Рішення
від 03.07.2018 по справі 263/7860/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/7860/17

Провадження № 2-о/263/5/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 липня 2018 року місто Маріуполь

Жовтневий районний суд міста Маріуполя Донецької області у складі:

головуючого судді Кияна Д.В.,

при секретарі Коростовцевій Я.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Маріуполі цивільну справу у порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради, Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 , про звільнення від повноважень опікуна,

ВСТАНОВИВ:

Заявник ОСОБА_1 звернулася до суду із заявою про звільнення від повноважень опікуна, заінтересована особа: Управління соціального захисту населення Центрального району Маріупольської міської ради, на обґрунтування заяви зазначила, що у зв'язку із погіршенням стану здоров'я та похилим віком, наявності другої групи інвалідності позбавлена можливості належним чином виконувати обов'язки опікуна над ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до пункту 9 розділу ХІІІ Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, в редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року, справи у судах першої та апеляційної інстанції, провадження у яких відкрито до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Згідно з ч. 3 ст. 3 ЦПК України, в редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року, провадження в цивільних справах здійснюються відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

У зв'язку з цим справа підлягає розгляду в порядку, передбаченому Цивільним процесуальним кодексом України від 18 березня 2004 року, в редакції Закону № 2147-VIII від 03 жовтня 2017 року.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 03 липня 2017 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено справу до судового розгляду.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 06 листопада 2017 року залучена Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 у якості заінтересованої особи до участі у справі за заявою ОСОБА_1

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області 06 березня 2018 року витребувано з Комунальної лікувально-профілактичної установи Міська психіатрична лікарня №7 відомості щодо періоду часу, з якого ОСОБА_3 перебуває на лікуванні у закладі охорони здоров'я та підстави перебування на лікуванні.

Ухвалою Жовтневого районного суду м. Маріуполя Донецької області від 06 березня 2018 року замінено заінтересовану особу Управління соціального захисту населення Центрального району Маріупольської міської ради на Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради.

Представник заявника у судове засідання не зявилась, надавши заяву про розгляд справи за її відсутністю.

Представник заінтересованої особи Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутністю.

Представник заінтересованої особи Комунальну лікувально-профілактичну установу Міська психіатрична лікарня №7 надав до суду заяву про розгляд справи за його відсутністю.

Фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у зв'язку з розглядом справи за відсутності учасників справи.

Суд, з'ясувавши позицію сторін по справі, дослідивши письмові докази, приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що рішенням Жовтневого суду м. Маріуполя Донецької області від 05 березня 2014 року ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, визнано недієздатним та призначено опікуном ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до довідки серія ДОН-05 за № 166142 заявник ОСОБА_1 має другу групу інвалідності.

Згідно із відомостями довідки від 11 червня 2018 року Комунальної лікувально-профілактичної установи Міська психіатрична лікарня №7 ОСОБА_3 знаходиться на стаціонарному лікуванні з 28 березня 2018 року.

Згідно статті 55 Цивільного кодексу України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Згідно статті 60 Цивільного кодексу України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 68 ЦК України опікун зобов'язаний дбати про підопічного, про створення йому необхідних побутових умов, забезпечення його доглядом та лікуванням.

За змістом ч. 1 ст. 75 ЦК України суд, якщо він призначив опікуна чи піклувальника, або орган опіки та піклування за заявою особи звільняє її від повноважень опікуна або піклувальника.

Відповідно до статті 66 Цивільного кодексу України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

На основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які посилались сторони, як на підставу своїх вимог, підтверджених доказами, дослідженими в судовому засіданні, оцінивши їх належність, допустимість, достовірність, а також достатність і взаємний зв'язок у їх сукупності, встановивши правовідносини, які випливають із встановлених обставин та правові норми, які підлягають застосуванню до цих правовідносин, суд приходить до висновку, що заявлені вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись керуючись ст.75 ЦК України та ст.ст. 4, 300, 258, 259,263-265 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, заінтересована особа - Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради, Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 , про звільнення від повноважень опікуна, - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3, від повноважень опікуна над недієздатною особою ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Рішення суду може бути оскаржене позивачем безпосередньо до апеляційного суду Донецької області або через Жовтневий районний суд м. Маріуполя Донецької області шляхом подачі апеляційної скарги протягом 30 днів.

Із повним текстом рішення суду можна ознайомитися у Єдиному державному реєстрі судових рішень за адресою: http://www.reyestr.court.gov.ua.

Відомості про сторони у справі:

ОСОБА_1, вул. Купріна, 19/32 м. Маріуполь, Донецька область,ІПН НОМЕР_1, паспорт серія ВК №149460.

Департамент соціального захисту населення Маріупольської міської ради, ЄДРПОУ 41336065, юридична адреса: пр. Миру, 70 м. Маріуполь, Донецька область.

Комунальна лікувально-профілактична установа Міська психіатрична лікарня №7 , ЄДРПОУ 03096992, юридична адреса: вул. Пашковського, 4, м. Маріуполь, Донецька область.

Суддя Д.В. Киян

Дата ухвалення рішення03.07.2018
Оприлюднено04.07.2018
Номер документу75069370
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/7860/17

Рішення від 03.07.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 06.03.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 06.11.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

Ухвала від 03.07.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Киян Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні