання корупції від 28.07.2016 № 2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 25.08.2016 за № 1185/29315, своєчасно не подала Звіт політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за І V квартал 2016 року.

Не погоджуючись із зазначеним судовим рішенням, захисник ОСОБА_2 - адвокат Качура О.А. подав апеляційну скаргу, в якій просить:

1. Визнати причину пропуску строку подання апеляційної скарги поважною та поновити його.

2. Апеляційну скаргу задовольнити, постанову Печерського районного суду м. Києва від 17 липня 2017 року (справа № 757/29316/17-п), якою ОСОБА_2 визнано винною у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-21 КУпАП та було накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100 грн. змінити в частині накладення адміністративного стягнення. Накладене на ОСОБА_2 адміністративне стягнення у вигляді штрафу змінити на усне зауваження.

В обґрунтування вимог апеляційної скарги, захисник посилається на те, що постанова суду підлягає зміні, виходячи з наступного.

Як вбачається зі змісту постанови ОСОБА_2 про час, місце розгляду справи повідомлялась належним чином, шляхом направлення судової повістки на відому суду адресу проживання, однак сторона захисту вважає, що такий спосіб повідомлення не є належним, оскільки адміністративне правопорушення розглядається відносно спеціального суб'єкта, а саме керівника політичної партії, а тому судову повістку слід було надсилати за адресою місцезнаходження юридичної особи.

ОСОБА_2 повідомила керівника Департаменту з питань запобігання політичній корупції Національного агентства з питань запобігання корупції Смика Р.П. про те, що Звіт подано несвоєчасно, оскільки Партія не має коштів на оплату послуг бухгалтера, а тому його обов'язки, в тому числі щодо складання та подання відповідної звітності виконувались особисто ОСОБА_2 - керівником Партії. Проте у зв'язку із різким погіршенням стану здоров'я ОСОБА_2 у період з 01.02.2017 року - 01.02.2017 року не змогла завершити підготовку вказаного звіту вчасно.

Крім цього, захисник посилається на те, що ОСОБА_2 не мала за мету ухилитись від виконання зобов'язань Партії з подання Звіту та приховати будь-які відомості про її майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру, які взагалі відсутні у звітному періоді (ІV квартал 2016 року); у вчиненому адміністративному правопорушенні щиро розкаялась і запевнила, що подібного більше не повториться.

Підсумовуючи вищезазначене, захисник вважає, що вчинене ОСОБА_2 адміністративне правопорушення є малозначним, а тому, відповідно до положень ст. 22 КУпАП, суд може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням.

Окремо захисник зазначає про те, що ОСОБА_2 не має доходу як керівник партії, а тому позбавлена можливості оплатити вищезазначену суму штрафу.

Заслухавши пояснення захисника, який підтримав подану ним апеляційну скаргу та просив її задовольнити; перевіривши матеріали справи та доводи скарги, вважаю, що задоволенню підлягає лише клопотання про поновлення строку на оскарження постанови судді у справі про адміністративне правопорушення, оскільки, враховуючи обставини, наведені в апеляційній скарзі, зокрема те, що ОСОБА_2 не була повідомлена належним чином про час і місце розгляду справи щодо неї, а про оскаржувану постанову їй стало відомо лише 12.10.2017 року з Єдиного державного реєстру судових рішень, цей строк було пропущено з поважних причин.

Що ж стосується самої апеляційної скарги, то вона не підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Так, матеріали справи про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_2 містять достатньо фактичних даних, які свідчать про обґрунтованість висновку судді щодо доведеності її вини у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-21 КУпАП, а саме у порушенні ОСОБА_2 строків подання звіту політичної партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за І V квартал 2016 року .

Більш того, як вбачається з апеляційної скарги, ОСОБА_2 не заперечує своєї вини у вчиненні вказаного вище правопорушення та щиро кається у скоєному.

При накладенні на ОСОБА_2 адміністративного стягнення, суд, як прямо зазначено в оскаржуваній постанові, у відповідності до положень ст. 33 КУпАП, врахував характер вчиненого правопорушення, дані про особу правопорушника, яка має самостійний заробіток, позитивно характеризується, визнала свою вину, відсутність обставин, що обтяжують відповідальність, у зв'язку з чим визнав можливим призначити їй стягнення у виді штрафу в мінімальних межах, передбачених санкцією ст. 212-21 цього Кодексу.

Перевіряючи доводи скарги захисника щодо зміни накладеного на ОСОБА_2 стягнення у виді штрафу на усне зауваження, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що вони не ґрунтуються на вимогах закону, з огляду на таке.

По-перше, ст. 24 КУпАП не передбачено такого виду адміністративного стягнення, як усне зауваження, а тому, з цих підстав, воно не може бути застосоване до ОСОБА_2

По-друге, санкцією ст. 212-21 КУпАП, взагалі не передбачено будь-якого іншого виду адміністративного стягнення, крім штрафу, а тому, за будь-яких обставин, як суд першої, так і апеляційної інстанцій, не мали і не мають правових підстав для призначення іншого виду стягнення.

По-третє, ст. 22 КУпАП, на яку посилається у своїй скарзі захисник не може служити підставою для зміни постанови судді в частині накладеного адміністративного стягнення, оскільки вона передбачає можливість не пом'якшення стягнення, а взагалі звільнення особи від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення.

Разом з тим, незважаючи на доводи скарги захисника, суд апеляційної інстанції не вбачає підстав для висновку про те, що вчинене ОСОБА_2 адміністративне правопорушення є малозначним.

Таким чином, суд апеляційної інстанції не вбачає законних підстав для зміни постанови судді у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_2 в частині накладеного адміністративного стягнення, оскільки доводи, наведені в апеляційній скарзі не тільки не ґрунтуються, а й суперечать вимогам КУпАП.

За таких обставин, за наслідками розгляду апеляційної скарги захисника ОСОБА_2 - адвоката Качури О.А., суд апеляційної інстанції вважає за необхідне залишити апеляційну скаргу без задоволення, а постанову судді Печерського районного суду м. Києва від 27 червня 2017 року щодо ОСОБА_2 - без змін.

На підставі викладеного, керуючись ст. 294 КУпАП, -

п о с т а н о в и в :

Поновити захиснику ОСОБА_2 - адвокату Качурі О.А. строк на апеляційне оскарження постанови суддіПечерського районного суду м. Києва від 17 липня 2017 року у справі про адміністративне правопорушення щодо ОСОБА_2

Постанову судді Печерського районного суду м. Києва від 17 липня 2017 року, відповідно до якої ОСОБА_2 притягнуто до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 212-21 КУпАП залишити без змін, а апеляційну скаргу її захисника - адвоката Качури О.А. -без задоволення.

Постанова апеляційного суду набирає законної сили негайно після її винесення, є остаточною й оскарженню не підлягає.

Суддя Апеляційного суду міста Києва

С.О.Новов

Головуючий у 1-й інстанції - суддя Тарасюк К.Е.

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено04.07.2018
Номер документу75068921
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —757/29316/17-п

Постанова від 07.02.2018

Адмінправопорушення

Апеляційний суд міста Києва

Новов Сергій Олександрович

Постанова від 17.07.2017

Адмінправопорушення

Печерський районний суд міста Києва

Тарасюк К. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні